Boekenplog: Mediacentrum Windesheim

“Wanneer maak je eens een boekenplog van het Mediacentrum?”, vroeg een collega me een tijd geleden. Daar wist ik zo snel geen antwoord op. De waarheid is dat het niet eens in me opgekomen was om de hogeschoolbibliotheek waar ik zelf werkzaam ben vast te leggen in foto’s. Of uberhaupt welke hogeschoolbibliotheek dan ook. Op de één of andere manier kijk ik anders naar deze boekenplekken kennelijk maar dat is geen reden om het verder te negeren.

Waarom niet eens een keer foto’s maken van ‘mijn’ eigen Mediacentrum? Dan kan iedereen zien wat de nieuwe eerstejaars studenten van Windesheim in Zwolle ook te zien krijgen. Kijk je met me mee?

Mediacentrum Windesheim

Het Mediacentrum bevindt zich – een klein beetje uit het zicht – achter de receptie van het hoofdgebouw. Met (bijna altijd) geopende schuifdeuren en een bijna altijd gesloten deur rechts waar je buiten de openingstijden je geleende materialen kunt inleveren in de brievenbus.

Mediacentrum Windesheim

Ondanks het bord boven de ingang blijkt het niet altijd duidelijk te zijn *wat* het Mediacentrum precies is want een veelgestelde vraag aan de balie direct achter de ingang is of ze kunnen vertellen waar de bieb zich bevindt.

Mediacentrum Windesheim

Zo’n brievenbus aan de buitenkant trekt misschien niet alle aandacht maar het is toch een mooi stukje techniek. De brievenbus is feitelijk een verkapte innamebalie want je kunt dus buiten openingstijden op die manier je boeken automatisch laten innemen. Zolang je ze tenminste één voor één door de gleuf duwt :)

Mediacentrum Windesheim

Aan de andere kant van de muur zit je meteen bij alle onderdelen van de 100% zelfservice voorzieningen. Lenen, inleveren en eventuele kosten betalen, er komt geen medewerker meer aan te pas. En nee, je kunt niet grabbelen in de ballenbakken.

Mediacentrum Windesheim

Die medewerkers zitten er overigens wel vlakbij. Voor vragen en om te zorgen dat als je er vandoor gaat met onze materialen zonder ze uit te lenen, je achterna te zitten. Nou ja, normaliter tenminste want deze foto’s zijn ‘s-morgens vroeg gemaakt toen er bijna geen studenten (en medewerkers) aanwezig waren.

Mediacentrum Windesheim

Kijk! Behalve werkplekken voor studenten heeft het Mediacentrum ook boeken. In boekenkasten! Jazeker, dit is echt de bibliotheek.

Mediacentrum Windesheim

Aan de linkerkant vind je de tijdschriften inclusief plek om ze ter plekke te lezen. Oh en een emmer met zonnebloemen bovenop de kast. Details zijn belangrijk. Achter de klapdeuren zijn de kantoren van de Mediacentrum medewerkers.

Mediacentrum Windesheim

Het Mediacentrum zit misschien niet in de de grootste ruimte op Windesheim maar elk hoekje wordt gebruikt. Achter de boom zit bijvoorbeeld een werkruimte/stilteruimte voor studenten.

Mediacentrum Windesheim

Deze werkruimte/stilteruimte dus. 

Mediacentrum Windesheim

Maar terug naar de boekenkasten nu. Waar de boeken ouderwets op onderwerp in de kast staan en je gewoon in de catalogus kunt vinden waar ze (zouden moeten) staan.

Mediacentrum Windesheim

Welke catalogus? Nou die daar tegen de pilaar aan staan. Niet alleen om de boeken terug te vinden maar ook om snel even één van de databanken te doorzoeken.

Mediacentrum Windesheim
Mediacentrum Windesheim

De rechterzijde van de begane grond is eveneens gereserveerd voor (computer)werkplekken. Alleen de kleine boekenlift herinnert nog aan de tijd dat er meer boekenkasten dan werkplekken waren. Maar het zijn niet alleen werkplekken hier. Achter de openstaande deuren zitten nog meer ruimtes.

Mediacentrum Windesheim

Het Multimedia Practicum.  Achter de deuren (en het raam) bevinden zich ook weer werkplekken maar ook videomontagewerkplekken, een volledig ingerichte studio en regieruimte. Hier kunnen studenten en docenten aan de slag met eigen videoproducties of kennisclips.

Mediacentrum Windesheim

Een beetje weinig boeken voor een bibliotheek? Geen zorgen, meer boeken staan op de eerste verdieping.

Mediacentrum Windesheim

Rijen met boekenkasten zelfs! Niet dat er hier geen werkplekken zijn echter want die vind je aan de raamkant terug.

Mediacentrum Windesheim

In de hoek zit eveneens een stilteruimte die soms als instructielokaal gebruikt wordt met deze kleine werkruimte/stilteruimte ernaast.

Mediacentrum Windesheim

Omsingeld door de (stilte) werkplekken en de boekenkasten is er een kleine nederzetting die moedig weerstand blijft bieden aan de overweldigers. Eén medewerker van het Mediacentrum heeft hier zijn kantoor (ikke!)

Mediacentrum Windesheim
Mediacentrum Windesheim

De overige (nieuwe) banken en werkplekken zijn echter bedoeld voor de studenten. 

Mediacentrum Windesheim
Mediacentrum Windesheim

Geen gebrek aan groen. En blauw.

Mediacentrum Windesheim

Verdekt opgesteld in de hoek staat het belangrijkste apparaat van de eerste verdieping. Vergeet de zelfuitleen, het gaat om de koffie!

Mediacentrum Windesheim

Meteen bij de trap staan nog computerwerkplekken. Met – vanaf deze kant – uitzicht op het auditorium waar elke dag colleges worden gegeven. 

Mediacentrum Windesheim

Aan de andere kant van de trap staat de informatiebalie. Even bellen als er niemand zit!

Mediacentrum Windesheim

Maar we zijn er nog niet. Door de klapdeuren is er nog een ruimte! Ooit was het de onderwijswerkplaats (OWP) met een eigen in- en uitgang naar de Pabo. Nu is het als studielandschap voor de lerarenopleidingen geïntegreerd met het Mediacentrum.  

Mediacentrum Windesheim

Je vindt er nog steeds de collectie voor de lerarenopleidingen met o.a. de onderwijsmethoden. Oh en de printer.

Mediacentrum Windesheim

Plus natuurlijk nog wat werkplekken.  

Mediacentrum Windesheim

De kasten met knutselmaterialen mogen niet ontbreken. Net als de posterbakken.

Mediacentrum Windesheim

 

Mediacentrum Windesheim

Ook hier aan kleuren geen gebrek.

Mediacentrum Windesheim

En omdat een goede leraar ook de klassieke vaardigheden moet oefenen heeft het Mediacentrum een collectie poppenkastpoppen. Het was nog even een klusje om ze geschikt te maken voor de zelfuitleen want dat de leverancier van de chips had niet echt rekening gehouden met leskisten en poppenkastpoppen. 

Mediacentrum Windesheim

Langs de andere zijde weer terug naar de in- en uitgang.

Mediacentrum Windesheim

Terug door de deur richting de trap naar beneden….

Mediacentrum Windesheim

Trappetje naar beneden.

Mediacentrum Windesheim

En nog een laatste blik op de begane grond…. 

Mediacentrum Windesheim

Voordat je het Mediacentrum weer verlaat. Tenzij je vergeten bent om je boeken, tijdschriften, leskisten, posters of poppenkastpoppen uit te lenen natuurlijk want dan breekt de hel los als je door de poorten loopt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

  1. wat leuk, Raymond. Goed om eens te laten zien dat het Mediacentrum zich blijft ontwikkelen. Een modern hogeschoolbibliotheek die studenten en medewerkers ook in de fysieke leeromgeving veel te bieden heeft. Ook vermeldenswaardig is de opnamestudio waarin we vanuit het Mediacentrum ondersteuning bieden op het gebied van Blended Learning. En niet zonder succes, getuige het SURF-rapport dat Karianne Vermaas onlangs opleverde: https://www.surf.nl/kennis-en-innovatie/kennisbank/2015/rapport-de-rol-van-de-bibliotheek-in-open-en-online-onderwijs-een-verkenning.html. Als eindverantwoordelijke voor het Mediacentrum kon ik de mogelijkheid om dit te vermelden even niet weerstaan. ;-)

    Reply

  2. Heel erg leuk om eens te zien waar jij nu zo regelmatig naar toe reist en een groot deel van je werkende leven doorbrengt.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top