Beter grip op je blog met de Google Search Console

google search console
Bijna iedereen met een site of blog kent Google Analytics (privacyvriendelijk ingesteld natuurlijk) als een handige tool waarmee je zo’n beetje alle mogelijke statistieken kunt bekijken van je bezoekers. De Google Search Console (voorheen de Webmaster Tools) is echter een stuk minder bekend en dat is vreemd aangezien je met deze set aan tools inzicht kunt krijgen in hoe jouw site of blog het ‘doet’ in Google. Kan Google jouw blogposts wel gemakkelijk terugvinden? Waar ziet Google fouten op jouw blog en wat kun jij daar van leren? En op welke zoektermen vinden al die Googlegebruikers jouw blog terug (en welke dus niet)?

Misschien denk je dat de Search Console alleen nuttig is als je je bezig houdt met SEO (optimaliseren van je blog zodat je hoog scoort in Google) maar ook voor een (incidentele) blogger is het een handig middel om beter te snappen wat er gebeurt op het moment dat je een blogpost publiceert. Je kunt meer invloed uitoefenen dan je denkt zodat je door anderen gevonden wordt via de meestgebruikte zoekmachine. Hieronder laat ik enkele dingen zien die je met de Google Search Console kunt doen.

Google Search Console

google search console dashboard
De allereerste stap is natuurlijk met je Google account inloggen in de Search Console en het toevoegen van je eigen site of blog zodat Google weet dat de URL van jou is en jij toegang krijgt tot wat Google daarover weet. Je kunt op het beginscherm een property toevoegen (wat heel knullig is vertaald naar eigenschap) en nadat je bewezen hebt dat je de eigenaar/beheerder bent, kun je je blog vanaf dat moment terugvinden op dat beginscherm. Het is dus niet zo dat dit automatisch gaat als je Google Analytics op je blog gebruikt.

Heb je je blog toegevoegd? Dan is kort daarna je dashboard beschikbaar waar je heel veel informatie over je blog kunt terugvinden. Meer dan je waarschijnlijk wilde weten zelfs want het gaat meteen al over crawlen, url-fouten, robots.txt, zoekanalyse en sitemaps. En toch loont het om je daar een beetje in te verdiepen.

Crawlfouten

De crawlfouten worden als eerste getoond op je dashboard [1] en als je er op doorklikt – je vindt het ook in het menu links terug onder Crawlen – krijg je informatie en statistieken over het crawlen van je blog door Googlebot.

Googlebot is feitelijk het hart van de zoekmachine en indexeert alle publiek toegankelijke websites en URL’s zodat die in de zoekmachine opgenomen kunnen worden. Die sites worden door de Googlebot automatisch gevonden (hoewel je je blog kunt aanmelden als je denkt dat het nog niet zo is) en eenmaal gevonden, doorzoekt – crawlt – de bot je blog op zeer regelmatige basis op zoek naar nieuwe content. Een sitemap met alle URL’s van je blog aanbieden aan Googlebot helpt daar heel goed bij en daarover later nog meer.

google search console crawlfouten

Google laat je allereerst zien of er problemen geconstateerd zijn met de DNS (het adresboek van het internet dat er voor zorgt dat de URL van je blog correct gekoppeld is aan het IP-adres van de server waar je blog op draait), de serverconnectiviteit (of jouw blog wel bereikbaar is) en met het ophalen van robots.txt [A]. Bij problemen met de DNS en serverconnectiviteit moet je contact opnemen met je webhost terwijl je robots.txt zelf kunt aanmaken en aanpassen.

Robots.txt is een tekstbestandje dat je in de hoofdmap van je site kunt (moet) neerzetten en waar je het gedrag van alle bots van alle zoekmachines (een beetje) kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld door aan te geven dat zoekmachines bepaalde mappen *niet* moeten indexeren. Je vindt meer informatie over robots.txt bij Google zelf inclusief hoe je er eentje kunt maken.

Bij de URL-fouten zie je statistieken van desktop-, smartphone- of featurephonepagina’s [B]. Je krijgt onder andere van Google een overzicht met pagina’s die niet gevonden zijn terwijl Google ze wel verwacht had aan te treffen [C]. Dat kan zijn omdat een blogpost of bestand is verwijderd, omdat je de URL hebt aangepast of omdat jij (danwel een externe site) linkt naar een ‘foutieve’ URL binnen je site. Bij mij zie je 22 niet gevonden URL’s staan maar dat waren er 190 gisteren die vooral bestonden uit tikfoutjes die ik zelf gemaakt heb in het maken van links: door te vergeten om “http://” voor de url te zetten denkt WordPress dat je linkt naar een map binnen de URL blogpost en tja, dat levert een foutieve URL op.

Het is dus erg handig en nuttig om af en toe door dat lijstje met niet gevonden pagina’s te gaan en te kijken of je per ongeluk zelf verkeerde links en verwijzingen naar oudere blogposts hebt gemaakt. Niets is ergerlijker dan niet werkende links, vooral als je naar je eigen oudere artikelen verwijst. Je krijgt ook te zien als anderen met een verkeerde link naar jouw blog verwijzen en hoewel je daar niets iets rechtstreeks aan kunt doen (nou ja, je kunt die andere vragen de link te corrigeren) kun je wel besluiten om een doorverwijzing – een redirect – te maken van pagina’s.

Ik heb bijvoorbeeld ooit een pagina aangemaakt met mijn privacyverklaring en cookiebeleid en die later een andere naam (en dus URL) gegeven. Andere sites linken nog steeds naar de oorspronkelijke URL (dat stond dus bij de URL-fouten) en dan is het een overweging om een redirect aan te maken zodat je van de oude URL automatisch doorgestuurd wordt naar de nieuwe en correcte URL. Afhankelijk van je voorkeuren en technische kennis kun je dat bijv. met een WordPress plugin doen, in het beheerpaneel van je webhost of door zelf te gaan sleutelen in een .htaccess bestand. Iedereen die linkt naar de oude URL komt nu vanzelf op de nieuwe pagina terecht en de fout is opgelost.

Zoekanalyse

google search console zoekanalyse
Zoekanalyse [2] is waarschijnlijk het meest interessante onderdeel van de Google Search Console want het laat zien hoe vaak je blog wordt weergegeven in zoekopdrachten van Google. Google onthoudt van de afgelopen 90 dagen hoeveel keer mensen doorgeklikt hebben op welke zoektermen (klikken), hoe vaak je in de Google zoekmachine zichtbaar bent geweest op een bepaalde zoekterm (vertoningen), wat het doorklikratio is (CTR) en wat de gemiddelde ranking/positie is over de opgevraagde periode.

Standaard worden de klikken getoond en vind je een uitgebreide lijst met alle zoekopdrachten die klikken hebben opgeleverd naar jouw site toe. Zo’n lijst met zoekopdrachten zag je vroeger in Google Analytics maar sinds enige jaren is de Search Console de enige plek waar je de volledige lijst kunt vinden (Google Analytics toont alleen nog maar de zoekopdrachten die niet-ingelogde gebruikers intikken).

Zo heb ik de afgelopen 4 weken de meeste klikken gekregen op de zoekopdrachten ‘youtube downloaden’ en ‘elly’s choice’. Ik zie ook dat bijna alle zoekopdrachten in de top 50 te maken hebben met de tutorials, toelichtingen en handleidingen die ik schrijf en kan ik concluderen dat ik nauwelijks/niet via Google gevonden word als het om auteursrecht of bibliotheken gaat. Daar ga ik echt niet minder over schrijven maar het is goed om te weten welke soorten artikelen meer verkeer via Google kunnen genereren.

Onder zoekanalyse in het menu Zoekverkeer vind je een andere interessante optie terug als het gaat om verkeer richting jouw blog: links naar uw site. Daar toont Google enerzijds alle domeinen waar vandaan gelinkt wordt naar een URL op jouw site (referrals) en anderzijds alle artikelen waar naar toe gelinkt wordt inclusief het aantal keren dat die link geïndexeerd is. Het is de enige plek waar je kunt zien op welke sites, fora, blogs enz. er gelinkt is naar jouw blog(post) en ook nog om welke blogposts het gaat.

Dankzij een (goed geïndexeerde) link op IE-forum.nl naar een Recht op informatie-column staat deze bij mij bovenaan de lijst. Gevonden worden in Google is mooi meegenomen maar het is nog leuker als anderen rechtstreeks naar jou verwijzen. Google vindt dit overigens ook één van de belangrijkste criteria bij het vaststellen van hoe hoog die blogpost – en daarmee je blog – scoort bij de zoekopdrachten.

Tenslotte vind je in het menu links onder Google-index ook nog Contentzoekwoorden terug. Dat  zijn de belangrijkste zoekwoorden (en hun varianten) die Google heeft gevonden tijdens het crawlen van je blog. De betekenis van elk zoekwoord geeft aan hoe vaak het zoekwoord is aangetroffen op de pagina’s van je blog.

google search console contentzoekwoorden
Dat zegt niets over hoe mensen jouw blog (en op welke zoekwoorden) daadwerkelijk vinden maar geeft wel een beeld van hoe Google jouw blog(inhoud) ziet gerelateerd aan de bij Google bekende zoekwoorden. Oftewel, welke zoekwoorden Google associeert met jouw blog.

Je kunt op zoekwoorden doorklikken om te zien welke varianten Google meerekent en hoe vaak die woorden op je blog voorkomen. Zo komt bij ‘kobo’ ook nog kobo’s voor als variant en vind je die twee varianten 14.443 keer terug op mijn blog. Nog even en Vakblog wordt meer geassocieerd met het zoekwoord ‘kobo’ dan Kobo zelf ;) Bij ‘ebooks’ heeft mijn halsstarrige weigering – om ebooks als e-books te schrijven –  kennelijk veel betekenis gekregen. De varianten komen maar liefst 24.000 keer voor. Jemig.

Sitemaps

Het crawlen/doorzoeken van je site door Googlebot is de basis van alle informatie en statistieken die Google je over je eigen blog kan verschaffen. Hoewel Google zelf actief en regelmatig alle websites op het internet afspeurt op zoek naar nieuwe pagina’s, heb je er zelf dus ook belang bij om er voor te zorgen dat Google zo nauwkeurig en snel mogelijk weet dat je nieuwe artikelen hebt geplaatst, nieuwe tags en categorieën in gebruik hebt genomen – die pagina’s worden ook geïndexeerd – of pagina’s hebt aangepast danwel verwijderd.

De beste manier om dat te doen is door Google te verwijzen naar een sitemap. Een sitemap is een bestand waarin alle pagina’s (URL’s) opgenomen zijn zodat Google en ander zoekmachines kunnen zien wat de structuur van je blog is. Webcrawlers voor zoekmachines, zoals Googlebot maar ook alle andere, lezen dit bestand en kunnen dan rechtstreeks de correcte URL’s indexeren. Het levert vooral veel voordelen op als je blog groot is – en duizenden pagina’s heeft – of als het juist klein en nieuw is waardoor er nog maar weinig naar gelinkt wordt.

Een sitemap is een relatief eenvoudig (XML) bestand dat je met de hand kunt maken maar dat zou betekenen dat je bij elke wijziging van je blog dat bestand moet aanpassen. Er zijn meerdere WordPress plugins die automatisch een sitemapbestand aanmaken zodra je ook maar iets aanpast op je blog maar de bekendste is de WordPress SEO plugin van Yoast. Eén van de vele handige functies in deze plugin is het genereren van een sitemap. De URL van het sitemapbestand kun je in de Search Console toevoegen in het menu Crawlen onder de optie Sitemaps.

Op je dashboard zie je de crawlstatistieken van Google aan de hand van je sitemap [3]. Klik je door – of ga je naar Crawlen -> Sitemaps – dan zie je hoeveel URL’s en afbeeldingen er verwerkt zijn op welke datum. Zo weet je dus ook of Google de nieuwe blogpost van vandaag al geïndexeerd heeft.

Tot slot

Hierboven staan slechts een deel van de mogelijkheden van de Google Search Console beschreven. Je kunt nog veel meer inzichten opdoen als je verder gaat speuren in de menu’s en de verschillende lijsten en statistieken bekijkt. Vind je het voldoende om alleen je blog voor jezelf te schrijven? Dan hoef je die moeite niet te nemen natuurlijk. Maar voor iedereen die zich afvraagt wat de impact is van zijn of haar blog en hoe je die beter kunt maken, zit er gegarandeerd wel iets interessants tussen.

Met de Google Search Console krijg je – hoe beperkt soms ook – beter zicht en feedback op de inhoud van je blog. Van je lezers die linken naar je blog maar ook de zoekmachine waarmee lezers je gevonden hebben.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top