Netflix zonder regiorestricties: alle series en films op tablet en telefoon kijken met behulp van een VPN-dienst

Netflix zonder regiorestricties
Ook al kondigde Netflix in mei van dit jaar aan dat ze ernaar streven om alle series en films in elk land beschikbaar te maken, het gaat ongetwijfeld nog vele jaren duren voordat je daadwerkelijk het hele aanbod van Netflix Amerika of Netflix UK ook in Nederland kunt kijken. En dat betekent dat je tot die tijd genoegen moet nemen met het aanbod dat in Nederland beschikbaar is. Of dat je met een omweg alsnog de regiorestricties van Netflix moet omzeilen om de serie of film te kunnen zien die wel op Netflix te vinden is maar niet in dit land.

Op dit moment is Netflix in 26 landen/regio’s beschikbaar (en staan er vier nieuwe gepland voor 2016). Ondanks de focus op hun eigen series en producties die daarmee in alle regio’s beschikbaar zijn, en het zo breed mogelijk aanbieden van de series en films die ze inkopen, zijn de onderlinge verschillen nog steeds groot. Recente series zijn vaak exclusief gelicenseerd voor Netflix Amerika, Canada en de UK terwijl recente films daar juist vaak niet te vinden zijn. Die vind je terug in de meest uiteenlopende landen. Sommige recente kaskrakers vind je bijvoorbeeld eerder terug bij Netflix Nederland dan bij Netflix Amerika terwijl anderen alleen in Spanje, Scandinavië of België te zien zijn.

Maar hoe steek je nou digitaal de grens over om naar het Netflix aanbod van een ander land te kunnen kijken?

Netflix zonder grenzen met een andere DNS

Eén optie is om gebruik te maken van een DNS-dienst. DNS staat voor Domain Name System en het is een (vitaal) systeem van het internet. DNS is feitelijk het telefoonboek van het internet want het vertaalt domeinnamen (en daarmee alle URL’s) naar de feitelijke servers waar de sites op draaien. Als je ‘netflix.nl’ in een browser tikt dan zorgt de DNS ervoor dat je naar de server wordt verwezen waar die site op staat.

Die DNS servers geven ook informatie mee over de locatie waar jij je bevindt. Zo kun je wel ‘netflix.com’ of ‘netflix.co.uk’ in de adresbalk tikken maar wordt je toch automatisch doorverwezen naar de Nederlandse versie omdat de DNS server ziet dat je uit Nederland komt. De nummerherkenning staat aan zeg maar.

Commerciële DNS-diensten hebben een eigen netwerk van DNS-servers in diverse landen en als je dus een abonnement neemt op één van die diensten dan zorgen ze er voor dat jouw locatiegegevens verstopt worden en dat het lijkt alsof je uit het land komt waar (één van) hun DNS-servers staan. Ik heb vorig jaar beschreven hoe ik dat gedaan heb met de DNS-diensten waar ik zelf een abonnement op heb. Er zijn vele DNS-diensten die bijna allemaal ongeveer 5 dollar per maand kosten of 50 dollar op jaarbasis. Zelf maak ik afwisselend gebruik van SmartDNS van Overplay, UnoDNS van Telly en Unblock-us. De ene dienst is wat gemakkelijker dan de andere als het gaat om wisselen tussen Netflix regio’s dus als je een DNS-dienst wilt proberen, dan is het vooral letten op deze mogelijkheid.

Netflix zonder grenzen met een VPN

DNS-diensten werken uitstekend maar hebben het nadeel dat je de DNS-instellingen van je router of anders van alle individuele apparaten waar je Netflix op wilt kijken, handmatig moet aanpassen. Je moet je dus wel een klein beetje verdiepen in de netwerkinstellingen van je apparaten en een reeks getallen handmatig overnemen van de site van de DNS-dienst om alles goed werkend te krijgen. Daarnaast is een DNS-dienst niet heel erg multifunctioneel: het vervult maar één functie en in de praktijk zul je het alleen gebruiken om Netflix zonder regiorestricties te kunnen gebruiken.

Een tweede optie om virtueel over de grenzen te reizen voor je Netflix content is een VPN-dienst. Een VPN (een Virtual Private Network of Virtueel Particulier Netwerk) is een gesloten netwerk dat via internet twee netwerken (of een netwerk en een individuele pc) met elkaar verbindt op een manier dat beide ook gesloten zijn voor het internet zelf. Door gebruik te maken van een VPN gaat je internetverkeer dus over een beveiligde verbinding en ben je min of meer anoniem voor al die sites die jou en je computer proberen te herkennen want je krijgt een nieuw IP-adres dat hoort bij het netwerk van de VPN. Afhankelijk van de VPN-server en -dienst kun je daarmee ook de geografische blokkades omzeilen door gebruik te maken van een VPN-server die in een ander land staat want voor alle websites lijkt het alsof jouw pc of apparaat in het land staat waar ook de VPN-server staat.

Een VPN-dienst is dus multifunctioneel: het zorgt voor een beveiligde verbinding (wat essentieel is als je gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk), het zorgt ervoor dat je anoniem kunt internetten zodat advertenties en cookies je niet kunnen volgen en ook hier kun je “wisselen van land” als je gebruik wilt maken van een site (of YouTube video) die de inhoud beperkt tot dat specifieke land.

In het verleden moest je ook bij VPN’s best wel ingewikkeld doen om ze te gebruiken. Je had de goede servernamen nodig, inloggegevens, je moest iets weten over de verschillende netwerkprotocollen en je moest per server handmatig een VPN-verbinding aanmaken in Windows. Of op je Mac. Tegenwoordig echter werken alle commerciële VPN-diensten met cliënts en apps waardoor je alleen nog maar je inloggevens hoeft in te voeren en je daarna meteen aan de slag kunt.

VPN-diensten en apps

In plaats van handmatig serveradressen in te voeren op je computer, tablet of telefoon is het dus ook mogelijk om een Windows, Mac, Linux, iOS of Android applicatie te gebruiken. Ik beperk me nu even tot de iOS en Android apps aangezien Netflix kijken op je tablet of telefoon volgens mij wel de norm is en het vanaf mobiele apparaten via zowel AirPlay (voor iOS) als Chromecast ook nog eens eenvoudig op je tv bekeken kan worden.

Oftewel, met behulp van een VPN-dienst die een iOS/Android app heeft kun je Netflix zonder regiorestricties op je tablet of telefoon kijken en dat ook nog eens ‘doorzetten’ naar je TV als je een Apple TV of Chromecast hebt.

Welke VPN-diensten?

Er zijn letterlijk tientallen commerciële VPN-diensten waar je uit kunt kiezen. In tegenstelling tot de DNS-diensten zijn er grote verschillen tussen deze VPN-diensten, zowel qua prijs als mogelijkheden. Bij VPN-diensten is het o.a. belangrijk dat ze servers in meerdere/vele landen hebben, dat ze ook snel zijn (aangezien je je apparaat verbindt met dat netwerk neem je de snelheid over van het VPN-netwerk ipv je eigen internetsnelheid) en hoe gebruiksvriendelijk het werken met die dienst is. Afhankelijk van hoeveel een leverancier daar in geïnvesteerd heeft, lopen de prijzen flink uiteen.

Nou gaat het wat te ver om 50 VPN-diensten te testen en heb ik me beperkt tot een drietal diensten: eentje in het lage segment qua kosten, eentje in het middensegment en eentje in het hogere segment:.

 • IPVanish voor $10 per maand of $77,99 op jaarbasis.
 • Tunnelbear voor $6,99 per maand of $49,99 op jaarbasis.
 • VPN Unlimited voor $3,99 per maand of $23,99 op jaarbasis

Veel van de onderlinge verschillen komen vanzelfsprekend pas echt naar voren als je een VPN-dienst voor meer dan alleen Netflix kijken gebruikt. Ze hebben alle drie met elkaar gemeen dat er voor zowel iOS als Android mobiele apps beschikbaar zijn. De Netflix apps ondersteunen zelf AirPlay en Chromecast en dus voldoen alle drie de VPN-diensten in beginsel om zowel via tablet, telefoon als tv alle Netflix content te bekijken.

Hieronder bespreek ik alle drie de apps van de VPN-diensten en heb ik getest of daarmee eenvoudig Netflix series en films bekeken kunnen worden die niet in de Nederlandse versie beschikbaar zijn. Hoewel ik ze onderling op sommige punten zal vergelijken is het er me niet om te doen om een winnaar aan te duiden. Alle drie hebben ze voor- en nadelen en hangt het vooral af of je die VPN-dienst ook voor andere dingen gaat gebruiken (of niet).

IPVanish

Netflix zonder regiorestricties
Voor IPVanish is toegankelijk maken van videodiensten als Netflix maar een klein onderdeel van de dienstverlening. Het focust zich vooral op klanten die privacy en veilig internetten belangrijk vinden en heeft zeer veel snelle servers in zeer veel landen, ondersteund door een uitgebreide support. Voor toegang tot de ca. 350 servers in 60 landen en de uitgebreide (support)mogelijkheden betaal je daarom ook meer dan bij de andere twee. De 10 dollar per maand (of 77,99 dollar per jaar) kun je zelfs met bitcoins en iDeal afrekenen.

De website is ook het meest uitgebreid van allemaal en je vindt er goede instructies om IPVanish op zo’n beetje elk denkbaar apparaat te gebruiken. Voor de mobiele apparaten heb je de optie – geen verplichting – om apps te gebruiken en die stellen zeker niet teleur.

Netflix zonder regiorestricties ipvanish
De app is zeer eenvoudig van opzet. Geen wereldkaart, geen animaties en geen scrollen maar wel een intuïtieve en bijna spartaanse app om (bijzonder) snel te wisselen tussen de honderden servers die je uit een pull down menu kunt selecteren. Met de knop bovenaan verbind of verbreek je de verbinding en dat is zo’n beetje alles. Minder leuk en speels dan de apps van de andere VPN diensten maar dankzij het snelle verbinding maken met de servers geef ik toch zelf de voorkeur aan deze app.

Netflix zonder regiorestricties
De snelheid van de servers (tenminste, de servers die ik getest heb) betekent dat het in Netflix ook een stuk vlotter gaat. Series en films laden sneller en tussendoor wisselen van regio betekent dat je met weinig oponthoud weer verder kunt kijken. IPVanish legt weliswaar niet de focus op ondersteuning van regiovrij Netflix kijken maar zorgt er ondertussen wel voor dat alle regio’s ondersteund worden. Zelfs België.

Voor: *snelle* servers betekent dat je een snelle verbinding hebt, alle Netflix regio’s worden ondersteund met minimaal één server, IPVanish is ook naast Netflix en buiten de apps zeer goed bruikbaar. Tegen: relatief hoge kosten die niet te verantwoorden zijn als je het alleen voor Netflix gebruikt (het kost op maandbasis meer dan het Netflix abonnement zelf).

Tunnelbear

Netflix zonder regiorestricties tunnelbear
Tunnelbear is een bijzondere VPN dienst. Het is namelijk compleet onmogelijk om iets handmatigs in te kunnen stellen en de nadruk ligt volledig op het gebruik van apps (en de Windows en Mac cliënt) die een absoluut minimum aan instellingen bevatten. Al het technische jargon is vervangen door beeldspraak dat past in de vormgeving van Tunnelbear: beren, beren en nog eens beren.

Als je slechts incidenteel gebruik maakt van een VPN dan heeft Tunnelbear zelfs een gratis abonnement van 500MB dataverkeer maar daar ben je met Netflix kijken natuurlijk wel heel snel doorheen. Met een maandbedrag van $6,99 (of $49,99 per jaar) heb je echter onbeperkt dataverkeer voor 5 apparaten. Gebruik je alleen Android of alleen iOS apparaten? Dan kun je vanuit de apps ook een platformspecifiek abonnement nemen dat je dan €3,99 per maand kost.

Bij Tunnelbear heb je de beschikking over het minst aantal servers aangezien er in 20 landen servers staan. Dat zijn bijna allemaal ook landen met eigen Netflix versies maar je gaat er meerdere missen. Dat gezegd hebbende zijn alle Engelstalige Netflix regio’s vertegenwoordigd en is het maar de vraag of je Costa Rica en België gaat missen.

De app is voor zowel iOS als Android een juweeltje. Ook hier heb je een wereldkaart en tik je op een buis aan het einde van de tunnel in een land waar je de verbinding naar toe wilt leggen. Met een kleine animatie graaft de beer zich de tunnel in om er dan in het andere land weer uit te klimmen.

Netflix zonder regiorestricties tunnelbear
De servers reageren snel en in zowel iOS als Android heb je niets te maken met handmatige instellingen buiten de app om: alles werkt met de eenvoudige interface in de app zelf. Dit is de VPN-dienst die je ouders of je kinderen ook prima kunnen gebruiken.

Dat voordeel is ook meteen het enige minpuntje van Tunnelbear want als je iets buiten de app om zou willen doen kun je dat dus vergeten. Wisselen tussen meerdere servers in een land als er eentje niet (goed) werkt is eveneens niet mogelijk. Qua gebruiksgemak heb je bij Tunnelbear echter niets te klagen. In de apps heb je ook nog de optie Vigilant om ervoor te zorgen dat je locatiegegevens veilig blijven tijdens het (opnieuw) verbinden met een VPN server en een Intellibear optie waarbij je kunt aangeven dat die alleen voor sommige sites gebruik moet maken van een VPN terwijl de rest gewoon rechtstreeks blijft gaan.

Ideaal als je bijv. Uitzending Gemist wilt kijken na binge-watching op Netflix Amerika. Ook heeft Tunnelbear als enige VPN dienst een extension voor Chrome waarmee je deze dienst in de browser kunt gebruiken zonder meteen je hele pc te “verhuizen” naar het buitenland. En ja, dat werkt ook geweldig als je Netflix in de browser wilt kijken.

Voor: Zeer groot gebruiksgemak, uitstekende apps, platformspecifieke (betaalbare) abonnementen, redelijk snelle servers. Tegen: minder servers in minder landen en volledig onbruikbaar indien er geen app voor beschikbaar is.

VPN Unlimited

Netflix zonder regiorestricties
VPN Unlimited mag je gerust een prijsvechter noemen. Ze hebben een prijsmodel met zes categorieën dat varieert van een toegang van 10 dagen gedurende een vakantie voor $1,99 tot een levenslang abonnement waar je $499,99 voor neer moet tellen. Dat levenslange (Infinity) abonnement is echter met enige regelmaat in de aanbieding te vinden waarbij je het met enorme korting kunt afnemen. Ik heb er geloof ik 40 dollar voor betaald. Met een maandabonnement van $3,99 is het echter sowieso al de goedkoopste VPN-dienst.

Dat wil echter niet zeggen dat ze daarom weinig servers aanbieden. Zoals op de voorpagina te lezen valt, heeft VPN Unlimited datacenters in 33 landen. In Amerika heb je de keuze uit maar liefst 11 servers die verdeeld over het land zijn maar mocht je Netflix België willen kijken, dan heb je pech gehad want daar is geen server te vinden.

De app werkt uitstekend en gebruikt een kaart van de wereld waar je dan – met wat scrollen – eenvoudig kunt wisselen tussen de verschillende servers.

Netflix zonder regiorestricties
Klik je op een servernaam onder in de app dan wordt in iOS eerst een profiel voor die specifieke server geïnstalleerd (in Android werkt het zonder die aparte installatie) en maakt de app verbinding. Het enige minpuntje is dat je niet vanuit de (iOS) app de VPN verbinding kunt verbreken: daarvoor moet je naar de Instellingen -> VPN. Daar zit overigens wel een onverwacht voordeel aan want bij de installatie van het serverprofiel wordt ook een variant geïnstalleerd die je buiten de app om aan en uit kunt zetten. Zit je bijvoorbeeld op een openbaar wifinetwerk dan heb je dat ook bij de Instellingen moeten aangeven en kun je meteen een beveiligde VPN verbinding aanzetten.

Netflix zonder regiorestricties
Eenmaal geactiveerd werkt VPN Unlimited prima in combinatie met Netflix. Het valt wel op dat sommige servers beduidend trager zijn dan anderen (zeker in vergelijking met de twee andere VPN-diensten) maar dit viel me vooral op bij de Amerikaanse servers en daar heeft VPN Unlimited gelukkig zelf voldoende alternatieven voor. Het kan dus wel zo zijn dat je een beetje moet experimenteren welke van de Amerikaanse servers goed (voor jou) werken. Ben je van plan om Netflix ook te streamen naar je TV? Dan ga je waarschijnlijk wel snel tegen problemen aanlopen door de wat tragere verbinding die je gemiddeld bij VPN Unlimited hebt.

Voor: lage prijs, prima app, is ook buiten de app te gebruiken en voldoende servers in bijna alle Netflix landen. Tegen: het is wel veel scrollen in de app, sommige servers zijn behoorlijk traag en je moet per se de VPN uitschakelen buiten de app in iOS.

Samenvatting

Voordat ik probeer om te komen tot een samenvatting wil ik nog wat ervaringen delen. Zo kwam ik erachter dat drie verschillende VPN apps installeren in iOS9 onverwachte effecten kan hebben en moest ik op een gegeven moment twee apps deïnstalleren omdat mijn iPad constant twee VPN verbindingen tegelijk actief wilde hebben.

De Netflix app heeft het ook moeilijk met frequente wisselingen in Netflix regio’s. Zo bleven series van één regio op de voorpagina van de app staan als je wisselde naar een andere regio. Die kon je vanzelfsprekend dan niet meer afspelen als ze regiogebonden waren maar het werkt wel wat verwarrend in de navigatie. Als je veel wisselt tussen regio’s dan is het verstandig om de app helemaal af te sluiten en opnieuw te starten.

Hoe kom je er makkelijk achter in welke Netflix regio je welke films en series kunt vinden? Enkele DNS-diensten hebben zelf zoekmachines ontwikkeld die alle Netflix content doorzoekt en waar je dan bij elke titel kunt zien in welke Netflix regio die te bekijken is. Zo heb je o.a. FlixSearch en Filmefy. Erg handig om je kijkavondje te plannen.

Wil je op je tablet of telefoon met behulp van een VPN app naar Netflix kijken zonder regiorestricties? Dan voldoen eigenlijk alle hierboven besproken VPN-diensten. Welke voor jou het beste is hangt vooral af van hoe intensief je het wilt gaan gebruiken voor andere Netflix regio’s en of je ook voor andere doelen een VPN gaat gebruiken. Ga je elke week urenlang naar Netflix Amerika kijken en/of maak je vaak gebruik van een openbaar wifinetwerk waar je veilig op wilt internetten? Dan ligt het voor de hand om een duurdere dienst te kiezen met snelle servers en die ook werkt op (alle) apparaten die je gebruikt. Kijk je incidenteel eens een filmpje in een andere Netflix regio en gebruik je het nergens anders voor? Kies dan voor zo goedkoop mogelijk en test het eerst uit voordat je een jaarabonnement afsluit.

Gemiddeld bekeken krijg je wel degelijk meer waar voor je geld als je meer betaalt. Bij VPN Unlimited moet je wat geluk hebben met de snelheid van de servers, Tunnelbear is supergebruiksvriendelijk maar ontbeert (pun intended) daardoor de geavanceerde handmatige opties terwijl je bij IPVanish over alle gemakken en snelheid kunt beschikken die je wilt. Voor een navenante prijs. Wil je die prijs niet betalen dan kan het handig zijn om een actie af te wachten zodat je wellicht voor een (veel) lagere prijs een abonnement kunt krijgen.

Mocht je goede of juist slechte ervaringen hebben met een (andere) VPN-dienst, dan hoor ik dat graag!

# Ik heb geen financiële belangen bij de meeste VPN- of DNS-diensten die in dit artikel genoemd worden. Ik heb op eigen kosten abonnementen afgesloten omdat ik ze zelf gebruik of omdat ik ze wilde testen. De links naar OverPlay en IPVanish in het artikel zijn echter affiliate links die ik in ruil voor een gratis 90 dagen abonnement plaats. Mocht dit onverhoopt inkomsten opleveren dan zal ik dat omzetten naar een ‘in natura’ verlenging van het abonnement ten behoeve van toekomstige artikelen.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Handig om dingen op een rijtje te hebben. Ik ben ook benieuwd wanneer in Nederland het Amerikaanse aanbod komt.
  Ik gebruik zelf Epic Privacy Browser. Enable Proxy en klaar is kees. Enige nadeel: Netflix denkt af en toe dat ik in Hong Kong zit. Ff opnieuw opstarten en dan is het vaak weer klaar voor gebruik.

  Reply

 2. Raymond, Bovenstaand artikel is al wat ouder, maar ik kan maar geen antwoord vinden op mijn (aan het artikel gerelateerde) vraag.
  Ik zit nl. enkele maanden per jaar in de States en keek tot voor een jaar of wat geleden via Uitzending Gemis/RTL XL naar programma’s, zoals het Journaal en Studio Sport. Dat is nog maar beperkt mogelijk. Het zal wel met (voetbal) rechten of zo te maken hebben, dat het Journaal tijdens de WK niet meer te zien was. RTL Nieuws is in het geheel niet meer te ontvangen.
  Maar goed, ik vroeg mij af of ik met een VPN verbinding niet uit de brand geholpen kan worden. En moet ik dan bij de keuze van de VPN provider letten op beschikbare servers in Ned of juist in de US. Of misschien wel beide landen? et lijkt me overigens niet onlogisch, dat inmiddels VPN servers c.q.verbindingen sowieso door de desbetreffende omroepen worden geweigerd. Of is dat niet mogelijk voor ze?

  Reply

  • Net zoals Netflix (en andere videodienste) geografische restricties hebben, geldt dat ook voor Uitzending Gemist en RTL XL. En heeft dat eveneens met rechten te maken die vaak alleen voor Nederland worden afgesproken. Vanuit het buitenland naar Uitzending Gemist of RTL XL kijken levert dan dezelfde problemen op.

   De oplossing is daarmee ook identiek en met elke VPN dienst – die servers in Nederland heeft – kun je dus een IP-adres krijgen waarmee je die blokkade niet krijgt. Voor zover ik weet worden VPN-servers niet geweerd door Nederlandse videodiensten omdat dit ook bijna onbegonnen werk is.

   Er zijn (enorm) veel VPN-diensten die qua dienstverlening en prijzen erg uiteen lopen. Ik heb vorige maand nog een vijftal favorieten van mezelf nader bekeken hoewel dat vooral vanuit het perspectief van veilig internetten met een openbare wifi geschreven is: https://rsnijders.info/vakblog/2016/03/19/waarom-vpn-welke-vpn-dienst/

   Zenmate en Tunnelbear hebben ook browser plugins die het gemakkelijk maken om Uitzending Gemist en andere videodiensten te bekijken vanuit andere landen. Voor beide ben je dan wel eigenlijk genoodzaakt een betaald abonnement af te sluiten overigens maar daar ontkom je ook bijna niet aan als je met enige regelmaat er gebruik van maakt. Enkele diensten hebben ook abonnementen voor enkele weken zodat je niet meteen veel geld kwijt bent als je slechts af en toe hier gebruik van wilt maken.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top