Afbeeldingen zoeken: Death to the Stock Photo

death to the stock photo

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb, inclusief deze:

Death to the Stock Photo

death to the stock photo signup

Free monthly photos for all your creative needs. For commercial use, your blogposts, social accounts and mockups. Dat is wat Death to the Stock Photo biedt voor iedere creatieveling die op zoek is naar (mooie) foto’s. De site is opgericht door twee fotografen die in 2014 bedachten dat ze hun eigen foto’s ook konden gaan aanbieden.

death to the stock photo free_premium

death to the stock photo photopackHet model achter Death to the Stock Photo is dat je kennis kunt maken met het aanbod door je mailadres achter te laten waarna je elke maand een link naar een ‘photo pack’ met 10 nieuwe foto’s krijgt gestuurd. Bevalt het je en/of wil je meer foto’s gebruiken? Dan is er een premium abonnement voor 15 dollar per maand waarbij je toegang krijgt tot het volledige aanbod.

Het grote verschil met een “reguliere” stockphotosite is dat de inkomsten van het betaalde abonnement gebruikt worden om fotografen op pad te sturen voor het maken van nieuwe foto’s die dan weer onderdeel worden van het premium (en gratis) aanbod. Daarmee betaal je dus niet zo zeer voor een gigantische collectie aan foto’s bij Death to the Stock Photo – het aanbod bestaat thans uit enkele honderden foto’s en is groeiende – maar maak je het letterlijk mogelijk dat fotografen nieuwe foto’s maken die door iedereen gebruikt kunnen worden.
death to the stock photo

Wat mag je met de foto’s?

Voor zowel het gebruik van de gratis foto’s en het premium aanbod hanteert Death to the Stock Photo (DTTSP) een eigen licentie (PDF) met daarin de voorwaarden waar je je aan dient te houden. Let dus op dat het hier niet om een Creative Commons licentie gaat maar een uitgebreidere licentie die echter nog steeds volop mogelijkheden biedt om de foto’s te kunnen gebruiken. De voorwaarden bestaan vooral uit ethische overwegingen:

  • Use the photos how you please, but don’t redistribute them (je kunt de foto’s gebruiken en bewerken naar eigen goeddunken – commercieel en niet-commercieel – maar je mag de gedownloade foto’s zelf niet verder verspreiden aangezien DTTSP daar hun geld mee verdient)
  • Don’t claim the photo as your own, or imply that DTTSP, or any of the models, brands, institution or whatever – has endorsed you, your product, or anything else (je moet duidelijk maken dat de foto niet door jezelf gemaakt is en dat kun je het beste doen door de bronvermelding erbij te plaatsen. Het linken/verwijzen naar de licentie is verplicht bij gebruik!)
  • Don’t use the photo in pornography, hate speech, or anything that would embarrass or defame DTTSP, or the subject of the photo. (gebruik de foto’s niet als illustratie bij een boodschap waar de site of de persoon/personen die op de foto staan niet achter zal staan. In het Nederlands auteursrecht schend je dan de morele rechten van de maker van de foto en daar kan altijd tegen op getreden worden)
  • We collect model releases, and want to protect them and you from any problems, so please be kind and smart about the way you use the imagery.(in het verlengde van het vorige punt wil DTTSP de rechten en reputatie beschermen van de personen die afgebeeld staan op de foto’s. Misbruik de foto’s dus niet).

Praktisch betekent het dat je de makers van de foto’s moet respecteren maar dat je vervolgens alle foto’s mag bewerken en hergebruiken voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Je moet wel ergens verwijzen in de blogpost of publicatie naar de licentie en dat dient dan tevens als bronvermelding.

Death_to_stock_photography_weekend_work (8 of 10)
Vooral als je gebruik maakt van de gratis photo packs zal er zeker niet elke maand iets van je gading tussen zitten. Zelf bewaar ik de foto’s in een aparte map waarin ook een tekstbestandje met de link naar de licentie in staat. Datzelfde doe ik overigens voor de maandelijkse foto’s van Unsplash en de foto’s die ik zelf maak.

Op die manier bouw je geleidelijk een voorraad foto’s op die je later op je blog of elders kan gebruiken.

@foto via Death to the Stock Photo onder licentie gebruikt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top