Literata (lettertype) installeren en gebruiken op je Kobo ereader

Amazon is niet de enige die een nieuw lettertype liet ontwerpen voor het digitaal lezen van hun ebooks. Ook Google introduceerde in mei 2015 een lettertype voor gebruik in Google Play Books die het makkelijker zou moeten maken om langdurig te lezen op alle apparaten (met Google Play Books wel te verstaan).

[Ja, ik weet dat gisteren een bijna identieke blogpost over het installeren van Bookerly op Kobo ereader hier verscheen maar toen beschikte ik nog niet over de Literata lettertypebestanden]

literata tweet

A new book typeface was needed that would provide an outstanding reading experience on a whole range of devices and high resolution screens running different rendering technologies. Additionally, the new Play Books type is meant to establish a recognisable visual identity for Google’s native eBook App and stylistically distinguish itself from other eReader competitors. (bron)

Hoewel Literata bedoeld is voor de Google Play Books app, kun je dit lettertype ook gebruiken op ereaders die overweg kunnen met TrueType (.ttf extensie) en OpenType (.otf extensie) lettertype bestanden. Zoals de ereaders van Kobo dus.

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een lettertype (font) en een lettertypefamilie (font family). Als je het over een lettertype als Helvetica, Arial, Times of in dit geval Literata hebt, dan gaat het feitelijk over een lettertypefamilie. Het reguliere Literata is één lettertypebestand maar vetgedrukt Literata is weer een ander lettertypebestand net zoals cursief en vetgedrukt+cursief Literata. Wil je in een tekst onderscheid kunnen lezen tussen reguliere tekst, vetgedrukt, cursief en vetgedrukt+cursief, dan heb je dus minstens vier lettertypebestanden nodig.

Het zijn ook precies die vier lettertypebestanden van dezelfde lettertypefamilie die je nodig hebt om een lettertype goed weer te geven op een Kobo ereader. Dergelijke bestanden horen ook de vier verschillende benamingen in de bestandsnaam te hebben staan zodat de software, in dit geval de Kobo, weet wanneer welk lettertype bestand gebruikt moet worden.

<lettertypenaam>-Regular.ttf
<lettertypenaam>-Italic.ttf
<lettertypenaam>-Bold.ttf
<lettertypenaam>-BoldItalic.ttf

Stappenplan

 • Verbind je Kobo ereader met een computer en maak een nieuwe (sub)map “fonts” aan in de hoofdmap van de ereader zelf waar ook o.a. de .kobo en .kobo images mappen al te zien zijn. Let op dat “fonts” zonder aanhalingstekens en met alleen kleine letters geschreven moet zijn;
 • Kopieer of verplaats de lettertypefamilie(s) naar de zojuist aangemaakte map fonts. Dus in het geval van Literata de vier lettertypebestanden Literata-Regular.otf, Literata-Italic.otf, Literata-Bold.otf en Literata-BoldItalic.otf. Je kunt de vier bestanden in dit zipbestand vinden;
 • Ontkoppel je Kobo ereader, zet hem uit en start hem vervolgens weer opnieuw op. Dit zorgt ervoor dat de ereader het toegevoegde lettertype ook laadt en je het kunt selecteren.

Literata is een zeer fijn maar minder ‘strak’ lettertype dan Bookerly en komt (mijns inziens) het beste tot zijn recht met een zo klein mogelijke regelafstand hoewel je dat vanzelfsprekend geheel naar eigen smaak kunt instellen op een Kobo ereader.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Literata installeren vanuit het zip bestand gaat niet 1,2,3 goed op een Kobo Glo HD.
  De tekst werd italic-bold weergegeven.
  Als je de font namen vergelijkt in de zip met de namen zoals in de blog dan komen die niet overeen.
  Als je in de zip literata-regular.otf aanpast naar Literata-Regular.otf (let op de hoofdletters) dan gaat het wel goed.
  Dit ook voor de rest van de fonts gedaan in de Literata font family.

  Waarschijnlijk komt het doordat de Kobo’s op linux zijn gebaseerd en dat is case sensitive.

  Reply

  • Nou had ik dus precies hetzelfde met de bestanden die ik zelf elders gevonden had en heb ik er voor gezorgd dat ze – na het getest te hebben op mijn eigen Glo HD – met de correcte namen (italic bold stond als regular) in het zipbestand terecht zijn gekomen.

   Ik weet niet welk zipbestand jij precies hebt gedownload maar in degene die hierboven gelinkt staat zijn de bestanden correct en werken ze op de Kobo ereaders.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top