Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de juli 2015 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Desondanks wordt het instrument prijs maar nauwelijks ingezet in de strijd om de goede verkoopcijfers. Toch kun je wel degelijk Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

De huidige top 5 6 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden maar levert wel een betrouwbaar beeld van wat de bestverkopende papieren boeken zijn. Deze maand staan er enkele nieuwe titels in de top 5 ten opzichte van vorige maand, waaronder een titel die niet als ebook beschikbaar is. Dat is de reden dat ik deze keer ook de nummer 6 opneem. Op die manier worden nog steeds de prijzen van 5 bestseller ebooks vergeleken.

  1. Het meisje in de trein door Paula Hawkins;
  2. Mooie meisjes door Karin Slaughter;
  3. Het leven van een loser dl. 7: Flutvakantie door Jeff Kinney (niet als ebook beschikbaar);
  4. Dit kan niet waar zijn door Joris Luyendijk;
  5. Lieve mama door Esther Verhoef;
  6. Costa del Sol door Suzanne Vermeer.

De ebookwinkels

Ik kijk wederom naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. Mocht je je afvragen waarom de Apple iBookstore ontbreekt, dan is dat een principiële keuze wegens de door hen gebruikte – en onverwijderbare – DRM. De iBookstore is, net als vele andere, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy. In het onderstaande overzicht neem ik normaliter ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren. Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

De prijsverschillen zijn deze keer minimaal tussen de verschillende webwinkels. Dat heeft te maken met de Vakantielezen actie die gedurende de maand juli gaande is en waarbij 20 bestsellers (van WPG Uitgevers) tijdelijk voor €7,99 te koop zijn. Drie van de vijf bestseller titels uit de Bestseller 60 staan ook op de titellijst van aanbiedingen en zijn dus bij alle ebookshops voor €7,99 te krijgen.

In tabelvorm

nr.1nr.2nr.4nr.5nr.6
Het meisje in de treinMooie meisjesDit kan niet waar zijnLieve mamaCosta del Sol
Amazon7,997,997,99*6,79**7,99
Bol/Kobobooks7,997,997,996,797,99
Bruna7,997,997,999,997,99
Ebook.nl7,997,997,999,997,99
Google Play7,997,997,996,797,99
Libris/Blz7,997,997,999,997,99
Boogsy7,997,997,996,797,99
Papier19,9522,9019,9519,9515,00

Het meisje in de trein, Mooie meisjes en Costa del Sol maken onderdeel uit van de Vakantielezen actie en zijn dus voor €7,99 te koop t/m 31 juli 2015. Mocht je de nummer 1 van vorige maand (Topshow) nog niet gekocht hebben dan is dit overigens ook een goede gelegenheid om dat alsnog te doen aangezien deze eveneens voor €7,99 te koop is (ipv €14,99).

* Uitgeverij Atlas heeft zich kennelijk aangesloten bij de Vakantielezen actie want ook Dit kan niet waar zijn is op dit moment overal voor datzelfde lage bedrag van €7,99 te koop. Waarschijnlijk is dat ook een tijdelijke actie en zal de titel vanaf 1 augustus weer €14,99 gaan kosten.

** Lieve mama is daarmee dus de enige titel in mijn overzicht deze maand waar je nog prijsverschillen aantreft tussen de verschillende ebookshops. Bij Amazon, Bol/Kobo en Google Play Books betaal je €6,79 voor dit ebook terwijl je bij de overige ebookshops ruim 3 euro meer betaalt.

Conclusies?

De enige echte conclusie voor deze maand is dat je veel bestsellers voor €7,99 kunt kopen. Vakantielezen is een actie van WPG Uitgevers maar er doen kennelijk ook andere uitgevers aan mee waardoor het enerzijds weinig uitmaakt waar je een titel koopt en het anderzijds dus geen goede maand is om een blogpost met prijsvergelijkingen van ebooks te produceren :)

Dat wil echter niet zeggen dat alle goedverkopende Nederlandse titels goedkoper te krijgen zijn. Met Lieve mama is te zien dat wederom Amazon en Bol/Kobo (en Google Play Books) nog steeds goedkoper zijn dan de overige ebookshops.

Vergelijk je de huidige kortingsprijzen met die van de papieren tegenhangers, dan scheelt dat dus behoorlijk veel. Er valt minstens 60% korting te behalen en bij de juiste ebookshops loopt dat op tot 66% voor Lieve mama.

Als je alle vijf de titels zou willen aanschaffen bij één ebookwinkel, dan betaal je bij Amazon.nl, Bol/Kobo en Google Play Books het minste. Daar moet je €38,75 afrekenen (het laagste bedrag tot nu toe) en dat is 3,20 euro minder dan bij de drie overige ebookshops met €41,95. Koop je ze op papier dan ben je €97,75 kwijt. Je bespaart deze maand bijna 60 euro als je digitaal leest.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top