Ebooks bij de Bibliotheek: Nieuwe en terugkerende leners van ebooks in Q1 en Q2 2015

In januari 2014 kwam de Bibliotheek met een landelijk ebookplatform voor alle bibliotheekleden om ebooks te kunnen lenen. Met enige regelmaat worden door de KB cijfers verstrekt over het gebruik van de website, het aantal accounts, het aanbod en natuurlijk het aantal uitleningen [zie hier de bespreking van de cijfers van vorige maand].

Maar hoeveel mensen lenen nou daadwerkelijk ook de ebooks van de Bibliotheek? En komen ze ook regelmatig terug om nieuwe titels te lenen? Ylva Hendriks maakte de onderstaande infographic om antwoord te geven op die vraag.

Nieuwe en terugkerende leners van ebooks

2015 Q1 en Q2 Nieuwe en terugkerende leners van ebooks
Op een kleine dip in maart 2015 na zit het aantal leners in de lift. Waren er in januari nog 27.123 leners die één of meerdere ebooks leenden, in juni is dat gestegen tot 33.563. Tel je dat allemaal bij elkaar op voor de eerste zes maanden van dit jaar, dan kom je uit op 175.708 leners die in totaal 672.729 ebooks leenden in die periode.

Natuurlijk kun je niet zo maar alle leners van de zes maanden bij elkaar optellen want daar zitten ook leners tussen die in dezelfde maand – en in de andere maanden – terugkwamen om nieuwe ebooks te lenen. Als je ze ontdubbelt dan hou je 79.225 mensen over die in de eerste helft van 2015 1 of meerdere ebooks leenden. Gemiddeld komt dat dus neer op 8,5 ebooks per unieke lener.

Kijk je naar de mate waarin leners ook terugkomen om te lenen dan valt op dat bijna de helft van alle leners (49,8%) slechts eenmalig wat leende in die periode. Iets meer dan 19% leende ebooks in twee verschillende maanden, 10,5% in drie maanden, 7,3% in vier maanden en 5,8% van de leners in vijf verschillende maanden leenden. De echte veellener komt natuurlijk minstens één keer per maand terug om te lenen en dat blijkt 7,3% te zijn. Die 5761 leners leenden in alle zes de maanden van dit jaar minstens één ebook.

Wie heeft er echter genoeg aan één ebook? Hoe zit het met de verdeling van alle uitleningen over de leners? Gemiddeld waren het er dus 8,5 ebooks per lener maar de overgrote meerderheid van 76% leende “slechts” tussen de 1 en 10 ebooks [het zou nog interessant zijn om te weten hoeveel procent echt maar 1 titel leende denk ik].

Een redelijk grote groep van 13% leende tussen de 11 en 20 ebooks en daarna worden het bijzondere kleine groepen die nog meer leenden. Vijf procent leende tussen de 21 en 30 ebooks, drie procent tussen de 31 en 40 en 1% tussen de 41 en 50 ebooks. Nog eens één procent (toch nog bijna 800 mensen) haalde zelfs de categorie tussen de 51 en 100.

En zoals alle openbare bibliotheken hun bijzondere lener(s) kennen die recordaantallen boeken lenen, zo kent ook de digitale bibliotheek een unieke lener. Eén persoon leende maar liefst 96 titels in zes maanden tijd. Maar blijft anoniem ondanks het feit dat die persoon zeer veel moeite gedaan heeft om dat aantal te bereiken. Met een uitleentermijn van drie weken en maximaal 10 gelijktijdige uitleningen moet je heel erg je best doen om 96 ebooks te *kunnen* lenen :)

@ met dank aan Ylva Hendriks (KB)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

  1. Ik ben toch zooo benieuwd wie die ene persoon is. Die zou het boegbeeld moeten worden voor het digitaal lezen via de bieb!!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top