Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de augustus 2015 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Desondanks wordt het instrument prijs maar beperkt ingezet in de strijd om de goede verkoopcijfers. Toch kun je wel degelijk Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

De huidige top 5 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze maand wordt gedomineerd als het ware door het vervolg op de Fifty Shades of Grey trilogie en zijn het voor de rest titels die we de afgelopen maanden al vaker zagen:

 1. Grey door E.L. James;
 2. Het meisje in de trein door Paula Hawkins;
 3. Kom hier dat ik u kus door Griet op de Beeck;
 4. Dit kan niet waar zijn door Joris Luyendijk;
 5. Gouden jaren door Annegreet van Bergen.

De ebookwinkels

Ik kijk wederom naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. Mocht je je afvragen waarom de Apple iBookstore ontbreekt, dan is dat een principiële keuze wegens de door hen gebruikte – en onverwijderbare – DRM. De iBookstore is, net als vele andere, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy. In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (29 augustus 2015). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

nr.1nr.2nr.3nr.4nr.5
GreyHet meisje in de treinKom hier dat ik u kusDit kan niet waar zijnGouden jaren
Amazon6,7913,998,157,997,99
Bol/Kobo6,7913,998,157,997,99
Bruna9,9913,9911,997,997,99
Ebook.nl9,9913,9911,997,997,99
Google Play6,7913,998,157,997,99
Libris/Blz9,9913,9911,997,997,99
Boogsy6,7913,998,157,997,99
Papier15,0019,9519,9519,9919,99

Ook deze maand is er een speciale actie in het kader van Vakantielezen waarbij er 20 ebooks tot en met 31 augustus in de aanbieding zijn voor €4,99 [en daar zitten titels tussen voor iedereen dus pak je kans de komende dagen]. Dat was de reden dat vorige maand drie van de vijf bestseller ebooks een gelijke prijs overal hadden maar deze maand is er geen overlap tussen de 20 titels in de aanbieding en de top 5 van de Bestseller 60.

De liefhebbers van Fifty Shades of Grey kunnen bij Amazon, Bol/Kobo en Google Play Books het goedkoopste verder lezen met rode oortjes. De papieren editie van Grey kost €15 euro maar je betaalt minder dan de helft bij die drie ebookwinkels met €6,79. Bij de overige ebookwinkels betaal je een tientje.

Vorige maand kon je dankzij de Vakantielezen actie Het meisje in de trein overal voor €7,99 kopen maar als je dat niet gedaan hebt, heb je nu pech. Bij alle ebookwinkels is de prijs terug naar de oorspronkelijke €13,99.

Kom hier dat ik u kus staat nu bijna een jaar in de Bestseller 60 en is weer stijgende in de lijst. Bij het inmiddels bekende drietal van Amazon, Bol/Kobo en Google Play Books is de titel digitaal met een leuke korting te koop en ben je voor het (nogal rare) bedrag van €8,15 klaar. Niet gek als je bedenkt dat de papieren editie €19,95 kost. Bij de niet “buitenlandse” ebookwinkels betaal je €11,99.

Voor Dit kan niet waar zijn en Gouden jaren geldt echter dat de uitgever (tijdelijk) een lagere verkoopprijs heeft doorgegeven. Bij alle ebookwinkels zijn beide titels voor €7,99 te koop in plaats van de reguliere €14,99.

En als we het dan toch hebben over vervolgen op trilogieën

Grey is niet het enige vervolg op een bestaande trilogie. Inmiddels is ook Wat ons niet zal doden van David Lagercrantz verschenen, het vervolg op de Millennium trilogie van Stieg Larsson. De titel zal volgende maand ongetwijfeld hoog in de Bestseller 60 staan (de ebookversie kost op dit moment overal €14,99 overigens, de papieren editie kost €22,50).

Voor degenen die de boeken nog niet gekocht en gelezen hebben is het misschien interessant om te kijken naar de oorspronkelijke trilogie van Larsson.

Millennium trilogieLosse delen
Amazon12,993x 4,99
Bol/Kobobooks12,993x 4,99
Bruna19,993x 4,99
Ebook.nl19,992x 7,99 + 1x 4,99
Google Play19,992x 7,99 + 1x 4,99
Libris/Blz19,992x 7,99 + 1x 4,99

Van de Millennium trilogie is een gebundelde (ebook)versie verschenen die bij Amazon en Bol/Kobo voor €12,99 te krijgen is. Aangezien dat ebook €19,99 bij alle andere ebookwinkels kost, is het duidelijk waar je het goedkoopste uit bent natuurlijk.

Het derde deel van de trilogie is echter één van de titels in de aanbieding dankzij de Vakantielezen actie. Deze kost €4,99 als los deel terwijl de reguliere prijs van de eerste twee delen €7,99 is. Bij Amazon, Bol/Kobo maar ook Bruna zijn de eerste twee delen ook voor de aanbiedingsprijs van €4,99 te krijgen. Terecht lijkt me want het is wel wat flauw om een derde deel in de aanbieding te doen en mensen 16 euro te laten betalen voor de eerste twee delen samen. En toch is dat precies wat er gebeurt bij Ebook.nl, Google Play Books en Libris/Blz.

Bij Bruna is het dus als enige goedkoper om de drie delen los aan te schaffen in plaats van de trilogie hoewel je zoals gezegd dus dan nog steeds duurder uit bent dan de gebundelde versie bij Amazon of Bol/Kobo.

Conclusies?

Uit alle eerdere edities van deze prijsvergelijking blijkt telkens weer dat je voor de laagste prijzen bij Amazon.nl of Bol/Kobo moet zijn. Daar zitten soms per titel nog steeds verschillen tussen – en dus loont het om ze alsnog te vergelijken – maar aangezien mensen met een Kindle bij Amazon zullen winkelen en de overige digitale lezers waarschijnlijk primair bij Bol/Kobo hun ebooks halen komt het ruwweg op hetzelfde neer. Deze maand zie je zelfs identieke prijzen tussen beide ebookwinkels en ik verwacht dat dit beeld voorlopig zo zal blijven.

Ik krijg inmiddels vaker vragen via de mail over ebooks lezen op de Kindle ereaders (inclusief mensen die deze ereader bij de Mediamarkt gekocht hebben en er later pas achterkomen dat ze er geen ePub ebooks op kunnen lezen). Eén iemand vroeg waarom je bij de Nederlandse ebookwinkels simpelweg niet kon kiezen bij het downloaden van je gekochte ebook tussen ePub en Mobi formaat. “Want als ik het zelf kan met Calibre waarom kan de uitgever dat dan niet doen?”. Misschien dat een uitgever kan uitleggen waarom ze de Kindle ereaders negeren?

Enfin, ongeacht het bestandsformaat ben je ook deze maand weer fors goedkoper uit met ebooks. Zelfs als je alle vijf de titels zou willen aanschaffen bij één ebookwinkel. Bij Amazon.nl, Bol/Kobo en Google Play Books betaal je dus het minste. Daar moet je €44,91 afrekenen en dat is ruim 7 euro minder dan bij de drie overige ebookshops waar je €51,95. Koop je ze op papier dan ben je €94,88 kwijt. Je bespaart deze maand bijna 50 euro als je digitaal leest en daarmee betaal je voor een ebook gemiddeld 47% van de prijs van de papieren versie.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Vaak best wat grote verschillen, ik heb nu al boeken bij google play op mijn verlanglijst staan die zomaar even 3 euro zeker schillen met vele andere, waaronder de jasmijnzussen van Corina Bomann, en Aan de rand van het meer, van Kate Morton en nog wat andere. mooie blog

  Reply

  • Inderdaad, je moet wel bereid zijn bij meerdere ebookwinkels accounts aan te maken en de moeite willen nemen om met hun verschillende manieren van downloaden/kopen van ebooks om te gaan maar dan vallen er zeker voordeeltjes te behalen die toch best oplopen.

   Dank je voor de reactie trouwens!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top