Voorkomen dat Twitter een URL omzet naar een klikbare link

geen klikbare linkIs het jou al eens opgevallen? Twitter is dol op het maken van linkjes in je tweets. Zodra je iets intikt dat lijkt op een mention (een @ gevolgd door andere tekens) gaat Twitter er vanuit dat je het over een ander Twitter account hebt en maakt het een klikbare link van die tekst. Handig als je het inderdaad over een andere Twitteraar hebt maar minder handig als je bijvoorbeeld een mailadres wilt tikken in een tweet.

Twitter doet hetzelfde met alles wat lijkt op een URL. Zodra je een punt tikt tussen twee (korte) woorden gaat Twitter er vanuit dat het een URL is en maakt er een klikbare link van. Die ook nog eens verpakt wordt in de linkverkleiner van Twiter: t.co.

In de meeste gevallen is dat precies wat je wil en is het mooi meegenomen dat je geen http:// voor een link hoeft te zetten voordat Twitter er zelf een linkje van maakt. Maar ik heb ook regelmatig dat ik dat helemaal niet wil. Omdat ik iemand wil wijzen op (het bestaan van) een bepaalde website bijvoorbeeld en waarbij het dan helemaal niet handig is dat dit omgezet wordt naar een http://t.co/01abcdefgh link door Twitter. Of omdat ik wil waarschuwen voor sites die me ruil-links aanbieden en die ik niet wil ‘belonen’ door ze ook nog verkeer te sturen via een link in een tweet.

Hoe voorkom je dat Twitter een klikbare link maakt?

Om te voorkomen dat Twitter klikbare links maakt van @mentions, #hashtags of een U.R.L. kun je een speciale spatie toevoegen achter de @, # of punt die je invoert. Deze zogenaamde zero-width space fungeert als spatie waardoor Twitter dus niet automatisch alles wat er achteraan komt als onderdeel van een link beschouwt maar neemt niet de ruimte in van 1 karakter zoals een reguliere spatie wel doet. Een onzichtbare spatie dus.

In ASCII maak je deze onzichtbare spatie door te zorgen dat de Num Lock aanstaat op je toetsenbord waarna je de Alt ingedrukt houdt en de getallen 0129 tikt op het numerieke toetsenbord. Alt-0129 dus.

Je kunt het zelf gemakkelijk uitproberen omdat je op Twitter.com al tijdens het invoeren ziet wanneer Twitter een link maakt van wat je invoert. In onderstaand voorbeeld zie je dat de links groen zijn geworden maar dat een mention, een url en een hashtag niet geconverteerd zijn. Daar staat dus een onzichtbare spatie achter respectievelijk de @, de punten en de #.

klikbare link
Het werkt behalve via Twitter.com ook op alle andere Twitterclients die je op je (Windows) computer hebt staan en hoewel je moet onthouden om Alt-0129 te tikken op de goede plek, vind ik het erg handig in sommige gevallen.

@foto via Pixabay (en bewerkt) met CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

  1. Dat vind ik echt een hele handige tip Raymond!
    Fijn dat ik nu weet wat ik kan doen in dat geval want het was mij ook al opgevallen dat Twitter dit doet.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top