Tweetweekoverzicht week 29 2015: Library of Congress, Bliyoo ereader, Spotify en kinderboeken bij de Jumbo

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht heeft de Library of Congress moeite met het ontsluiten van tweets, vraag ik me af of iemand zit te wachten op een review van de Icarus Illumina ereader, is Spotify de meestgebruikte muziekdienst, haalt Neil Young zijn muziek van alle muziekdiensten af en zijn er bij de Jumbo bijna 1 miljoen boeken langs de kassa gegaan.

De Library of Congress heeft moeite met hun Twitterarchief online te krijgen

In 2010 kondigden zowel Twitter als de Library of Congress (de Amerikaanse nationale bibliotheek) triomfantelijk aan hoe de miljarden tweets gepreserveerd zouden gaan worden voor de eeuwigheid. Zodat het publiek maar ook onderzoekers een gigantisch Twitterarchief tot hun beschikking zouden hebben. Daar was ik zelf ook enthousiast over en ik plaatste zelfs nog een tweet – die ik daarna verwijderde – om te kijken of dat archief ook echt compleet zou blijken te zijn.

Inmiddels zijn we ruim 5 jaar verder en blijkt vooral dat de LoC te optimistisch is geweest in dat voornemen. Er is nog geen goede manier gevonden om de ca. 20 miljard tweets in het archief te indexeren en beschikbaar te kunnen maken, laat staan hoe de bibliotheek om moet gaan met de ca. 400 miljoen tweets die er dagelijks bij komen. Tel daar bij op dat in de tussentijd (eindelijk) Twitter zelf ook slagen heeft gemaakt in het doorzoeken van alle tweets – en het beschikbaar maken van persoonlijke twitterarchieven – en dan lijkt de Library of Congress nog een flinke uitdaging voor de boeg te hebben. De lat ligt immers nu een stuk hoger dan in 2010 en van een Twitterarchief ten behoeve van onderzoek mag er ook nog eens meer verwacht worden dan alleen maar het kunnen doorzoeken van tweets (downloaden van relevante sets tweets bijv.). Zal het Twitterarchief van de Library of Congress er ooit nog komen? Zal het beter werken dan Topsy? Ga ik mijn gedelete tweet ooit nog online kunnen terugvinden? :)

Wel of niet Bliyoo op je ereader?

Ik ben er nog niet over uit. Over die “Bliyoo ereader“, zoals de Icarus Illumina nu ook wel genoemd wordt.

Er is absoluut interesse in Bliyoo maar of de eigenaren van de 1,5 miljoen ereaders in Nederland nu spontaan hun ereaders gaan vervangen door de Icarus Illumina lijkt me zeer discutabel. Een oproepje op Twitter genereerde 1 reactie (van een niet enthousiaste eigenaar van de Bliyoo ereader) en op een mailtje naar Bliyoo met een verzoek om een reviewexemplaar heb ik ook nooit iets teruggehoord. Dan toch maar bijschrijven op het lijstje van ‘Goede ideeën maar slechte uitvoering’?

Spotify is de meestgebruikte muziekdienst in Nederland

Uit een onderzoek van Telecompaper blijkt dat Spotify de bekendste aanbieder is van streaming muziek in Nederland. Het is ook marktleider met ca. een derde van de Nederlanders die de dienst gebruikt, hoewel slechts 7% van de Nederlanders betaalt voor Spotify. De nummer 2 is Deezer die slechts door 1% (tegen betaling) gebruikt wordt. Google Play Music All Access (die ik gebruik) komt niet eens voor in het lijstje dus ik vermoed dat ik lid ben van een zeer exclusief gezelschap in Nederland.

Neil Young vindt de muziekdiensten geen recht doen aan zijn muziek

Tja. Neil Young is een audiofiel en houdt van de allerbeste kwaliteit mogelijk voor (zijn) muziek. En ook al hoort volgens mij niemand het verschil op de hoogste kwaliteit mogelijk bij de streaming muziekdiensten, het is reden genoeg voor hem om al zijn muziek te verwijderen. Hij zal het zich kunnen veroorloven om niet meer beluisterd te worden denk ik dan maar. Zou hij ook deur aan deur gaan om alle LP’s in beslag te nemen met zijn muziek?

Bijna 1 miljoen boeken langs de kassa met de Jumbo-actie

Het volledige bericht zit achter de betaalmaar van Boekblad (sorry) maar desondanks wil ik toch even stilstaan bij de Jumbo-actie die van 13 mei t/m 16 juni heeft gelopen. Hierbij kon je zegels sparen en volle spaarkaarten inruilen voor een stevige korting op een (grote) selectie kinderboeken. Voor 3 of 5 euro kon je in de loop van die periode één van de tientallen titels kopen en dat is ook massaal gedaan. Bijna 1 miljoen kinderboeken prijken er nu extra in de boekenkasten en het is het bewijs dat (kinder)boeken ook in 2015 nog steeds zeer populair zijn. Zolang je maar nadenkt over hoe je ze aan de man brengt zeg maar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Gebruik de illumina al een jaar tot volle tevredenheid. Handzaam, duidelijke knoppen, goed verlicht en duidelijk scherm, veelzijdig met android.

  Reply

  • Dank voor de reactie, Ad! Heb je toevallig ook de Bliyoo app al geprobeerd die in de Icarus app store staat? Of een andere ereading Android app? Werkt dat ook acceptabel op een e-ink scherm?

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top