Boekenplog: Deventer Boekenmarkt 2015

Op zondag 2 augustus 2015 vond in Deventer de 27e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal waren er 878 kramen te vinden met vele duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland.

deventer boekenmarkt 2015 plattegrond

De eerste keer dat ik de Deventer Boekenmarkt bezocht was in 1994. Het was prachtig weer en het slenteren langs de honderden kramen met boeken – en met vele tassen nieuwe aanwinsten naar huis gaan – maakte enorme indruk op me. Dat prachtige weer tijdens de Deventer Boekenmarkt werd zo’n beetje het handelsmerk van de boekenmarkt want op de één of andere manier wilde het maar geen slecht weer zijn op die eerste zondag in augustus. Pas enkele jaren geleden werd de trend doorbroken met koud weer en regenbuien maar gelukkig bleef het daarbij en waren de weergoden de volgende jaren de boekenliefhebbers beter gezind.

Ook gisteren gaf het heerlijke weer een extra glans mee aan de grootste boekenmarkt van Europa. Als je er niet bij was, niet getreurd want ik heb geprobeerd mijn tocht langs de kramen op de Deventer Boekenmarkt vast te leggen in foto’s. Kijk en loop je met me mee?

Deventer Boekenmarkt 2015

De meeste van de 130.000 bezoekers komen met de auto of het openbaar vervoer maar als je in Deventer woont dan kun je de dag het beste beginnen door naar het centrum te gaan via de Walstraat. De prachtige straat in het historische Bergkwartier is mijns inziens de mooiste straat van Nederland en vooral ‘s morgens vroeg is het genieten als je (bijna) de enige bent die er doorheen loopt. Hoewel de Walstraat het hart vormt van een ander evenement in Deventer (het Dickens festijn), maakt het geen deel uit van de route met boekenkramen.

Deventer Boekenmarkt 2015

De Walstraat komt uit op de Brink en daar is één van de entrees waar je kunt beginnen op de boekenmarkt. Het is half 10 (de officiële begintijd) en zoals je kunt zien zijn er al vele mensen die vroeger zijn gegaan. Ook dat is een traditie :) Bij elk entreepunt is er een kraam van de organisatie te vinden waar je nog een boekje met kaart kunt kopen om je weg te vinden langs alle boekenkramen.

Die heb ik echter niet nodig want dit jaar ben ik niet zo zeer op zoek naar boeken (de boekenkasten en ereaders zijn goed gevuld in huize Snijders) maar wil ik wat meer genieten van alles erom heen. Stiekem ben ik ook benieuwd wat er anno 2015 te merken is van het bestaan van ebooks, ebookshops en ereaders op een boekenmarkt waar het toch echt draait om het papieren boek.

Deventer Boekenmarkt 2015

De terrassen op de Brink zijn al goed gevuld en met de Waag op de achtergrond is het tijd om met het snuffelen te beginnen! Ebooks te koop Deventer Boekenmarkt 2015 Wat krijgen we nou? Het is al bijna meteen raak met mijn speurtocht naar ebooks op de Deventer Boekenmarkt. Maar niet zoals ik verwacht had want gebrande cd’s te koop aanbieden met 1000 ePubs, dat is een beetje stout (wettelijk niet toegestaan om precies te zijn). Het gaat me eigenlijk te ver maar ik onderdruk de neiging om dit haarfijn uit te gaan leggen en loop verder. Sorry, Brein maar ik werk niet voor jullie.

Deventer Boekenmarkt 2015

Verder lopen over de Brink ….

Deventer Boekenmarkt 2015

Links van de Waag zitten diverse restaurants maar al lopende over de Zandpoort kom je vandaag alleen maar boekenliefhebbers tegen. Het is een goed moment om hier te lopen want over een paar uur zal het aanzienlijk drukker zijn.

Deventer Boekenmarkt 2015

Ah, één van de topattracties van de boekenmarkt: de geldautomaat. Ook in 2015 blijken nog steeds verrassend weinig boekhandelaren over de mogelijkheid te beschikken om te pinnen. Je wil niet de vondst van je leven doen om vervolgens 3 kilometer terug een geldautomaat te zoeken. Been there, done that. Ik weet niet hoeveel keren er gepind wordt bij de geldautomaten in de omgeving van de boekenmarkt maar het zal een indrukwekkend aantal zijn denk ik.

Deventer Boekenmarkt 2015

Vanuit de Zandpoort loop je dan vanzelf richting de Welle, de kade langs de IJssel.

Deventer Boekenmarkt 2015

De Welle is ongeveer een kilometer lang gevuld met boekenkramen aan beide zijden maar ja, dat kun je vanaf hier niet overzien. Achter me bevindt zich echter de Wilhelminabrug en vanaf die brug heb je een veel beter uitzicht van het eerste deel van de kade. Tot aan de bocht.

Deventer Boekenmarkt 2015

 

Deventer Boekenmarkt 2015

Tjonge, hier kan ik ook wel een uurtje blijven staan maar ga toch weer terug naar beneden. De rest van de boekenmarkt wacht!

Deventer Boekenmarkt 2015

 

Deventer Boekenmarkt 2015

Ik kan het toch nooit laten om bij de SF & fantasy te kijken.

Deventer Boekenmarkt 2015

Word ik nou met de nek aangekeken? Dan maar geen koffie hoor!

Deventer Boekenmarkt 2015

Zo ver het oog reikt, zie je alleen boekenkramen en boekenliefhebbers.

Deventer Boekenmarkt 2015

Kraam 416 pakt het wat anders aan. De kistjes zijn (ook) verticaal gestapeld en de verkopers staan achter die muur van boeken zaken te doen. Een soort snackbarconcept maar dan voor boeken.

Deventer Boekenmarkt 2015

Ik kijk eventjes achter me om te kijken of het al wat drukker is geworden en inderdaad, ik ben niet de laatste in de rij ;) Na de bocht in de Welle sla ik vervolgens eerst rechtsaf naar het Grote Kerkhof.

Deventer Boekenmarkt 2015

Op dezelfde plek als altijd vind je daar de meest bekende kraam op de Deventer Boekenmarkt. Kees “Kist” staat met zijn boeken maar op één boekenmarkt en dat is die in Deventer. Alle kisten zijn 6 verdiepingen hoog gestapeld in de vorm van een slinger en herbergen zo’n 15.000 boeken.

Deventer Boekenmarkt 2015

Maar ook op de rest van het Grote Kerkhof kun je genoeg andere boekenkramen vinden.

Deventer Boekenmarkt 2015

Onder toeziend oog van de Lebuïnuskerk natuurlijk.

Deventer Boekenmarkt 2015

Dat geeft een boekenmarkt toch ook wel wat sfeer mee, nietwaar?

Deventer Boekenmarkt 2015

Nee, die jas kan inderdaad op de stoel blijven hangen, die heb je vandaag niet meer nodig.

Deventer Boekenmarkt 2015

De boekenstal voordeel! Nee ik weet ook niet wat hier mee bedoeld wordt maar je kunt het ook vinden via Bol.com kennelijk.

Deventer Boekenmarkt 2015

Als je de verleiding van de vele cafés weet te weerstaan dan vind je aan de andere kant van de Lebuïnuskerk de Nieuwe Markt. Die vanzelfsprekend ook vol staat met boekenkramen.

Deventer Boekenmarkt 2015

 

Deventer Boekenmarkt 2015

En tref ik eindelijk een kraam aan waar je wel kunt pinnen. Dat verdient wel een handgeschreven velletje papier om het onder de aandacht te brengen.

Deventer Boekenmarkt 2015

Over aandachtstrekkers gesproken … wat zouden ze hier verkopen?

Deventer Boekenmarkt 2015

Er is één kraam die ik elk jaar trouw bezoek (die ook nog wel mag werken aan de bordjes) en dat is Magic Galaxies. Zij zijn gespecialiseerd in Engelstalige SF & fantasy en dat is precies wat ik dus lees.

Deventer Boekenmarkt 2015

 

Deventer Boekenmarkt 2015

Ik heb nog genoeg ongelezen ebooks liggen. Ik heb nog genoeg ongelezen ebooks liggen. Ik heb nog … ach OK, doe me deze maar.

Perdido Street Station, gekocht bij Magic Galaxies tijdens de Deventer Boekenmarkt 2015

Dan is het tijd om terug te lopen naar de Welle om verder te lopen langs de IJssel.

Deventer Boekenmarkt 2015

Uit die richting kwam ik dus. Mijn oog valt echter op iets anders als ik die kant opkijk.

Deventer Boekenmarkt 2015

Papieren tasjes met het logo van Bliyoo erop. Goed verstopt door deze handelaar want het voorbijschuifelende publiek kan de tasjes niet zien. Niet te veel te koop lopen met andermans ebooks natuurlijk.

Deventer Boekenmarkt 2015

Dan toch verder lopen richting Achter de Muren/Vispoort. Dat is het restant van een vestingtoren uit de Middeleeuwen, ook al hoeft de stad niet meer verdedigd te worden tegen een invasie van boekenliefhebbers.

Deventer Boekenmarkt 2015

En weer verder lopen langs de kade Onder de Linden richting de spoorbrug.

Deventer Boekenmarkt 2015

SF & fantasy? Toch weer even kijken.

Aan de kade aan de IJssel

Bijna aan het einde gekomen en dus is het tijd om met een broodje en een boek even te genieten van het mooie weer. In het gras aan de IJssel, onder een boom. Heerlijk :)

Tot slot loop ik terug langs de IJssel naar het Grote Kerkhof om via de binnenstad bij het station te komen.

Deventer Boekenmarkt 2015

 

Deventer Boekenmarkt 2015

Maar niet voordat ik nog even een paar laatste blikken werp op de Deventer Boekenmarkt.

Deventer Boekenmarkt 2015

Terwijl ik terugloop naar het station kom ik bij een winkel nog wat bijzonders tegen. Voor de deur staat een boekenkast vol met boeken maar dat blijkt een geïmproviseerde etalage te zijn om de Kobo Aura H2O aan te prijzen.  Een verkoper doet zijn uiterste best om de voordelen uit te leggen maar lijkt niet veel kans te maken bij een potentiële klant die hem beleefd laat uitpraten.

Nee, ook al trof ik een stapeltje cdroms met illegale ebooks aan, waren er papieren tasjes met een Bliyoo logo verstopt en vond ik een verwijzing naar Bol.com, de Deventer Boekenmarkt is toch echt een feestje voor het (tweedehands) papieren boek. Voor boekenliefhebbers die op deze dag even maling hebben aan de voordelen van ebooks en met tassen vol met boeken weer naar huis gaan.

En ik? Ik ben er volgend jaar gewoon weer bij om mee te feesten. Jij ook?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. Bedankt voor de rondleiding Raymond, ik vond het heel leuk om op deze manier mee te genieten. Je hebt er een hele leuke impressie van gemaakt.
  Ik moet je bekennen dat ik er zelf nog nooit ben geweest terwijl ik een echte boekenwurm ben.

  Reply

 2. Ontzettend leuk boekenmarktverslag. Zo ontzettend herkenbaar. En nu snap ik ook wat meer van die straatjes. Heb in al die jaren nog nooit de moeite genomen om op een kaartje te kijken. De menigte neemt je wel mee in de juiste richting en daarna is het alleen nog maar oog voor de boeken.
  En tuurlijk zijn wij er volgend jaar weer bij.
  Maar eerst even door de stapel heen lezen waar ik dit jaar tot mijn schrik mee thuisgekomen ben.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top