Beter (YouTube) video’s zoeken met Bing Videos

Elke dag worden er duizenden uren aan video’s geüpload. Heel mooi natuurlijk maar het maakt het zoeken naar video’s die *jij* interessant vindt niet per se eenvoudiger. Het was reden genoeg voor Google om dat probleem naar het zoeken naar video’s op te willen lossen met de overname van YouTube. Alle video’s worden vanzelfsprekend ook door Google geïndexeerd en dat betekent dat je bij relevante zoekacties automatisch ook één of meer video’s te zien krijgt in de zoekresultaten. Wil je bij Google alleen op video’s zoeken, dan moet je ofwel de zoekresultaten filteren op video’s danwel weten dat je via www.google.com/video meteen naar een zoekbalk voor het zoeken van video’s kunt gaan. En ik denk dat de meeste mensen dat niet doen.

YouTube heeft zelf natuurlijk ook een zoekfunctie – eveneens vanuit DuckDuckGo te gebruiken – en die is uitstekend, zoals je mag verwachten van Google. Je vindt heel gemakkelijk en snel relevante video’s en als je heel goed oplet zitten er ook nog nuttige filters in het scherm van de zoekresultaten om die zoekresultaten te verfijnen.

youtube filters

Het “probleem” is echter dat Google – en dus ook YouTube – niet echt wil dat je allerlei geavanceerde zoekmogelijkheden zelf tot je beschikking hebt. Dat doen ze juist graag voor je zodat je alleen die video’s voorgeschoteld krijgt die passen bij jouw profiel. Die aansluiten bij waar je al eerder op gezocht hebt en waar je al eerder naar gekeken hebt. De video’s worden ook nog eens gepresenteerd in de typische spartaanse vormgeving die je kent van Google. Een kolom met thumbnails onder elkaar met de titel en omschrijving erbij. Het is functioneel maar heel aantrekkelijk oogt het allemaal niet.

Bing Videos

Heel veel gebruikt wordt Bing niet in Nederland – zo’n 2,5% van de zoekacties op desktop, mobiel en tablets – maar dat wil niet zeggen dat de zoekmachine van Microsoft geen voordelen heeft ten opzichte van grote concurrent Google.

Het zoeken naar video’s bijvoorbeeld in Bing – Bing Videos – is iets waar Microsoft zich op wil onderscheiden. Afgelopen week kreeg de videozoekfunctie een volledig nieuw ontwerp waarin het gebruiksgemak centraal staat en dat ook nog eens een stuk aangenamer oogt dan de zoekfunctie van Google.

bing videos
Bing Videos toont nu rijen met grote thumbnails naast elkaar. Die past zich aan aan de schermresolutie dus op hogere resoluties krijg je rijen van vijf terwijl je bij lagere resoluties (of vensters) rijen van (minimaal) drie te zien krijgt. Dit zorgt niet alleen voor een veel mooiere weergave die de volle breedte van het scherm gebruikt, maar werkt ook aanzienlijk beter op smartphones en tablets.

Bij elke video is te zien wat de titel is van de video, de lengte, de naam van de uploader, de (exacte) datum waarop het geplaatst is, de bron en het aantal views dat de video heeft.

Dat de exacte datum getoond wordt lijkt een kleine verbetering maar het is een essentiële mijns inziens. Op YouTube zie je bij de zoekresultaten alleen maar de relatieve aanduiding (twee maanden geleden, vijf jaar geleden enz) en dat is vervelend als je nou net wel de exacte datum wilt weten. Je moet dan eerst doorklikken om dat te weten te komen.

Het is niet de enige verbetering die Bing Videos heeft aangebracht om beter te kunnen beoordelen of de video bevat wat je zoekt. Ga je namelijk met de muis over één van de zoekresultaten, dan verschijnt er een klein preview-venster waarin een kort stukje uit de video getoond wordt. Het wordt niet door alle video’s ondersteund maar de meeste hebben deze handige functie.

Ook de filters zijn aangepast en maken het, in tegenstelling tot Google, mogelijk om behoorlijk goed je zoekresultaten af te bakenen. Zo kun je specifiek video’s zoeken van een bepaalde lengte: kort (minder dan 5 minuten), normaal (tussen de 5 en 20 minuten) en lang (langer dan 20 minuten). Handig als je voor het onderwijs op zoek bent naar een kort filmpje over een specifiek onderwerp. Olifanten bijvoorbeeld :)

bing videos
Als ik het dan toch over het onderwijs heb: bij Bing Video’s kun je meteen de instellingen voor Veilig Zoeken aanpassen. Standaard staat die op Gemiddeld maar je kunt het ook op Streng zetten (of Uit) om videomateriaal, dat niet geschikt is voor jeugdigen, uit de zoekresultaten te filteren. Ideaal als je video’s wilt zoeken in het kader van mediawijsheid bijvoorbeeld. Of alleen onschuldige video’s over pinguïns zoekt.

bing videos
Het filter om je zoekresultaten op datum te beperken is niet anders dan bij YouTube maar is in combinatie met de previewmogelijkheid en de betere presentatie van de gevonden video’s, wel perfect om bijvoorbeeld alle TED Talks van de afgelopen maand nog even na te lopen om te zien welke je gemist hebt.

De mogelijkheid om te filteren op resolutie zul je wellicht niet vaak gebruiken maar zelf vind ik het ideaal om met het 720p en hoger filter alleen maar de video’s in HD over te houden. Het oog wil ook wat tenslotte.

bing videos
Klik je tenslotte door op een video, dan wordt deze (embedded) afgespeeld zonder dat je Bing verlaat. Alle zoekresultaten worden echter nu verkleind in een rij onderaan weergegeven en je kunt van video naar video zappen. Ongeacht uit welke bron de video afkomstig is. Is een video afgelopen, dan gaat automatisch de volgende video uit de rij onderaan afspelen mits die uit dezelfde bron komt. Begin je met een YouTube video, dan zal de volgende automatisch afgespeelde video de volgende video zijn die ook van YouTube afkomstig is.

Conclusie

Microsoft onderscheidt zich met Bing Videos inderdaad van Google. Ik durf te stellen dat je beter met Bing kunt gaan zoeken naar YouTube video’s dan op YouTube zelf. Een fraaie presentatie van de gevonden video’s, de preview-mogelijkheid, de mogelijkheid om snel en eenvoudig langs alle gevonden video’s te ‘zappen’ en dan ook nog eens goede filters waarmee je daadwerkelijk zelf invloed hebt op je zoekresultaten. Google zal er niet wakker van liggen maar eigenlijk zouden ze dat wel moeten doen. Bing Videos is namelijk de betere videozoekmachine.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top