International Read an eBook Day (Internationale lees een ebook dag)

International Read an eBook DayWist je dat het vandaag een speciale dag is voor boekenliefhebbers? 18 september is het namelijk International Read an eBook Day (of internationale lees een ebook dag als je niet van Amerikaanse feestjes houdt). Het is niet heel vreemd als je dat niet wist overigens.

Pas vorig jaar riep OverDrive – het ebookdistributieplatform voor bibliotheken –  voor het eerst 18 september uit tot de dag waarop bibliotheken wereldwijd aandacht besteden aan het lezen van ebooks. Of zoals te lezen valt op de website: een “celebration of modern storytelling”.

Natuurlijk is het vooral een campagne om bibliotheekleden er op te wijzen dat je ebooks kunt lenen bij je bibliotheek – want volgens een recent onderzoek weet 46% van de Amerikaanse bibliotheekgebruikers niet dat de bibliotheek ebooks heeft – maar het is een mooi idee om daar als bibliotheken ook echt even bij stil te staan. Middels de hashtag #ebooklove informeren bibliotheken op social media naar favoriete ebooks, auteurs, quotes en welk ebook je nu aan het lezen bent.

Wereldwijd. Maar niet in Nederland

International Read an eBook Day is vooral een feestje van en voor de Amerikaanse en Engelse bibliotheken waar OverDrive het ebookplatform voor is. In Nederland hebben de bibliotheken een eigen ebookplatform dat op een aantal punten beter is dan OverDrive maar zijn de bibliotheken en bibliotheekorganisaties bepaald nog niet zo ver dat ze gezamenlijk dat deel van hun dienstverlening in het zonnetje kunnen/willen zetten. In Nederland wordt er vooral nog gesteggeld over wiens dienstverlening het precies is en wie mag bepalen wat dat de leden gaat kosten. Ik heb in ieder geval vandaag geen Nederlandse bibliotheek gezien die mee deed aan de ‘Lees een ebook dag’ campagne.

Ik doe gewoon wel mee

International Read an eBook Day
Mocht je het nog niet doorhebben: ik ben dol op ebooks. Ik hou van lezen en dankzij ebooks (en de apparaten waar ik ze op kan lezen) heb ik altijd en overal iets te lezen bij me. Er staan tientallen ebooks op mijn ereader, vele digitale comics op mijn iPad en zelfs enkele ebooks op mijn telefoon zodat ik ook kan lezen als ik even mijn ereader of iPad niet bij de hand heb. Tien jaar geleden ging dat een beetje gebrekkig met .pdb ebooks op een Palm PDA maar nadat de iRex iLiad uit kwam was ik helemaal verkocht.

Mijn eerste gekochte ebook voor de iLiad was de Mobipocket editie van Wizard and Glass van Stephen King (ePub was toen nog niet de standaard) en ik ben de tel kwijt geraakt als het gaat om hoeveel ebooks ik in de jaren daarna gekocht heb. Vele honderden in ieder geval. Die ik gelezen heb op de bank, in bed, in de tuin, bij de bushalte en vooral in de trein. Ik heb net Ready Player One van Ernest Cline uitgelezen en ben nu bezig met Never Go Back van Lee Child.

En jij? Lees je ebooks? Leen je ze van de bibliotheek of koop je ze en welke ben je nu aan het lezen?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Ik ben ook fan! Ik leen ze bij de bieb, koop ze via Bol en heb een abo op Elly’s Choice. Maar toch lees ik ook nog veel gewone boeken omdat ik dat toch fijner vind snuffelen in boekwinkel of bibliotheek. Ik hoop eigenlijk dat je ooit een soort combi kan kopen, boek voor in de kast, e-book om te lezen. Op dit moment lees ik trouwens Het grote avontuur van Alain Fournier.

  Reply

  • Ik kom nog steeds heel graag in (tweedehands) boekwinkels maar ik koop nog maar zelden papieren boeken. Om puur praktische redenen want alle boekenkasten in huis zijn al tot de nok gevuld en dan hebben ebooks wel enorme voordelen.

   Die combi komt er (hopelijk) nu echt aan! Er ligt nu een voorstel in de Tweede Kamer om het mogelijk te maken dat uitgevers en boekhandels bundels kunnen maken icm boeken. Zoals dus een combinatie van papieren boek en ebook hoewel dat ongetwijfeld duurder zal blijken te zijn dan alleen 1 van beide. Ik ben hoe dan ook benieuwd!

   Reply

   • Oh dat zou fijn zijn, een iets hogere prijs ben ik ook wel bereid te betalen. Boeken kopen doe ik nu eigenlijk vooral voor de e-reader en ik vind het soms echt jammer dat ik dan een mooi boek niet in de kast kan zetten. Maar dat geldt ook voor een biebboek natuurlijk :).

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top