Boekenplog: The American Book Center Den Haag

Toen ik halverwege de jaren 90 The American Book Center in Amsterdam had ontdekt duurde het niet lang voordat ik ook met enige regelmaat in de andere locatie van het ABC te vinden was in Den Haag. Het is een veel kleinere winkel maar voor deze fan van Engelstalige SF & fantasyboeken was het net zo’n walhalla als de grotere broer in Amsterdam. En ergens vond ik het ABC in Den Haag nog mooier juist omdat het kleiner en knusser was.

De switch die ik maakte naar het kopen en lezen van ebooks betekende dat ik al tien jaar niet meer bij The American Book Center was geweest. Vorige week reisde ik echter af naar Den Haag om te kijken of het nog steeds een knusse boekenplek is voor de liefhebbers van Engelstalige boeken.

American Book Center Den Haag

Het is een kwartiertje lopen vanaf het station (richting het centrum) maar daar duikt het bord van The American Book Center al op aan de linkerkant. Het is even opletten want zoals ik al zei, het is bepaald geen groot pand waar ze in zitten.

American Book Center Den Haag

Een smalle ingang maar laat dat je vooral niet afschrikken! Goede dingen komen soms in kleine pakketten.

American Book Center Den Haag

Een paraplubak staat meteen achter de beveiligingspoortjes, ook al vallen de mussen van het dak dankzij het stralende zonnige weer. De Engelstalige tijdschriften die in de rekken rechts staan blijven dus ook gewoon droog zonder paraplu.

American Book Center Den Haag

Wat krijg je als je jarenlang lange rijen met kopers voor de kassa hebt staan die niet kunnen wachten om af te rekenen?  Een flinke slijtplek op de vloer natuurlijk. Het zal geen toeval zijn dat de ergste plek precies voor de pinautomaat zit. Ik moest ook altijd flink stampen als ik zag voor hoeveel ik nu weer aan boeken gekocht had.

American Book Center Den Haag

Hoewel ik mijn ongeduld moet bedwingen om niet meteen naar de kasten met SF en fantasy te lopen, snuffel ik eerst even bij de kinderboeken die meteen achter de kassa staan. Tien jaar geleden had ik geen kinderen en ik vind kinderboeken zelf ook nog steeds heerlijk om af en toe te lezen.

American Book Center Den Haag

Geen ebooks bij The American Book Center maar wel aandacht voor hardbacks. Ze vreten ruimte in je boekenkast maar af en toe gaat er toch niets boven een mooi/stevig ingebonden boek. Ja, ook bij mij hoor.

American Book Center Den Haag

Zoals je ziet lijkt de boekwinkel voornamelijk uit één lange smalle gang te bestaan.

American Book Center Den Haag

Waar je desondanks alles terugvindt van kinderboeken, business boeken tot erotic photo books. Jazeker.

American Book Center Den Haag

Maar ook een aparte sectie ‘Military’.

American Book Center Den Haag

Het best verkochte, gelezen en geleende genre wereldwijd ontbreekt natuurlijk ook niet.

American Book Center Den Haag

Aan het einde van de gang kun je je vragen kwijt bij de information desk.

American Book Center Den Haag

Wel eerst even op de bel drukken natuurlijk.

American Book Center Den Haag

Links van de information desk is een kleine bergruimte creatief ingericht voor de bordspellen en game-gerelateerde boeken.

American Book Center Den Haag

Is dit knus of is dit knus?

American Book Center Den Haag

Rechts van de information desk zit echter een grotere ruimte die je vanaf de ingang onmogelijk kon zien.

American Book Center Den Haag

Met reisboeken, horror, biografieën, boeken over filosofie, thrillers maar vooral ook de SF & fantasy boeken! Midden in de looproute staat, net als in ABC Amsterdam, de EBM. De Espresso Book Machine, een boekprinter waarmee je boeken kunt uitprinten in de tijd dat het je kost om een espresso te drinken. Nou ja, het personeel moet het printen en jij kunt dan elders in de straat een kopje espresso drinken.

American Book Center Den Haag

 

American Book Center Den Haag

De Espresso Book Machine was een primeur voor The American Book Center in november 2010 en stelt mensen in staat zelf hun manuscript (of rechtenvrije boeken) ‘te drukken’ zonder dat er een uitgever aan te pas komt. Collegablogger Wilma van den Brink schreef er toen al over mocht je nieuwsgierig zijn naar deze bijzondere machine.

American Book Center Den Haag

Genoeg over de EBM en terug naar de boeken. Tijd voor een rondje-met-de-klok-mee!

American Book Center Den Haag

Het uitgebreide aanbod van SF & fantasy boeken begint al meteen rechts naast de information desk met de Staff Choice. Annihilation heb ik gelezen en exemplaren van Ancillary Justice en Ready Player One staan al veel te lang ongelezen op mijn ereader. Ik moet echt eens doorlezen.

American Book Center Den Haag

Gelukkig doet de American Book Center niet mee aan moderne fratsen en staan de boeken gewoon op alfabetische volgorde van achternaam (van auteur) in de kast. Nou ja, de meeste dan.

American Book Center Den Haag

Dan de bocht linksom na de letter C en daar gaat het gewoon verder.

American Book Center Den Haag

 

American Book Center Den Haag

En via de achterwand nog meer SF & fantasy. Met op de bovenste plank de hardback van The Library at Mount Char die toevallig ook in mijn rugzak zit op dat moment. Mijn eigen exemplaar wel te verstaan.

American Book Center Den Haag

Terwijl je op de knieën mag voor de pockets van de Wheel of Time serie van Robert Jordan.

American Book Center Den Haag

Maar ook de rechterwand is grotendeels gevuld met SF & fantasy boeken. Joepie!

American Book Center Den Haag

SF & fantasy boeken van de auteurs vanaf de P van Pratchett (en verder het alfabet af).

American Book Center Den Haag

Maar dan kom ik toch echt aan het einde van de SF & fantasyboeken maar gelukkig volgt er nog een kast met de SF&fantasy uitverkoop/aanbiedingen. Wie houdt er nou niet van zachte prijsjes?

American Book Center Den Haag

Na de SF en fantasy boeken volgen de thrillers waar ook een groot aanbod van te vinden is.

American Book Center Den Haag

En dat – ik herhaal het even – ook alfabetisch op naam van auteur te vinden is.

American Book Center Den Haag

Ik heb alle (Jack Reacher) boeken van Lee Child als ebooks gekocht maar ik zou ze bijna nog een keer kopen.

American Book Center Den Haag

Verder met de (mystery) thrillers. En met stapeltjes reserve-exemplaren van boeken van Robert Ludlum en Jo Nesbø die bovenop de kast wachten op hun lezers.

American Book Center Den Haag

Aan het einde van de kasten met thrillers bevindt zich echter *nog* een extra kleine ruimte.

American Book Center Den Haag
American Book Center Den Haag

Daar vind je de in het Engels vertaalde manga terug.

American Book Center Den Haag

En een kleine selectie graphic novels: Amerikaanse comics die in boekvorm uitgegeven worden.

American Book Center Den Haag

Dan rest er weinig meer dan terug te lopen richting de uitgang.

American Book Center Den Haag

“Nog één laatste foto van de begane grond”, bedenk ik me terwijl ik tijdens het maken van de foto besef dat ik naar een trap richting de eerste verdieping kijk.

American Book Center Den Haag

Op de eerste verdieping bevindt zich The ABC Treehut, een ruimte die gebruikt wordt voor activiteiten, presentaties en evenementen. Ik laat die verdieping voor wat het is en ga richting de derde Haagse boekwinkel die ik vandaag nog wil bezoeken.

American Book Center Den Haag

En daarmee is mijn bezoek aan The American Book Center Den Haag weer voorbij. Het is inderdaad een hele andere ervaring dan bij de Amsterdam locatie maar ik ben met het maken van boekenplogs begonnen om dit soort bijzondere boekenplekken voor mezelf vast te leggen. Niet alleen de prachtige nieuwe boekwinkels en bibliotheken in fraai ontworpen panden maar ook juist de kleinere boekwinkels die je zo maar voorbij zou kunnen lopen in de straat. Zoals deze ABC in Den Haag.

Ik ben natuurlijk bevooroordeeld omdat ik twintig jaar geleden al groot fan was van The American Book Center op beide locaties maar ook in 2015 moet je er gewoon naar toe als je (wel eens) Engelstalige boeken leest.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Je hebt wat gemist: boven zijn ook nog boeken, daar heb je de ware ramsj en de tweedehands boeken die ze ook verkopen. Daar ga ik toch elke keer wel even heen. De SF en Fantasy hoek is inderdaad een soort Walhalla :)

  Reply

  • Haha, verdorie, ik twijfelde nog even of ik ging controleren of er echt geen boeken stonden boven! Nou ja, de volgende keer dan maar doen. Maar met al die SF en fantasy beneden kan het boven alleen maar tegenvallen :)

   Reply

 2. De foto met de uitgesleten plek voor de kassa vind ik wel de topper van deze plog. En wooooow, wat een SF+F hebben ze daar. Toch ook eens binnenstappen als ik daar in de buurt ben.

  Reply

 3. Wel jammer dat je inderdaad de tweede verdieping bent vergeten. Daar staan vaak leuke aanbiedingen, ook op iets oudere tijdschriften, en tweedehands boeken, waaronder veel fantasy en sf. De treehut zelf heeft meestal een minitentoonstelling. Soms zijn er lezingen of andere bijeenkomsten met veel expats. Heb er zelf vroeger overigens jarenlang yoga gedaan.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top