Facebook Authorship instellen voor je WordPress blog

facebook authorship
Ongeacht wat je persoonlijk vindt van Facebook, het is indrukwekkend hoe het gigantische sociale netwerk zich blijft doorontwikkelen. Facebook heeft nu zijn pijlen gericht op het aanbieden van nieuws(artikelen) en andere content van derden. Inmiddels bieden diverse Amerikaanse kranten en tijdschriften hun content aan via Facebook en zorgt Facebook voor meer duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor welke content.

Met Facebook Authorship geeft Facebook eenvoudig de mogelijkheid aan alle aanbieders van content om met behulp van meegestuurde HTML code de auteur (profielpagina) te vermelden zodat je bij alle via Facebook gedeelde artikelen ziet door wie die geschreven is. Dat lijkt erg veel op wat Google in het verleden deed met Google Authorship – waarbij artikelen gelinkt werden aan Google+ profielen –  maar waar Google hun Authorship idee heeft losgelaten gaat Facebook er nu wel vol voor. Iedereen kan nu zijn of haar auteurschap claimen voor wat ze via Facebook delen.

Wat heb je aan Facebook Authorship?

Facebook legt steeds meer de nadruk op het lezen van artikelen vanuit je tijdlijn en steeds meer mensen doen dat dus ook. Ik merk zelf dat het afgelopen jaar veel meer lezers via Facebook hun weg vinden naar mijn blog en dan is het handig om dat ook zo gemakkelijk mogelijk te maken. Niet alleen linkjes delen naar nieuwe blogposts op Facebook maar tevens actief verwijzen naar alle andere blogposts die je eerder geschreven hebt en nog gaat schrijven! En wat hebben al die blogposts met elkaar gemeen? Dat ze van jou zijn natuurlijk.

Als jij een blogpost deelt via Facebook dan wordt dat op een speciale manier getoond. Er wordt een afbeelding getoond (mits je blogpost er eentje bevat), de titel van de blogpost en een beschrijving (danwel de eerste paar regels van je blogpost). Daaronder staat nog een URL van de site waar het gedeelde artikel vandaan komt.

facebook authorship vergeleken
Links zie je een gedeelde blogpost van mij staan zonder dat Facebook Authorship ingesteld is. Rechts zie je bij een andere blogpost dat er iets bij is gekomen: er staat nu vermeld dat het door Vakblog geschreven is en je kunt doorklikken om op de Facebookpagina van Vakblog te komen voor meer blogposts. Als je met de muis over de auteurslink gaat kun je ook meteen de pagina volgen zodat je via Facebook alle nieuwe blogposts te zien krijgt.

Heb je geen aparte Facebookpagina voor je blog dan kun je vanzelfsprekend ook verwijzen naar je persoonlijke profielpagina. Dat heeft het voordeel dat je naam er bij komt te staan – wel zo leuk – maar je moet er wel rekening mee houden dat je daarmee dus je persoonlijke Facebookpagina zichtbaar(der) maakt. Gebruik je die alleen voor vrienden en familie, dan is het verstandiger om die profielpagina niet te koppelen aan je via Facebook gedeelde blogposts.Tenzij je alle lezers als vrienden beschouwt natuurlijk.

Hoe koppel je Facebook Authorship aan je WordPress blog?

Om Facebook Authorship in te stellen op je WordPress blog heb je twee dingen nodig:

  1. De URL van je Facebookprofiel of Facebookpagina die als auteur vermeld moet gaan worden. Is het een afgeschermd profiel? Dan kunnen anderen er niet op doorklikken of je pagina volgen;
  2. Een self-hosted WordPress blog waar je de Yoast SEO plugin voor kunt installeren en activeren. Heb je deze niet nog geïnstalleerd? Doe dat dan eerst!

Je kunt Facebook Authorship ook instellen op een WordPress.com blog door in je header template de regel <meta property=”article:author” content=“URL van Facebookpagina” /> op te nemen maar in het stappenplan hieronder ga ik er van uit dat je de Yoast SEO plugin geïnstalleerd hebt op een self-hosted WordPress blog.

Stap 1. Configureren van de Yoast SEO plugin

Ga in WordPress admin in het linkermenu naar SEO en dan het submenu Social. Op het tweede tabblad zie je de Facebook instellingen en daar vink je de optie Add Open Graph meta data aan. Dat zorgt er voor dat de metadata die Facebook herkent en gebruikt ook wordt toegevoegd aan je blogposts.

facebook authorship yoast social
Je kunt ook optioneel de Frontpage settings invullen die door Facebook gebruikt worden als de URL van je blog gedeeld wordt op Facebook. Je kunt dan een logo (image url) opgeven hier bijvoorbeeld met een titel en beschrijving. Voor Facebook Authorship is het niet nodig.

Stap 2. Je Facebookprofiel of pagina URL toevoegen aan je WordPress gebruikersprofiel

Goed, de metadata is toegevoegd maar om de goede auteursinformatie mee te geven moet je gebruikersprofiel in WordPress worden gekoppeld aan de URL van je Facebookprofiel of pagina. Dat doe je door in WordPress admin naar Gebruikers (Users) en dan Je profiel (Your Profile) te gaan. Hier kun je de Facebook URL toevoegen.

facebook authorship wordpress userprofile
Sla de gewijzigde instellingen op en je bent klaar!

Stap 3 (optioneel) Controleren of het werkt m.b.v. de Facebook debugger

Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd zullen vanaf dat moment alle blogposts die je via Facebook deelt worden voorzien van een auteur/link. Dat gaat niet met terugwerkende kracht voor de artikelen die je al eerder hebt gedeeld maar je kunt Facebook “dwingen” om opnieuw alle metadata op te halen voor al eerder gedeelde links. Met behulp van de debugger kun je voor alle URL’s van je blog controleren welke metadata door Facebook gezien wordt, hoe een gedeelde blogpost getoond wordt maar ook al eerder gedeelde blogposts alsnog voorzien van de auteur/link.

facebook authorship debugger
Vul een URL van één van je blogposts in en klik op Debug. Je krijgt dan te zien of Facebook de URL al eerder gezien heeft (inclusief het aantal likes en het aantal keren dat het gedeeld is) maar ook een lijst met tags die Facebook aangetroffen heeft. Als je Facebook Authorship goed hebt ingesteld op je blog, dan zie je daar ook <meta property=”article:author” content=“URL van je Facebookpagina” /> tussen staan.

facebook authorship debugger
De knop Debug onder de URL is nu vervangen door twee nieuwe knoppen. Als je op Fetch new scrape information klikt dan wordt de nieuwe metadata – inclusief de auteursgegevens – alsnog gebruikt indien je de blogpost al eerder gedeeld hebt.

facebook authorship debugger
Heb je al tientallen (of meer) blogposts eerder gedeeld op Facebook? Dan zul je ze één voor één door de debugger moeten halen en laten voorzien van de nieuwe metadata.

En zo ziet het eindresultaat er uit:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top