Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de oktober 2015 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Desondanks wordt het instrument prijs maar beperkt ingezet in de strijd om de goede verkoopcijfers. Toch kun je wel degelijk Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

De huidige top 5 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Deze maand staat, net als vorige maand, het vervolg op de Millennium-trilogie bovenaan in de Bestseller 60 lijst. Op de tweede plek staat het tiende deel van de kinderboekenreeks over Fantasia van Geronimo Stilton maar dat niet te koop is als ebook. Normaliter zou nummer 6 dan doorschuiven in mijn ebook top 5 maar dat is het kinderboek van Jochem Myjer (De Gorgels) dat eveneens niet te krijgen is als ebook. Om de “chaos” nog wat groter te maken volgt de nieuwe bundel van Youp van ‘t Hek waarvan de ebookversie pas volgende week uitkomt. Ik neem het desondanks nu wel mee want de titel is bij de meeste ebookwinkels wel voor te bestellen.

Nieuw in de top 5 is het nieuwe boek van John Grisham, net als het DWDD boek van de maand september van Chris de Stoop en het laatste boek van Henning Mankel die eerder deze maand overleed.

  1. Wat ons niet zal doden door David Lagercrantz;
  2. De verdediging door John Grisham;
  3. Dit is mijn hof door Chris de Stoop;
  4. Zweedse laarzen door Henning Mankel;
  5. Bang! door Youp van ‘t Hek.

De ebookwinkels

Ik kijk wederom naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. Mocht je je afvragen waarom de Apple iBookstore ontbreekt, dan is dat een principiële keuze wegens de door hen gebruikte – en onverwijderbare – DRM. De iBookstore is, net als vele andere, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (30 oktober 2015). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

nr.1nr.2nr.3nr.4nr.5
Wat ons niet zal dodenDe verdedigingDit is mijn hofZweedse laarzenBang!
Amazon14,999,9914,9914,994,99
Bol/Kobo14,999,9914,9914,994,99
Bruna14,9914,9914,9914,994,99
Ebook.nl14,9914,9914,9914,99nvt
Google Play14,9910,9914,99nvtnvt
Libris/Blz14,9914,9914,9914,99nvt
Boogsy14,999,9914,9914,994,99
Papier22,5019,9519,9022,958,95

Heel spannend is het deze maand allemaal niet. Wat wel opvalt is dat bestseller ebooks een nieuwe “vaste” prijs van €14,99 lijken te hebben want dat is de reguliere prijs voor vier van de vijf titels. Als je vervolgens ziet dat de folio prijs tussen de 20 en 23 euro zit dan valt het tegen wat er aan voordeel te halen valt.

Er is nog geen reden om met de prijs van Wat ons niet zal doden te stunten want die titel verkoopt nog steeds. Net als vorige maand maakt het niet uit waar je dat ebook koopt want je betaalt er overal €14,99 voor. Dat geldt ook voor Dit is mijn hof want een aanbeveling door De Wereld Draait Door is ook voldoende om de titel in de top 5 van bestsellers te krijgen. Benieuwd of dat komende maand ook gaat gelden voor Leven tot elke prijs van Kristina Sandberg dat afgelopen week tot boek van de maand oktober bestempeld werd.

De nieuwe Grisham ligt ook voor €14,99 in de digitale etalages maar er valt bij Google Play nog wel een voordeel te behalen aangezien die daar voor €10,99 te koop is. Bij Amazon en Bol ben je echter tijdelijk het goedkoopste uit want die hebben een actie waarbij je De Verdediging voor €9,99 kunt kopen. Dat scheelt toch behoorlijk t.o.v. de overige ebookwinkels.

De nieuwe (en laatste) titel van Henning Mankel kun je (nog) nergens voor een lagere prijs vinden want je betaalt er overal – jawel – €14,99 voor. Behalve bij Google Play dan daar kon ik de titel niet eens terugvinden.

Ook de nieuwe bundel van Youp van ‘t Hek, Bang!, is als ebook nog niet bij alle ebookwinkels te vinden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de digitale versie pas volgende week uitkomt. Aangezien de papieren versie overal voor een vaste lage prijs te vinden is, zal het ebook waarschijnlijk overal voor €4,99 te koop zijn dan.

Conclusies?

Oktober is geen goede maand om online mooie deals te vinden voor bestsellers. Alleen De Verdediging is bij Bol, Amazon en – in iets mindere mate – bij Google Play goedkoper te vinden. De overige vier titels uit de top vijf zijn overal voor dezelfde (hoge) prijs te vinden. Als je geen haast hebt om ze te lezen dan is het voor de meeste titels aan te raden om een paar maanden te wachten tot er eventueel acties komen en de prijs wat zakt.

Wil je toch alle vijf de titels aanschaffen bij één ebookwinkel? Bij Amazon.nl en Bol/Kobo betaal je met €59,95 dus het minste. Daar moet je  afrekenen en dat is 5 euro minder dan bij de Bruna. De overige ebookwinkels kunnen niet vergeleken worden omdat ze niet alle titels (al) in hun assortiment hebben zitten. Koop je ze op papier in de boekwinkel dan ben je €94,25 kwijt.

Je bespaart deze maand iets meer dan 34 euro als je digitaal leest en daarmee betaal je voor een ebook gemiddeld 64% van de prijs van de papieren versie. Ter vergelijking: dat was 63% vorige maand.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top