Tweetweekoverzicht week 46 2015: Woordenlijst Nederlandse Taal, MPAA en EU privacywetgeving, zoeken in Pinterest, YouTube Music app en de prijs van het digitale bibliotheeklidmaatschap

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht leg ik uit waarom ik iets minder bezig ben geweest met het nieuws, is de Woordenlijst Nederlandse Taal vernieuwd, vindt de MPAA de Europese privacywetgeving lastig bij het aanpakken van piraterij, kun je slimmer zoeken in Pinterest, is de prijs van het digitale bibliotheeklidmaatschap bekend gemaakt door de KB en komt YouTube Music (in Amerika) nu met een nieuwe app.

Fallout 4

Tja, ik kon het toch niet laten. Op 10 november kwam het spel uit waar ik al jaren op zat te wachten en natuurlijk kon ik dat niet zelf gaan uitstellen! En dus zwerf ik nu door de post nucleaire omgeving van Boston op zoek naar mijn familie terwijl ik de monsters van me af probeer te houden en ik duizenden dingetjes aan het verzamelen ben.

Ik heb er zelfs een *papieren boek* bij gekocht zodat ik niet zelf hoef bij te houden waar ik ook alweer iets gezien had in het spel waar ik later naar terug wil keren. En nu ga ik snel verder want ik ben bijna level 18.

Nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal

Behalve Van Dale heeft nu ook de Taalunie hun Woordenlijst site aangepast. Met suggesties als je begint te typen en natuurlijk nieuwe woorden in onze prachtige taal. Het is weliswaar geen woordenboek maar wel een prachtige site om bijvoorbeeld even na te kijken of iets nou met een t of een d wordt geschreven. Oh, en gratis te gebruiken.

MPAA vindt de privacydiscussie lastig bij het bestrijden van piraterij

De MPAA (Motion Picture Association of America) is al vele jaren bezig met het bestrijden van al het kwaad dat hun bedrijfsmodellen bedreigt. In het verleden deden ze dat door videobanden, dvd’s en bluray schijven te beveiligen met DRM, regionale verschillen te introduceren en vooral door alles en iedereen voor de rechter te slepen die als schadelijk voor de video- en filmindustrie werd beschouwd. Die trend zetten ze in het online en digitale tijdperk gewoon voort en je kunt er zeker van zijn dat ze een flinke vinger in de pap hebben (gehad) in al die enge handelsverdragen waar je wellicht al over gehoord hebt.

Als je je afvraagt waarom dat dat zo eng is – de inhoud van die verdragen wordt geheim gehouden – dan zegt het welllicht voldoende dat de MPAA recentelijk een overzicht mocht aanleveren aan de Amerikaanse overheid van wat zij als bedreigingen voor het Amerikaanse handelsverkeer zagen. Online privacy, en dan met name het belang dat die lastige Europeanen er aan hechten, kwam doodleuk voor op die lijst. Inderdaad, de filmstudio’s vinden het maar wat vervelend dat ze piraterij van hun films minder goed kunnen aanpakken omdat er in Europa wetgeving bestaat die er voor zorgt dat internetproviders niet alle klantgegevens even snel kunnen mailen naar ze. Of dat het Europese Hof van Justitie de dataretentie (het langdurig/permanent bewaren van dataverkeer informatie) in strijd vond met de privacybelangen van Europese burgers.

Pinterest introduceert zoeken op afbeeldingen

Ik gebruik Pinterest maar nauwelijks maar de nieuwe zoekfunctionaliteiten gaan er wel voor zorgen dat ik er nog eens goed naar ga kijken. Het is nu dus mogelijk om, als je een afbeelding op Pinterest gevonden hebt, verder te zoeken naar andere gelijksoortige afbeeldingen en foto’s En niet alleen dat, je kunt dus ook een deel uit die afbeelding selecteren waarna er gezocht wordt naar foto’s waar alleen dat op afgebeeld wordt. Interessant!

KB maakt de prijs bekend van het digitale (ebook) bibliotheeklidmaatschap

Er was veel te doen eerder dit jaar over de “digital only” abonnementen die door enkele openbare bibliotheken geïntroduceerd werden. De bibliotheekwet die op 1 januari 2015 inging stelt dat de KB verantwoordelijk is voor de digitale bibliotheek, inclusief de mogelijkheid om *alleen* een abonnement op deze digitale bibliotheek af te kunnen sluiten (de ebooks dus) zonder dat je daarvoor lid van een openbare bibliotheek hoeft te zijn. En dus ontstond er wat deining toen de bibliotheek Rivierenland een apart abonnement aanbood inclusief een ereader en er vervolgens diverse andere bibliotheken bleken te zijn die eveneens een “alleen digitaal” abonnement aanbieden voor soms slechts een tientje per jaar.

Hoe dan ook, de afspraak was dat de KB nog voor het eind van het jaar zou komen met wat het digitale bibliotheeklidmaatschap zou gaan kosten. Het antwoord op die vraag – en op de ultieme vraag over het leven, universum en alles – blijkt 42 te zijn. De KB doet er zelfs nog een notitie (PDF) bij met verantwoording hoe het tot dat bedrag is gekomen (licentiekosten voor rechthebbenden icm rekening houden met de gemiddelde prijs van de huidige abonnementen in de openbare bibliotheken is de korte samenvatting).

Ongetwijfeld is rekening houden met de gemiddelde prijs van de huidige abonnementen voor papier+digitaal bij de OB-en ook een politieke en strategische keuze geweest. De bibliotheken hebben al eerder hun zorgen uitgesproken over het “verliezen” van leden aan een goedkoper digitaal abonnement bij de KB – wat al leidde tot een voorstel om digitale lidmaatschappen altijd te koppelen aan een lidmaatschap van de lokale bibliotheek – en met dit prijsbeleid voorkomt de KB een felle discussie met de bibliotheken.

In Deventer betaal ik €56,50 voor een regulier abonnement en voor een besparing van €14,50 ga ik niet overstappen natuurlijk. Tenminste, niet met twee kinderen die veel gebruik maken van de bibliotheek en, in tegenstelling tot hun vader, die weinig hebben met ebooks. Tarieven voor bibliotheekabonnementen lopen echter nogal sterk uiteen in Nederland en zijn vaak ook nog onderverdeeld in abonnementen met een standaardgebruik en een ‘topabonnement’ met onbeperkt lenen, partnerpassen enz. En er zijn diverse bibliotheken waar een standaardabonnement of een “af en toe lenen” abonnement (veel) minder dan 42 euro kost. Het lijkt er op dat komend jaar vele bibliotheken nog eens kritisch moeten gaan kijken naar hun tarieven.

Ik moet wel zeggen dat ik de prijs van 42 euro wel aan de hoge kant vind als je even niet kijkt naar de bestaande bibliotheekabonnementen maar dit vergelijkt met andere ebookdiensten. Als je nu nog geen lid bent van een bibliotheek maar je hebt wel interesse om ebooks te lenen, dan betwijfel ik of mensen daar 42 euro per jaar voor willen betalen. Maar goed, die mensen hebben waarschijnlijk al gekozen voor een abonnement op Elly’s Choice of Bliyoo. Het lijkt me dat er geen duizenden mensen zich aan zullen gaan melden voor (alleen) een digitaal bibliotheeklidmaatschap en zoals gezegd lijkt dat ook min of meer het doel te zijn.

YouTube Music

Afgelopen week bracht Google de YouTube Music app uit die in combinatie met het nieuwe (betaalde) YouTube Red abonnement alle muziek van YouTube op je telefoon of tablet brengt. Als je in Amerika woont tenminste. De app legt sterk de focus op de muziek waar je naar wilt luisteren met zelflerende afspeellijsten, suggesties enz. Wanneer YouTube Red in Europa beschikbaar komt, inclusief de app, is onduidelijk dus ik hou het voorlopig bij Spotify.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top