Exporteren (backup maken) van een Spotify afspeellijst naar Excel

spotify afspeellijst
Ik had nooit eerder de behoefte om een backup te maken van een Spotify afspeellijst van mezelf of van een andere. Of om de lijst met nummers in een afspeellijst te exporteren naar een plek buiten Spotify. Het delen van je eigen afspeellijsten en het bekijken & beluisteren van die van anderen werkt immers prima binnen Spotify zelf. Tot ik een paar verhalen las over mensen die hun afspeellijsten ineens kwijt waren. En tot Spotify begon met Discover Weekly, een gepersonaliseerde afspeellijst met 30 nummers die elke maandag ververst wordt. 

Verversen klinkt heel leuk maar in de praktijk betekende het dat, als ik vergat de nummers die ik wilde houden uit mijn Discover Weekly afspeellijst te kopiëren naar een eigen afspeellijst, ik ze kwijt was. Plus dat ik sowieso niet meer wist welke 30 nummers ik vorige week in die lijst had staan. En de 30 nummers in de week daarvoor.

Aangezien ik van lijstjes houd wilde ik een manier vinden om snel en eenvoudig een lijstje te maken van wat er elke week aan muziek in de Discover Weekly afspeellijst zit. Leuk om later nog eens te kijken welk nummer je vorige maand toch best wel leuk vond. En of Spotify na een paar maanden toch een keer dezelfde nummers gaat kiezen. Ja, ik ben wat vreemd, ik weet het.

Gelukkig blijkt het heel erg gemakkelijk te zijn om snel een lijstje van de inhoud van een afspeellijst te maken. Dat lijstje is wel beperkt tot de titel van het nummer en de uitvoerende artiest(en) inclusief de Spotify weblink maar daar staat tegenover dat je het in luttele seconden kunt maken.

In het voorbeeld hieronder gebruik ik de Discover Weekly afspeellijst als voorbeeld maar het werkt met alle afspeellijsten in Spotify, ongeacht of je er op geabonneerd bent of niet. Ik maak de lijst in Excel maar het werkt ook in andere spreadsheetprogramma’s of tekstverwerkers. Het lijkt echter niet met Kladblok of WordPad te werken.

Stap 1. Kies de afspeellijst en selecteer alle nummers

spotify afspeellijsten
Open de afspeellijst die je wilt exporteren in de desktopversie van Spotify en zorg ervoor dat de inhoud van de afspeellijst zichtbaar is. Klik ergens op een regel om dat nummer te selecteren en gebruik Control-A om vervolgens alle nummers te selecteren.

Stap 2. Sleep de selectie naar Excel

spotify afspeellijst
Verklein het venster van Spotify en open daarnaast Excel eveneens in een venster. Je moet beide vensters naast elkaar open hebben dus. Terwijl alle nummers in de afspeellijst nog geselecteerd zijn sleep je die selectie naar een leeg Excelblad toe. Naar de A1 cel bijvoorbeeld.

En dat is alles :) De titels en uitvoerende artiesten van alle nummers in de afspeellijst staan nu in Excel. Dat zijn tevens hyperlinks die je naar het betreffende nummer brengen in de webspeler van Spotify. Heb je die links er liever apart bij staan in Excel dan kun je de optionele stap 3 doen.

Stap 3. Kopieer en plak de selectie in Excel

spotify afspeellijst
Als je teruggaat naar de selectie in de Spotify afspeellijst dan kun je Control-C gebruiken om alleen de weblinks van alle nummers in de afspeellijst te kopiëren. Als je die – op dezelfde regel als waar je in de vorige stap de selectie naar toe gesleept hebt – dan weer plakt in het Excel document heb je de links achter de nummers/artiesten staan.

spotify afspeellijst
En dat ziet er dan zo uit. Je kunt de lijst vervolgens sorteren op titel in Excel – op artiest is wat lastiger maar als je de afspeellijst in Spotify sorteert op artiest voordat je de selectie sleept naar Excel lukt het zonder problemen – en je zou elke wekelijkse afspeellijst een eigen tabblad kunnen geven in het Exceldocument. Al dan niet met kleurtjes :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (24) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top