Bookerly (lettertype) installeren en gebruiken op je Kobo ereader

Eerder dit jaar onthulde Amazon een nieuw lettertype, Bookerly, dat speciaal ontworpen is voor lezen vanaf een scherm. Volgens Amazon zou Bookerly moeten helpen om je “sneller te laten lezen met minder belasting voor je ogen” en hoewel dat een claim is die lastig te controleren is, vind ik Bookerly wel een aangenaam lettertype om te gebruiken.

Amazon introduceerde Bookerly eerst op de Kindle iOS app en als nieuw standaardlettertype op de Kindle Paperwhite 3 ereader maar als je op een andere Kindle ereader of in een andere Kindle app je boeken leest, dan zul je nog even moeten wachten tot tot het lettertype middels een update wordt toegevoegd aan de bestaande modellen. Heb je geen Kindle ereader dan heb je officieel bekeken pech gehad. Andere leveranciers kunnen Bookerly helaas niet meeleveren met hun ereaders.

Heb je echter een Kobo ereader, dan kun je heel eenvoudig je eigen favoriete lettertype toevoegen als je denkt dat dit fijner leest. In het onderstaande stappenplan zal ik het Bookerly lettertype toevoegen aan mijn Kobo Glo HD maar het werkt in beginsel met alle TrueType Fonts (lettertypebestanden met een .ttf extensie) en alle Kobo ereaders.

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een lettertype en een lettertypefamilie. Als je het over een lettertype als Helvetica, Arial, Times of in dit geval Bookerly hebt, dan gaat het feitelijk over een lettertypefamilie. Het reguliere Bookerly is een lettertypebestand maar vetgedrukt Bookerly is weer een ander lettertypebestand net zoals cursief en vetgedrukt+cursief Bookerly. Wil je in een tekst onderscheid kunnen lezen tussen reguliere tekst, vetgedrukt, cursief en vetgedrukt+cursief, dan heb je dus minstens vier lettertypebestanden nodig.

Het zijn ook precies die vier lettertypebestanden van dezelfde lettertypefamilie die je nodig hebt om een lettertype goed weer te geven op een Kobo ereader. Dergelijke bestanden horen ook de vier verschillende benamingen in de bestandsnaam te hebben staan zodat de software, in dit geval de Kobo, weet wanneer welk lettertype bestand gebruikt moet worden.

<lettertypenaam>-Regular.ttf
<lettertypenaam>-Italic.ttf
<lettertypenaam>-Bold.ttf
<lettertypenaam>-BoldItalic.ttf

Stappenplan

  • Verbind je Kobo ereader met een computer en maak een nieuwe (sub)map “fonts” aan in de hoofdmap van de ereader zelf waar ook o.a. de .kobo en .kobo images mappen al te zien zijn. Let op dat “fonts” zonder aanhalingstekens en met alleen kleine letters geschreven moet zijn;
  • Kopieer of verplaats de lettertypefamilie(s) naar de zojuist aangemaakte map fonts. Dus in het geval van Bookerly de vier lettertypebestanden Bookerly-Regular.ttf, Bookerly-Italic.ttf, Bookerly-Bold.ttf en Bookerly-BoldItalic.ttf. Ik heb de vier bestanden in één zipbestand gezet om makkelijker te kunnen downloaden;
  • Ontkoppel je Kobo ereader, zet hem uit en start hem vervolgens weer opnieuw op. Dit zorgt ervoor dat de ereader het toegevoegde lettertype ook laadt en je het kunt selecteren.

bookerly kobo fonts
Op deze manier kun je dus de (tien) meegeleverde lettertypes van Kobo uitbreiden met je eigen favoriete lettertype(s). Via sites als Fontsquirrel en Open Font Library kun je eenvoudig gratis (en vrij te gebruiken) lettertypefamilies vinden als je op zoek bent naar nieuwe lettertypes op je ereader. Hou er wel rekening mee dat de ereader trager kan worden als je heel veel extra lettertypes installeert – ze moeten allemaal geladen worden – dus ga nou niet alle lettertypes installeren die je kunt vinden.

Ik ben wel benieuwd welk lettertype jij op je ereader gebruikt en of jij het perfecte lettertype al gevonden hebt?

Getipt door Good Ereader en schaamteloos een eerdere blogpost van mezelf hergebruikt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

  1. Pingback: Literata (lettertype) installeren en gebruiken op je Kobo ereader - Vakblog

  2. Pingback: De Tolino Vision 3 HD in de praktijk - Vakblog

  3. Pingback: De Kobo Glo HD in de praktijk - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top