Exporteren (backup maken) van een Spotify afspeellijst naar Excel

spotify afspeellijst
Ik had nooit eerder de behoefte om een backup te maken van een Spotify afspeellijst van mezelf of van een andere. Of om de lijst met nummers in een afspeellijst te exporteren naar een plek buiten Spotify. Het delen van je eigen afspeellijsten en het bekijken & beluisteren van die van anderen werkt immers prima binnen Spotify zelf. Tot ik een paar verhalen las over mensen die hun afspeellijsten ineens kwijt waren. En tot Spotify begon met Discover Weekly, een gepersonaliseerde afspeellijst met 30 nummers die elke maandag ververst wordt. 

Verversen klinkt heel leuk maar in de praktijk betekende het dat, als ik vergat de nummers die ik wilde houden uit mijn Discover Weekly afspeellijst te kopiëren naar een eigen afspeellijst, ik ze kwijt was. Plus dat ik sowieso niet meer wist welke 30 nummers ik vorige week in die lijst had staan. En de 30 nummers in de week daarvoor.

Aangezien ik van lijstjes houd wilde ik een manier vinden om snel en eenvoudig een lijstje te maken van wat er elke week aan muziek in de Discover Weekly afspeellijst zit. Leuk om later nog eens te kijken welk nummer je vorige maand toch best wel leuk vond. En of Spotify na een paar maanden toch een keer dezelfde nummers gaat kiezen. Ja, ik ben wat vreemd, ik weet het.

Gelukkig blijkt het heel erg gemakkelijk te zijn om snel een lijstje van de inhoud van een afspeellijst te maken. Dat lijstje is wel beperkt tot de titel van het nummer en de uitvoerende artiest(en) inclusief de Spotify weblink maar daar staat tegenover dat je het in luttele seconden kunt maken.

In het voorbeeld hieronder gebruik ik de Discover Weekly afspeellijst als voorbeeld maar het werkt met alle afspeellijsten in Spotify, ongeacht of je er op geabonneerd bent of niet. Ik maak de lijst in Excel maar het werkt ook in andere spreadsheetprogramma’s of tekstverwerkers. Het lijkt echter niet met Kladblok of WordPad te werken.

Stap 1. Kies de afspeellijst en selecteer alle nummers

spotify afspeellijsten
Open de afspeellijst die je wilt exporteren in de desktopversie van Spotify en zorg ervoor dat de inhoud van de afspeellijst zichtbaar is. Klik ergens op een regel om dat nummer te selecteren en gebruik Control-A om vervolgens alle nummers te selecteren.

Stap 2. Sleep de selectie naar Excel

spotify afspeellijst
Verklein het venster van Spotify en open daarnaast Excel eveneens in een venster. Je moet beide vensters naast elkaar open hebben dus. Terwijl alle nummers in de afspeellijst nog geselecteerd zijn sleep je die selectie naar een leeg Excelblad toe. Naar de A1 cel bijvoorbeeld.

En dat is alles :) De titels en uitvoerende artiesten van alle nummers in de afspeellijst staan nu in Excel. Dat zijn tevens hyperlinks die je naar het betreffende nummer brengen in de webspeler van Spotify. Heb je die links er liever apart bij staan in Excel dan kun je de optionele stap 3 doen.

Stap 3. Kopieer en plak de selectie in Excel

spotify afspeellijst
Als je teruggaat naar de selectie in de Spotify afspeellijst dan kun je Control-C gebruiken om alleen de weblinks van alle nummers in de afspeellijst te kopiëren. Als je die – op dezelfde regel als waar je in de vorige stap de selectie naar toe gesleept hebt – dan weer plakt in het Excel document heb je de links achter de nummers/artiesten staan.

spotify afspeellijst
En dat ziet er dan zo uit. Je kunt de lijst vervolgens sorteren op titel in Excel – op artiest is wat lastiger maar als je de afspeellijst in Spotify sorteert op artiest voordat je de selectie sleept naar Excel lukt het zonder problemen – en je zou elke wekelijkse afspeellijst een eigen tabblad kunnen geven in het Exceldocument. Al dan niet met kleurtjes :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (25) Write a comment

 1. Ik zou vreemd moeten kijken, maar ja, ik hou ook van lijstjes :)
  Nu nog een keer met spotify beginnen

  Reply

 2. Hi

  ik zag dat jij wel zo slim bent om de lijsten op te slaan van de weken er voor van discover weekly. Nu is mijn vraag, heb je misschien de lijst van 4 / 5 / 6 weken geleden toevallig ook? er zit namelijk een geweldig nummer tussen die ik niet meer terug kan vinden :(!!

  zou je mij die lijst kunnen sturen zodat ik de nummer af kan gaan en kijken of hij er misschien tussen zit?

  alvast bedankt!

  groetjes

  Reply

  • Behalve dat ik de lijst van Discover Weekly pas de afgelopen drie weken bij houd ga je er sowieso niets aan hebben helaas. Spotify gebruikt een algoritme (zeg maar computermagie) om wekelijks 30 nummers te kiezen die specifiek op jouw luistergedrag en al bestaande afspeellijsten is gebaseerd. Mijn lijst van 30 nummers is radicaal anders dan die van jou dus tenzij Spotify zelf die lijsten bewaart voor elke individuele gebruiker vrees ik dat je je geheugen nog verder moet pijnigen om er achter te komen welk nummer dat was. Sorry :(

   Reply

 3. De “Excel methode” vereist nog steeds dat je er zelf tijdig aan denkt om een backup te maken. Ben je bang dat je dit gaat vergeten dan kun je ook gebruik maken van IFTTT (If this then that op ifttt.com) om automatisch de nieuwe Discover Weekly playlist te kopiëren naar een andere playlist die je al gemaakt hebt.

  Zo heb ik er eentje gemaakt die Best of Discover Weekly heet en heb ik het recept van IFTTT ingesteld dat alle nummers van Discover Weekly gekopieerd worden naar de Best of Discover Weekly playlist. Het vereist natuurlijk wel dat je een IFTTT account aanmaakt en IFTTT toegang geeft tot je Spotify account maar het is mijns inziens veilig en zeker de moeite waard. Je vindt het IFTTT Spotify recept hier: https://ifttt.com/recipes/315836-backup-discover-weekly-playlists

  Overigens kun je daarna dus, wanneer het jou uitkomt, alsnog een backup van de nummers maken richting Excel aangezien je eigen playlist de nummers oneindig bewaart natuurlijk. Je ziet aan de datum van toevoeging welke nummers bij elkaar horen.

  Reply

 4. Kunt u deze back-up lijst weer in spotify opnemen in een keer (als bestand o.i.d.?

  Reply

  • Niet als je de nummers gekopieerd hebt naar Excel. In dat geval zul je (volgens mij) helaas alle nummers handmatig weer moeten opzoeken. Spotify ondersteunt geen import van lijstjes met nummers.

   Gebruik je de methode om via IFTTT automatisch de nummers in een “backup” afspeellijst op te slaan, dan heb je ze nog steeds in Spotify staan natuurlijk en heb je dat probleem niet. Je kunt ze dan altijd weer kopiëren naar een andere afspeellijst naar keuze. Je kunt dat instellen bij IFTTT op https://ifttt.com/recipes/315836-backup-discover-weekly-playlists hoewel dat alleen maar werkt vanaf nu en niet met terugwerkende kracht voor je oude Discover Weekly lijsten.

   Reply

    • Helaas weet ik niet genoeg van Excel om die formule te fixen (bij mij geeft die ook een foutmelding inderdaad).

     Maar toevallig had ik deze al eerder bij de hand gehad en gebruik ik dezelfde oplossing als die ook elders in die draad op het Spotify forum staat.

     * Kopieer de lijst uit Spotify naar Excel
     * Selecteer de kolom waar de lijst in staat
     * Klik in het tabblad Data (ik heb een Engelstalige versie) op de functie Text-to-columns
     * Kies ‘Delimited’ als criterium om de kolom te splitsen
     * Kies bij Overig als scheidingsteken: –
     (let op: dit is het teken dat in de tekst tussen de titel en de uitvoerende artiest staat en is niet het koppelteken; kopieer het vooraf uit 1 van de cellen)
     * Klik op Finish/Voltooien en de titel & artiest zijn gesplitst in twee kolommen waarbij de titel nog steeds hyperlinks zijn.
     [Wil je de hyperlinks verwijderen, selecteer dan opnieuw de kolom met nu alleen de titels. Rechtsklik op die selectie en kies voor verwijderen van hyperlinks om alleen de tekst over te houden].

     Reply

 5. Hallo raymond,

  Zou je me de lijst van discover weekly van vorige week kunne sturen ?
  Ik ben een paar hele goede nummers vergeten, en ik kom er niet meer op..

  Alvast bedankt

  Reply

  • @Rick Sorry maar dat werkt niet. De Discover Weekly is gepersonaliseerd en dus uniek voor jou (en mij). Ik heb 30 compleet andere nummers dan jij in mijn lijst staan. Voor zover ik weet kun je niet meer achterhalen welke er afgelopen week instonden als je geen handmatige of automatische backup gemaakt hebt …

   Reply

 6. Lukt dat nog steeds, Raymond?
  In ieder geval lukt het mij niet om het naar Calc (Open Office) te slepen met een goed resultaat.
  Ik krijg in dit geval alleen de linkjes naar de tracks op Spotify. Ik wil ook de namen van de artiesten en tracks. Of doe ik iets verkeerd?
  Helaas heb ik geen Excel op mijn persoonlijke computer.

  Toch heb ik van alles geprobeerd, en uiteindelijk lukte het me wel via een verschrikkelijke omweg in de webversie van Spotify.
  In de browser kun je helaas de tabel niet selecteren, ook niet via het opvragen van de broncode van de webpagina.
  In ieder geval lukte het me wel met de ontwikkelaartools van Firefox.
  Klik “Ontwikkelaar” in het Firefox menu. Daarna “Inspector”, selecteer met de muis de tabelruimte van de lijst in de site. In het inspector-panel kun je dan de zaak met de rechtermuisknop -> “kopieren” -> “buitenste html” de zaak opslaan als html.
  Je krijgt zo iets:
  https://silex.stackstorage.com/s/KxtN3x4xKRQ3lkr
  Mijn lijst is lang en past niet op één scherm, dat heb ik opgelost door met de weergave flink te verkleinen, zodat het allemaal op een scherm paste. Niet leesbaar, maar dat hoeft natuurlijk niet. Misschien ook een tip voor de Excellers.

  Ik wil deze lijst met naam en toenaam, omdat ik sommige nummers echt wil kopen.
  Als mijn Spotify abo namelijk afloopt, heb ik die muziek niet meer en verlies ik dus alles, dus ik ga die nummers gewoon kopen.
  Dan kan ik de muziek ook beluisteren op een SD in mijn koptelefoon op fitness, of in de auto bij een lange reis.

  Ik begrijp niet helemaal waarom Spotify het ons zo moeilijk maakt om die afspeellijsten te exporteren. Die lijsten hebben we toch zelf samengesteld? Misschien hebben we daar zelfs wel een copyright op ;).
  Maar streamen uit de cloud is toch in de meeste gevallen comfortabeler en gemakkelijk. Volgens mij zijn ze een beetje te bang.

  Toch maar Excel kopen? :)

  Peter

  Reply

 7. Beste Raymond,

  Hoe jij het beschrijft (1e nummer uit playlist selecteren, ctrl + a en slepen vanuit web player) werkt niet bij mij. Ik kan in de webplayer (IE, Chrome of Firefox) niet alle nummers met ctrl + a selecteren. Het werkt wel in de desktop versie van Spotify.

  Reply

  • Aanvulling op mijn vorig bericht: Niet alles wordt mee gekopieerd, alleen de titels van de liedjes, en de artiesten. Niet de namen van de albums…

   Reply

  • Dag Daan, je hebt helemaal gelijk want ik heb ook expliciet de desktopversie van Spotify hiervoor gebruikt. Met de webplayer zijn er, ook op dit punt, simpelweg wat minder opties en zijn er ook wat beveiligingsrestricties waardoor dit soort dingen dus niet of minder goed kunnen.

   Reply

 8. Kunnen kopieren is altijd mooi. Thx.
  Je kan je Discover Weekly automatisch laten kopieren via https://ifttt.com/ naar een Discover Weekly Archive playlist. Regel instellen en elke week komen er nummers bij.

  Reply

 9. Hoi Raymond,

  Ik heb al enige mailwisseling gehad met Spotify, die me deze optie ook verteld hebben. Ik denk dat er wel meer mensen zijn die van lijstjes houden ;-)
  Uiteindelijk heb ik het opgegeven, aangezien het mij dus niet lukt. Net als iemand anders, die hier ook schreef dat ie alleen de links meesleept, maar helaas niet de namen en titels. Ik vroeg me af of het jou nog steeds lukt, of dat het sowieso niet meer mogelijk is bij Spotify. Als het bij jou lukt in Windows, dan zou het bij iedereen toch mogelijk moeten zijn, en dan vraag ik me af wat het probleem dán zou moeten zijn.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top