Zoeken binnen alle (publieke) Facebook berichten met de vernieuwde Facebook Search

facebook search
Wat doe je als je gebruikers dagelijks 1,5 miljard (!) zoekacties uitvoeren en gezamenlijk al 2 biljoen berichten hebben geplaatst op je sociale netwerk? Dan blijf je sleutelen aan je zoekfunctie om die zo goed mogelijk te maken natuurlijk. Facebook is daarom ook al ruim twee jaar bezig met het verbeteren (en veranderen) van die zoekfunctie om zo eenvoudig mogelijk die enorme hoeveelheid informatie te kunnen doorzoeken. Het bedrijf kondigde 22 oktober jl. aan dat Facebook Search nu ook alle publieke berichten kan doorzoeken, hoewel deze mogelijkheid in eerste instantie alleen beschikbaar is voor gebruikers die de taalinstellingen op Engels hebben staan.

Het ligt voor de hand om te denken dat je met de zoekfunctie in Facebook altijd al alle berichten kon doorzoeken maar dat is dus niet het geval. De focus lag in eerste instantie qua zoeken vooral op het vinden van andere gebruikers. Facebook introduceerde in 2013 daarom Graph Search, waarmee je middels een gestructureerde ‘zoektaal’ op likes en andere informatie uit de profielen van de miljard Facebookgebruikers zelf kon zoeken. Het werkte misschien wel *te* goed want het was indrukwekkend wat je Graph Search allemaal kon terugvinden over andere gebruikers. Of Facebook dankzij de verhitte discussies over het privacybeleid besloot te stoppen met Graph Search is niet bekend maar het werd afgevoerd voordat het zelfs maar officieel in Nederland beschikbaar was gekomen.

Facebook Search

In december 2014 verdween Graph Search dus en werd Facebook Search geïntroduceerd. Met deze zoekfunctie kon je nog steeds Facebookgebruikers zoeken op hun naam maar niet meer op de overige informatie uit hun profielen. De nieuwe focus lag echter op het doorzoeken van de berichten op het sociale netwerk en je kon dus nu “googelen” om je eigen berichten terug te vinden en/of die van je vrienden.

Nu, in oktober 2015, wordt Facebook Search uitgebreid met de mogelijkheid om ook alle 2 biljoen (dat is een 2 met 12 nullen) te doorzoeken zodat je – in theorie – alle berichten kunt terugvinden die je ooit voorbij hebt zien komen.

Op dit moment is de nieuwe Facebook Search alleen beschikbaar voor gebruikers die de taalinstellingen op US Engels hebben staan. Dit kun je ook in Nederland doen als je de nieuwe zoekfunctie wilt hebben of uitproberen.

Zoeken is nog geen vinden

Facebook Search is echter geen Google-voor-Facebookberichten. Facebook wil zich vooral profileren als nieuwsbron en (actuele) ontwikkelingen zo laagdrempelig mogelijk voorschotelen aan de gebruikers. Dat betekent dat er in de zoekresultaten een extreem sterke voorkeur is voor recente berichten, berichten met veel likes en berichten waar veelvuldig naar gelinkt is. Het is dus zeker niet zo dat je nu gemakkelijk (oudere) andermans berichten kunt vinden en andersom, dat anderen jouw berichten ineens in hun zoekresultaten gaan vinden.

Eén van de andere verbeteringen die Facebook Search nu eveneens bevat is daarom ook de zoeksuggesties. Begin met het typen van een zoekvraag en Facebook zal het proberen aan te vullen aan de hand van enerzijds je eerdere zoekacties (gepersonaliseerd zoeken) en anderzijds de zoekacties die alle andere gebruikers op dat moment uitvoeren. Op die manier hoopt Facebook je snel naar actuele (nieuws)berichten te loodsen.

facebook search zoeksuggesties

Zoek je bijv. op “paris game” dan kun je dus kiezen om Facebook te doorzoeken op die zoekvraag maar je krijgt ook de suggestie dat er 92.000 berichten over de “paris game week” gaan. Dat is inderdaad het evenement dat deze week in Parijs begint.

Als je zoekt op een willekeurige zoekterm dan biedt Facebook Search je dus al verschillende zoekmogelijkheden en filters aan voordat je de zoekactie uitvoert.

facebook search
Dat zie je nog iets beter als je “Lego Dimensions” intikt. Dat is een recent en populair spel en Facebook Search wijst je eerst op de Facebookpagina van Lego Dimensions, een (besloten en een publieke) groep en een evenement dat vorige maand plaats heeft gevonden. Daaronder krijg je te zien dat er meer dan 94.000 berichten al over het spel gaan maar dat er ook een drietal andere zoekacties meer dan 1000 berichten aan zoekresultaten hebben. Allemaal voordat je dus op Enter gedrukt hebt.

Zoekresultaten

Ongeacht welke zoekactie je uitvoert, Facebook Search doorzoekt alles maar brengt een duidelijke scheiding (en filtering) aan in de zoekresultaten. Deze zoekresultaten zijn onderverdeeld in vier blokken:

  1. Je krijgt eventuele aanwezige Facebookpagina’s of gebruiksprofielen als eerste te zien als die de zoektermen bevatten waar je op gezocht hebt;
  2. Vervolgens krijg je berichten van jezelf, je vrienden of groepen waar je lid van bent mits de zoektermen daarin voorkomen;
  3. De top posts komen daarna en dat zijn de berichten die Facebook Search al zeer relevant bestempeld heeft. Hierbij speelt actualiteit een grote rol maar ook hoe (vaak) de zoektermen voorkomen in die berichten. Bij het zoeken op Lego Dimensions stond daar een recent bericht van het gelijknamige Facebookaccount en een bericht van nog geen uur oud van een mij onbekende gebruiker;
  4. Tot slot komen de zoekresultaten uit de publieke berichten in een oneindige scrolbare lijst. Dit gaat op basis van relevantie maar ook hier speelt de actualiteit een grote rol. Je moet flink scrollen om berichten te vinden die ouder zijn dan 72 uur. Zoek je dus informatie van een paar maanden oud dan zul je je zoekvraag moeten aanpassen of uitwijken naar Google dat er beter geschikt voor is mijns inziens.

facebook search
De bekende filters zijn echter ook nog gewoon aanwezig. Standaard worden je zoekresultaten weergegeven in het Top tabblad maar je kunt ze dus ook filteren om alleen de echt recente berichten te tonen (Latest) of alleen de profielen (People), foto’s (Photos), video’s (Videos), pagina’s (Pages), locaties (Places) of groepen, apps en evenementen (onder More). Voor de gevorderde zoekers zullen we maar zeggen.

Wil je toch liever niet gevonden worden?

Zoals je kunt concluderen uit het bovenstaande is het behoorlijk lastig (bijna onmogelijk zelfs) om met Facebook Search gericht te zoeken naar berichten van een specifieke gebruiker. Je eigen berichten kunnen wel opduiken als iemand zoekt op een zoekterm die in jouw bericht voorkomt maar dat zal dan samen met vele andere berichten van vele andere gebruikers zijn.

Desondanks kan het zijn dat je liever niet met je berichten gevonden wilt worden in andermans zoekacties. Of, als je dat niet erg vindt, wel wilt voorkomen dat vreemden je een vriendschapsverzoek sturen. Je kunt daarvoor je privacy-instellingen nog even doorlopen en eventueel aanpassen.

facebook search privacy settingsBij ‘Who can see my stuff?‘ kun je aangeven dat toekomstige berichten alleen door vrienden te bekijken zijn. In dat geval zijn ze ook de enigen, behalve jezelf, die jouw berichten in hun zoekresultaten terug zullen vinden. Het is dezelfde optie die je onderaan het schermpje ziet staan als je handmatig een update plaatst op Facebook. Ik heb de optie in de instellingen op ‘Public‘ staan en wijzig dat bij het plaatsen van persoonlijke berichten in ‘Friends‘ maar als je alleen maar persoonlijke berichten plaatst is het een goed idee om het standaard al op ‘Friends’ te zetten.

Bij de derde optie ‘Limit the audience for posts you’ve shared with friends of friends or Public?‘ kun je ook in één keer al je oude berichten met terugwerkende kracht op ‘Friends’ zetten zodat ze gegarandeerd niet tevoorschijn komen in Facebook Search.

Bij ‘Who can contact me?’ kun je aanpassen wie er een vriendschapsverzoek naar jou kan sturen. Daar heb je echter niet de mogelijkheid om dat geheel dicht te gooien (het blijft een sociaal netwerk, mensen) maar je kunt het standaard ‘Everyone‘ wel wijzigen naar ‘Friends of friends‘. Dat gezegd hebbende lijkt me de kans dat wildvreemden ineens vrienden willen worden niet heel groot en kun je altijd vriendschapsverzoeken weigeren natuurlijk.

Facebook of Twitter voor je nieuws?

De zoekfunctie van Facebook begint steeds meer te lijken of die van Twitter. Ook bij Twitter doorzoek je alle publieke tweets en ligt er een grote nadruk op het actuele nieuws. Facebook is echter vele malen groter en is voor de duiding van nieuws en actuele ontwikkelingen niet beperkt tot 140 tekens. Ook de samenwerking die het bedrijf zoekt met kranten en tijdschriften geeft aan dat Facebook graag de belangrijkste bron wil zijn als het om nieuws gaat. Of de verbeterde zoekfunctie voldoende is om het op te nemen tegen het razendsnelle tempo van het nieuws op Twitter, valt nog te bezien maar zonder enige twijfel is Facebook Search nu nog handiger geworden om snel nieuws, updates en foto’s te vinden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top