Instagram op je computer gebruiken met de Grids desktop app

grids instagram windows
Nadat Instagram in september 2012 werd overgenomen door Facebook kwam het bedrijf een tijd lang negatief in de publiciteit door de introductie van nieuwe voorwaarden en privacy regels. Daar kwam Instagram snel op terug en met ruim 300 miljoen actieve gebruikers en meer dan 70 miljoen foto’s die dagelijks geplaatst worden, is Instagram zelf een sociaal netwerk geworden waarin beelden centraal staan.

Zoals het hoort bij een sociaal netwerk waarbij het om foto’s gaat, ligt de focus van Instagram op de gebruikerservaring op de mobiele apparaten waarmee die foto’s gemaakt worden. Dat betekent dat er prima apps zijn voor iOS, Android en (zelfs) Windows Phone waarmee je niet alleen de gemaakte foto’s kunt uploaden – en al dan niet voorzien van een filter – maar waarmee je ook andermans foto’s kunt bekijken.

In tegenstelling tot “reguliere” sociale netwerken heeft Instagram echter geen volwaardige site die je in een browser op de desktop kunt bekijken. Je kunt je tijdlijn met foto’s bekijken, mensen (ont)volgen, commentaar leveren op andermans foto’s en die natuurlijk ook liken. Maar dat is het wel zo’n beetje. Makkelijk door de foto’s scrollen, notificaties als er nieuwe foto’s verschijnen van mensen die je volgt of zelfs maar een nieuw Instagramaccount aanmaken? Vergeet het maar.

Webapps?

Er zijn al vele sites die wel proberen in die behoefte te voorzien om in je browser beter Instagram te kunnen gebruiken. Sites als Extragram of Websta vereisen dat je inlogt met je Instagramaccount en voegen dan functionaliteiten toe. Dat is handig als je specifieke functionaliteiten zoekt – ik schreef al eerder over de mogelijkheid om m.b.v. picturegr.am beter foto’s te kunnen zoeken op Instagram – maar je moet dan wel weer onthouden om van die ene site gebruik te maken. En dat wil je wellicht helemaal niet, zeker niet als je alleen maar dezelfde functionaliteiten wilt op je desktop die Instagram ook in de mobiele apps heeft zitten.

Grids voor Windows en Mac

grids instagram windows
Een interessante (en voor zover ik weet de enige) optie om Instagram met bijna identieke functionaliteiten te kunnen gebruiken op je computer is een applicatie die voor zowel Mac als Windows is gemaakt. Het is een zogenaamde desktop app, wat niet meer betekent dan dat het software is die je moet downloaden en installeren. Het is feitelijk een app voor op je computer die door Instagram zelf gemaakt zou kunnen zijn (maar dat is het dus niet). Grids is grotendeels gratis maar heeft een in-app aankoop van $4,95 om bepaalde functionaliteiten te unlocken zoals o.a. het kunnen gebruiken van en wisselen tussen meerdere Instagramaccounts.

grids instagram windows

Grids maakt het mogelijk om de foto’s fullscreen op je computer te kunnen bekijken (of in een venster) en daarbij te kiezen tussen verschillende soorten weergaven [1]. Alleen de foto’s in het typische vierkante formaat van Instagram, foto’s voorzien van de naam van de uploader of alle foto’s incl. naam en comments. Afhankelijk van de resolutie van je beeldscherm kun je er voor kiezen om de foto’s zo groot te tonen of juist zo veel mogelijk foto’s in je scherm te proppen. Je kunt natuurlijk doorklikken op elke foto om alsnog de comments te lezen of toe te voegen hoewel je dat met een sneltoets (C) ook direct kunt doen vanuit de voorkant.

Zoals je zou verwachten wordt standaard je eigen tijdlijn getoond met foto’s van jezelf en de mensen die je volgt [2] maar je kunt ook switchen naar het tonen van de populaire foto’s wereldwijd [3]. Handig in Grids is de mogelijkheid om de foto’s filteren zodat je alleen maar de foto’s ziet die je geliked hebt [4]. En natuurlijk kun je ook in Grids je eigen profiel bekijken met alleen de foto’s die je zelf op Instagram geplaatst hebt [5].

De zoekfunctie [6] is ook prima uitgevoerd in Grids. Je kunt zoeken op personen en dat werkt bijzonder snel mits de persoon die je zoekt wel enige gegevens in zijn of haar profiel heeft gezet. Ook het zoeken op hashtag gaat snel en gemakkelijk: tik een zoekterm in en Grids geeft een uitgebreide lijst van voorkomende hashtags met het aantal posts die deze hashtag gebruikt hebben. Het doet eigenlijk niks onder voor picturegr.am in dat opzicht.

Behalve liken kun je in Grids ook een foto bookmarken. Dat is nuttig als je een foto tegenkomt waar je later nog op wilt reageren bijvoorbeeld. Wil je die foto’s met een bookmark terugvinden? Dan kun je daar op filteren zodat je alleen die foto’s te zien krijgt [7]. Je kunt ook een hashtag of persoon bookmarken zodat je later snel alle (nieuwe) bijbehorende foto’s kunt terugkijken.

In de mobiele apps van Instagram zie je wanneer iemand jouw foto’s leuk vindt, reageert of jou is gaan volgen. Dat zit eveneens in Grids [8] waarbij je behalve dat News tabje ook nog een tabje Following aantreft met een overzicht van welke foto’s de afgelopen periode door mensen (die jij volgt) zijn geliked. Behalve hun eigen foto’s zie je dus ook welke foto’s van anderen zij weer leuk vinden.

Elke app heeft natuurlijk instellingen [9] en daarmee kun je enkele nuttige zaken instellen:

grids settings instagram
Zo kun je met een schuifje instellen hoeveel ruimte er gelaten moet worden tussen de foto’s (ik vind naadloos het mooiste maar dat kun je dus zelf bepalen), kun je de grootte van de foto’s instellen om meer of minder foto’s in 1 rij te zien en kun je de kleur van de achtergrond instellen. Mits je die ziet natuurlijk omdat je ruimte tussen de foto’s hebt. Met vinkjes kun je de Windows (of Mac) menubalk verbergen, instellen dat video’s automatisch afspelen en Grids automatisch laten zoeken naar nieuwe foto’s zodat je zelf niet telkens je tijdlijn hoeft te verversen.

In het tweede tabblad kun je notificaties instellen als je een betalende gebruiker bent (!). Je kunt dan kiezen voor een kleine popup als er een nieuwe foto opduikt in je tijdlijn en/of een popup voor elke mention, like of comment die je ontvangt. Op die manier kun je dus ook op je computer makkelijk zien wat er nieuw is op Instagram.

Tot slot

Kijk je regelmatig op Instagram voor nieuwe foto’s? Of om te kijken of mensen gereageerd hebben op jouw foto’s? Dan is Grids een mooie en nuttige applicatie om te gebruiken. Het biedt veel meer flexibiliteit dan de Instagram site als het gaat om het tonen van de foto’s en als je eenmaal gewend bent aan het bookmarken, het filteren op alleen foto’s met likes en de notificaties dan wil je niets anders meer gebruiken op je pc.

De grootste restrictie die Instagram stelt aan het gebruik van desktop apps kan Grids echter niet omzeilen: het is niet mogelijk om je foto’s vanuit Grids toe te voegen. Dat blijft voorbehouden aan alleen de mobiele apps van Instagram zelf.

Wat ook minder geslaagd is aan Grids is het feit dat nergens gewag wordt gemaakt van de noodzaak om voor bepaalde functionaliteiten te betalen. OK, $4,95 is geen groot bedrag en de applicatie is het mijns inziens absoluut waard maar dat je er pas na installatie (en het aankikken van een functionaliteit die niet werkt in de gratis versie) achterkomt dat je alsnog moet betalen om er alles uit te halen, is wel geniepig. Het zal een strategie zijn die loont voor de makers maar ik vind dat je als gebruiker zulke dingen vooraf moet weten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Nadeel blijft dat de resolutie van de foto’s op Instagram zo beroerd is dat elke foto verandert in een onaangename pixelmeuk wanneer je ‘m op een computer bekijkt. Weliswaar slaat IG sinds kort de foto’s op in groter 1080 x 1080 px formaat, ze doen daar voor de desktopweergave niks mee (en zijn dat ook niet van plan, want “we zijn een mobiel platform”).

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top