De Kobo Glo HD in de praktijk

In oktober 2012 kwam de eerste ereader van Kobo uit die voorzien was van een ingebouwde schermverlichting: de Kobo Glo (links). Daar deed Kobo goede zaken mee – vooral omdat Sony weigerde ereaders met schermverlichting te produceren – en het was ook de ereader die ik in die tijd gebruikte. De Glo werd opgevolgd door de Aura en vervolgens de grotere broertjes Aura HD en Aura H2O maar voor het allernieuwste model van 6″ ereaders grijpt Kobo terug naar hun eerdere succes en komt met een HD upgrade van de Glo: de Kobo Glo HD (rechts).

In de onderstaande review kijk ik naar de plus- en minpunten van de Kobo Glo HD, vergelijk ik de ereader met de Kindle Voyage die bijna identieke specificaties heeft en besteed ik aandacht aan de hoes die je bij je ereader zou kunnen gebruiken. Is de Kobo Glo HD inderdaad de beste ereader die je op dit moment kunt kopen?

kobo glo hd alle kobos
Aan keuze geen gebrek bij Kobo. De Glo HD is officieel één van zes leverbare ereaders van Kobo hoewel zowel de Kobo Touch, de Kobo Glo als de Kobo Aura HD inmiddels niet meer geproduceerd worden. De Aura geldt als instapmodel, de 6,8″ grote Aura H2O is het topmodel terwijl de Glo HD nu het middensegment moet gaan bedienen.

Mede dankzij de samenwerking met Bol.com zijn de ereaders van Kobo de best verkochte ereaders in Nederland. Dat is in Amerika echter een ander verhaal waar het van oorsprong Canadese bedrijf al jaren probeert om wat marktaandeel van de Kindle van Amazon af te snoepen. Toen Amazon eind vorig jaar dan ook aankondigde met hun eigen nieuwe topmodel te gaan komen, de 6″ grote Kindle Voyage, besloot Kobo met een ereader te komen die dezelfde specificaties zou moeten krijgen als de Kindle Voyage maar dan veel goedkoper verkocht zou gaan worden.

kobo glo hd kindle voyage
De Kobo Glo HD is officieel op 1 mei 2015 uitgekomen voor €129 terwijl de Kindle Voyage voor ruim €190 verkocht wordt. Amazon op hun beurt liet het er niet bij zitten en vernieuwde hun populaire Kindle Paperwhite model waardoor die eveneens alle pluspunten van de Glo HD heeft. Voor een vergelijkbare of zelfs lagere prijs.

Hoewel de ereaders van Amazon en Kobo allemaal in Nederland verkocht worden en je wellicht genegen zou zijn alleen naar de prijs te kijken, is het belangrijk om de fundamentele verschillen in de gaten te houden. De Kindle ereaders zijn onlosmakelijk verbonden aan het ecosysteem van Amazon dat met een eigen bestandsformaat van ebooks werkt. Boeken voor de Kindle koop je alleen bij Amazon en je kunt er standaard geen ebooks op lezen die je in Nederland bij andere winkels gekocht hebt (of geleend hebt bij de Bibliotheek).

De Kobo ereaders zijn weliswaar stevig verankerd in het ecosysteem van Kobobooks *en* van Bol maar kunnen ook overweg met elders gekochte en geleende ebooks.

De vergelijking tussen de Kobo Glo HD en de beide Kindle modellen is daarom wat minder interessant. Functioneel verschillen ze niet veel van elkaar en je kunt de keuze beter baseren op waar je je ebooks vandaan haalt dan op de prijs en design van de ereaders. In Amerika gaat het dan meteen om Amazon maar in Nederland ligt dat anders. Heb je de Kobo Glo HD op het oog, lees dan vooral verder.

De Kobo Glo HD samengevat

kobo glo hd
Specificaties:

 • Een 6″ scherm (Carta E-ink) met een resolutie van 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch;
 • 4GB interne opslag zonder mogelijkheid deze uit te breiden middels een micro-sd kaartje. Bij aankoop is er ca. 3GB vrije ruimte (de rest wordt door de Kobo software gebruikt);
 • lengte/breedte/dikte: 157 mm x 115 mm x 9,2 mm
 • Gewicht van 180 gram;
 • Frontale schermverlichting die softwarematig aan- en uitgezet moet worden;
 • Verkoopprijs van €129 bij Bol maar ook bij andere webwinkels en de Mediamarkt.

Pluspunten:

 • Het hoge resolutie scherm is zowel met als zonder de schermverlichting het beste en helderste scherm dat je op een ereader kunt aantreffen. Het is hetzelfde scherm met een fantastisch contrast als de Aura H2O maar dan een beetje kleiner;
 • Compact, dun en licht. Wat wil je nog meer?
 • De Kobo software werkt uitstekend en is niet meer voorzien van de Bol ‘branding’ als je de ereader daar koopt;
 • Vijftig euro goedkoper dan de Kobo Aura H2O.

Minpunten:

 • De Kobo Glo HD voelt wat minder stevig en solide aan dan al zijn voorgangers;
 • Geen uitbreidbaar geheugen. 3GB is genoeg voor een paar duizend ebooks echter.

Het uiterlijk

kobo glo hdKobo brengt met elke generatie ereader weer enkele verschillen aan in het design. Nadat de vorige 6″ ereader (de Aura) het scherm over liet lopen in de rand, is de Glo HD weer ‘ouderwets’ verzonken in de behuizing. Dat betekent dat je dus richeltjes hebt aan de randen van het scherm en hoewel dat geen dramatisch effect heeft op het bladeren, leg je je vingers toch anders op het scherm.

Ook de achterkant van de ereader verschilt van alle voorgangers. Deze keer heeft Kobo gekozen voor een materiaal dat rubberachtig aanvoelt met kleine putjes die de grip moeten verbeteren. Het is helaas daardoor ook zeer gevoelig voor zichtbare vingerafdrukken en reden genoeg om een beschermende hoes te willen gebruiken.

Net als bij de Aura H2O is er geen aparte knop meer aan de bovenkant voor het aan- en uitzetten van de schermverlichting. Dit wordt nu in de software geregeld via het icoontje van de lamp. De Kobo Glo HD heeft slechts één knop aan de bovenkant zitten waarmee je de ereader aan en uit kunt zetten (of de slaapstand activeren).

De blikvanger van elke ereader is natuurlijk het scherm. Dit scherm wordt aangestuurd door een snelle(re) 1 Ghz processor maar aangezien je die niet ziet valt je alleen op hoe goed het scherm is. Het is een laatste generatie E-ink scherm waarbij de resolutie, helderheid en vooral het contrast opvallen. De scherm met de HD resolutie van 1448×1072 pixels is bijna identiek aan dat van de Aura H2O maar zit nu dus in een kleiner formaat ereader. Hierdoor is de dichtheid van pixels nog groter en wordt de tekst scherper getoond.

In combinatie met de schermverlichting – die je eigenlijk altijd aan wilt hebben, juist als je in een omgeving met voldoende daglicht aan het lezen bent – geeft dat meer dan ooit het idee dat je van papier aan het lezen bent. Of eigenlijk zelfs nog beter want door het hoge contrast van het scherm zien de letters er scherper uit dan op papier.

De software

De Kobo Glo HD maakt gebruik van de eigen software die Kobo ook voor al hun andere ereaders gebruikt. Op het beginscherm zijn er “blokken” zichtbaar die o.a. het laatst gelezen boek tonen, enkele Reading Life statistieken en de optionele integratie met Pocket zodat je bewaarde webpagina’s kunt lezen op je ereader.

Bij het eerste gebruik moet je, zoals altijd bij Kobo ereaders, een account hebben om de Glo HD te configureren en te koppelen aan het ecosysteem van de leverancier. Dat vereiste altijd een Kobo account maar voor het eerst kan dit nu ook met een account van Bol. Beide accounts combineren is echter niet mogelijk. Heb je al eerder ebooks gekocht bij Kobobooks of Bol, dan worden de recentste titels rechtstreeks gesynchroniseerd naar je ereader terwijl alle overige titels zichtbaar worden in de Bibliotheek om later te downloaden. Bij de instellingen kun je aangeven of deze nog niet gedownloade titels getoond moeten worden in je bibliotheek.

Daarnaast heb je nog steeds Reading Life voor je leesstatistieken, badges voor bepaalde leesprestaties (prijzen) en de mogelijkheid om met Verzamelingen je ebooks op de ereader zelf te organiseren.

Een sterk punt van de Kobo software is de mogelijkheid om de weergave van de tekst van je ebooks geheel naar eigen smaak in te stellen. Door in het onderste deel van het scherm te tikken roep je een scherm op waarin je het lettertype kunt aanpassen naar één van de tien meegeleverde lettertypes (en die je zelf kunt uitbreiden met je eigen lettertypes). Je kunt ook de lettergrootte, regelafstand, de marges en de uitlijning van de tekst aanpassen voor alle lettertypes. Bij de meeste meegeleverde lettertypes zijn er ook geavanceerde opties aanwezig waarbij je de weergave van dat specifieke lettertype nog verder kunt verfijnen. Het verbeterde scherm van de Glo HD zorgt er voor dat je nog beter de verschillen kunt zien, dus als je echt de perfecte instellingen wilt vinden voor je ereader dan kun je je hart ophalen bij deze Kobo Glo HD.

Behalve ePub bestanden kan de Glo HD ook (eindelijk) goed overweg met PDF bestanden. Het blijft lastig om PDF’s – die bijna altijd opgemaakt zijn in het A4 formaat dat 2x zo groot is als het 6″ scherm van een ereader – makkelijk te lezen maar je kunt nu in- en uitzoomen door twee vingers van of naar elkaar toe te knijpen op het scherm (pinch and zoom). Ik zou nog steeds kiezen voor een 10″ tablet om PDF’s te lezen maar het is in elk geval nu werkbaar op een ereader.

Bescherm je ereader

Hoewel een ereader best wel tegen een (klein) stootje kan is een E-ink scherm niet heel erg robuust. Natuurlijk hangt het er van af hoe je je ereader gebruikt maar ik weet uit ervaring dat het zeer gemakkelijk is om een krasje te maken in het scherm. Of een ereader op een andere manier te beschadigen. De Kobo Glo HD voelt ook nog eens wat minder stevig aan dan eerdere modellen en dat zal van alles te maken hebben met het feit dat Kobo een dunne en lichte ereader wilde maken die ook nog eens veel goedkoper moest worden dan de Kindle Voyage. Behalve het weglaten van de micro-sd kaartlezer is ook de behuizing wat minder stevig gemaakt als bezuiniging vermoed ik.

Hoe dan ook, een beschermhoes is geen overbodige luxe mijns inziens. De ereader wordt er wel wat dikker van maar ach, bijna elk boek is dikker dan de Kobo Glo HD moet je maar denken.

Maar welke hoes is geschikt? Je kunt de officiële hoes van Kobo aanschaffen maar zelf ben ik daar minder gecharmeerd van. Mijn favoriete leverancier van hoezen is Geckocovers en die verkoopt natuurlijk ook hoezen voor de Glo HD. Ik heb zelf mijn ereaders graag in een slimfit hoes waar je de ereader zo in kunt klikken en die de ereader nauwelijks dikker maakt. De Glo HD gaat automatisch in de slaapstand zodra je de hoes sluit.

kobo glo hd slimfit hoes
Conclusies

Je kunt alle voordelen en nadelen uitgebreid tegen elkaar afwegen maar eigenlijk is het heel simpel: de Kobo Glo HD levert veel waar voor zijn geld en is de beste keuze als je nu een nieuwe ereader aan het overwegen bent. Lees (en koop) je je ebooks graag via Amazon? Dan is een Kindle absoluut een betere keuze maar voor alle andere digitale lezers hoef je niet verder te kijken dan de Kobo Glo HD. Het heeft een beter scherm dan zijn concurrenten (op de Aura H2O na) en is ook nog eens betaalbaar. Als je eenmaal een boek gelezen hebt op de Glo HD dan wil je geen andere ereader meer.

De afwezigheid van een micro-sd kaartlezer kan voor sommigen een reden zijn om niet te kiezen voor de Kobo Glo HD. Je kunt nog steeds ruim 2000 ebooks op de ereader zetten dus ik zie het zelf niet als een probleem.

Wel hoop ik dat Kobo in de toekomst meer gaat focussen op de bouwkwaliteit. De wedloop naar de dunste en lichtste ereader levert nu flinterdunne apparaten op die bij een stevig windje van je tuintafel afwaaien (ja echt!). Ik zou het fantastisch vinden om weer eens een stevige en robuuste ereader te hebben, de terugkeer van fysieke bladerknoppen te zien (kijk dat maar eens af van de Kindle Voyage, Kobo!) in combinatie met dat toch al excellente scherm. Een ereader waarbij je niet meteen een hoes nodig hebt omdat het apparaat zelf al robuust genoeg is. We zullen het zien volgend jaar als er weer een nieuwe Kobo ereader op de markt komt.

@ Met dank aan Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Kobo Glo HD hoes

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (63) Write a comment

 1. Pingback: De Tolino Vision 3 HD in de praktijk - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top