Tweetweekoverzicht week 30 2015: Podcasts, Instagram, Google Play Books, Twitter.com, Google Maps, historische nieuwsvideo’s en de EU pakt geoblocking aan

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht is podcasting terug van weggeweest, kun je eindelijk zoeken in de webversie van Instagram, kun je zelf gemaakte notities en highlights in Google Play Books synchroniseren via Google Drive, verwijdert Twitter.com de achtergronden uit je tijdlijn, laat Google Maps je nu zien waar je ooit bent geweest, voegt Associated Press duizenden uren aan historisch nieuwsmateriaal toe aan YouTube, en zet de EU een eerste stap richting Hollywood om geoblocking tegen te gaan.

Is podcasting weer helemaal terug van weggeweest?

Je zou het niet denken in een tijdperk waar iedereen met een mening zijn eigen YouTube-kanaal heeft maar tien jaar geleden (toen er nog geen YouTube was) was podcasting erg populair. Niks geen video, nee, je pakte een microfoon en nam je eigen radioprogramma op. Over je hobbies, je werk of wat dan ook maar je passie was waar je honderden uren van je vrije tijd in wilde stoppen.

Zoals dat gaat met hypes ging de podcasting hype weer voorbij en daalde de populariteit gestaag tussen 2006 en 2010. De opkomst van smartphones en tablets betekende echter dat het nog gemakkelijker werd om een podcast op te nemen (en voor anderen om ze te beluisteren) en geleidelijk zag je er meer podcasts terugkomen. Het afgelopen jaar echter zag een enorme piek (in de VS) voor podcasting want het is helemaal weer terug.

De vergelijking tussen het bloggen, vloggen en podcasting is snel gemaakt maar het is meer dan ooit een kwestie van voorkeur van hoe je mensen iets tot zich willen nemen. Lange teksten lezen is nooit echt populair geweest (en toch schrijf ik ze :P) en ook voor YouTube video’s kijken moet je toch echt wel even de tijd nemen. Podcasts bieden het gemak dat je ze gemakkelijk tussendoor, onderweg en zelfs in combinatie met andere activiteiten kunt beluisteren. Er zijn zelfs al bloggers die hun blogs ook als podcast inspreken zodat je ze ofwel kunt lezen of kunt beluisteren. Misschien nog een idee om ook eens te proberen hier?

Zoeken naar personen, locaties en hashtags in de webversie van Instagram

Instagram brengt regelmatig updates naar hun mobiele apps maar de webversie krijgt niet heel veel aandacht. Dat komt vooral omdat Instagram de nadruk wil leggen op de platformen waar de foto’s van afkomstig zijn en de webversie meer als een ‘viewer’ ziet. Daar zijn verschillende websites en desktop apps al op ingesprongen door zelf wel meer functionaliteiten te bieden voor de Instagramgebruikers. Wellicht is dat weer de reden geweest dat Instagram nu toch een zoekfunctie hebben toegevoegd aan de webversie van Instagram.

Het is nu dus eindelijk mogelijk om te zoeken naar andere Instagramgebruikers, locaties en natuurlijk hashtags.

Tenzij je zoekt op hashtags die (automatisch) geblokkeerd worden door Instagram ….

Synchroniseren van zelfgemaakte notities in Google Play Books

Ik ben groot fan van de Google Play Books app. Niet zo zeer voor het kopen van ebooks (hoewel ze soms prima deals hebben) maar wel voor het lezen van ebooks. Je kunt namelijk ook je elders gekochte ebooks uploaden naar je Google account en die vervolgens op alle apparaten lezen waar je de Play Books app op hebt staan. Als bonus synchroniseert de app ook de leesvoortgang zodat je op 1 apparaat kunt beginnen en op een ander apparaat naadloos verder leest waar je gebleven bent. Ideaal als je elke avond voorleest uit een boek.

De app stelt je ook in staat om notities, aantekeningen en markeringen te maken in de ebooks. Die functionaliteit gebruik ik zelf niet maar kan heel handig zijn bij een studie(boek) of als je een boek wilt bespreken. Tot vorige week werden die notities echter niet meegesynchroniseerd en moest je ze altijd teruglezen op het apparaat waar je ze op gemaakt hebt. Nu kan dat wel en maakt de app een mapje aan in je Google Drive waar de notities, aantekeningen en markeringen in bewaard worden zodat je ze ook overal tot je beschikking hebt.

Zowel de Android als iOS app is inmiddels bijgewerkt met die functionaliteit. Overigens is hierbij ook het Literata lettertype toegevoegd aan de Google Play Books app.

Twitter.com verwijdert de achtergronden van je homepage

Ik dacht eerst dat het een tijdelijk foutje was van Twitter maar het bleek expres te zijn: alle achtergronden – zowel degene die je kon kiezen bij de instellingen als degene die je zelf hebt geupload – zijn verwijderd van je homepage met de tijdlijn, je profielpagina en waar je je notificaties kunt zien.*Waarom* Twitter dat gedaan heeft blijft onduidelijk maar de miljoenen gebruikers moeten nu tegen een kale witte achtergrond aan kijken als ze gebruik maken van Twitter.com.

De achtergrond die je ingesteld hebt is nog wel zichtbaar op de tweetpagina’s (de pagina’s waar individuele tweets getoond worden) maar voor de rest lijkt Twitter vastbesloten te zijn om de dienst een saai en uniform uiterlijk mee te geven.

Google Maps laat je in een tijdlijn zien waar je ooit geweest bent

Heb je Locatiegeschiedenis aanstaan op je Androidtelefoon en maak je gebruik van Google diensten? Dan heeft Google Maps een verrassing voor je door je te laten zien waar je de afgelopen jaren allemaal bent geweest. Als je Google Photos gebruikt en locatiegegevens aan de foto’s hebt hangen dan worden die ook nog toegevoegd aan je tijdlijn. Gelukkig kun je die tijdlijn alleen zelf zien maar het is wel bizar om te zien dat Google prima weet waar ik woon, waar ik werk en waar ik regelmatig kom. De GPS zet ik nooit aan dus supernauwkeurig is het allemaal niet (er staan bij mij locaties tussen waar ik nog nooit van gehoord heb maar die wel dichtbij plekken staan die ik wel regelmatig bezoek) maar wellicht dat jij wel meer ziet?

Het zal even wennen worden voor Google dat ik sinds deze week niet meer met een Androidtelefoon rondloop.

Amerikaans persbureau AP maakt ruim half miljoen historische nieuwsvideo’s beschikbaar op YouTube

Via een persbericht maakte het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) en het Britse filmarchief Movietone bekend dat ze meer dan 550.000 historische nieuwsvideo’s online hebben gezet via hun respectievelijke YouTube-kanalen (AP en Movietone). Het gaat om een gigantisch archief van bijna 17.000 uur aan nieuwsvideo’s die sinds 1895 geproduceerd zijn.

Leuk om een beetje door te bladeren maar vooral een verrijking van YouTube waar je nu dus op duizenden onderwerpen ook historische nieuwsvideo’s kunt terugvinden.

EU begint met onderzoek tegen filmstudio’s om geoblocking tegen te gaan

De EU heeft een begin gemaakt met het uitvoeren van hun plannen om tot een digital single market te komen. Onderdeel van die plannen is een einde maken aan ongefundeerde geoblocking – de praktijk van met name videodiensten en filmstudio’s die om commerciële redenen wordt toegepast, waardoor consumenten op basis van hun locatie geen toegang krijgen tot een dienst een website of worden doorgestuurd naar een lokale variant met andere prijzen.

De EU start met een uitgebreid onderzoek naar deze praktijk en heeft de pijlen gericht op zes grote Amerikaanse filmstudio’s en het Britse Sky UK. Dat onderzoek is nu begonnen met een ‘statement of objections’ waarin de EU aangeeft dat geoblocking tegen de Europese wet- en regelgeving is en dat Europese burgers overal in Europa toegang moeten kunnen hebben tot de diensten waar ze voor betaald hebben.

Deze kwestie gaat zeker niet in een weekje opgelost worden aangezien licentieovereenkomsten en verdienmodellen van de film- en tvmaatschappijen de drijvende kracht achter geoblocking zijn maar het is een sterk signaal dat de verdeel en heerstactieken van de studio’s niet meer klakkeloos geaccepteerd zullen worden in de toekomst. Bereid je echter maar voor op een jarenlange strijd tussen de studio’s en de EU.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top