Boekenplog: Paagman

De boekhandel is 700 vierkante meter groot en is te vinden tegenover de gebouwen van het Binnenhof. Het pand is gebouwd in art-decostijl en stamt uit 1919. De winkel aan de Lange Poten is gevestigd in een historische bioscoop en ‘lijkt in niets op wat je ooit hebt gezien’, volgens directeur Fabian Paagman.

Het bovenstaande las ik een half jaar geleden toen de nieuwe vestiging van boekhandel Paagman feestelijk geopend werd door de burgemeester van Den Haag. Ik zette Paagman op mijn lijstje van nog te bezoeken boekwinkels en daar bleef het bij tot ik vorige week eindelijk weer terug was in Den Haag. Op slechts enkele meters afstand van The American Book Center moest ik natuurlijk ook even een bezoek brengen aan Paagman.

Paagman

De kans dat je langs Paagman loopt en niet ziet dat ze in dat pand zitten is bijzonder klein. Het is een lust voor het oog inderdaad.

Paagman

Als ik iets van architectuur zou weten zou ik nu iets intelligents geschreven hebben over de art-deco stijl en dat het pand uit 1919 ooit diende als bioscoop maar dat doe ik dus niet. Het is echter ontegenzeggelijk een fraai pand.

Paagman

Voordat je zelfs maar binnenstapt is al te zien hoe belangrijk licht is in de winkel. Het helpt overigens wel dat het een hele zonnige middag is.

Paagman

Dat licht komt van een glazen koepel op het dak dat door een half open verdieping de begane grond kan bereiken. De roltrap naar die eerste verdieping is buiten gebruik maar dat zie ik straks wel.

Paagman

Voordat ik verder de winkel inloop kijk ik eerst (meteen) rechts bij de ingang. Daar vind je nog geen boeken maar wel een uitgebreide selectie van dvd’s.

Paagman

Terwijl je aan de linkerkant welkom wordt geheten.

Paagman

De rubriek aanduidingen zijn, net als de welkomsttekst, ook speels met grote kleurige letters op de hoge muren aangebracht. Zoals boeken om cadeau te geven.

Paagman

En de boeken die Vers van de pers /Actueel / In de media zijn. Niet alleen de belettering is speels, ook de kast zelf is speels opgebouwd als een blokkendoos met verschillende kleuren en in verschillende groottes. Je zult de boeken die bovenin staan moeten aanwijzen want ook met mijn lengte van 2 meter kan ik er niet bij.

Paagman

De blikvanger bij binnenkomst is wat mij betreft echter de tijdschriftenkast. Dat is een hoge achtzijdige kolom waar elke zijde als een rek met tijdschriften fungeert.

Paagman

Deze creatieve variant van de tijdschriftenkasten werkt verrassend goed. Bezoekers zitten elkaar minder in de weg, de tijdschriften zijn beter toegankelijk en er past veel in. En het staat ook nog eens mooi.

Paagman

Op de foto van de ‘blokkendoos-kast’ zag je al enkele tafeltjes staan en die horen bij de koffie & thee hoek van Paagman. Als je verder de winkel inloopt – naast de koffie & thee hoek  – zie je ook meteen één van de andere bijzondere boekenkasten. In de vorm van een boom!

Paagman

Het duurt eventjes voordat ik me realiseer dat er lampen *onder* de boekenkasten zijn aangebracht. Er is overduidelijk zeer goed nagedacht over de inrichting en de stijl! Ik vind het prachtig in elk geval.

Paagman

Verder langs de wand zie je dat de boekenkasten een normale hoogte hebben en dat de rest van de hoge wand wederom wordt gebruikt voor de rubrieksaanduidingen. Dit deel van de winkel zit wel onder de eerste verdieping en krijgt geen zonlicht via de koepel. Een rij met lampen aan het plafond lost dat probleem op en creëert meteen een mooi lichteffect *bovenop* de kasten. 

Paagman

De rij met reguliere boekenkasten wordt onderbroken met nog een boomvormige kast en twee gekleurde stoelen.

Paagman

Letterlijk tussen de boekenkasten zitten, wat wil je nog meer? Misschien nog iemand die je een kopje thee komt brengen?

Paagman

De rubriek Eten en drinken is te vinden aan het einde van de linkerwand. Gemarkeerd met bakvormen en bakplaten bovenop de kast.

Paagman

Aan de andere zijde is er natuurlijk nog meer te vinden. De rechterwand is volledig gereserveerd voor kinder- en jeugdboeken. Zoals de Young Adult boeken en nog een (roze) boomvormige kast waar Woezel(s) en Pip(s) op de takken zitten.

Paagman

Met een mooie selectie boeken voor kinderen en de peuters/kleuters. Het ziet er weer bijzonder fraai uit hoewel de uitgebreidheid van het aanbod mij nog wel tegenvalt. Ik vind echter dat je nooit genoeg kinderboeken kunt hebben maar gelukkig heeft Paagman op de website een apart deel voor de kinderboeken met een nog ruimer aanbod van titels.

Paagman

De rubriek Voorlezen maakt de wand met kinder- en jeugdboeken helemaal af. Tijd om de eerste verdieping te bezoeken maar hoe doe je dat zonder roltrap?

Paagman

Gewoon ouderwets met de trap die helemaal achterin de winkel zit natuurlijk.

Paagman

En dan kom je boven bij wat normaliter dus een beetje ver weg in de hoek zit: muziekcd’s en muziekdvd’s. Plus Freek Vonk en Buurman & Buurman :)

Paagman

Linksaf langs de dvd’s?

Paagman

Of rechtdoor en kijken wat er in die hoge kasten staat?

Paagman

Eerst maar eens linksaf en dan wordt duidelijk dat er een antiquariaat op de eerste verdieping zit. Inkoop & verkoop van tweedehands boeken dus.

Paagman

Iemand nog interesse in een tweedehands roltrap?

Paagman

Zouden ze ook tweedehands SF & fantasy boeken hebben? Engelstalig? Jawel hoor!

Paagman

Niets geen speels ingerichte designkasten, gewoon simpele houten boekenkasten waar zo veel mogelijk in past. Soms gaat het echt wel om de kwantiteit.

Paagman

Al is er voldoende ruimte om uit te breiden als er ook nog lagere kasten tussen passen.

Paagman

Niet alles is tweedehands. Spiritualiteit en religie moet je ook zo dicht mogelijk bij de hemel plaatsen, snap je?

Paagman

Oftewel, dichtbij de prachtige koepel die voor de lichtinval zorgt.

Paagman

Het is voor de tweedehands boeken over religie en spiritualiteit niet anders.

Paagman

Vooruit, nog 1 foto van het dak om het af te leren.

Paagman

In de hoek achter de roltrap staan de antiquarische boeken achter glas. Ik vraag me wel af of de daarmee gecreërde broeikast goed is voor de oude boeken maar daar zal vast over nagedacht zijn.

Paagman

De eerste verdieping eindigt bij een balustrade waar je in twee (meer klassieke) zetels kunt plaatsnemen om wat boeken door te nemen.

Paagman

Balustrades zijn er om over heen te hangen en foto’s te maken van de ingang beneden.

Paagman
Paagman

Het levert ook een ander perspectief van de wanden beneden op.

Paagman

Om nog maar niet te spreken van dat andere perspectief op de persoon die de foto’s van boven staat te nemen.

Paagman

Naar beneden springen is geen optie natuurlijk en dus loop ik weer terug richting de trap.

Paagman

Ik zie dan ook pas dat de tafels allemaal op wieltjes staan. Handig! Ik kijk nog even of je ze aan elkaar kunt maken voor een boekentafeltrein maar de medewerker achter de balie werpt een waarschuwende blik mijn kant op. Jammer, het leek me zo’n leuk plan.

Paagman

Dan maar weer afdalen naar lagere regionen.

Paagman

En loop ik naar de uitgang. Al valt mijn oog wel op de dame die zit te bellen in de roze stoel. Ik geloof niet dat de stoelen daarvoor bedoeld zijn, mevrouw.

Paagman

Tijd om de winkel te verlaten en mezelf tussen de toeristen te begeven die richting het station lopen.

Ik denk dat de directeur van Paagman niet overdreven heeft toen hij claimde dat de winkel in niets lijkt op wat je ooit hebt gezien. Het is om te beginnen al een prachtig pand en met de keuzes qua inrichting is de stijl alleen maar versterkt. De kleuren, het spelen met licht, de afwisseling tussen de onderdelen binnen de winkel en vooral het design zorgen er allemaal voor dat je het gevoel hebt alsof je een sjiek warenhuis binnentreedt.

Maar dan wel een sjiek warenhuis voor boekenliefhebbers. Na de open en ruime entree kom je toch in een wat knusser deel waar je de meeste boeken terugvindt en oogt het toch echt als een boekhandel. Een effect dat alleen maar versterkt wordt als je op de eerste verdieping komt want met het antiquariaat daar is Paagman toch echt een bijzondere boekenplek en geen bijzonder warenhuis.

Het is dan ook absoluut de moeite van een bezoek waard. Doe jezelf wel een plezier en kies daar een zonnige dag voor uit. Zoals je op de foto’s kunt zien maakt dat een mooie boekhandel nog net een beetje extra mooier.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Naar aanleiding van het bezoek aan Paagman (en ook Van Stockum) in Den Haag heb ik ook gekeken of er een kinderboekwinkel is in die stad.

  En jawel hoor er is De Haagse Kinderboekwinkel – Alice in Wonderland. Ik heb deze nu ook toegevoegd aan mijn lijstje van nog te bezoeken boekenplekken! Andere suggesties zijn en blijven welkom :)

  Reply

 2. Ja, Paagman is ook leuk, je zou voor de gein de vestiging op de Fred ook een keer moeten bezoeken, dat is ook zo’n paradijs op aarde. De Paagmannetjes zijn duidelijk dol op hun beroep en hun winkel

  Reply

 3. Wat een design! Alleen daarvoor lijkt het de moeite waard om daar eens naar binnen te lopen. En dan nu maar hopen dat het de boekverkoop ook nog helpt.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top