Een backup maken (en converteren) van je gekochte ebooks met Epubor Ultimate

backup ebooks epubor ultimateMisschien heb je er niet zo veel vertrouwen in dat je bij Amazon gekochte ebooks ook altijd in je account blijven staan? Misschien ben je voorzichtiger geworden nadat er problemen waren met je Kobo account en je al je gekochte ebooks niet meer terug kon vinden daar?

Misschien vind je het niet zo’n fijn idee dat alle bij Google Play Books gekochte ebooks met Adobe DRM beveiligd zijn waardoor je ze niet kunt lezen op apparaten die geen Adobe DRM ondersteunen? En misschien wil je je bij Bol gekochte ebooks wel graag lezen op je net aangeschafte Kindle ereader?

Ook al koop je netjes al je ebooks, in de praktijk wil dat niet zeggen dat ze automatisch jouw eigendom zijn. Exemplaren van papieren boeken kun je in je eigen boekenkast zetten en lezen hoe (en wanneer) je maar wil zonder dat je zorgen hoeft te maken dat de boekwinkel ze ‘s-nachts terug komt halen. Met een gekocht ebook is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend en ben je in veel gevallen afhankelijk van de ebookwinkel  – en de gebruikte beveiliging – die bepaalt hoe en of je toegang tot je gekochte ebooks krijgt. En houdt.

Ik heb hier al vaker geschreven over hoe je die afhankelijkheid van de verkopers kunt weghalen door het maken van backups van de door jou gekochte ebooks. Backups die vervolgens wel van jou zijn, ook al zijn ze verdwenen uit je Kobo account zoals bij mij, en die je kunt lezen op elk apparaat of in elke app naar keuze. Ook al ondersteunt de verkoper zelf die mogelijkheid niet.

Voor het beheren, backuppen en converteren van mijn ebooks gebruik ik Calibre, een open source (gratis) softwarepakket met erg veel mogelijkheden. Met behulp van eveneens gratis plugins komen daar nog meer functionaliteiten bij zoals het verwijderen van eventuele DRM (zodat Calibre de ebooks ook kan converteren) en het backuppen van ebooks die op een aangesloten ereader staan.

Met Calibre kun je bijna alles doen met ebooks maar het is niet een heel intuïtief en gebruiksvriendelijk programma met de vele honderden opties die soms zeer goed verstopt zijn. Dat was de reden dat ik toch nieuwsgierig werd of er een minder uitgebreid alternatief te vinden was voor Calibre waarmee je snel backups kunt maken van je ebooks en ze kunt converteren tussen het ePub en Mobipocket formaat.

Epubor Ultimate

Het eerste (en voorlopig enige) alternatief dat ik gevonden heb is Epubor Ultimate. Het programma claimt je “te helpen met het overal kunnen lezen van je ebooks” en doet dat door ebooks te converteren tussen een groot aantal bestandsformaten, na de eventuele aanwezige DRM automatisch te verwijderen.

Epubor Ultimate is, in tegenstelling tot Calibre, niet gratis want het kost $24,99 voor de Windows versie en $29,99 voor de Mac versie. Als je echter een beetje goed zoekt vind je op meerdere sites acties waarbij je 50% korting krijgt en zelf heb ik het voor €12,49 op de kop weten te tikken. Daar kun je met moeite net twee ebooks voor kopen ;)

Welke ebooks kun je backuppen?

epubor ultimate
Epubor Ultimate is eenvoudig van opzet. Het grootste deel van het beginscherm wordt ingenomen door een (bijna) leeg vlak waar je je ebooks naar toe kunt slepen vanuit (bijv.) de Verkenner. Dat is handig als je al weet in welke map de gekochte/gedownloade ebooks staan zoals de ebooks die je bij Bol gekocht en gedownload hebt. Het rechterdeel van het beginscherm is echter gereserveerd voor een aantal verticale tabbladen die automatisch gevuld worden met de ebooks die op je computer staan en die meestal met DRM beveiligd zijn. Dat zijn in ieder geval de Kindle ebooks, Kobo ebooks en de met Adobe DRM beveiligde ebooks.

Je Kindle ebooks worden toegevoegd aan Epubor Ultimate als je de Kindle for PC software op je computer hebt staan en je de Kindle ebooks daarin gedownload hebt. Maar ze worden ook aan het beginscherm toegevoegd als je de ebooks naar je Kindle ereader hebt gesynchroniseerd en de ereader aan je computer gekoppeld is. Je kunt dus een backup maken van Kindle ebooks zonder de Kindle for PC software te gebruiken.

Datzelfde geldt ook voor de Kobo ebooks: Epubor Ultimate laat in het tabblad Kobo alle ebooks zien die je gesynchroniseerd hebt naar de Kobo desktop software en/of een aangesloten Kobo ereader.

Het tabblad ADE laat de met Adobe DRM beveiligde ebooks zien die in de downloadmap van Adobe Digital Editions staan, zoals o.a. de bij Google Play Books gedownloade ebooks.

Als je een tabblad open klikt dan kun je deze ebooks ook rechtstreeks naar het linkerdeel van het scherm slepen om ze te converteren.

Hoe maak je een backup en hoe converteer je de ebooks?

epubor ultimate
Het maken van een backup is alleen een kwestie van het slepen van de (beveiligde) ebooks naar het hoofdscherm. In het bovenstaande voorbeeld heb ik een bij Amazon gekochte titel – met cryptische bestandsnaam – gedownload in Kindle for PC en naar het linkerscherm gesleept. Hierbij wordt automatisch de eventueel aanwezige DRM verwijderd en bij [1] is te zien dat er nu decrypted bij de titelgegevens vermeld wordt.

Het onbeveiligde exemplaar van het ebook vind je terug in de map “decrypted” op je computer die tijdens de installatie van Epubor Ultimate is aangemaakt. Je kunt die map snel vinden door rechts te klikken op het woordje decrypted en dan te kiezen voor het openen van de map in de Verkenner.

Wil je de ebooks ook nog converteren naar een ander formaat? Dan kun je linksonder in het beginscherm [2] het bestandsformaat selecteren dat je na de conversie wilt hebben. Van een AZW formaat dat je alleen op een Kindle ereader of app kunt lezen naar, in dit geval, een ePub bestand dat ik op mijn Kobo ereader (of iPad) kan lezen. Klik daarna op de Convert knop [3] om de conversie uit te voeren. De geconverteerde ebooks komen in een eigen aparte map terecht en door op Open Folder te klikken bij [2] heb je daar ook snel toegang toe.

Conclusies

Epubor Ultimate doet uiteindelijk niets dat je ook niet gratis met Calibre kunt doen. Calibre is echter primair bedoeld om je gehele bibliotheek met ebooks te beheren en deze te voorzien van uitgebreide metadata zodat je al je ebooks op één plek overzichtelijk bij elkaar hebt. Heb je daar minder of geen behoefte aan en wil je alleen af en toe een backup maken van een gekocht ebook en/of een ebook converteren naar een ander formaat? Dan is Epubor Ultimate zeker de moeite (en €12,49) waard mijns inziens. Je hoeft je dan niet te verdiepen in de werking van Calibre, de benodigde plugins of waar programma’s als Kindle for PC, Adobe Digital Editions en de Kobo desktop software de gesynchroniseerde ebooks neerzetten op de harde schijf van je computer.

Epubor Ultimate krijgt regelmatig een update – ik heb het nu twee maanden geïnstalleerd staan en heb twee keer een updatemelding gekregen – en de kwaliteit van de geconverteerde ebooks is in mijn ogen gelijk aan wat Calibre produceert. De mogelijkheid om de ebooks te kunnen backuppen, die op aangesloten ereaders staan, is recentelijk middels een update aan Epubor Ultimate toegevoegd. Het werkt handiger dan in Calibre als je regelmatig ebooks bij Kobo of Amazon koopt en deze altijd via het eigen ecosysteem synchroniseert naar de bijbehorende ereaders.

Epubor Ultimate is niet de ultieme oplossing voor elke ebookliefhebber die een backup wil maken van zijn of haar aangeschafte ebooks – echte backupmogelijkheden naar een externe harde schijf of cloudopslagdienst van je keuze ontbreken – maar het is een aanrader als je niet met het veel uitgebreidere Calibre aan de slag wilt.

@foto via Pixabay met CC0-verklaring
Voor het geval het niet duidelijk naar voren kwam in de tekst hierboven: ik heb de software zelf aangeschaft en heb op geen enkele wijze contact met het bedrijf erachter gehad.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top