Bookerly (lettertype) installeren en gebruiken op je Kobo ereader

Eerder dit jaar onthulde Amazon een nieuw lettertype, Bookerly, dat speciaal ontworpen is voor lezen vanaf een scherm. Volgens Amazon zou Bookerly moeten helpen om je “sneller te laten lezen met minder belasting voor je ogen” en hoewel dat een claim is die lastig te controleren is, vind ik Bookerly wel een aangenaam lettertype om te gebruiken.

Amazon introduceerde Bookerly eerst op de Kindle iOS app en als nieuw standaardlettertype op de Kindle Paperwhite 3 ereader maar als je op een andere Kindle ereader of in een andere Kindle app je boeken leest, dan zul je nog even moeten wachten tot tot het lettertype middels een update wordt toegevoegd aan de bestaande modellen. Heb je geen Kindle ereader dan heb je officieel bekeken pech gehad. Andere leveranciers kunnen Bookerly helaas niet meeleveren met hun ereaders.

Heb je echter een Kobo ereader, dan kun je heel eenvoudig je eigen favoriete lettertype toevoegen als je denkt dat dit fijner leest. In het onderstaande stappenplan zal ik het Bookerly lettertype toevoegen aan mijn Kobo Glo HD maar het werkt in beginsel met alle TrueType Fonts (lettertypebestanden met een .ttf extensie) en alle Kobo ereaders.

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een lettertype en een lettertypefamilie. Als je het over een lettertype als Helvetica, Arial, Times of in dit geval Bookerly hebt, dan gaat het feitelijk over een lettertypefamilie. Het reguliere Bookerly is een lettertypebestand maar vetgedrukt Bookerly is weer een ander lettertypebestand net zoals cursief en vetgedrukt+cursief Bookerly. Wil je in een tekst onderscheid kunnen lezen tussen reguliere tekst, vetgedrukt, cursief en vetgedrukt+cursief, dan heb je dus minstens vier lettertypebestanden nodig.

Het zijn ook precies die vier lettertypebestanden van dezelfde lettertypefamilie die je nodig hebt om een lettertype goed weer te geven op een Kobo ereader. Dergelijke bestanden horen ook de vier verschillende benamingen in de bestandsnaam te hebben staan zodat de software, in dit geval de Kobo, weet wanneer welk lettertype bestand gebruikt moet worden.

<lettertypenaam>-Regular.ttf
<lettertypenaam>-Italic.ttf
<lettertypenaam>-Bold.ttf
<lettertypenaam>-BoldItalic.ttf

Stappenplan

 • Verbind je Kobo ereader met een computer en maak een nieuwe (sub)map “fonts” aan in de hoofdmap van de ereader zelf waar ook o.a. de .kobo en .kobo images mappen al te zien zijn. Let op dat “fonts” zonder aanhalingstekens en met alleen kleine letters geschreven moet zijn;
 • Kopieer of verplaats de lettertypefamilie(s) naar de zojuist aangemaakte map fonts. Dus in het geval van Bookerly de vier lettertypebestanden Bookerly-Regular.ttf, Bookerly-Italic.ttf, Bookerly-Bold.ttf en Bookerly-BoldItalic.ttf. Ik heb de vier bestanden in één zipbestand gezet om makkelijker te kunnen downloaden;
 • Ontkoppel je Kobo ereader, zet hem uit en start hem vervolgens weer opnieuw op. Dit zorgt ervoor dat de ereader het toegevoegde lettertype ook laadt en je het kunt selecteren.

bookerly kobo fonts
Op deze manier kun je dus de (tien) meegeleverde lettertypes van Kobo uitbreiden met je eigen favoriete lettertype(s). Via sites als Fontsquirrel en Open Font Library kun je eenvoudig gratis (en vrij te gebruiken) lettertypefamilies vinden als je op zoek bent naar nieuwe lettertypes op je ereader. Hou er wel rekening mee dat de ereader trager kan worden als je heel veel extra lettertypes installeert – ze moeten allemaal geladen worden – dus ga nou niet alle lettertypes installeren die je kunt vinden.

Ik ben wel benieuwd welk lettertype jij op je ereader gebruikt en of jij het perfecte lettertype al gevonden hebt?

Getipt door Good Ereader en schaamteloos een eerdere blogpost van mezelf hergebruikt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

  • Raymond, dit is de lcd versie van het Bookerly font. Er zijn nog wat aanpassingen nodig voor de e-ink schermen.

   Je kan het totdat de e-ink versie van Bookerly door Amazon is vrijgegeven (of als iemand het van de nieuwe paperwhite weet te krijgen) wel met een aanpassing in de css goed krijgen (gebruik optie advanced font controls).

   Ik zou deze font nu niet op de kobo of op de kindle gebruiken. Leuk alternatief is hier gepost (copy van mobileread user GERGE):

   http://www.mobileread.com/forums/attachment.php?attachmentid=140393&d=1437376765

   Dat is een zip met aangepaste fonts voor e-ink schermen

   Reply

   • Ik weet dat er behoorlijke verschillen kunnen zijn tussen hoe een lettertype overkomt op een lcdscherm en een e-inkscherm maar daarom had ik het dus zelf nagekeken (zoals je in de schermafbeelding bovenaan kunt zien).

    Op het scherm van een Glo HD zag het er goed uit (geen schaduweffect) dus ik heb ook niet verder gekeken :) Het zal wel afhangen van de kwaliteit van het scherm zodat het wellicht meer opvalt op bijv. het scherm van de Touch of de oude Glo.

    Ik heb een boek gelezen in dit Bookerly lettertype en ben er tevreden over maar ik zal het zeker in de gaten houden nu of ook de e-ink specifieke versie nog beschikbaar komt!

    Dank voor de toevoeging in elk geval! Ook die aangepaste fonts ga ik zeker eens proberen om te kijken hoe die bevallen.

    Reply

    • Raymond, met de instellingen op de kobo kan je het font zwaarder maken. Ik zal over een dag of twee hier even een link posten met een e-ink versie, een vriend van mij is font bouwer en helpt even hiermee.

     Dinsdag of woensdag heb ik de aangepaste font voor e-ink schermen. Ik zal hier een link posten, als het jou bevalt kan je hem hosten in jouw dropbox account voor je blog. Ik heb zelf alleen de beschikking over we transfer en daar verdwijnen de links helaas na een week automatisch.

     Het lijkt me een leuke toevoeging voor dit gedeelte van jouw blog. Dan kan een ieder zelf kijken welke versie het beste bevalt. Voor lezers van jouw blog met bijvoorbeeld een Kindle zal de e-ink versie fijner zijn, helaas heeft alleen de kobo fijne font aanpassingsmogelijkhede op de e-reader zelf.

     Reply

 1. Ik heb Bookerly en Roboto op mijn Kobo Glo HD gezet zoals hierboven beschreven, maar ik krijg de volgende namen te zien in mijn font-lijstje:
  KBJ-TsukuMin Pr6N RB (waarschijnlijk Bookerly) en KBJ-UDKakugo Pr6N M (waarschijnlijk Roboto). Enig idee hoe ik dat kan veranderen? Ik heb firmware 3.19.5761

  Reply

  • Heel vreemd want Bookerly is gewoon Bookerly en Roboto is Roboto. Ik heb het op vier Kobo ereaders geïnstalleerd staan en alles werkt naar behoren. Plus de namen die je noemt zijn de font families voor de Kobo lettertypes Kobo Tsukushi Mincho en Kobo UD Kakugo maar die horen ook niet zo getoond te worden (beide lettertypes zijn toegevoegd in de firmware in het najaar van 2015).

   Kun je nog controleren of je het mapje fonts ook in de hoofdmap van de ereader gezet hebt en dat alle vier de bestanden (per lettertype) voor Bookerly en Roboto er in staan?

   Reply

   • Ah ik denk dat het daar mis is gegaan. Volgens mij heb ik de map fonts als submap van .kobo gemaakt. Ik zal hem vanavond naar de root van de ereader verplaatsen en kijken of dat werkt…..

    Reply

    • Update: dit was inderdaad het probleem…. de fonts zijn nu wel zichtbaar. Dank voor de snelle reactie!

     Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top