Toms Leesclub (of hoe Tom Kabinet tweedehands ebooks blijft verkopen)

toms leesclub
Eén ding moet je Tom Kabinet nageven: ze gaan niet bij de pakken neerzitten. Nadat de rechter in januari 2015 besloot dat het doorverkopen van ebooks weliswaar (en vooralsnog) toegestaan is – maar dat Tom Kabinet geen illegale ebooks mocht verhandelen – gooide Tom Kabinet het prompt over een andere boeg. Het aanbod van tienduizenden tweedehands titels werd dramatisch gereduceerd tot alleen die titels die aantoonbaar legaal waren en Tom Kabinet ging, net als zoveel andere ebookwinkels, nieuwe ebooks verkopen. Alle ebooks die ze verkochten konden dan vanzelfsprekend ook weer worden aangeboden door de kopers en als tweedehands ebooks verkocht worden.

Dat werd echter ook geen succes aangezien een aantal grote Nederlandse uitgevers weigerden hun titels via Tom Kabinet te laten verkopen. En zonder de ebooks van deze uitgevers had het weinig zin om te proberen om op deze manier legaal aan een collectie tweedehands ebooks te komen.

Toms Leesclub

Tom Kabinet diende weliswaar een klacht in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maar besloot het bedrijf dat het niet afhankelijk kon en wilde zijn van de uitgevers. Een nieuw businessmodel waarbij het zich richtte op de lezers en kopers van ebooks (bij andere ebookwinkels) werd uitgewerkt en in juni 2015 lanceerde Toms Leesclub dat handig inhaakte op de trend van ebookabonnementendiensten.

Voor een bedrag van €3,99 per maand kon je lid worden van Toms Leesclub waarbij je vervolgens (maximaal zes) ebooks (per maand) kon kopen voor €1,75 per stuk. Doneerde je echter de uitgelezen ebooks (of elders gekochte legale ebooks) weer terug naar Toms Leesclub, dan kreeg je daarvoor een week gratis lidmaatschap terug.

Het betekende dat iedereen relatief goedkoop lid kon zijn als je minstens 4 boeken per maand kocht (en terug doneerde) maar het was natuurlijk vooral bedoeld om te stimuleren dat het aanbod van tweedehands ebooks in Toms Leesclub op peil bleef. Door te werken met het doneren van de downloadlinks van de o.a. bij Bol.com legaal gekochte ebooks (en niet meer het uploaden van ebooks toe te staan) hield Tom Kabinet zich aan de uitspraak van de rechter en wist het de boycot van de grote uitgevers ook nog eens te omzeilen.

Toms Leesclub 2.0

Afgelopen week paste Tom Kabinet wederom het model van Toms Leesclub aan. Het vaste abonnementsgeld van €3,99 is afgeschaft, de beperking van maandelijks maximaal zes ebooks kunnen kopen is opgeheven en de gedoneerde/verkochte ebooks leveren nu credits op in plaats van weken gratis lidmaatschap. De credits zijn nu nodig om de tweedehands ebooks te kunnen kopen als aanvulling op het basisbedrag van 2 euro voor elk ebook.

Het credits-systeem doet een beetje denken aan de Air Miles waarbij je in de shop diverse producten kunt kopen voor een geldbedrag, aangevuld met een bepaalde hoeveelheid Air Miles.

toms leesclubHet is een hele interessante en slimme zet van Toms Leesclub als je er even over nadenkt. Als lid wordt het een stuk overzichtelijker en hoef je niet meer te betalen voor het privilege om uberhaupt tweedehands ebooks te kunnen kopen. Als je een maand geen ebooks kocht en/of inleverde dan was je voorheen alsnog 4 euro kwijt terwijl je nu simpelweg alleen betaalt voor het ebook dat je wilt kopen. Lekker simpel, nietwaar?

Maar het nieuwe model brengt vooral veel meer flexibiliteit voor Toms Leesclub. In de oude situatie leverde elk bestseller ebook een week gratis lidmaatschap op voor een lid maar moest de leesclub dezelfde week ook geven voor een vaag en onbekende goedkope titel. In de nieuwe situatie is er variatie mogelijk en kunnen meer credits gegeven worden voor een populaire titel dan voor een titel waar Toms Leesclub eigenlijk niet op zit te wachten. Om wat voor reden dan ook.

Aan de andere kant kan Toms Leesclub op basis van de populariteit van een titel bepalen hoeveel additionele credits een koper moet inleveren bovenop het nieuwe basisbedrag van 2 euro. Op de site zie je dat de populaire titels, op een enkele uitzondering na, voor 2 euro en 100 credits verkocht worden. In de collectie zijn echter ook titels aanwezig die voor 10 of 40 credits te koop zijn.

Hoe kom je aan (genoeg) credits?

Credits zijn dus feitelijk valuta waarvan Toms Leesclub zelf de wisselkoers bepaalt. Voor gewilde titels worden meer credits gegeven dan voor de minder gewilde titels en als je een bij Toms Leesclub gekocht ebook ook weer terugdoneert dan levert dat ook meer credits op. Op die manier wordt zowel het doneren zelf gestimuleerd omdat je letterlijk een tegoed opbouwt waarmee je andere ebooks kunt kopen maar kan de leesclub het aanbod ook aantrekkelijker maken door het verkopen van populaire titels te belonen.

Welke ebooks de meeste credits opleveren is daardoor echter niet te voorspellen. In het scherm waar je de downloadlink opgeeft vul je de titel en auteur in van het boek en krijg je (dan pas) te zien hoeveel credits dat boek je gaat opleveren. Als je tenminste de titel en auteur correct ingevuld hebt zoals het ook in de database van Toms Leesclub voorkomt.

Bij een titel uit de Bestseller 60 – “Het meisje in de trein” van Paula Hawkins in dit geval – levert dat 100 credits op:

toms leesclubMaar een titel van Haruki Murakami levert een stuk minder op:

toms leesclub
Je moet dus ongeveer je hele collectie Murakami ebooks verkopen aan Toms Leesclub om voldoende credits te verzamelen zodat je voor 2 euro één nieuwe titel kunt kopen. Of één bestseller opofferen natuurlijk.

En als je geen zin hebt om je gekochte ebooks om te zetten naar credits maar wel ebooks bij Toms Leesclub wilt kopen? Dan blijk je ook credits met geld te kunnen kopen en betaal je 5 euro voor 100 credits.

toms leesclub credits kopen
Wil je niets met credits doen dan betaal je dus 7 euro voor een gemiddeld ebook. Dat is in het geval van een bestseller in de meeste gevallen nog steeds goedkoper dan de nieuwprijs elders maar voor andere titels kan het betekenen dat je bij Toms Leesclub niet of nauwelijks goedkoper uit bent.

Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met geld de benodigde credits koopt. Of te diep nadenkt over het feit dat je net je Murakami ebooks effectief voor 50 cent per stuk verkocht hebt. Nee, het is het verkopen van je oude ebooks om daarmee goedkoop “nieuwe” ebooks te kopen. Alsof je het statiegeld van 10 lege flessen gebruikt om een nieuwe volle fles te kopen.

En dat heeft Toms Leesclub best slim bedacht om gewoon tweedehands ebooks – legaal – te blijven verkopen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top