Boekenplog: Boekspot Hoog Catharijne

Ik reis bijna elke week met de trein richting Utrecht en loop dan min of meer blindelings vanuit het station Hoog Catharijne in. Dat moet, samen met de verbouwing van het station die al meer dan een jaar bezig is, de reden zijn dat ik pas twee weken geleden voor het eerst een kleine winkelruimte zag die gevuld was met boekenkasten. Meteen als je het station verlaat kom je nu dus langs de Boekspot Hoog Catharijne.

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

Met een stapel geopende dozen, een eenvoudig tapijtje op de betonnen vloer en een lange rij witte boekenkasten die alleen onderbroken wordt om nog wat daglicht toe te laten, maakt het een wat kale indruk.

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

Je kunt ook zeggen dat het een laagdrempelige indruk maakt want de Boekspot heeft een eenvoudige functie: het is een plek waar je je boeken kunt delen met anderen en waar je zelf weer boeken van anderen gratis kunt meenemen. Het laat aan duidelijkheid niets te wensen over want de spelregels staan gewoon op het raam geschreven. Je pakt een boek en je deelt een boek. En het kost niets. Wie houdt daar nou niet van?

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

Daar houden veel boekenliefhebbers/treinreizigers inderdaad van kennelijk want de kasten zijn behoorlijk leeg (geraakt).

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

De Boekspot Hoog Catharijne is razend populair! Zo populair zelfs dat er meer boeken meegenomen worden dan dat er boeken aangeleverd worden en dat is de reden dat er boeken gezocht worden. Nieuwe tweedehands boeken. Taaltechnisch niet helemaal correct maar enfin, het is duidelijk wat ze bedoelen. Breng de Nederlandstalige romans, thrillers, detectives en kinderboeken snel langs! Maar niemand zit te wachten op je oude stukgelezen studieboeken natuurlijk.

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

Vraag je je af waar de dozen ineens zijn gebleven? Ik heb een kleine reis vooruit in de tijd gemaakt omdat ik ze niet op de overige foto’s wilde hebben. Staat toch slordig, nietwaar?

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

Met twee foto’s heb je de Boekspot wel meteen volledig in the picture.

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

En een paar foto’s binnen om natuurlijk even te kijken wat er nog wel te halen valt.  Rechts staat een boek van Ben Bova nog eenzaam rechtop te wachten op een liefhebber van Engelstalige SF. Ik heb hem al dus nu maar hopen dat SF lezers de komende weken een nieuw voorraadje komen brengen want helaas voor mij is er verder weinig SF en fantasy te vinden.

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

Ik onderdruk de neiging om de boeken netjes rechtop te zetten, te alfabetiseren en door te schuiven zodat ze in 1 kast passen.

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

De boekenkasten aan de andere kant zijn om één of andere reden veel beter gevuld. Vindt ook de dame in de paarse jas.

Boekspot Hoog Catharijne Utrecht

En dan heb je alles ook al weer gezien en rest er weinig dan verder te lopen, al dan niet met een paar nieuwe aanwinsten voor je eigen boekenkast.

Maar wat is de achtergrond van de Boekspot Hoog Catharijne?

boekspot hoog catharijneBoeken ruilen met anderen is bepaald geen nieuw idee. Bookcrossing, Kinderzwerfboek, Little Free Libraries en Ruilboek bestaan bijvoorbeeld al langer maar de Boekspot is bijzonder omdat het een initiatief is van het Bibliotheek ServiceCentrum Utrecht in samenwerking met Bibliotheek Lek & IJssel, Regiobibliotheek Z-O-U-T en RegioCultuurCentrum Idea. Boekspots zijn daarmee dus eigenlijk Little Free Libraries die door iedereen opgezet kunnen worden maar die ondersteund worden door de Bibliotheek.

De eerste Boekspot blijkt al in 2012 geplaatst te zijn in in het Theater aan de Slinger in Houten terwijl de Boekspot in Hoog Catharijne in mei 2015 geopend werd en nu binnen Hoog Catharijne verhuisd is naar de stationskant.

Ik ben benieuwd of er echt wel geruild wordt in de Boekspot of dat de (meeste) bezoekers toch vooral komen halen zonder intentie om enkele van hun eigen boeken terug te brengen. Ik ga zelf in ieder geval wel af en toe een paar gelezen boeken langsbrengen zodat mijn boekenkasten iets leger raken en die van de Boekspot Hoog Catharijne misschien weer wat voller worden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

  • De term informele bibliotheek is echt van toepassing want die boekspots zijn echt onder mijn radar doorgevlogen. Ik had kunnen weten dat je er minimaal eentje bezocht had :) Mooie blogpost!

   Reply

 1. Wat een ontzettend goed idee. Het is dat het me net te ver weg is maar anders zou ik daar zeker wat boeken neerzetten die ik nu nergens anders dan de papierbak kwijt kan.

  Reply

  • Gewoon een Mini-Bieb / Little Free Library in de buurt zoeken. Of er een starten :-)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top