Vandaag mocht ik een presentatie geven aan het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten-hbo (NAI-hbo) over auteursrechten, gebruiksrecht, content- & Creative Commons licenties alsmede de diverse excepties die in de Auteurswet zijn opgenomen en waar je in de onderwijs- en bibliotheekpraktijk mee te maken kunt krijgen. Natuurlijk hebben de Auteursrechten Informatiepunten van de hogescholen zelf ook veel ervaring met allerlei soorten vragen die op ze af komen en heb ik geprobeerd om het zo interactief mogelijk te maken.
Ik denk dat ik daar redelijk in geslaagd ben want er kwamen diverse aanvullingen en vragen uit de zaal en dat is uiteindelijk toch de leukste manier om een verhaal te vertellen, nietwaar? Het is ook een goede manier om (veel) langer te vertellen dan gepland maar ach, wanneer gebeurt dat eigenlijk niet bij mij? :)
Aangezien ik over bijna alle behandelde onderwerpen al eerder geblogd heb hier ga ik ze niet nog eens allemaal samenvatten in deze blogpost maar maak ik het mezelf gemakkelijk met een overzichtje van die eerdere blogposts. Mocht je er meer over willen weten, dan weet je me te vinden, nietwaar?
- Wanneer is iets een werk: wie heeft het auteursrecht op college aantekeningen?
- Over Creative Commons licenties.
- Over gebruiksrecht en contentlicenties.
- Citaatrecht en waarom het (voor Kluun) niet altijd even handig is.
- Vertoningsbeperking en dan specifiek de overeenkomst tussen de hogescholen en Videma.
- Leenrecht en het verschil tussen papieren boeken en ebooks uitlenen.
- Besloten netwerken van bibliotheken (en de Duitse rechtszaak over een gedigitaliseerde studieboek)
- Thuiskopie (“analoog” en “digitaal“)
- Over verweesde werken (en een klein beetje over de preserveringsuitzondering)
- De Open Access bepaling in de Auteurswet.
- De onderwijsexceptie en de readerovereenkomst.
- Hoe zit het nou met linken naar werken (vanuit de ELO?)
- Over gebruik van foto’s, tekeningen en afbeeldingen binnen de readerovereenkomst.
- Fotodatabank ImageQuest en waarom dat handig voor het onderwijs is.
- Auteursrechten en (zelfgemaakte) video’s op het videoportaal van je instelling.
Ik kwam er in ieder geval ook achter dat ik me nog eens goed moet verdiepen in het reprorecht want daar blijkt de praktijk (en hoe Stichting Reporecht het communiceert) wel te verschillen van wat er in de Auteurswet staat. Wordt later nog vervolgd dus.
Auteursrechten.nl
Vandaag werd, letterlijk tijdens de bijeenkomst van het NAI-hbo, ook de nieuwe website voor auteursrechten in het hoger onderwijs gelanceerd die in samenwerking met SURF is gemaakt. De oude site is enkele jaren geleden offline gegaan maar nu is er dan eindelijk een compleet nieuwe site te maken waar (op den duur) antwoorden op zo’n beetje alle relevante auteursrechtgerelateerde vragen te vinden moet zijn.
Voor nu zijn er al tientallen vragen en antwoorden te vinden, gerubriceerd per thema maar natuurlijk ook te vinden met de zoekfunctie. De meest gebruikte termen en begrippen worden apart toegelicht onder Basiskennis en ook zijn de Tools weer beschikbaar, zoals voorbeeldteksten/-licenties, de verschillende vuistregels en de link naar de vernieuwde AV-contractentool.
De komende maanden (jaren?) zal de website uitgebreid worden met alle nieuwe vragen, vuistregels en tools die thans in ontwikkeling zijn. Heb je vragen die ook wel met antwoord op de site zouden mogen, andere suggesties of feedback? Laat die dan vooral achter voor de redactie via de feedbackformulieren of via mail (info@surf.nl).
#
[Vakblog] Auteursrechten in de onderwijspraktijk: een presentatie en een nieuwe website https://t.co/dWBRL3drza
RT @rsnijders: [Vakblog] Auteursrechten in de onderwijspraktijk: een presentatie en een nieuwe website https://t.co/dWBRL3drza
Monika Sieron liked this on Facebook.
RT @rsnijders: [Vakblog] Auteursrechten in de onderwijspraktijk: een presentatie en een nieuwe website https://t.co/dWBRL3drza
“Auteursrechten in de onderwijspraktijk: een presentatie voor het NAI-hbo” Tip! #onderwijs Bouw mee aan de site! https://t.co/jqoKjyc2g0
Roger Schmitz liked this on Facebook.
RT @tunske: “Auteursrechten in de onderwijspraktijk: een presentatie voor het NAI-hbo” Tip! #onderwijs Bouw mee aan de site! https://t.c…
RT @rsnijders: [Vakblog] Auteursrechten in de onderwijspraktijk: een presentatie en een nieuwe website https://t.co/dWBRL3drza