Gastcollege intellectueel eigendom

De afgelopen jaren heb ik vele presentaties gegeven over onderwerpen als ereaders, ebooks, digitale content, licenties, benchmarking, readerovereenkomst en natuurlijk auteursrecht. Na één van die presentaties over auteursrecht die ik vorig jaar gaf bij Windesheim Flevoland, vroeg één van de docenten of ik beschikbaar was voor een gastcollege over intellectueel eigendom in het kader van het vak Ondernemingsrecht dat ze aan tweedejaars Bedrijfseconomie en Small Business studenten geeft. Daar hoefde ik geen seconde over na te denken en ik zei meteen ja.

Gevraagd worden door een (voormalige) advocaat en meester in de rechten om een gastcollege te verzorgen vond (en vind ik nog steeds) ik een grote eer. Het bleek echter nog wel een stevige uitdaging te zijn dit gastcollege voor te bereiden. Intellectueel eigendom – een verzamelnaam voor alle rechten op intellectuele creaties, zoals muziek, merken, vormgeving, uitvindingen, games, software, teksten en foto’s – is veel breder dan auteursrecht natuurlijk en hoewel ik me wel eens eerder verdiept had in het octrooirecht moest ik daar nu zelf ook weer mee aan de slag. Net als met het merkenrecht en handelsnamenrecht overigens want daar heb je in een onderwijsinstelling werkelijk nooit mee te maken.

Sowieso is er nogal een verschil natuurlijk of je aan collega’s informatiespecialisten of docenten een presentatie over auteursrecht aan het geven bent of dat je aan tweedejaars economiestudenten gaat uitleggen wat zij te maken gaan krijgen met intellectueel eigendom in de bedrijven die ze gaan opstarten. En waarom ze dat uberhaupt belangrijk zouden moeten vinden. Het leverde me eerlijk gezegd de nodige hoofdbrekens op om er een verhaal van te maken dat zowel de theorie uitlegt als voldoende praktische voorbeelden bevat zodat het ook aansloot op de onderwerpen waar zij mee bezig waren.

Showtime

Gisteren was het dan zo ver – op de dag van de leraar notabene – en stond ik in een warme collegezaal in Almere voor zo’n 40 studenten twee uur lang mijn allereerste (gast)college te geven. Over octrooirecht, merkenrecht, handelsnamenrecht en auteursrecht. Met zo veel mogelijk praktische en actuele voorbeelden erbij als dat ik kon bedenken. En met verwijzingen naar octrooidatabanken, merkenregister en handelsregister omdat ik een informatiespecialist ben en blijf. Ik denk (nog steeds) niet dat ik een roeping gemist heb als docent maar jongens, wat vond ik het leuk om het te doen!

Het was vooral leuk omdat ik eigenlijk maar anderhalf uur had willen gebruiken maar de studenten aandachtig bleven luisteren (en ik dan wel door blijf praten). Na afloop bleven enkele studenten achter om nog wat vragen te stellen over een tweetal projecten waarin ze nu al te maken hadden met intellectueel eigendomkwesties. Ik had eerlijk gezegd nooit stilgestaan bij het idee om als Auteursrechten Informatie Punt ook vragen van studenten te gaan beantwoorden omdat ik niet wist of het uberhaupt speelde maar dat is in ieder geval één leerpuntje van gisteren gebleken.

En er waren meer leermomenten

Hoewel het dus een ontzettende leuke ervaring was en ik over de aandacht van de studenten dus niet te klagen had, kon ik wel een paar dingen bedenken die voor verbetering vatbaar zijn. De belangrijkste is de bovenstaande Powerpoint die ik gemaakt had. Zoals ik ze altijd maak voor een presentatie: primair voor mezelf zodat ik niet te ver afdwaal van mijn verhaal en de essentiële onderdelen niet vergeet te vertellen. Het verhaal erom heen inclusief de meeste voorbeelden zul je er niet in vinden want het is geen voorleesverhaaltje natuurlijk en als iedereen mee kan lezen, waarom zou ik het dan nog vertellen?

Dat werkt prima met presentaties (vind ik) maar als die PowerPoint ineens lesmateriaal wordt dat studenten na afloop moeten kunnen bestuderen en waar in het tentamen vragen over gesteld gaan worden, dan moet het wel aan andere eisen voldoen. Een spiekbriefje van iemand die een presentatie houdt is niet heel erg nuttig als onderwijsmateriaal besefte ik me pas na afloop. De praktische voorbeelden moeten er gewoon in te komen staan, net als dat er niet alleen maar opsommingen in moeten staan.

If at first you don’t succeed, try, try again

Gelukkig krijg ik ook de gelegenheid om dingen te verbeteren want het vak wordt twee keer gegeven dit jaar en ik mag mijn verhaal nog een keer komen vertellen. En volgend collegejaar weer dus volgens mij heb ik het wel redelijk goed gedaan gisteren. Dan kan ik me me nu dus gaan verdiepen in het nog beter vertellen van het verhaal over intellectuele eigendom en ook gaan sleutelen aan de Powerpoint om er daadwerkelijk onderwijsmateriaal van te maken. Inclusief het bedenken van enkele toetsvragen voor het tentamen.

Erg leuk om eens op zo’n manier bezig te zijn met het onderwijs nadat ik al twintig jaar werk in een onderwijsinstelling ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

  1. Je bent ook een animerend spreker Raymond. Dat hebben wij afgelopen jaar in september mogen ervaren toen je bij ons uitleg kwam geven over auteursrechten aan een docententeam.

    Reply

  2. Goed gedaan Raymond! Het zat er al een hele tijd aan te komen. Die roeping heb je niet gemist inderdaad…

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top