Tweets (zoekresultaten) automatisch archiveren in een Google Spreadsheet met Twitter Archiver

twitter archiver
Twitter is een handige plek (geworden) om nieuws en de actualiteit te volgen via bepaalde hashtags. Of via bepaalde accounts. Maar het is niet zo heel handig als je die tweets wilt exporteren en bewaren zodat je ze later nog eens terug kunt lezen. Twitter heeft namelijk zelf niet de mogelijkheid om alle gevonden tweets (aan de hand van een zoekactie op een zoekwoord of hashtag) te exporteren naar een tekst- of Excelbestand. Gelukkig kun je met behulp van de gratis Google add-on Twitter Archiver automatisch tweets laten archiveren in een Google Spreadsheet

Twitter Archiver

Twitter Archiver is niet bedoeld om tweets te vinden en te archiveren die maanden of jaren geleden geplaatst zijn. Het is een add-on voor Google Sheets die je koppelt aan je Twitter account zodat – op basis van een vooraf gedefinieerde zoekactie – actuele tweets automatisch opgeslagen worden in een spreadsheet. Bij het aanmaken van een nieuwe zoekactie doorzoekt Twitter Archiver weliswaar de tweets van de afgelopen week nog maar als ze ouder zijn dan dat, dan worden ze niet bewaard.

Zelf vind ik Twitter Archiver vooral handig als er bijvoorbeeld een evenement plaatsvindt waarover getwitterd gaat worden met een vaste hashtag. Vandaag was dat bijvoorbeeld het E-book Event 2015 van het CB met de hashtag #ebook15. Die tweets kun je natuurlijk achteraf lezen met een eenvoudige zoekactie maar vooral als het veel tweets zijn (met veel retweets!) dan kan het al snel zeer onoverzichtelijk worden. Hieronder laat ik zien hoe je alle tweets in een spreadsheet kunt krijgen met behulp van Twitter Archiver.

Installeren van Twitter Archiver

Behalve voor Chrome heeft Google tegenwoordig ook add-ons voor Google Docs. Dat betekent dat je niet meer zelf een Twitter app hoeft aan te maken waarmee Google Sheets de tweets archiveert (zoals ik dat wel doe voor het script waarmee ik de verslagen voor twitterchat #blogpraat maak).

Stap 1. Ongeacht welke browser je gebruikt – ik heb het getest met Chrome, Firefox en Edge – kun je de Twitter Archiver add-on installeren voor Google Docs (Drive). Je wordt gevraagd om in te loggen in Google Drive (als je dat nog niet bent) en nadat je dit gedaan hebt wordt er automatisch een nieuwe spreadsheet geopend.

Stap 2. De spreadsheet bevat scripts en voordat die uitgevoerd mogen worden moet je toestemming geven aan Twitter Archiver om alle functies te mogen gebruiken.
twitter archiverKlik op Continue en geef die toestemming. Het is een hele waslijst aan rechten die gevraagd wordt maar ik heb (nog) geen misbruik of iets dergelijks gezien. Het blijft echter een kwestie van vertrouwen.

Stap 3. Na het geven van die toestemming verschijnt ook de Twitter Archiver menu-optie in de spreadsheet onder Add-ons. Het allereerste wat moet gebeuren is dat Twitter Archiver geautoriseerd moet worden om van je Twitter account gebruik te kunnen maken. Anders kunnen er geen tweets gezocht en gearchiveerd worden.

twitter archiverDaarvoor ga je naar Add-ons -> Twitter Archiver en dan Authorize Twitter.

twitter archiver
Natuurlijk belooft de maker dat Twitter Archiver nooit zelfstandig tweets zal plaatsen :)

twitter archiverLog in met je Twitter accountgegevens en geef toestemming zodat het script Twitter kan doorzoeken.

twitter archiverConfigureren van Twitter Archiver

Nu alles geïnstalleerd en geautoriseerd is kun je een zoekactie opgeven waarmee je de tweets kunt vinden die je wilt archiveren. In deze gratis versie van de webapp kun je maximaal twee zoekacties (search rules) actief hebben; wil je er meer dan is er een premium versie waarvoor je eenmalig $39,99 moet betalen.

Het zoekscherm is gebaseerd op het geavanceerd zoeken-scherm van Twitter zelf en je vindt het terug in het menu onder Add-ons->Twitter Archiver->Create Search Rule. Daaronder vind je ook de optie om te upgraden naar de Premium versie mocht je dat willen.

twitter archiver
Stap 4. De Twitter search rule aanmaken. Je kunt op woorden en specifieke hashtags zoeken en filteren op taal, locatie of specifieke accounts. Bij Advanced Rules kun je ook alle zoekoperatoren gebruiken van de Twitter zoekfunctie zelf. Daarmee kun je complexere zoekacties uitvoeren zoals bijv. “ebooks -Apple since:2015-11-19” om alleen tweets te vinden waar het woord ebooks in staat, waar het woord Apple *niet* in mag voorkomen en die niet ouder zijn dan vandaag. Het is ook te gebruiken als er meerdere varianten van een hashtag gebruikt worden door bezoekers zoals “#ebook15 OR #ebook2015 OR #ebooks15”

In het onderstaande voorbeeld gebruik ik echter alleen de hashtag #ebook15.

twitter archiverDoor op Start Tracking te klikken gaat Twitter Archiver zoeken en haalt via de Twitter API maximaal 1000 tweets op die maximaal 7 dagen oud zijn. Deze worden vervolgens in een nieuw tabblad geplaatst die de naam krijgt van de zoekactie.

twitter archiver
Zoals je hierboven (gedeeltelijk) kunt zien wordt er veel informatie in veel kolommen getoond voor elke tweet. De datum, de twitternaam, de volledige naam van het account, de tekst van de tweet, de doorklikbare tweet ID, de app waarmee de tweet geplaatst is, het aantal volgers van dat account, het aantal accounts dat gevolgd wordt, het aantal keren dat de tweet geretweet is, het aantal keren dat de tweet ‘geliked’ is, of het account verified is, sinds wanneer het twitteraccount actief is, de locatie, de bio uit het profiel en een link naar de profielfoto. Phew.

Stap 5. Wachten op de tweets die komen gaan. Twitter Archiver kijkt één keer per uur of er nieuwe tweets geplaatst zijn die aan de zoekactie voldoen. Die tweets worden dan automatisch toegevoegd onderaan in het tabblad. Dit gebeurt vanaf de servers van Google Drive en je hoeft daarvoor niet het document geopend te hebben. Dit gaat 24 uur per dag, zeven dagen per week gewoon door.

(Optionele stap) Downloaden en aanpassen. Nu het in een spreadsheet staat kun je vanzelfsprekend ook alles naar eigen smaak aanpassen. Doe dit echter niet (!) in Twitter Archiver maar download het bestand bijvoorbeeld als een Microsoft Excel bestand:

twitter archiver

In Excel kun je dan zonder problemen kolommen verwijderen of aanpassen. Ik verwijder bijvoorbeeld alle kolommen rechts van de tekst van de tweets.

Excel tweets(Optionele stap) Deactiveren van een zoekactie. Aangezien je slechts twee zoekacties actief kunt hebben in Twitter Archiver kan het dus zijn dat je zoekacties ook weer moet deactiveren om plaats te maken voor een nieuwe zoekactie. Dat is tevens logisch om te doen voor zoekacties die slechts tijdelijk nieuwe resultaten genereren. Misschien dat er morgen nog een verdwaalde tweet met de hashtag #ebook15 komt maar volgende week zeker niet meer. Die zoekactie kun je dan uitzetten in het menu onder Add-ons->Twitter Archiver->Manage Saved Searches.

manage saved searches

Selecteer vervolgens de zoekactie die je wilt verwijderen en klik op Delete.

delete search ruleDit zorgt er voor dat Twitter Archiver geen nieuwe tweets meer gaat zoeken. Het tabblad met de al gearchiveerde tweets blijft echter gewoon staan.

@ getipt via Digital Inspiration

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top