Series tonen van ebooks op je Kobo ereader m.b.v. Calibre

Kobo ereaders kunnen behalve de titel en de auteur ook de series tonen van ebooks in de bibliotheek. Dit geldt normaliter alleen voor bij Kobo gekochte ebooks maar dat kun je met behulp van Calibre ook voor elkaar krijgen bij ebooks die je er zelf op zet. Ik laat zien hoe je dit instelt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Welke ereader je ook hebt, in de lijst met ebooks die op de ereader staan wordt van elk boek normaliter alleen de titel en de auteur getoond. Dat komt omdat deze gegevens als enige verplicht aanwezig moeten zijn in een ePub-bestand. Dat is normaliter geen probleem maar maakt het wel lastig als je (veel) ebooks leest die onderdeel zijn van een serie. Ereaders kunnen de aanwezige ebooks alleen maar sorteren op titel of auteur en dat betekent dat het al snel lastig wordt om de ebooks netjes bij elkaar te houden. Laat staan om er achter te komen in welke volgorde je de ebooks moet gaan lezen.

Er zijn meerdere oplossingen te bedenken voor dit probleem. Zo kun je bij Kobo ereaders gebruik maken van shelves/verzamelingen om alle ebooks in een serie bij elkaar te zetten (hoewel je ze dan nog steeds niet in de correcte volgorde krijgt) of met behulp van een ebook-editor de titels *in* het ePub bestand aanpassen zodat de serie en het serienummer daar in komt te staan. Wil je dit liever niet handmatig doen, dan kun je met behulp van Calibre ook automatisch de titel aanpassen zodra je een ebook op je ereader zet. Die wordt dan voorzien van de naam van de serie en het volgnummer binnen de serie zodat alle ebooks van een serie netjes bij elkaar getoond worden op je ereader. Ongeacht welke ereader je ook hebt!

Series op een Kobo ereader

Heb je een Kobo ereader, dan heb je een vierde manier om serie-informatie te tonen bij de ebooks. Als je ebooks koopt bij Kobo zelf dan worden ze gesynchroniseerd met je ereader. Kobo gebruikt niet het standaard ePub-formaat maar een eigen formaat, KePub, waar enkele dingen aan toegevoegd zijn. Eén van die dingen is dus serie-informatie en die wordt dan getoond in de bibliotheek tussen de titel en de naam van de auteur.

Dit lijkt een hele handige toevoeging te zijn maar dat valt in de praktijk erg tegen. Zoals gezegd werkt het alleen met KePub-bestanden en die kun je alleen maar bij Kobobooks kopen. Daarnaast moet de correcte informatie over de serie (en het volgnummer) door Kobo worden toegevoegd aan de gesynchroniseerde ebooks en dat blijkt niet het geval te zijn. Ik ben er in ieder geval nog geen eentje tegengekomen die correct was, ook al heb ik wel degelijk delen uit series gekocht bij Kobo.

Met behulp van Calibre is het echter ook mogelijk om de metadata van de serie-informatie uit je Calibre-bibliotheek mee te versturen naar je Kobo ereader toe. En kan dat dus ook met alle ebooks die je daar in hebt staan in plaats van alleen de ebooks van Kobo zelf.

LET OP: Heb je de titels van de ebooks *in* de ePubs aangepast of maak je gebruik van de oplossing om die titels automatisch aan te passen in Calibre m.b.v. een metadata plugboard dan kun je beter even wachten met het onderstaande stappenplan. Lees eerst over de nadelen van deze oplossing voordat je besluit het alsnog toe te passen.

Hoe stel je dit in voor Kobo ereaders?

Het belangrijkste is dat de metadata van series op orde is in je Calibre bibliotheek. Dat betekent dat je (handmatig) de goede serietitel en het volgnummer moet hebben toegevoegd aan de metadata van elk ebook.

serie in calibre series tonen van ebooks

Dat doe je door het ebook te selecteren en bovenaan op de knop Edit Metadata te klikken. Eén van de velden die je ziet is de serie en het nummer daarbinnen.

Calibre communiceert met alle aangesloten apparaten met behulp van plugins/drivers die specifiek voor elke (soort) ereader zijn. Je vindt de plugin voor de Kobo ereaders terug door naar Preferences -> Plugins -> Device Interface plugins te gaan (of naar Voorkeuren -> Plug-ins -> Apparaat verbinding plug-ins) te gaan in Calibre.

Selecteer dan de KoboTouch door David Forrester plugin – die ondanks de naam voor alle Kobo ereaders geldt – en klik dan op Customize plugin (of Plug-in aanpassen) om de instellingen voor deze plugin te zien.

Maak je gebruik van de KoboTouchExtended plugin voor extra mogelijkheden met Kobo ereaders (bijvoorbeeld omdat je dit in een andere blogpost hebt gelezen) dan kun je de instellingen van deze plugin gewoon aanpassen. De werking is identiek.

Bij de instellingen van de KoboTouch plugin zie je rechtsonder (even scrollen) een optie staan voor Set Series Information (of Reeks informatie instellen):

kobo_reeksen_driver series tonen van ebooks
Door dit hokje aan te vinken zal Calibre ook de serie-informatie meesturen als je ebooks op de ereader zet. De begeleidende tekst bij deze optie is wel even belangrijk want Calibre waarschuwt dat dat de serie-informatie pas toegevoegd kan worden aan de ebooks *nadat* de ebooks al een keer op de Kobo ereader zijn gezet en de ereader ze verwerkt heeft in de eigen bibliotheek.

Dat betekent dat als je nieuwe ebooks op je Kobo ereader zet (die voorzien zijn van serie-informatie), je ze TWEE keer moet toevoegen. De eerste keer om ze er op te zetten en, nadat je de ereader afgekoppeld hebt zodat de ebooks worden verwerkt, een tweede keer om de serie-informatie te ‘activeren’. Overigens zal bij de eerste keer dat je nieuwe ebooks met serie-informatie toevoegt via Calibre wel de serie-informatie aangezet worden voor alle ebooks die al op je Kobo ereader staan!

Hoe ziet dat er dan uit op de Kobo ereader?

Ik maak gebruik van een metadata plugboard om de naam van de serie en het volgnummer automatisch op te nemen in de titel. Dat ziet er als volgt uit zonder dat het instellen van serie-informatie is aangevinkt:

series tonen van ebooks
Ongeacht of je de bibliotheek op auteur of op titel sorteert staan de boeken netjes bij elkaar. Je ziet dat alleen de titel en de auteur wordt weergegeven naast de omslag.

Heb je de optie aangevinkt om de serie-informatie ook te tonen dan komt daar tussen de titel en de naam van de auteur een nieuwe regel tussen te staan: de naam van de serie en het volgnummer!

series tonen van ebooks
Dat pakt in het bovenstaande voorbeeld perfect uit. Er lijkt geen reden te zijn om nog gebruik te maken van die aanpassing van de titel aangezien de serie-informatie nu ook keurig zichtbaar is op een eigen regel.

Maar ….

Toch zijn er enkele kleine nadelen aan deze oplossing. Mijn ebooks zijn nog steeds goed gesorteerd binnen de serie omdat de ereader op auteur (en daarbinnen op titel) sorteert. De volgnummers staan in de titel en dus gaat het goed bij mij. Had ik die titels niet aangepast en waren het de reguliere titels geweest? Dan hadden de titels in een andere alfabetische volgorde gestaan (deeltje 6 eerst, dan deeltje 3 enz). Je kunt natuurlijk gemakkelijk zien welke titel welk volgnummer in de serie heeft maar ze staan niet in de goede numerieke volgorde.

Het tweede nadeel is dat er, om ruimte te maken voor het tonen van de serienaam en volgnummer, nu nog maar één regel beschikbaar is voor de titel. Dat lijkt misschien genoeg maar de regel loopt niet door naar de rechtermarge en wordt afgebroken op twee derde van de lengte. Dat betekent dat lange titels afgebroken kunnen worden. Iets dat ook niet heel problematisch hoeft te zijn maar wel kan worden als je hoopte om de beide methoden te combineren: zowel de titel aanpassen (voor het goede sorteren) als het tonen van de serie-informatie op een eigen regel. Dat levert heel snel een te lange titel op.

series tonen van ebooks
Zo zie je links dat bij een andere serie (Mythago Cycle) op één ebook na alle titels afgebroken worden. Bij deel 4 is zelfs alleen nog maar ‘The…’ te zien. Rechts zie je één van de Jack Vance boeken die ik in volgorde van jaar van uitgave aan het herlezen ben en die ik een zelf bedachte serienaam meegegeven heb. Daar valt de oorspronkelijke titel zelfs helemaal weg.

Doen of niet doen?

Hoe kun je nu het beste de serie-informatie laten zien op je (Kobo) ereader? Dat hangt vooral af van hoe bezwaarlijk je het vindt dat de delen van een serie niet netjes in de goede volgorde op je ereader staan. En hoe erg je het vindt dat de titels afgebroken worden als je toch perse de serie-informatie zowel in de titel als op een eigen regel wilt hebben staan.

Hoewel ik het mooier vind om de serie en volgnummer tussen de titel en de auteur te zien, vind ik het dus wel irritant om ze niet op volgorde te hebben staan en wil ik ook niet de titels laten afbreken om ze alsnog in de juiste volgorde te laten tonen. Ik blijf dus bij de werkwijze om de titels aan te laten passen met serienaam en volgnummer. Met als bijkomend voordeel dat het ook op ereaders werkt die niet van Kobo zijn, zoals mijn Kindle Voyage.

Voor mij speelt wel mee dat ik veel waarde hecht aan die numerieke volgorde van alle delen van een serie. Ik heb meerdere series in mijn Calibrebibliotheek die uit 20+ delen bestaan. Ik moet dan door minstens drie schermen bladeren om het juiste deel in de serie terug te zoeken op mijn ereader. Heb je daar minder of geen last van omdat je kortere series hebt (of het simpelweg niet belangrijk genoeg vindt) dan ben je met 1 simpel vinkje in de instellingen van Calibre wel meteen klaar.

Heb je de bovenstaande werkwijze gevolgd om de serie-informatie te tonen op je Kobo ereader en wil je liever terug naar hoe het daarvoor was? Dan zul je helaas alle ebooks in kwestie moeten verwijderen van je ereader, de optie bij de KoboTouch plugin afvinken en vervolgens alle ebooks weer terugzetten uit Calibre naar je ereader.

Veel succes, hoe dan ook!

Getipt door Serena Cloos // @foto via Pixabay met CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (19) Write a comment

 1. Dag heer snijders,
  Interessante info mbt kobo ereaders.
  Misschien hebt u ook een tip voor het volgende probleem.
  Ik heb op mijn pc veel ebooks van internet gedownload.
  Die kan ik op mijn Ipad goed lezen.
  Op mijn nieuwe kobo glo kan ik echter niet een hele boekpagina zien c.q. Lezen maar slevhts een gedeelte van de pagina. Die wordt dan kennelijk in stukjes geknipt.
  Hoe is dit op te lossen?

  Reply

  • Dag Rene,
   Het is lastig om af te leiden wat je probleem kan zijn. Een regulier ebook in ePub formaat kent niet echt pagina’s en je Kobo ereader past de tekst aan op het scherm. Het is mogelijk dat je de lettergrootte erg groot hebt staan waardoor het lijkt dat je niet een hele pagina ziet? Bij de opties tijdens het lezen kun je die lettergrootte aanpassen, net als het lettertype, marges en regelafstand zodat je het beter en gemakkelijker kunt lezen.

   Wat je beschrijft kan ook gebeuren als je documenten en ebooks in het PDF formaat op je ereader zet. Ereaders kunnen die niet aanpassen aan de grootte van het scherm en proberen dan in te zoomen op een deel van de pagina. Daar is niet echt een oplossing voor want PDF’s hebben een vast formaat en zijn bijna altijd bedoeld om op een scherm gelezen te worden dat minstens A4 grootte kan tonen. Ereaders zijn daar niet geschikt voor, ook al kunnen ze een PDF laden.

   Reply

 2. Hallo Raymond
  Ik ben helemaal gek van het programma Calibre omdat ik dan in een oogopslag kan lezen waar het boek over gaat, (soort van ff achterkant van het boek lezen) Op mijn kobo e-reader zie ik alleen auteur en titel. Dat vind ik heel jammer. Ben vaak lang aan het zoeken om een nieuw boek te beginnen omdat ik dan niet goed weet waar het boek over gaat en of ik er op dat moment zin in heb. Is daar een oplossing voor???? Kan Calibre niet op de e-reader geïnstalleerd worden? Ik hoop op een spoedig antwoord.
  groetje Yvon

  Reply

  • Dag Yvon,
   Calibre kan veel maar het kan niet op een ereader geïnstalleerd worden want het is een beheerprogramma voor ebooks voor op de computer. De mogelijkheden (en onmogelijkheden) van de software van de ereader bepalen grotendeels wat je te zien krijgt.

   In dit geval is dat niet het probleem want de beschrijving van de inhoud van een boek staat niet als informatie in het ebook zelf. In Calibre kun je die zelf toevoegen of downloaden van sites zoals Bol en Amazon maar ereaders kunnen dat niet. Als het niet in het ebook opgenomen is, dan kan het ook niet getoond worden.

   De enige oplossing voor wat je wil is het toevoegen van de in Calibre opgenomen informatie op een speciaal inlegvel dat je in een ebookbestand kunt toevoegen. Ik heb dat hier uitgelegd: https://rsnijders.info/vakblog/2016/05/16/metadata-inlegvel-ebooks-calibre/

   Reply

 3. om het nadeel van series niet in volgorde te hebben staan weg te halen kan je bij sorteren op voor sorteren op serie drukken. Dan staan ze wel in volgorde van de serie.

  Reply

 4. De oplossing zoals jij deze beschrijft werkt niet meer Raymond, maar wanneer je de plugin KoboUntilities installeert, en je selecteert de boeken die al op je e-rader staan (dat is wel een voorwaarde voor deze oplossing, je boeken moeten al op de e-reader staan, anders werkt het niet, ook wanneer je boeken op je e-reader zet en je wilt deze metadata mee sturen moet je de e-reader eerst ontkoppelen en weer aankoppelen, beetje omslachtig, dat wel).
  Je gaat naar Update Metadata in device libary
  Zet vinkjes in de gegevens die je mee wilt sturen. Bij sjabloon bewerken zet je dit {author_sort}/{authors}-{title}-{series}
  klik op oké, razend snel worden de gegevens ge-upload.
  Je krijgt dan de gegevens op je e-reader zoals op jouw laatste foto, je moet dan uiteraard wel een serie aan je boeken hebben meegegeven.
  Wanneer je de e-reader ontkoppeld en weer aankoppelt en je zet de boeken een 2e keer op de e-reader heb je hetzelfde resultaat alleen ben je langer bezig omdat de e-reader deze gegevens langzamer verwerkt.

  Reply

  • Oeps ik zie nu dat je al schrijft dat je de boeken er 2x moet opzetten. Sorry, niet goed gelezen.

   Reply

 5. Hallo Raymond,

  Ik vond bovenstaande artikel ontzettend interessant en heb dit succesvol toegepast voor mijn bibliotheek in Calibre en vervolgens op mijn KOBO apparaat.

  Er is echter één serie die maar niet op volgorde wil gaan staan op mijn apparaat (gesorteerd op serie). Ik heb deze boeken al verwijderd en teruggeplaatst, ik heb de titels al aangepast, ik heb de verzameling al hernoemd, ik heb de metagegevens al eens gewist en terug ingevuld… De serie blijft verkeerd weergegeven worden (2-3-4-6-titels die niet tot de serie behoren-1-5).

  Heeft U enig idee wat ik nog kan doen om dit op te lossen?

  Met vriendelijke groeten, Jessica Benou

  Reply

 6. Beste Raymond,

  Dank voor deze handige adviezen. Wat ik met de SONY niet kon, kan dus wel met de KOBO LIBRA!
  Vandaag overkwam me een onoplosbaar feit toen ik bezig was in Calibre de naam van een serie te wijzigen. Opeens was in de linkerkolom de weergave van de volledige categorie SERIES verdwenen. Natuurlijk is die info niet verdwenen bij de metadata van de boeken, maar de hoofdcategorie met alfabetische volgorde is verborgen. Weet jij hoe ik die categorie weer kan terughalen?

  Reply

  • Dag Joseph, kolommen in de bibliotheek kunnen verborgen (en getoond) worden en het is mij ook wel een paar keer overkomen dat door verkeerd dubbelklikken ik ineens een kolom kwijt was. Als je rechtsklikt boven de kolommen bij de naam van een andere kolom krijg je een menuutje te zien waar je beschikbare kolommen aan en uit kunt vinken. Daar zou je dus ook weer de kolom SERIES moeten kunnen aanvinken.

   Reply

 7. Zoals opgemerkt, kunnen de titels vrij lang worden indien je de volledige serie naam en volgnummer in de titel opneemt. Ik heb daar het volgende op gevonden: Definieer een EXTRA kolom met vrije tekst. Ik heb die kolom sseries genoemd (Serie afkorting). In deze kolom zet je een korte naam voor de serie. Voorbeeld: Voor “Harry Hole” van Jo Nesbø zet ik daar “HH”. Door nu in het metadata template {#sseries} {series_index:0>2s||-}{title} te gebruiken (let op het #teken, dit geldt voor zelf gedefinieerde kolommen), wordt de titel een stuk korter! In dit geval “HH 06 De verlosser”. De serie (Harry Hole) is OOK zichtbaar, maar alleen in de serie informatie, niet in de titel. Als je per auteur slechts één serie hebt, kun je de {#sseries} natuurlijk weglaten, nog korter.

  Reply

 8. Overigens, hoef je de boeken niet opnieuw tot te voegen als je experimenteert met metadata en titel manipulaties. Als je in het menu van de eReader kiest voor “update cached meta data” wordt alles aangepast op je eReader, dat werkt vrij snel!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top