Tweetweekoverzicht week 41 2015: Google moet persoonsgegevens afstaan, EU-Hof verklaart Safe Harbor ongeldig, Myjour mag niet linken naar foto’s, Kinderboekenweek 2015 en nieuwe Harry Potter iBooks

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht moet Google de persoonsgegevens van een verkoper van illegale ebooks overdragen aan BREIN, vindt het EU Hof dat Amerika niet goed omgaat met Europese data en maakt het een einde aan de Safe Harbor beschikking, verliest Myjour een rechtszaak over linken naar foto’s op social media, is de bijna twee weken durende Kinderboekenweek begonnen en zijn er speciale edities van de Harry Potter boeken te vinden in iBooks.

Google moet persoonsgegevens afstaan aan BREIN

Enkele weken geleden kondigde BREIN al aan een kort geding tegen Google te beginnen om de persoonsgegevens te achterhalen van het account Fl?manca Hollanda. Dit account verkocht eerder dit jaar via het partnerprogramma van Google Play Books illegale Nederlandse ebooks voor zeer lage prijzen. Na een melding door BREIN aan Google verwijderde Google weliswaar het account (en sloot prompt hun partnerprogramma voor nieuwe aanmeldingen) maar weigerde Google om de persoonsgegevens af te staan aan BREIN onder het mom van ‘Dat doen we alleen op bevel van de rechter’.

Dat is precies wat BREIN nu gedaan heeft en de rechter oordeelde dat Google inderdaad binnen 3 weken de gegevens moet overdragen tenzij de persoon in kwestie binnen 14 dagen schriftelijk bezwaar aantekent bij Google tegen het verstrekken van zijn gegevens. Privacywetgeving werkt kennelijk ook uitstekend voor evidente ebookpiraten.

EU-Hof blokkeert doorgifte persoonsgegevens naar VS via de Safe Harbor regeling

Volgens de EU-privacy regels is doorgifte van persoonsgegevens van EU burgers naar landen buiten de EU niet toegestaan, tenzij in dat land voldoende gewaarborgd is dat een passend beschermingsniveau voor die persoonsgegevens wordt geboden. Daar heeft de EU Commissie in 2000 een zogenaamde Safe Harbor beschikking over goedgekeurd waarin dat passend beschermingsniveau wordt beschreven en dat door – met name Amerikaanse –  bedrijven wordt gehanteerd om ook hun diensten in Europese landen te kunnen aanbieden. En de data over Europese burgers te kunnen opslaan op Amerikaanse burgers.

Via Maximillian Schrems uit Oostenrijk werd een zaak aanhangig gemaakt bij het Europese Hof van Justitie over de in ogen van de Oostenrijker privacyschendingen van Europese burgers door Facebook in het licht van de onthullingen van o.a. Edward Snowden. Snowden toonde aan dat de Amerikaanse overheid op grote schaal toegang heeft tot alle gegevens die bij Facebook, Apple, Microsoft en Google op de servers staan. Inclusief de gegevens van Europese burgers.

Het EU Hof verklaarde afgelopen week de Safe Harbor beschikking ongeldig en dat betekent dat bedrijven buiten de EU niet meer op basis van die Safe Harbor principes de persoonsgegevens van Europese burgers op servers mogen zetten die buiten de EU staan. Doorgifte van die gegevens aan die bedrijven is daarmee evenmin toegestaan tenzij op een andere manier de privacy gewaarborgd wordt door die bedrijven. Dat kan en moet dus onder de verantwoordelijkheid van de nationale privacy toezichthouders bepaald worden. Voor Nederland betekent dat het College Bescherming Persoonsgegevens een grotere rol zal (moeten) gaan spelen als het gaat om hoe buitenlandse bedrijven omgaan met de persoonsgegevens van Nederlanders.

Myjour mag niet linken naar foto’s in artikelen via social media

Fotograaf Ferry Kok – die van de foto van Volkert van der Graaf – houdt de (juridische) gemoederen wel bezig. Vorig jaar verscheen een foto van Willem Holleeder die door Kok was gemaakt in een artikel in de Panorama. Dit artikel is ook verkrijgbaar via de digitale nieuwskiosk Myjour en Myjour promootte het artikel (achter de betaalmuur) door er naar te linken op Twitter en Facebook.

Bij die links op Twitter en Facebook wordt ook (een deel van) de foto van Kok getoond en dat vond de fotograaf een inbreuk op zijn auteursrecht. Myjour mocht eind augustus 2015 voor de rechter verschijnen en afgelopen week sprak de rechter het vonnis (PDF) uit. In dit vonnis wordt er niet zo zeer gekeken naar hoe de foto op social media beland is – Twitter en Facebook doen dat inderdaad automatisch via Twitter Cards en Open Graph metadata respectievelijk – maar of er inderdaad sprake is van een inbreuk. Aangezien de foto via de berichtgeving van Myjour gecommuniceerd is en het verwijst naar een artikel *achter een betaalmuur* betekent het een nieuwe openbaarmaking voor een nieuw publiek. En dat is nou net de uitzondering op de regel dat je vrijelijk mag linken naar werken op het internet.

Myjour claimt (terecht) dat Twitter en Facebook automatisch foto’s selecteren bij het plaatsen van een link maar erkent ook dat die functie uit te zetten is. De openbaarmaking kan daarom ook aan Myjour toegerekend worden en levert daarom inderdaad een inbreuk op. De rechter kent een vergoeding toe aan Kok die echter een paar tientjes lager ligt dan wat Myjour al eerder als schikking betaald heeft.

Deze zaak is vooral interessant om nogmaals aan te tonen hoe belabberd het auteursrecht toegepast wordt in dit soort zaken. Er worden dagelijks letterlijk miljoenen links getwitterd en op Facebook geplaatst en de sociale netwerken proberen daar constant meer mee te doen. Zo ook met het automatisch tonen van de eerste regels van een artikel of blogpost bij een link en het overnemen van een willekeurige foto als die in dat artikel voorkomt (zoals je bij alle tweets in dit tweetoverzicht ziet). Als je er strikt auteursrechtelijk naar kijkt levert de bovenstaande casus inderdaad een inbreuk op – en dus kon de rechtbank niet anders oordelen – maar Kok had hier pragmatischer kunnen handelen.

Na het melden bij Myjour van het onbedoeld plaatsen van de foto ontving hij al een vergoeding en dat was een les geweest voor Myjour om er voor te zorgen dat dit niet nog eens zou gebeuren. In plaats daarvan laat Kok het alsnog voorkomen, ontvangt een *lagere* vergoeding dan al ontvangen maar krijgt Myjour wel de proceskosten aan zijn broek. Dat er ook nog stil wordt gestaan bij het ontbreken van een naamsvermelding bij die foto in de social media (het verhoogt de schadevergoeding) terwijl dat niet eens door Myjour te beïnvloeden is geeft ook alleen maar aan dat noch de eiser noch de rechtbank erg thuis is in hoe social media werkt.

De Kinderboekenweek 2015 is begonnen

Zeven oktober is de Kinderboekenweek weer begonnen. Een week die zo propvol zit met Griffels, activiteiten en natuurlijk kinderboeken dat die maar liefst tot 18 oktober duurt. Met een Kinderboekenweekgeschenk dat je bij aankoop van minstens 10 euro aan kinderboeken krijgt (zelfs als ebook, ja ja) en een Kinderen voor Kinderen liedje over het thema van dit jaar: Raar maar waar dat je bijna niet uit je hoofd krijgt.

Ook de bibliotheken doen natuurlijk mee en behalve dat deze lokaal veel activiteiten organiseren zijn er ook kinderboekenweek ebooks te vinden in het Ebookportaal voor die ouders en kinderen die liever (voor)lezen via een iPad :)

Nieuwe edities van de Harry Potter ebooks in iBooks

Mocht je na al die jaren nog steeds niet de ebooks van Harry Potter in je bezit hebben die via Pottermore te koop zijn dan heb je nu de gelegenheid om speciale ‘enhanced’ (Engelstalige) versies te kopen die door Apple in samenwerking met Rowling gemaakt zijn voor iBooks. Die zijn voorzien van (enkele animaties) en een paar honderd illustraties tussen de tekst van de zeven boeken door.

Voor zover ik het kan zien wordt er maar nauwelijks gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het ePub3 formaat (waarmee ook video en interactieve elementen kunnen worden toegevoegd aan een ebook) en moet de speciale editie het voornamelijk hebben van de illustraties maar goed, voor een roman of kinderboek moet je ook niet overdrijven met de interactieve elementen natuurlijk.

Het zou een goede reden kunnen zijn om eindelijk eens de serie uit te lezen (ik ben na deel 4 gestopt) ware het niet dat ik €9,99 per deel aan de prijzige kant vind en ik principieel weiger om ebooks bij iBooks/Apple te kopen omdat deze niet te backuppen zijn. Iets dat wel netjes geregeld is als je ze bij Pottermore koopt.

Mijn ‘niet kopen als ik de gekochte ebooks niet kan downloaden’  principe staat wel onder druk trouwens als het fenomeen “verrijkte ebooks”  echt van de grond gaat komen. Ebooks met animaties en filmpjes zijn sowieso lastig te backuppen. Zo ging ik vorige maand ook al voor de bijl met de Kindle versie van Fortunately, the Milk van Neil Gaiman waar een aantal video’s in zitten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Misschien leuk om te melden: de bibliotheek uit de clip ‘Raar maar waar’ is de Gorlaeus-bibliotheek in Leiden.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top