Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de september 2015 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Desondanks wordt het instrument prijs maar beperkt ingezet in de strijd om de goede verkoopcijfers. Toch kun je wel degelijk Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

De huidige top 5 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze maand staat, zoals verwacht, het vervolg op de Millennium-trilogie bovenaan. Op de derde plek staat een kinderboek dat geschreven is door Jochem Myjer (De Gorgels) maar die is niet te koop als ebook. Daarom schuift de nummer 6 nu ook mijn top 5 in en dat is eveneens een bijzondere titel aangezien dat een non-fictie boek is:

  1. Wat ons niet zal doden door David Lagercrantz;
  2. De stilte van de nacht door Joost Zwagerman;
  3. Jij zegt het door Connie Palmen;
  4. De mythe van het economisme door Jesse Klaver;
  5. Make-up door Xelly Cabau van Kasbergen.

De ebookwinkels

Ik kijk wederom naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. Mocht je je afvragen waarom de Apple iBookstore ontbreekt, dan is dat een principiële keuze wegens de door hen gebruikte – en onverwijderbare – DRM. De iBookstore is, net als vele andere, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy. In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (30 september 2015). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

nr.1nr.2nr.3nr.4nr.5
Wat ons niet zal dodenDe stilte van het lichtJij zegt hetMythe van het economismeMake-up
Amazon14,9913,998,1512,9914,99
Bol/Kobo14,9913,998,1512,9914,99
Bruna14,9913,99nvt12,99nvt
Ebook.nl14,9913,9911,9912,9914,99
Google Play14,9913,998,1512,99nvt
Libris/Blz14,9913,9911,9912,99nvt
Boogsy14,9913,998,1512,9914,99
Papier22,5024,9919,9517,9017,99

De afgelopen maanden zijn er veel titels voor actieprijzen aangeboden in het kader van Vakantielezen. Hoewel de vakantie inmiddels achter ons ligt zijn er nog steeds acties gaande bij Nederlandse uitgevers, zoals de 150 titels die tot 2 oktober voor €4,99 (per stuk) te koop zijn.

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien zitten de bestsellers van deze maand daar echter niet tussen. Als het gaat om Wat ons niet zal doden, De stilte van het licht en De mythe van het economisme dan is daar nergens een voordeeltje te halen. Waar je ze ook wilt kopen, overal zijn ze dezelfde prijs. Het zal nog wel een tijd duren voordat je deze ergens voor een lagere prijs kunt kopen.

Voor Jij zegt het van Connie Palmen geldt dat echter niet. Het is één van de genomineerden voor het DWDD boek van de maand september en als je die nu wilt kopen dan ben je bij Amazon, Bol en Google Play een stuk goedkoper uit dan elders. Bijna 60% goedkoper dan de papieren versie en dat is voor een recente titel helemaal niet verkeerd. Bij Bruna kon ik de ebookversie niet terugvinden maar ik neem aan dat dit een zeer tijdelijk probleem is. Over het DWDD boek van de maand september gesproken: dat is Dit is mijn hof geworden van Chris de Stoop en die vind je overal voor dezelfde prijs van €14,99 (papieren prijs €19,90)

Make-up van Xelly Cabau van Kasbergen neemt een bijzondere positie in. Het is een boek vol foto’s over huidverzorging, voeding en natuurlijk make-up en hoewel er een ebookversie te koop is, is dit dus een voorbeeld van een titel die niet geoptimaliseerd is voor ereaders. Bij de meeste ebookwinkels staat er ook een waarschuwing bij dat het ebook niet geschikt is voor (zwart-wit) ereaders. Wil je toch de ebookversie aanschaffen, dan kun je die het beste op een tablet lezen in bijv. de Kindle of iBooks app. Voor het prijsvoordeel hoef je het trouwens niet te doen want het ebook is slechts enkele euro’s goedkoper dan de papieren versie en niet eens te verkrijgen via Bruna, Google Play en Libris/Blz.

Conclusies?

Dankzij de lagere prijs voor het boek van Connie Palmen ben je ook deze maand goedkoper uit bij Amazon.nl of Bol/Kobo. Ook Google Play Books zit op dat prijsniveau maar daar is Make-up niet verkrijgbaar. Dat is best wel zonde en raar want de ebooks die je bij Google Play Books koopt kun je automatisch via hun prima app lezen op je Android tablet of iPad en dat is precies hoe je deze titel zou moeten lezen. Dat betekent dat als je deze titel wel als ebook wilt kopen, Amazon de beste keus is aangezien je met de Kindle app eveneens zeer gemakkelijk op elke tablet kunt lezen.

Wil je alle vijf de titels aanschaffen bij één ebookwinkel? Bij Amazon.nl en Bol/Kobo betaal je dus het minste. Daar moet je €65,11 afrekenen en dat is bijna 4 euro minder dan bij Ebook.nl. De overige ebookwinkels kunnen niet vergeleken worden omdat ze niet alle titels in hun assortiment hebben zitten. Koop je ze op papier in de boekwinkel dan ben je €103,33 kwijt.

Je bespaart deze maand iets meer dan 38 euro als je digitaal leest en daarmee betaal je voor een ebook gemiddeld 63% van de prijs van de papieren versie. Ter vergelijking: dat was 47% vorige maand.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top