Over (het praten over) kinderboeken en kinderboekentelevisieprogramma De Boekenbaas

kinderboeken de boekenbaasAf en toe krijg ik verbaasde reacties als ik vertel dat ik in een bibliotheek werk. Daar hoort voor de meesten het beeld bij van een openbare bibliotheek – en niet de onderwijs-/hogeschoolbibliotheek waarin ik dus werk – en dat kan niet iedereen rijmen met het feit dat ik bijna nooit over boeken praat. Of schrijf.

Als je maar genoeg over licenties, databanken, ebooks en auteursrecht praat en schrijft, dan associeert niemand je kennelijk meer met boeken en bibliotheken. Dat begrijp ik ergens wel natuurlijk maar aan de andere kant is bibliothecaris het enige wat ik ooit heb willen worden. Nadat ik de wondere wereld van kinderboeken ontdekt had – ik vond het onvoorstelbaar dat er vele duizenden boeken geschreven zijn die ik allemaal nog zou kunnen lezen – kwam ik er achter dat het allemaal één groot publiek geheim was. Wat zou anders de reden zijn waarom niemand thuis, op school of op televisie je vertelde over die wondere wereld van boeken? Waarom praatte niet iedereen de hele dag over boeken? Zelfs op die jonge leeftijd wilde ik al over andere dingen met mensen praten dan waar zij zich mee bezig wilden houden :)

Gelukkig was er de bibliotheek

Het was de bibliotheek in Mariaparochie, vlak naast mijn basisschool, die de antwoorden op mijn vragen had. De bibliotheek had eindeloze kasten vol met kinderboeken waar ik jaren mee vooruit kon. Ik las alles wat ik kon vinden in de bibliotheek, kreeg leestips van de bibliothecaresses die er werkten en vroeg voor mijn verjaardag de boeken die ze niet in de bibliotheek hadden staan. Ik vond het lezen, de boeken en de bibliotheek zo geweldig dat ik later zelf ook bibliothecaris ben geworden. Mijn eigen uitgebreide collectie met kinder- en jeugdboeken had ik al lang voordat ik met de studie begon.

Eén rode draad bleef al die jaren terugkomen als het om kinderboeken ging: het leek nog steeds een beetje een geheim te zijn als je wilde weten welke kinderboeken de moeite van het lezen waard zijn. Welke schrijvers spannende boeken schrijven of welke boeken over je lievelingssport gaan? Of welke boeken je aan het lachen kunnen maken. En ja, ik lees nog steeds kinderboeken!

In kranten, tijdschriften en op televisie komen (soms) besprekingen van literaire romans voorbij maar waarom er niet al dertig jaar een boekenprogramma voor kinderen op televisie te vinden is, ik kan er met mijn hoofd niet bij. Dat moet kinderboekenschrijver Marcel van Driel ook gedacht hebben en in samenwerking met studenten van de journalistiekopleiding van de Hogeschool Utrecht is dat kinderboekentelevisieprogramma er nu gekomen. Tenminste, de pilotaflevering van De Boekenbaas is sinds eergisteren online te bekijken.

Wat of wie is De Boekenbaas?

De Boekenbaas is een geheimzinnige man die zijn boekenbuddies als verslaggevers op pad stuurt om op zoek te gaan naar de mooiste boeken, de leukste schrijvers en de beste illustrators. Door het televisieprogramma maak je in een kwartiertje kennis met nieuwe jeugdboeken, de auteurs die ze geschreven hebben en de illustrators die de mooiste tekeningen erbij maken.

In de eerste aflevering van De Boekenbaas maken de boekenbuddies een Picassomasker met schrijfster Manon Berns, gaan ze turnen, leren ze hoe boekenillustraties worden gemaakt, interviewen ze de voorleeskampioen van 2015 en nemen ze een kijkje in de boekenkast van Bart Boonstra (presentator bij Nickelodeon).

Als je ook maar een klein beetje interesse hebt in kinderboeken (ja, ik heb het over jou), dan moet je de pilotaflevering gewoon even gaan kijken. Hopelijk wordt het in elke klas en bibliotheek getoond en krijgen we straks elke maand een nieuwe aflevering voorgeschoteld. Het lezen van kinderboeken is leuk maar erover praten is minstens net zo leuk. Ongeacht of je nou wel of niet in een bibliotheek werkt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. Dag Raymond,

  Hier nog zo iemand die zijn leven lang al boekengek is en verslaafd blijft aan het consumeren ervan. Kinderboeken hebben nog steeds mijn grote voorkeur, vooral prentenboeken met een mooie levensles.
  Op mijn blog schrijf ik regelmatig over boeken om ze onder de aandacht te krijgen.
  Ik lees jouw blog dan altijd ook met grote belangstelling.

  Peter

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top