San Francisco (iOS 9 lettertype) installeren en gebruiken op je Kobo ereader

Afgelopen woensdag werd de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem officieel geïntroduceerd. Eén van de vernieuwingen in iOS 9 is dat Apple het standaard lettertype van het besturingssysteem wijzigde van Helvetica Neue naar het nieuwe San Francisco lettertype dat oorspronkelijk voor de Apple Watch is ontworpen. Het nieuwe lettertype leek me ook geschikt voor het lezen van ebooks maar ja, dat doe ik toch liever niet op een iPad. En dus installeerde ik de lettertype bestanden op mijn Kobo Glo HD ereader.

Apple gebruikt San Francisco als het nieuwe lettertype voor zowel iOS, WatchOS als MacOS. De lettertypebestanden zijn alleen te downloaden bij Apple als je een bij Apple geregistreerde ontwikkelaar bent. Gelukkig kun je een bijna identieke kopie vinden dankzij een programmeur die alvast San Francisco wil kunnen gebruiken op de Mac waar het lettertype nog niet officieel voor vrijgegeven is. Dat betekent dat de lettertypebestanden bedoeld zijn voor installatie en gebruik op (het scherm van) een Mac maar – ondanks het feit dat ze niet geoptimaliseerd zijn voor gebruik op een e-ink scherm – blijkt het op een Kobo ereader ook prima te werken.

Heb je dus een Kobo ereader en wil je het San Francisco lettertype kunnen gebruiken op je ereader, dan kun je in het onderstaande stappenplan lezen hoe je dit doet. Ik heb zelf het lettertype op mijn Kobo Glo HD toegevoegd maar het zou op alle Kobo ereaders moeten werken.

Normaliter heb je vier lettertypebestanden nodig van één lettertypefamilie om een lettertype goed weer te geven op een Kobo ereader. Dergelijke bestanden horen ook de vier verschillende benamingen in de bestandsnaam te hebben staan zodat de Kobo software ze ook herkent: <lettertypenaam>-Regular.ttf, <lettertypenaam>-Italic.ttf, <lettertypenaam>-Bold.ttf en <lettertypenaam>-BoldItalic.ttf.

Voor het San Francisco lettertype echter geldt dat twee bestanden voldoende zijn om alle tekst correct weer te geven. Dat komt goed uit want de Italic en BoldItalic bestanden zijn niet beschikbaar.

Stappenplan

  • Verbind je Kobo ereader met een computer en maak – indien nodig – een nieuwe (sub)map “fonts” aan in de hoofdmap van de ereader zelf waar ook o.a. de .kobo en .kobo images mappen al te zien zijn. Let op dat “fonts” zonder aanhalingstekens en met alleen kleine letters geschreven moet zijn;
  • Kopieer of verplaats de lettertypefamilie(s) naar de zojuist aangemaakte map fonts. Dus in het geval van San Francisco de twee lettertypebestanden San Francisco-Regular.ttf en San Francisco-Bold.ttf. Je vindt beide bestanden met de correcte namen in dit zipbestand.;
  • Ontkoppel je Kobo ereader, zet hem uit en start hem vervolgens weer opnieuw op. Dit zorgt ervoor dat de ereader het toegevoegde lettertype laadt en je het kunt selecteren tijdens het lezen. Je vindt het San Francisco lettertype terug onder de interne naam SFNS Display.

San Francisco is mijns inziens een prima lettertype om te gebruiken op het hoge resolutiescherm van de Kobo Glo HD, zeker als je wat speelt met de lettertype instellingen. En natuurlijk kun vanaf nu terloops aan iDevice bezitters vragen wat zij van het nieuwe iOS 9 lettertype vinden dat jij ook op je Kobo ereader hebt staan ;)

#

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top