De Kobo Glo HD in de praktijk

In oktober 2012 kwam de eerste ereader van Kobo uit die voorzien was van een ingebouwde schermverlichting: de Kobo Glo (links). Daar deed Kobo goede zaken mee – vooral omdat Sony weigerde ereaders met schermverlichting te produceren – en het was ook de ereader die ik in die tijd gebruikte. De Glo werd opgevolgd door de Aura en vervolgens de grotere broertjes Aura HD en Aura H2O maar voor het allernieuwste model van 6″ ereaders grijpt Kobo terug naar hun eerdere succes en komt met een HD upgrade van de Glo: de Kobo Glo HD (rechts).

In de onderstaande review kijk ik naar de plus- en minpunten van de Kobo Glo HD, vergelijk ik de ereader met de Kindle Voyage die bijna identieke specificaties heeft en besteed ik aandacht aan de hoes die je bij je ereader zou kunnen gebruiken. Is de Kobo Glo HD inderdaad de beste ereader die je op dit moment kunt kopen?

kobo glo hd alle kobos
Aan keuze geen gebrek bij Kobo. De Glo HD is officieel één van zes leverbare ereaders van Kobo hoewel zowel de Kobo Touch, de Kobo Glo als de Kobo Aura HD inmiddels niet meer geproduceerd worden. De Aura geldt als instapmodel, de 6,8″ grote Aura H2O is het topmodel terwijl de Glo HD nu het middensegment moet gaan bedienen.

Mede dankzij de samenwerking met Bol.com zijn de ereaders van Kobo de best verkochte ereaders in Nederland. Dat is in Amerika echter een ander verhaal waar het van oorsprong Canadese bedrijf al jaren probeert om wat marktaandeel van de Kindle van Amazon af te snoepen. Toen Amazon eind vorig jaar dan ook aankondigde met hun eigen nieuwe topmodel te gaan komen, de 6″ grote Kindle Voyage, besloot Kobo met een ereader te komen die dezelfde specificaties zou moeten krijgen als de Kindle Voyage maar dan veel goedkoper verkocht zou gaan worden.

kobo glo hd kindle voyage
De Kobo Glo HD is officieel op 1 mei 2015 uitgekomen voor €129 terwijl de Kindle Voyage voor ruim €190 verkocht wordt. Amazon op hun beurt liet het er niet bij zitten en vernieuwde hun populaire Kindle Paperwhite model waardoor die eveneens alle pluspunten van de Glo HD heeft. Voor een vergelijkbare of zelfs lagere prijs.

Hoewel de ereaders van Amazon en Kobo allemaal in Nederland verkocht worden en je wellicht genegen zou zijn alleen naar de prijs te kijken, is het belangrijk om de fundamentele verschillen in de gaten te houden. De Kindle ereaders zijn onlosmakelijk verbonden aan het ecosysteem van Amazon dat met een eigen bestandsformaat van ebooks werkt. Boeken voor de Kindle koop je alleen bij Amazon en je kunt er standaard geen ebooks op lezen die je in Nederland bij andere winkels gekocht hebt (of geleend hebt bij de Bibliotheek).

De Kobo ereaders zijn weliswaar stevig verankerd in het ecosysteem van Kobobooks *en* van Bol maar kunnen ook overweg met elders gekochte en geleende ebooks.

De vergelijking tussen de Kobo Glo HD en de beide Kindle modellen is daarom wat minder interessant. Functioneel verschillen ze niet veel van elkaar en je kunt de keuze beter baseren op waar je je ebooks vandaan haalt dan op de prijs en design van de ereaders. In Amerika gaat het dan meteen om Amazon maar in Nederland ligt dat anders. Heb je de Kobo Glo HD op het oog, lees dan vooral verder.

De Kobo Glo HD samengevat

kobo glo hd
Specificaties:

 • Een 6″ scherm (Carta E-ink) met een resolutie van 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch;
 • 4GB interne opslag zonder mogelijkheid deze uit te breiden middels een micro-sd kaartje. Bij aankoop is er ca. 3GB vrije ruimte (de rest wordt door de Kobo software gebruikt);
 • lengte/breedte/dikte: 157 mm x 115 mm x 9,2 mm
 • Gewicht van 180 gram;
 • Frontale schermverlichting die softwarematig aan- en uitgezet moet worden;
 • Verkoopprijs van €129 bij Bol maar ook bij andere webwinkels en de Mediamarkt.

Pluspunten:

 • Het hoge resolutie scherm is zowel met als zonder de schermverlichting het beste en helderste scherm dat je op een ereader kunt aantreffen. Het is hetzelfde scherm met een fantastisch contrast als de Aura H2O maar dan een beetje kleiner;
 • Compact, dun en licht. Wat wil je nog meer?
 • De Kobo software werkt uitstekend en is niet meer voorzien van de Bol ‘branding’ als je de ereader daar koopt;
 • Vijftig euro goedkoper dan de Kobo Aura H2O.

Minpunten:

 • De Kobo Glo HD voelt wat minder stevig en solide aan dan al zijn voorgangers;
 • Geen uitbreidbaar geheugen. 3GB is genoeg voor een paar duizend ebooks echter.

Het uiterlijk

kobo glo hdKobo brengt met elke generatie ereader weer enkele verschillen aan in het design. Nadat de vorige 6″ ereader (de Aura) het scherm over liet lopen in de rand, is de Glo HD weer ‘ouderwets’ verzonken in de behuizing. Dat betekent dat je dus richeltjes hebt aan de randen van het scherm en hoewel dat geen dramatisch effect heeft op het bladeren, leg je je vingers toch anders op het scherm.

Ook de achterkant van de ereader verschilt van alle voorgangers. Deze keer heeft Kobo gekozen voor een materiaal dat rubberachtig aanvoelt met kleine putjes die de grip moeten verbeteren. Het is helaas daardoor ook zeer gevoelig voor zichtbare vingerafdrukken en reden genoeg om een beschermende hoes te willen gebruiken.

Net als bij de Aura H2O is er geen aparte knop meer aan de bovenkant voor het aan- en uitzetten van de schermverlichting. Dit wordt nu in de software geregeld via het icoontje van de lamp. De Kobo Glo HD heeft slechts één knop aan de bovenkant zitten waarmee je de ereader aan en uit kunt zetten (of de slaapstand activeren).

De blikvanger van elke ereader is natuurlijk het scherm. Dit scherm wordt aangestuurd door een snelle(re) 1 Ghz processor maar aangezien je die niet ziet valt je alleen op hoe goed het scherm is. Het is een laatste generatie E-ink scherm waarbij de resolutie, helderheid en vooral het contrast opvallen. De scherm met de HD resolutie van 1448×1072 pixels is bijna identiek aan dat van de Aura H2O maar zit nu dus in een kleiner formaat ereader. Hierdoor is de dichtheid van pixels nog groter en wordt de tekst scherper getoond.

In combinatie met de schermverlichting – die je eigenlijk altijd aan wilt hebben, juist als je in een omgeving met voldoende daglicht aan het lezen bent – geeft dat meer dan ooit het idee dat je van papier aan het lezen bent. Of eigenlijk zelfs nog beter want door het hoge contrast van het scherm zien de letters er scherper uit dan op papier.

De software

De Kobo Glo HD maakt gebruik van de eigen software die Kobo ook voor al hun andere ereaders gebruikt. Op het beginscherm zijn er “blokken” zichtbaar die o.a. het laatst gelezen boek tonen, enkele Reading Life statistieken en de optionele integratie met Pocket zodat je bewaarde webpagina’s kunt lezen op je ereader.

Bij het eerste gebruik moet je, zoals altijd bij Kobo ereaders, een account hebben om de Glo HD te configureren en te koppelen aan het ecosysteem van de leverancier. Dat vereiste altijd een Kobo account maar voor het eerst kan dit nu ook met een account van Bol. Beide accounts combineren is echter niet mogelijk. Heb je al eerder ebooks gekocht bij Kobobooks of Bol, dan worden de recentste titels rechtstreeks gesynchroniseerd naar je ereader terwijl alle overige titels zichtbaar worden in de Bibliotheek om later te downloaden. Bij de instellingen kun je aangeven of deze nog niet gedownloade titels getoond moeten worden in je bibliotheek.

Daarnaast heb je nog steeds Reading Life voor je leesstatistieken, badges voor bepaalde leesprestaties (prijzen) en de mogelijkheid om met Verzamelingen je ebooks op de ereader zelf te organiseren.

Een sterk punt van de Kobo software is de mogelijkheid om de weergave van de tekst van je ebooks geheel naar eigen smaak in te stellen. Door in het onderste deel van het scherm te tikken roep je een scherm op waarin je het lettertype kunt aanpassen naar één van de tien meegeleverde lettertypes (en die je zelf kunt uitbreiden met je eigen lettertypes). Je kunt ook de lettergrootte, regelafstand, de marges en de uitlijning van de tekst aanpassen voor alle lettertypes. Bij de meeste meegeleverde lettertypes zijn er ook geavanceerde opties aanwezig waarbij je de weergave van dat specifieke lettertype nog verder kunt verfijnen. Het verbeterde scherm van de Glo HD zorgt er voor dat je nog beter de verschillen kunt zien, dus als je echt de perfecte instellingen wilt vinden voor je ereader dan kun je je hart ophalen bij deze Kobo Glo HD.

Behalve ePub bestanden kan de Glo HD ook (eindelijk) goed overweg met PDF bestanden. Het blijft lastig om PDF’s – die bijna altijd opgemaakt zijn in het A4 formaat dat 2x zo groot is als het 6″ scherm van een ereader – makkelijk te lezen maar je kunt nu in- en uitzoomen door twee vingers van of naar elkaar toe te knijpen op het scherm (pinch and zoom). Ik zou nog steeds kiezen voor een 10″ tablet om PDF’s te lezen maar het is in elk geval nu werkbaar op een ereader.

Bescherm je ereader

Hoewel een ereader best wel tegen een (klein) stootje kan is een E-ink scherm niet heel erg robuust. Natuurlijk hangt het er van af hoe je je ereader gebruikt maar ik weet uit ervaring dat het zeer gemakkelijk is om een krasje te maken in het scherm. Of een ereader op een andere manier te beschadigen. De Kobo Glo HD voelt ook nog eens wat minder stevig aan dan eerdere modellen en dat zal van alles te maken hebben met het feit dat Kobo een dunne en lichte ereader wilde maken die ook nog eens veel goedkoper moest worden dan de Kindle Voyage. Behalve het weglaten van de micro-sd kaartlezer is ook de behuizing wat minder stevig gemaakt als bezuiniging vermoed ik.

Hoe dan ook, een beschermhoes is geen overbodige luxe mijns inziens. De ereader wordt er wel wat dikker van maar ach, bijna elk boek is dikker dan de Kobo Glo HD moet je maar denken.

Maar welke hoes is geschikt? Je kunt de officiële hoes van Kobo aanschaffen maar zelf ben ik daar minder gecharmeerd van. Mijn favoriete leverancier van hoezen is Geckocovers en die verkoopt natuurlijk ook hoezen voor de Glo HD. Ik heb zelf mijn ereaders graag in een slimfit hoes waar je de ereader zo in kunt klikken en die de ereader nauwelijks dikker maakt. De Glo HD gaat automatisch in de slaapstand zodra je de hoes sluit.

kobo glo hd slimfit hoes
Conclusies

Je kunt alle voordelen en nadelen uitgebreid tegen elkaar afwegen maar eigenlijk is het heel simpel: de Kobo Glo HD levert veel waar voor zijn geld en is de beste keuze als je nu een nieuwe ereader aan het overwegen bent. Lees (en koop) je je ebooks graag via Amazon? Dan is een Kindle absoluut een betere keuze maar voor alle andere digitale lezers hoef je niet verder te kijken dan de Kobo Glo HD. Het heeft een beter scherm dan zijn concurrenten (op de Aura H2O na) en is ook nog eens betaalbaar. Als je eenmaal een boek gelezen hebt op de Glo HD dan wil je geen andere ereader meer.

De afwezigheid van een micro-sd kaartlezer kan voor sommigen een reden zijn om niet te kiezen voor de Kobo Glo HD. Je kunt nog steeds ruim 2000 ebooks op de ereader zetten dus ik zie het zelf niet als een probleem.

Wel hoop ik dat Kobo in de toekomst meer gaat focussen op de bouwkwaliteit. De wedloop naar de dunste en lichtste ereader levert nu flinterdunne apparaten op die bij een stevig windje van je tuintafel afwaaien (ja echt!). Ik zou het fantastisch vinden om weer eens een stevige en robuuste ereader te hebben, de terugkeer van fysieke bladerknoppen te zien (kijk dat maar eens af van de Kindle Voyage, Kobo!) in combinatie met dat toch al excellente scherm. Een ereader waarbij je niet meteen een hoes nodig hebt omdat het apparaat zelf al robuust genoeg is. We zullen het zien volgend jaar als er weer een nieuwe Kobo ereader op de markt komt.

@ Met dank aan Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Kobo Glo HD hoes

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (63) Write a comment

 1. En ik heb nog steeds mijn trouwe Kobo Touch die me uitstekend bevalt en al drie jaar oud is. Dat is volgens mij bejaard in E-reader land.

  Reply

  • Ik krijg nog steeds vragen van mensen met oudere Sony ereaders dus het valt nog wel mee met de Kobo Touch denk ik :)

   Nog nooit de neiging gehad om een andere te halen met schermverlichting? Kwaliteit van het scherm is 1 ding maar dat ereaders een eigen verlichting hebben vind ik nog steeds de allerbeste uitvinding waar ik niet meer zonder wil.

   Reply

   • Ja, dat licht trekt me ook wel, maar ik vind het ook weer een beetje zonde om een prima werkende e-reader de deur uit te gooien omdat die geen schermverlichting heeft. Het is wel de eerste vereiste als mijn trouwe Touch het opgeeft.

    Reply

 2. De allergrootste reden dat wij hier in twee Kobo’s in huis hebben (ik een Aura HD en mijn vriendin een Glo) is de Pocket integratie. Die is echt fantastisch. Hierdoor lees ik veel artikelen en blogs lekker in het zonnetje.

  Een ander belangrijk punt is dat ik niet vast wil zitten aan Amazon hehe (en ja ik weet dat amazon boeken zijn om te zetten in Calibre)

  Kobo +1

  Reply

 3. Bedankt voor je mooie reviews!

  Ik ga mijn eerste ereader aanschaffen. Ik wil een Kobo en het gaat voor mij nu nog tussen de Glo HD en de H2O. Klopt het nu dat de Glo HD eigenlijk de beste (qua scherm en leescomfort) van Kobo is, maar dat ik hem alleen niet in bad kan laten vallen (het enige wat beter is aan de H2O)? Ik zit regelmatig in bad met een boek of mijn telefoon en heb deze nooit laten vallen, dus zal ik dan toch maar voor de Glo HD gaan?

  Bedankt voor je hulp!

  Reply

  • Hoi Femke,
   In essentie zijn de Aura H2O en de Glo HD vergelijkbaar qua scherm. Het verschil zit hem vooral in de grootte van het scherm – de H2O heeft een 6,8″ scherm en de Glo HD een 6″ – en dat de H2O beter tegen water kan. Ik zou het hoe dan ook niet adviseren om een ereader in bad te laten vallen en ik zou er zeker geen 50 euro extra voor betalen :)

   Als je veel leest dan is mijn ervaring dat een iets groter scherm net wat fijner is en de Aura H2O heeft ook een wat betere bouwkwaliteit maar als het je eerste ereader is, dan is de Glo HD meer dan uitstekend. Hetzelfde mooie scherm, iets kleiner dus maar ook 50 euro goedkoper. Een prima keus mits je het inderdaad niet in bad laten vallen :)

   Reply

   • Bedankt voor je reply! Ik ga voor de Glo HD en als ik hem een keer in bad laat vallen, koop ik alsnog de H2O ;-)

    Reply

 4. Hallo, ik heb een vraag. Ik heb al kunnen vinden dat de kookworkshop glo een speciaal lettertype heeft voor dyslecten. Maar graag zou ik te weten komen of er ook ereaders bestaan met een voorlees functie. Want mijn dochter moet lezen en voorgelezen worden op dezelfde tijd.
  Weet niet of zoiets bestaat.
  Mvg Simone

  Reply

  • Een voorleesfunctie moet ingebouwd zijn in de hardware (en vervolgens ondersteund worden door een ebook) *of* het moet ingebouwd zijn in de ereading software als het niet in de hardware zit.

   Er zijn maar weinig ereaders die het expliciet ondersteunen voor zover ik weet. De oude generatie Kindle Touch en Kindle DX van Amazon hebben het wel terwijl alle recentere modellen het niet ondersteunen. Kobo heeft het in geen van hun modellen zitten dacht ik.

   Wil je wel per se een voorleesfunctie, dan is je beste (en enige) optie om van een tablet gebruik te maken. Sommige ereading apps ondersteunen wel text to speak (TTS) en iOS zelf heeft ook een optie om tekst op het scherm voor te lezen – inclusief datgene dat in een ereading app van Kindle of Kobo te lezen is.

   Wat je ook steeds vaker hebt zijn ebook apps of ebooks met voorleesstem erbij. Ook die zijn voorbehouden aan gebruik op tablets maar ik heb zowel hele leuke prentenboekenapps gezien (meelezen *en* voorgelezen worden) als ebooks waarbij je in iBooks of de Kindle app kunt kiezen om een vertelstem erbij te krijgen.

   Reply

 5. Hallo Raymond,
  Allereerst mijn compliment voor je uitgebreide reviews en uitleg.
  Omdat mijnoude sony het na jarenlange trouwe dienst begon te begeven heb ik nu een Kobo glo hd aangeschaft. Omdat ik de meest recente aankoop van ebooks via bol heb gedaan, heb ik op de kobo mijn bol.com account gezet. De synchronisatie was eenvoudig en de Bol boeken staan er inmiddels allemaal op. Ik heb echter naast die van bol, ook boeken via Kobo en DRM vrije boeken. Hoe krijg ik die samen in één bibliotheek gezet en kan ik ze dan allemaal draadloos synchroniseren?

  Reply

  • Dag Antonia,
   Het is mogelijk om je Bol account te koppelen aan je Kobo account (bij de instellingen van je Kobo account). Daarmee moet het mogelijk zijn om om zowel je aankopen bij Bol en die bij Kobo te synchroniseren naar je Kobo ereader toe. Ik heb er zelf geen ervaring mee en vermoed dat het niet met terugwerkende kracht voor al eerder gekochte boeken geldt, maar die optie zou in elk geval moeten werken voor de nieuwe titels.

   Reply

 6. Hallo Raymond,

  dank voor je mooie review en uitleg. Toch snap ik een ding niet: is het noodzakelijk om de reader via internet te koppelen? Ik zie het nut daarvan niet. Kan ik niet gewoon via usb boeken van mijn pc halen?

  Reply

  • @Jan Tja, over nut valt niet te twisten als consument vrees ik. Kobo stelt het verplicht om je ereader te koppelen aan een Kobo-account en dat moet – minimaal eenmalig – via internet gebeuren. Kobo pusht daarmee ook de recentste updates naar de ereader en eventuele bij Kobobooks gekochte boeken.

   Na die initiële koppeling hoef je de wifi nooit meer aan te zetten en kun je alles via de usb kabel doen.

   Reply

 7. Ik ben echt helemaal niet tevreden met Kobo. Ik vind de readers van een slechte kwaliteit en de service van het bedrijf echt zeer slecht.

  Daarnaast kan/kon ik boeken gekocht bij Bol.com bijv. wel lezen op de Kobo reader maar daar kon ik niet mijn leesvoorkeuren voor lettertype etc. gebruiken.

  Ik ben nu aan t kijken naar een nieuwe reader maar ik zowel Kindle als Kobo zijn dus niet erg flexibel in het gebruik?

  Reply

 8. Nu de menu knop van mijn ereader kapot is lijkt dit me een goed moment te upgraden naar een ereader met verlichting. Het liefst heb ik een apparaat met een open systeem (dus Kobo ipv bijv. Kindle). Nu vraag ik me af: is het verschil tussen de kobo glo en de glo HD groot genoeg om het prijsverschil waard te zijn? Zo op het oog vind ik de oude Glo eigenlijk mooier (minder plastic uitstraling, fijne ruwe behuizing), maar verder kan ik (afgezien van het ontbreken van een externe SD kaart bij de HD) niet goed vinden wat het verschil is.
  Enig idee?

  Reply

  • @Jasper Nou is Kobo net zo min een open systeem als Kindle moet ik zeggen (hoewel je bij Kobo tenminste nog gekochte ebooks apart kunt downloaden) aangezien je op beide ereaders ook je eigen ebooks kunt laden maar ik snap wat je bedoelt.

   Ook ik vind de Kobo Glo mooier dan de Glo HD qua behuizing. Maar het moet gezegd worden, als je beide ereaders naast elkaar legt is het verschil in helderheid en scherpte van de tekst op het scherm echt heel groot. Het hangt er wel van af wat je gewend bent natuurlijk maar als je het verschil eenmaal gezien hebt kun je het niet meer negeren vrees ik. Tenminste, dat gold voor mij.

   Het is lastig dit in een prijsverschil uit te drukken want je gaat moeite hebben om uberhaupt nog de Kobo Glo te vinden ergens vermoed ik. Die is niet meer standaard leverbaar in tegenstelling tot de Glo HD en je zult dus nog een webwinkel o.i.d. moeten vinden waar ze nog een exemplaar hebben. Ik zou zeggen dat als je nog een Kobo Glo kunt vinden voor een zacht prijsje (rond de 80 euro of nog minder), je daar prima mee uit de voeten kunt. Lees je heel veel op een ereader en wil je het beste/mooiste scherm dat er op dit moment te krijgen is? Dan is het de ca. 130 euro mijns inziens wel waard.

   Reply

   • Een bekende grote elektronicaketen verkoopt op het moment refurbished Kobo Glo’s voor 69 euro. Normaal zijn die refurbished modellen uitzonderingen, maar ze hebben pallets vol staan. Vandaar dat ik toch nog even twijfel.

    Reply

     • Wat ik me eigenijk vooral afvroeg is of de software hetzelfde is op de Glo en Glo HD. Misschien is dat de vraag die ik als eerste had moeten stellen ;)

     • Ik zit met belangstelling mee te lezen omdat ik een Kobo Touch heb die nog steeds trouw aan het werk is (4 jaar oud) maar ik merk dat ie nu toch wel traag gaat reageren. Misschien tijd om een nieuwe aan te schaffen? En dan zit ik toch wel te denken aan een Glo HD. Lichtje erbij voor ‘s avonds in bed lezen? Fijn toch?

     • @Ali Ik heb toevallig een paar maanden geleden mijn Kobo Touch weer even aangezet en hoewel die het nog prima doet kan ik simpelweg niet meer wennen aan het *niet* hebben van schermverlichting op een ereader. Wat trouwens niet alleen ‘s avonds handig is (natuurlijk) maar ook overdag – als je niet in de volle zon zit – ervoor zorgt dat het fijner leest. Ik kan het je alleen maar aanraden :)

 9. De Kobo glo is op dit moment bij Bol in de aanbieding.
  Heb zelf de Kobo glo HD. Leest erg fijn en is gebruiksvriendelijk. Helaas legde al na twee maanden de batterij het loodje, uitgerekend de dag voor mijn vakantie! Gelukkig gaf mijn winkel goede service . Kreeg gelukkig een nieuwe

  Reply

 10. Hallo,
  Kan je met een ereader ook grafische content raadplegen (foto’s, prenten, grafieken, ..)? Zo ja, wordt dat dan ook in kleur getoond? En is de Kobo Glo HD daarvoor ook een goede keuze?

  Alvast dank en beleefde groet,
  Yves

  Reply

  • @Yves Een ereader kan afbeeldingen laten zien (in jpg formaat) maar het e-ink scherm van een ereader is daar verre van optimaal voor. Behalve de lage resolutie en contrast – letterlijk elk scherm van een tablet is beter voor afbeeldingen – is het inderdaad alleen maar in zwart-wit te raadplegen.

   Een ereader is dus niet geschikt voor wat je er mee wil en ik denk dat je beter een betaalbare 8″ Android tablet op de kop kunt tikken. Een goedkoop model heeft nog steeds een beter kleurenscherm en ook meer opslagruimte dan een ereader.

   Reply

 11. Goed punt over de (niet aanwezige) stevigheid van die dingen! Ik ben toe aan m’n 3e Kobo in 2 jaar tijd, ze gaan dus gemiddeld 1 jaar mee. Nu vertoont het scherm alweer strepen en een flinke witte/blurry vlek over de bovenkant, het gebeurt steeds op vakantie dus zal toch met het reizen te maken hebben. Ik ben dus elke keer helemaal onthand op vakantie :( Terwijl ik netjes altijd de beschermhoes erom heb & hem in m’n handtas vervoer. Hoewel ik een groot fan ben van m’n reader vind ik dit toch wel een groot nadeel. Is er geen reader die beter tegen een stootje kan?
  Misschien een ouder model?

  Reply

 12. Raymond,
  Je schrijft “In combinatie met de schermverlichting – die je eigenlijk altijd aan wilt hebben, juist als je in een omgeving met zonlicht aan het lezen bent – geeft dat meer dan ooit het idee dat je van papier aan het lezen bent. Of eigenlijk zelfs nog beter want door het hoge contrast van het scherm zien de letters er scherper uit dan op papier.”

  Ik heb het net nog gecontroleerd. In de zon is bij de Kobo Glo hd niet te zien of de verlichting nu op 0% of op 100% staat. Probeer het zelf nog maar een keer (iemand anders zet de verlichting op 0 of 100 %, en jij moet in de volle zon zeggen of de verlichting aan of uit staat. Volgens mij lukt je dat niet.)

  Reply

  • @Guus Het was ook geen goede opmerking van me want daar had ik eigenlijk ‘daglicht’ moeten zetten ipv ‘zonlicht’. Met gewoon daglicht merk je echt wel de toegevoegde waarde van de schermverlichting terwijl je in de volle zon inderdaad niets merkt. Sterker nog, ik ga het alsnog aanpassen :)

   Reply

   • Raymond,
    Mijn observatie is ook dat bij gewoon daglicht de schermverlichting zeker toegevoegde waarde heeft.
    Goed dat je je tekst nog beter maakt { :-)

    Reply

 13. Je schrijft: “Of eigenlijk zelfs nog beter want door het hoge contrast van het scherm zien de letters er scherper uit dan op papier.”
  Volgens mij is de maximale resolutie op krantenpapier is 85 lpi (=170 dpi) en de maximaal haalbare resolutie bij een glossy 300 lpi (=600 dpi)
  De Glo hd zou 300 dpi hebben. Dus beter dan krantenpapier.
  Volgens mij ziet iemand die heel goed kan zien, details die groter zijn dan 28 arc seconden. Ik zou dit moeten doorrekenen naar een dpi bij 20 cm (minimale leesafstand bij lezen met een ereader). Helaas nu even geen geduld voor.
  De ogentest gaat volgens mij tot 20/10 foot = 6/3 meter = “visie van 2”, LogMAR – 0,30 = 2 minuten arc ( meet niet zo gedetailleerd als extreem goede ogen kunnen zien).

  Mijn conclusie: Een moderne ereader is echt niet scherper dan papier. En heeft ook zeker geen hoger contract dan papier.

  300 dpi is gedetailleerd, fijn dat ereaders deze resolutie halen. Maar drukwerk op geschikt papier is gedetailleerder, en als je goede ogen hebt zie je verschil.
  Bedenk ook dat goedkope inktjet printers tegenwoordig op 1200×2400 dpi printen. Dat is echt gedetailleerder dan de 300 dpi van een moderne ereader. En met meer contrast.

  Reply

  • @Guus Ik geef onmiddellijk toe dat ik het niet nagerekend heb (ik zou niet eens weten hoe) maar dat het mijn mening was dat het er op het scherm van de Glo HD scherper uitziet dan in een gemiddeld boek.

   Ook al heb ik dat technisch gezien dan niet correct kennelijk.

   Reply

   • Raymond,
    Eigen waarnemingen zijn belangrijk om te melden. Ik ben me er dikwijls van bewust dat ik mogelijk iets anders waarneem dan de objectief vaststelbare eigenschap waar ik naar kijken.

    Ik vind je blog goed en nuttig. Ga zo door!

    Reply

 14. Mijn kobo aura HD is helaas stuk. Gelukkig binnen de 2 jaar garantie. Ik krijg mijn geld dus gewoon terug bij Bol. Nu ben ik aan het kijken voor een nieuwe kobo, maar ik twijfel tussen een refurbishd aura hd of een nieuwe kobo glo hd. Wat zou uw advies zijn? Ik twijfel vanwege de grootte van het scherm.

  Reply

  • @Ilona Het is natuurlijk vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur (en beschikbaar budget) maar ik vind zelf een groter scherm fijner lezen en zou dus waarschijnlijk met Bol gaan overleggen om een Aura H2O of de Aura ONE (met nog iets groter scherm) terug te krijgen. Voor die laatste zul je waarschijnlijk bij moeten betalen maar het is wellicht een mooie gelegenheid om de allernieuwste en allergrootste ereader voor een zacht prijsje op de kop te tikken?

   Reply

 15. Ik had een nieuwe kobo glo HD gekocht 2 weken geleden, die niet door de set-up wilde…als ik er boeken op wilde zetten, kreeg ik de melding dat ik hem moest formatteren. Mijn zoon kreeg hem op een alternatieve manier aan de gang, maar hij ging toen vastlopen met lezen. Teruggebracht en geld terug. Als ik die foutmelding zoek, zou het aan Windows 10 kunnen liggen..vraag me nu dus af of ik hem alsnog zal aanschaffen, want ik vond hem wel erg mooi. Is dat setup probleem veel voorkomend, of komt het wel goed als kobo en windows 10 gaan samenwerken aan een goede oplossing?

  Reply

  • @Mary Dat setupprobleem is uniek in de zin dat ik het nooit eerder ben tegengekomen en bijna zeker aan die Windows 10 problemen heeft gelegen. Dat is inmiddels verholpen door Microsoft middels een Windows Update en alle Kobo ereaders worden weer probleemloos herkend door Windows. Wat dat betreft zou je dus zonder risico een nieuwe poging kunnen wagen.

   Reply

 16. @Raymond. Dank voor je snelle antwoord. Bol heeft na 1 jaar en 9 maanden aangeboden de aankoopprijs terug te betalen. Vond ik al heel netjes. Normaal zouden ze ruilen volgens kobo, maar de Aura HD wordt niet meer gemaakt en nu ben ik inderdaad bang dat de Glo HD met zijn kleinere scherm gaat tegenvallen. Dank voor je advies, maar onderhandelen zit er niet meer in. H2O betekend € 50.- bijbetalen voor reader en hoes, vandaar mijn vraag over de refurbished. Ik weet niet of het aan te raden is om een “gebruikte” reader te kopen. Vandaar mijn vraag.

  Reply

  • @Ilona Helemaal duidelijk. In dat geval zou ik informeren naar hoe het met de garantie zit van het refurbished model. Dat zal geen twee jaar zijn neem ik aan maar minstens wel 3 maanden om zeker te weten dat je geen defect model krijgt. Op zich is dat dan voldoende zekerheid en zie ik geen reden om daar niet voor te gaan.

   Reply

   • Zit gewoon 2 jaar garantie op, daarom twijfel ik ook (Tekst van Bol: Een refurbished Kobo Aura HD is een geretourneerde e-reader die door Kobo volledig nagekeken, leeggemaakt en geüpdatet is. Het apparaat wordt geleverd in een nieuwe verpakking en de fabrieksgarantie is, net als bij alle andere Kobo e-readers, 2 jaar.)

    Reply

 17. Ook ik was drie maanden geleden eindelijk toe aan een nieuwe e-reader en ben vol verwachting begonnen aan de Kobo Glo. Inmiddels zijn we drie maanden verder en heb ik er al drie in huis gehad. Stuk voor stuk lopen ze vast en kun je er niets meer mee. Ook verkoper Bol.com erkent dat dit type erg veel klachten oplevert. Ik brand mijn vingers er niet meer aan. Wat een rotapparaat! Hoe is het mogelijk dat er dan toch nog zo veel verkocht worden.
  Misschien is dit probleem ook eens een blog waard. En: wat is een goed alternatief?

  Reply

  • @Heleen Kennelijk heb ik tot nu toe heel veel geluk gehad want ik heb met geen enkele Kobo ereader ooit dat soort problemen gehad. Dat gezegd hebbende weet ik dat je echt niet de enige bent met problemen met de ereaders van Kobo. Als ik die problemen kon reproduceren dan zou ik er zeker over schrijven ( bij voorkeur over hoe je ze oplost natuurlijk).

   Waarom ze toch zo veel verkocht worden? Waarschijnlijk omdat niet iedereen die problemen ervaart en sowieso omdat juist dat alternatief ontbreekt. Er worden wel een paar andere merken ereaders verkocht in Nederland (ik kan de Tolino Vision 3 HD aanraden) maar die vallen qua naamsbekendheid in het niet bij Kobo, vooral doordat ze samenwerken met Bol. De Kindle Paperwhite is ook een uitstekend alternatief maar ja, dan moet je feitelijk al je ebooks bij Amazon.nl gaan kopen en wat ingewikkelder doen met degene die je daar niet vandaan hebt.

   Reply

 18. @Illona. Voor de bibliotheken in Drenthe heb ik 22 refurbished Kobo’s aangeschaft. 2 jaar garantie. Niets mis mee.

  Reply

 19. Ik herken het probleem van Heleen. Sinds 1 augustus blij met de aanschaf van de KOBO GLO HD. 3 weken geleden liep deze ineens vast en was er geen beweging meer in te krijgen. Helaas lukte resetten ook niet. Inmiddels van BOL het geld terug gekregen. Nu wilde ik een nieuwe bestellen, blijkt deze niet meer verkrijgbaar. Ook niet buiten BOL om. Wel de refurbished…….maar dat vertrouw ik na mijn debacle niet zo. Daar zit ik dan met een cover die ik niet meer kan gebruiken.
  Ik vraag me echt af waarom KOBO deze bestseller uit de verkoop haalt? De reviews waren tot deze zomer lovend……toch meer aan de hand? Tja en wat ga ik nu zelf doen……in ieder geval nog een nacht over slapen.

  Reply

 20. Beste Raymond Snijders,
  Onze dochter heeft een Kobo GLO HD gekocht in juni 2016.
  Nu is de e reader vast gelopen en lukt het niet om hem te resetten.
  Ook wanneer we hem aansluiten aan de computer reageert hij niet.
  Ik moet wel eerlijk zeggen dat we boeken door krijgen van vrienden, dus niet zelf kopen.
  Is dit een probleem voor de garantie?
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Reply

  • @Conny Vervelend dat de Glo HD vastgelopen is. Heb je alle manieren al geprobeerd om hem te resetten? Ik heb het voor alle modellen Kobo ereaders hier nog eens beschreven https://rsnijders.info/vakblog/2016/05/07/je-kobo-ereader-resetten/ De handmatige reset zou moeten werken zolang je de ereader ook een paar uur al aan de oplader hebt laten zitten zodat die gegarandeerd voldoende acculading heeft.

   Werkt dat nog steeds niet, dan heb je gewoon recht op garantie. Dat recht heb je op het product zelf en dan maakt het niet uit waar de boeken vandaan komen die je er op gelezen hebt. De ereader valt gewoon binnen de garantieperiode en als je hem niet meer aan de praat krijgt zullen ze met een oplossing moeten komen.

   Reply

 21. Hoe kun je de letters zwarter/donkerder maken. Verlichtingsinstelling of lettertype verandering helpt niet, de letters blijven heel licht. Is vermoeiend met lezen. Met de Sony lukte het wel om de scherpte aan te passen.

  Reply

  • Dag Marijke,

   Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om de letters donkerder te maken. Allereerst kan het heel goed zijn dat de letters licht zijn omdat het ebook het gebruikte lettertype ingesloten heeft en afdwingt om te gebruiken zonder dat je het kunt veranderen op je Kobo. Dat ligt aan het ebook en is behoorlijk irritant. Je kunt die ingesloten lettertypes verwijderen maar dat vereist wel een paar handelingen die ik hier beschreven heb: https://rsnijders.info/vakblog/2015/08/15/veranderen-van-lettertypes-op-ereaders/

   Kun je het lettertype wel veranderen? Kies dan 1 van de standaard lettertypes van Kobo en je zult zien dat er een knopje Advanced of TypeGenius bij staat. Hier kun je o.a. de scherpte van het lettertype aanpassen en dat werkt best goed om de letters iets donkerder te maken.

   Werkt dit ook allemaal niet naar wens? Dan zou je kunnen overwegen om een lettertype zelf toe te voegen die van zichzelf al een stuk donkerder is. Het Ember font dat Amazon voor de Kindle heeft gemaakt bijvoorbeeld. Hoe je dit lettertype kunt toevoegen, dat vind je hier: https://rsnijders.info/vakblog/2016/04/23/amazon-ember-lettertype-kobo/

   Reply

 22. Beste,
  bij mij is na 2 jaar de aansluiting voor de usb oplader losgekomen.
  Ik kan hem niet meer opladen nu.
  En repareren kost zoveel als een nwe.
  Heb je hier nog over gehoord?
  Ik ben steeds heel zuinig op mijn spullen.

  Reply

  • Dag Sandra,
   Ik heb het zelf gelukkig nog nooit gehad maar de micro-usb aansluiting is zonder twijfel de zwakste keten in de schakel. Ereaders zijn de afgelopen 10 jaar steeds dunner geworden en zijn ook nog eens van plastic. De stevigheid van een micro-usb aansluiting is daardoor ook simpelweg minder geworden en ik kan me voorstellen dat bij veelvuldig gebruik de aansluiting het zwaar heeft. Zelfs als je het elke keer voorzichtig doet.

   Als het binnen 2 jaar gebeurt valt het binnen de wettelijke garantie maar na die 2 jaar vrees ik dat er weinig aan te doen is.

   Iemand anders hier ook zoiets meegemaakt?

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top