Boekenplog: Van Stockum (Den Haag)

In oktober 2014 bracht ik al eerder een bezoek aan boekhandel Van Stockum in Den Haag. Die was gevestigd in een bijzonder pand aan de Herengracht, vlakbij het station van Den Haag CS.

Van Stockum

Ik zeg ‘was gevestigd’ want een maand later verhuisde Van Stockum naar een nieuw pand iets verderop aan het Spui naast de grootste Primark van Nederland. In december ging ik daarom bij de nieuwe locatie langs om opnieuw een kijkje te gaan nemen.

Van Stockum

Dat bleek toch nog iets te voorbarig te zijn. Er werd nog druk verbouwd in het ‘linkerdeel’ van het pand waar de Bagels & Beans zijn intrek zou gaan nemen, samen met de boekhandel. Ik nam me voor om een paar maanden later terug te komen maar het duurde dus tot afgelopen week voordat ik – in schril contrast met de donkere dagen tussen Sinterklaas en Kerst – in een zonovergoten Den Haag opnieuw richting Spui wandelde.

Van Stockum

Geen verbouwing meer en zelfs nu een terras voor de deur. Tijd voor koffie en een goed boek dus.

Van Stockum

Van Stockum boekverkopers. Om precies te zijn.

Van Stockum

Ik twijfelde even welke ingang ik ging nemen want er zijn er twee. Eentje aan de kant van Van Stockum en eentje aan de kant van Bagels & Beans. Maar het is een boekenplog en geen bagelplog en dus ging ik aan de rechterkant naar binnen. Het eerste dat me opvalt is de vloer. Die ziet er nog wat ‘onaf’ uit maar dat blijkt niet zo te zijn. Er is gekozen om niet met vloerbedekking of tapijt te werken, ongetwijfeld om praktische redenen, en het oogt daardoor toch wat minder knus en warm.

De ruimte is feitelijk één groot vierkant waar met kasten gangpaden in gecreëerd zijn. Bagels & Beans neemt een smalle strook van de ruimte in beslag met balie en tafeltjes terwijl de rest door Van Stockum ingericht is.

Van Stockum

De kasten vind ik prachtig. Zowel de inrichting van de ruimte als dus de kasten doen me denken aan een bibliotheek. Een strak design met aanduiding van wat er te vinden is – in zwevende letters – waarbij de actuele titels frontaal gepresenteerd worden en de stapeltjes erachter liggen.

Van Stockum

Dat is een mooi uitzicht als je langs de actuele boeken aan het snuffelen bent. Hoewel de verleiding me wel erg groot lijkt als je achter de kassa staat bij Van Stockum want dan heb je dit uitzicht dus elke dag.

Van Stockum

Hoewel de medewerkers nog in staat zijn om gewoon hun werk te doen zo te zien :)

Van Stockum

Naast de kassa is de wand ook gevuld met mooie hoge kasten vol met literatuur.

Van Stockum

In de eerste ‘gang’ tussen de kasten blijkt dat de keuze tussen filosofieboeken of een grote bak koffie in het voordeel van de laatste uitvalt. De combinatie van beide werkt in elk geval goed lijkt me.

Van Stockum

In de volgende gang draait het vooral om geschiedenis. En Indonesië. En politiek.

Van Stockum

Yup want aan de andere kant is het één en al geschiedenis! Pak een boek en ga het lezen in de leren fauteuils zou ik zeggen.

Van Stockum

Een kat die nooit verhaart. Handig :)

Van Stockum

Weer een gang verder kom ik de kasten vol met kunstboeken tegen.

Van Stockum

Die tegenover de managementboeken staan. Goed managen is een kunst, toch?

Van Stockum

Bij de achterste gang staat (aan beide kanten) een terminal om snel zelf boeken te kunnen zoeken. Had ik al gezegd dat ik overeenkomsten tussen deze boekhandel en een bibliotheek bespeur? Behalve dat de meeste mensen niet tien minuten lang durven te bellen in een bibliotheek, in tegenstelling tot de heer die er maar eens goed voor ging zitten hier.

Van Stockum

De achterwand van de winkel is werkelijk een juweeltje. Los van de boekenplanken is het logo en naam van de winkel prachtig groot met 3D letters aan de wand bevestigd.

Van Stockum

Als je doorloopt naar de andere kant (waar Bagels & Beans dus zit) dan blijkt de hoek gereserveerd te zijn voor de kinderboeken.

Van Stockum

In twee talen zelfs.

Van Stockum

En waar de achtermuur opgeleukt wordt door een poster en de deur naar een magazijn (of personeels-)ruimte vernuftig is weggewerkt in een afbeelding van een boekomslag (van Het meisje met de parel).

Van Stockum

En zoals dat gaat met een vierkante ruimte kun je dan alleen via de andere kant teruglopen :)

Van Stockum

De Bellende Man blijkt uitgebeld te zijn en de fauteuils verlaten te hebben. Tijd voor een foto!

Van Stockum

De kat ligt er nog wel.

Van Stockum

En toch geloof ik dat ik die pilaren wel een likje verf zou geven.

Van Stockum

Hee hallo, daar was ik weer om het uitzicht vanaf de balie van Bagels & Beans te bewonderen.

Van Stockum

Maar dan kijk ik toch even naar het plateau met boeken in plaats van de menukaart voor een broodje en wat koffie. Het contrast tussen de oude en nieuwe locatie van Van Stockum is groot. Het pand aan de Herengracht had een laag plafond met relatief smalle gangetjes terwijl de nieuwe winkel aan het Spui erg ruim is met een hoog plafond en goede verlichting. De combinatie van het mooie design van de kasten en bewegwijzering, de overzichtelijke ruimte en het delen van die ruimte met de Bagels & Beans maakt Van Stockum *veel* toegankelijker voor het publiek. Je loopt er gemakkelijk naar binnen, het aanbod is beter te overzien en de combinatie met de mogelijkheid om koffie te drinken en een hapje te eten vind ik een slimme keuze.

Maar toch, heel stiekem, vond ik de oude locatie mooier. Juist omdat daar (letterlijk) een hoge drempel te nemen was voordat je een knusse winkel inliep waar het alleen maar om het aanbod van boeken (en bordspellen!) ging. Waar je in de kleine hoeken en gaten nog verrassende categorieën boeken aantrof. Het zijn precies dat soort boekwinkels die steeds vaker zullen verdwijnen omdat het nu eenmaal andere tijden zijn. Van Stockum is echter met de tijd meegegaan en heeft nu een mooie nieuwe winkel met ongetwijfeld meer aanloop en bezoekers.

Op de terugweg naar het station kom ik nog langs die oude locatie.

Van Stockum

Daar blijkt tot mijn verrassing nu boekhandel Douwes in te zitten (sinds 1 mei 2015). Zo hebben de Hagenaren uiteindelijk toch het beste van twee werelden: de knusse kleine boekwinkel waar je uren kunt gaan snuffelen tussen de boeken en een prachtige grote boekwinkel waar je tijdens het winkelen gemakkelijk even naar binnen loopt. Voor books, bagels & beans.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Aparte combinatie die stijlvolle kasten en prachtige belettering met die ongeverfde pilaren en cementen ondergrond. Komt toch uiteindelijk wat koud over ondanks die kasten. Beetje jammer.

  Reply

  • Ja dat had/heb ik zelf ook. De vloer geeft bij mij telkens het idee dat er nog verbouwd moet worden en dat het dus nog niet af is. Ik snap de keuze want het biedt ook een interessant contrast met de stijlvolle inrichting maar ik zou er zelf nooit voor gekozen hebben.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top