Metadata voor Nederlandse ebooks downloaden in Calibre

metadata nederlandse ebooks calibre
Vanaf versie 2.34 (die 7 augustus 2015 uitkwam) ondersteunt Calibre het downloaden van metadata bij Amazon.nl. Hierdoor is het nu eindelijk mogelijk om automatisch boekbeschrijvingen, uitgeverinformatie enz te downloaden van Nederlandse ebooks in Calibre. Hieronder leg ik uit hoe je de Amazon metadata plugin kunt instellen om de Nederlandse Amazon site te gebruiken in plaats van de Amerikaanse die standaard ingesteld staat.

Als je ebooks importeert in Calibre dan kan het programma maar een beperkt aantal gegevens uit het ePub bestand zelf halen. In de code van het bestand staat meestal alleen maar de titel van het boek en de auteur die door Calibre overgenomen kunnen worden bij het importeren. Dat is genoeg om het ebook terug te kunnen vinden in de bibliotheek maar Calibre kan nog veel meer metadata – informatie over het ebook – bewaren bij elk ebook. Metadata die je dus zelf moet invullen over de ebooks in je Calibrebibliotheek.

After Dark Nederlandse ebooks Calibre
Ook de omslag is (meestal) aanwezig maar als je bij de metadata van een ebook kijkt zul je zien dat er ook nog veel velden leeg blijven of gecontroleerd moeten worden. Waarschijnlijk zul je niet alle velden willen invullen maar een beschrijving van waar het boek over gaat bij de comments is wel zo prettig als je langs de titels bladert in je bibliotheek. De beschrijving die in het commentsveld staat wordt namelijk ook getoond in het hoofdscherm van Calibre.

Zo’n beschrijving kun je zelf tikken – of handmatig kopieren van sites die de ebooks verkopen zoals Amazon, Bol enz – maar Calibre ondersteunt het downloaden van de metadata van ebooks bij een beperkt aantal ‘bronsites’. Zo zoekt Calibre altijd bij Google of er iets te vinden valt maar ook bij Amazon als de grootste leverancier van boekinformatie.

Dat werkt behoorlijk goed als je Engelse ebooks opzoekt op deze manier maar een stuk minder bij Nederlandse ebooks. Via Google vind je nog wel het een en ander maar Amazon is feitelijk nutteloos aangezien de plugin bij de Amazon.com site zoekt en tja, daar hebben ze niet veel Nederlandse ebooks natuurlijk.

Downloaden van metadata van Amazon.nl

Vanaf versie 2.34 ondersteunt de Amazon metadata downloadplugin echter ook de Nederlandse versie van Amazon. Ook al koop je je ebooks bij andere ebookwinkels, bij Amazon.nl staan wel dezelfde omschrijvingen van de boeken zoals ze door de uitgevers aangeleverd worden en je kunt ze nu dus ook laten importeren in Calibre.

Dat gaat niet vanzelf – ook niet als je Calibre in het Nederlands hebt staan – want je zult eenmalig de instellingen van de Amazon plugin moeten aanpassen zodat die gebruik gaat maken van Amazon.nl. Aangezien de Nederlandse site de metadata van zowel de Nederlandse ebooks als de Amerikaanse ebooks bevat, is het een goed idee ongeacht in welke taal je je ebooks leest.

metadata download calibre nederlandse ebooks
Bij Preferences -> Metadata download (of bij Instellingen -> Metadata downloaden) kun je instellen welke bronnen Calibre gebruikt bij het zoeken naar metadata om te downloaden. Selecteer Amazon.com en kies dan vervolgens voor Configure selected source (of Geselecteerde bron configureren).

metadata downloaden calibre nederlandse ebooks
Je ziet dat Calibre per titel probeert om gegevens voor alle ontbrekende velden te downloaden. Zelf zet ik de Rating (Waardering) en Tags (Labels) uit omdat ik die zelf al gebruik voor andere doeleinden.

Onderaan in het scherm vind je echter een pulldown menu waarin je kunt aangeven welke Amazon website gebruikt moet worden. Hier kun je nu dus ook voor Nederland kiezen. Sla de keuze op en vanaf dat moment kun je er gebruik van maken.

calibre metadata nederlandse ebooks
Als je nu op de knop klikt om metadata te downloaden zul je ook de Nederlandse (product)beschrijvingen van Amazon.nl krijgen.

calibre metadata nederlandse ebooks
En klaar ben je! Nou ja, afhankelijk van hoe je het wilt hebben want soms zul je nog de opmaak van de tekst moeten corrigeren, de taal gaat niet altijd goed en je hebt al heel snel vele verschillende varianten op de naam van een uitgever. Maar het gaat sneller dan alles zelf intikken moet je maar denken.

Even snel nakijken?

Zelf neem ik ook niet altijd de tijd om alle stappen bij een uitleg te lezen en wil ik alleen even snel zien hoe iets moet. Ik heb de stappen in (de Engelstalige versie van) Calibre om de Amazon plugin in te stellen in een korte screencast opgenomen en die vind je hieronder terug. Zonder audio deze keer want het is een eerste test die ik snel tussendoor gemaakt heb.

Ik ben van plan om in de toekomst vaker een screencast toe te voegen aan de langere tutorials. Laat vooral weten of je dit handig vindt en of er onderwerpen zijn waar je wel eens een screencast over zou willen zien.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

 1. Ik gebruik zelf altijd de BOL_NL plugin welke metadata en omslagen ophaalt bij BOL.com of bij Literatuurplein.nl.
  Installatie via Preferences > Plugins > Get new plugins > selecteer BOL_NL > Install

  Reply

  • Je bent me te snel af want ik wilde dat vanmiddag toch nog even toevoegen aan de blogpost. Ik prefereer zelf altijd de ingebouwde opties die door Calibre zelf bijgehouden/ondersteund worden maar de BOL_NL plugin wordt ook zeer goed ondersteund door zijn ontwikkelaar.

   Prima tip dus inderdaad!

   Reply

 2. Het toevoegen van screencasts is wel erg handig voor een visueel ingesteld iemand zoals ik. Je kunt wat mij betreft volstaan met wat korte onderschriften, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die liever een lang verhaal volgen.

  Reply

  • Het zou sowieso een kwestie van beide zijn. Zowel de blogpost met uitgebreide beschrijving en schermafdrukken als een screencast waar je het zonder de uitgebreide beschrijvingen te zien krijgt.

   Ik ga nog wel even kijken of ik de screencasts inspreek of dat ik simpelweg met inzoomen op relevante onderdelen en wat korte aanwijzingen in beeld ga werken. Ik heb zelf een broertje dood aan al dat geklets als ik zelf naar screencasts kijk :)

   Reply

 3. Calibre voegt metadata niet in het boek zelf toe. Ik gebruik Sigil om de metadata aan het boek zelf toe te voegen. En bovendien voeg ik een extra html-sectie ‘Samenvatting’ toe, die op de ereader/tablet direct te lezen is.
  De metadata worden naderhand bij importeren in Calibre helemaal correct toegevoegd

  Reply

 4. Dag Raymond,
  Ik heb aan een ebook (krijgertje) metadata inlegvel toegevoegd en kan het ook zien bij lezen op het scherm…(voor controle) wanneer ik dit boek dan stuur naar mijn kobo aura one komt het consequent niet als kobo ePub maar als ePub binnen en dat is dan zonder het toegevoegde ‘inleg vel’ Als ik dan het ebook maar weer verwijder en het nog eens probeer veranderd er niets aan….het lijkt erop of ik dit maar één keer kan doen? mijn bedoeling is te ontdekken waarom dat ene ebook nou niet mee wil doen aan een metadata vel en andere (ook illegalies) wel. kijken of die na verwijderen en en met metedata terug te plaatsen zijn doe ik maar even niet maar met een ‘kladboek’ lukte het weer wel. wat kan nu het probleem zijn bij die ene die niet wil. Ik ben er benieuwd naar. Ik hoop dat jij of iemand raad weet hierop? En dan nog iets: bij een aantal boeken in calibre staat ineens een kopje “collecties” dat ik er niet heb ingezet….erin staat naast een aantal boeken: Im_Reading en het is naast andere kopjes die altijd wel aan te passen zijn in het aanmaken van collecties in calibre helemaal niet aan te passen laat staan te verwijderen…. wat is dat? en wat kan ik daaraan doen? het hoort daar niet bij de m’n boeken lijkt me. ….?

  By the way…die illegalies zijn een consequentie van mijn Adobe, dat mijn nieuwe kobo ereader alsmaar niet ‘zag’ en met geen mogelijkheid wilde deautoriseren. Toen ben ik ipv de bieb met die acsm bestanden die niet openden maar overgegaan op andere wegen…totdat ik pas geleden toevallig op één van je blogs een stappenplan tegen kwam om een klein bestandje van Adobe te verwijderen…en ja hoor dat werkte!!… ik werd er heel blij van en dezelfde dag nog was ik ook weer opnieuw lid van de bieb. Het Adobe gedoe (mijn mailadres en wachtwoord waren echt wel goed) …..maakt dus ook dat je het opgeeft en op andere wijze gaat proberen om te blijven lezen. Zo was het toch ook niet de bedoeling van Adobe denk ik?
  Mvg Tini.

  Reply

  • Hoi Tini,

   Als je het inlegvel wel in het ebook ziet in Calibre maar niet op de ereader na het versturen, dan staat het boek (zonder inlegvel) al op je ereader. Hij overschrijft namelijk niet de bestaande versie op je ereader. Je moet expliciet eerst het boek verwijderen op je ereader en dan pas versturen naar de ereader. Als je een bij Kobo/Bol gekocht boek hebt gedaan dan gaat het sowieso niet lukken denk ik want die kun je niet echt definitief verwijderen …

   Die kopjes (Im_reading) komen doordat je Kobo Utilities geïnstalleerd hebt. Die maakt de kolommen aan omdat je er o.a. metadata vanaf je ereader mee kunt importeren. Het probleem met dat ebooks niet als kepub op je ereader belanden zou ook te maken kunnen hebben met het deactiveren van teveel of de verkeerde plugins? Voor kepub heb je namelijk de KoboTouchExtended plugin nodig (en moet je de KoboTouch plugin uitzetten die standaard gebruikt wordt). Ik denk dat je wellicht KoboTouchExtended uitgezet hebt?

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top