Negen jaar Vakblog

Sinterklaas is al weer het land uit en dat herinnert me er voor de negende keer aan dat ik mijn (vak)blogverjaardag mag vieren. Op 6 december 2006 besloot ik dat het schrijven over de nieuwtjes en wetenswaardigheden die ik interessant vond, ook de beste manier was om er daadwerkelijk wat mee te doen.

Hoe gemakkelijk is het namelijk om wat interessants te lezen en dat puur ter kennisgeving aan te nemen? Maar hoe lastig is het om *echt* te snappen waar het over gaat zodat je het ook in de goede context kunt plaatsen? Vanuit jouw eigen perspectief? En om dat toe te kunnen passen op de onderwerpen waar jij mee bezig bent?

Een voorzichtig begin

Dus rommelde ik – zo voelde dat echt – gezellig aan met het overnemen van nieuws dat mij boeide en vulde ik dat aan met een klein beetje mening. Ik probeerde dingetjes zelf uit en deelde dat weer op Vakblog. Het waren vooral korte stukjes (bijna niet meer voor te stellen natuurlijk) en ik schreef ze als ik er tijd, zin en inspiratie voor had: meestal enkele keren per maand. Pas een jaar later gooide ik er een schepje bovenop en begon ik meer (soms langere) stukken te schrijven toen ik gefascineerd raakte door ebooks en ereaders. Nou ja, die ene iLiad ereader vooral :) Het bleven echter vooral korte nieuwsberichtjes waar ik zo min mogelijk tijd in stopte omdat ik het al druk genoeg had met werk en gezin.

Ik deed dat nog eens drie jaar maar toen, in 2011, begon de klad er in te komen. Ik moest mezelf iedere keer eraan herinneren om nog eens een stukje te schrijven en het kwam er bijna nooit meer van. Het nadeel van een blog dat je zelf schrijft maar ook *voor* jezelf schrijft is dat je wel heel erg afhankelijk bent van je eigen motivatie. En dus kwam ik op het punt dat ik na begon te denken om er mee te stoppen.

Niet minder maar meer Vakblog

Stoppen voelde echter ook niet goed en dus besloot ik dat ik mezelf een poging verschuldigd was om het juist meer te gaan geven. Eén jaar lang minimaal 1 blogpost per dag. Om ervoor te zorgen dat ik van schrijven en bloggen de prioriteit maak, ongeacht of ik inspiratie had, toevallig iets interessants was tegenkomen of uberhaupt zin had om te schrijven.

Dat werkte aanzienlijk beter dan ik had durven hopen. Vakblog haalde de zesde verjaardag zonder problemen in 2012 en ik ben verbaasd dat die mijlpaal nu al weer drie jaar geleden is. De tijd vliegt voorbij :)

Terugblik op het negende jaar

Het tweetweekoverzicht van vanochtend was de 1627ste blogpost op dit blog. Precies een jaar geleden waren dat er 1410 en dat betekent dat ik er 217 geplaatst heb sindsdien. Dat is wat minder dan de voorgaande jaren maar ik heb het dagelijkse bloggen ook echt losgelaten en streef nu naar zo’n 15 tot 17 elke maand. Ik verwacht dat het de komende jaren geleidelijk minder zal worden aangezien ik probeer om de structuur van (lange) achtergrond- en opinie-artikelen, afgewisseld met enkele rubrieken, consistenter te krijgen. Minder de actualiteit volgen en meer inplannen zeg maar. Maar goed, dat wil ik al 2 jaar en dat lukt niet altijd.

Dat gezegd hebbende werkt het erg prettig om bepaalde vaste onderdelen te hebben. Elke zondag een tweetweekoverzicht waarin ik terug ga naar het oorspronkelijke idee van Vakblog en ik nieuwsberichtjes/tweets nader toelicht zodat ik het zelf ook beter kan plaatsen. Elke maand de Recht op informatie column zoals die ook in de IP verschijnt. Al zal ik daar voor volgend jaar iets nieuws voor moeten gaan bedenken. Maar ook af en toe een boekenplog, elk kwartaal de bespreking van de CB cijfers over ebooks en min of meer maandelijks de uitleencijfers van ebooks zoals die door de KB samengesteld worden. Plus maandelijks een stukje over het prijsbeleid van ebooks en waar je de bestseller ebooks het goedkoopst kunt vinden.

En tussendoor waren het ook in 2015 weer veel artikelen over auteursrechten (in het onderwijs), nieuwe auteursrechtwetgeving, het uitlenen van ebooks door de bibliotheken, alle andere ebookdiensten zoals die van Tom Kabinet, Elly’s Choice en Bliyoo, (sociale) DRM, Calibre en de uitleg van diverse webtools en webdiensten die ik zelf interessant vind.

Minder blogposts hebben echter niet geleid tot minder bezoekers. Integendeel zelfs, in 2015 kwamen er wederom meer bezoekers dan ooit en mocht ik in september zelfs ruim 35.000 bezoekers welkom heten met dank aan enkele blogposts die het bijzonder goed deden in Google om wat voor reden dan ook. Die piek heb ik niet vastgehouden maar 25.000 maandelijkse bezoekers is tegenwoordig de ondergrens op Vakblog. Totaal onwerkelijk want volgens mij heb ik de eerste vier jaar in totaal nog niet eens 25.000 bezoekers gehad en ik herinner me nog de mijlpaal in 2012 toen ik maar liefst 1000 bezoekers in 1 maand langs kreeg.

Op naar tien jaar Vakblog!

Een vraag die me regelmatig gesteld wordt – steeds vaker zelfs – is wat ik er voor mezelf uithaal en of het niet zonde is dat ik geen geld verdien aan dit blog? Die vraag vind ik lastig om te beantwoorden want als je de vraag stelt dan denk je sowieso al anders over bloggen dan ik. Ik ben gaan bloggen toen bloggen nog nieuw was en het echt een nieuw medium was waar iedereen met zijn of haar boodschap op terecht kon. De laatste jaren is, na een gigantische dip in het bloglandschap, bloggen weer populairder dan ooit maar gaat het nu een andere fase in waarbij er ook commercieel gekeken wordt naar bloggen.

Maar niet door mij :)

Ik ben dit jaar wederom blij geworden van de vele reacties op Twitter en in Het Echte Leven naar aanleiding van iets dat ik op mijn blog geschreven heb. Ik vind het ook geweldig dat sommige mensen me dit jaar zijn gaan attenderen op mogelijk interessant nieuws. Laat staan dat je met ze van gedachten kunt wisselen over wat het betekent, zoals met Ylva die namens de KB de uitleenstatistieken voor ebooks verzamelt en in grafieken presenteert. En hoe bijzonder is het dat me afgelopen week verteld werd bij een zakelijke afspraak dat alle aanwezigen mijn blog kenden en dat ze daarom ook graag met mij van gedachten wilden wisselen over waar zij mee bezig waren?

Precies dat laatste, dat exact, is wat ik uit mijn blog haal. Ik heb de leukste manier die ik kan bedenken om met mijn werk en met mijn vak bezig te zijn. Niet alleen op mijn zolderkamer achter de laptop maar samen met anderen. Ik hoop dat het alleen maar meer wordt met de fijne contacten en het ontmoeten van nieuwe mensen. Daar heb ik geen advertorials, AdWords, affiliated links of andere gesponsorde teksten voor nodig.

Dus blijf ik schrijven over ontwikkelingen in het auteursrecht, ga je ongetwijfeld tientallen blogposts over ebooks, ebookdiensten, ebookontwikkelingen enz van me krijgen, komen er hopelijk wat meer boekenplogs dan het afgelopen jaar, blijf ik de statistieken van CB en KB gewoon door-analyseren omdat het me mateloos boeit, komen er weer Calibre blogposts omdat ik nog steeds maar een fractie van de mogelijkheden van dat programma ken en zal het in 2016 waarschijnlijk vaker over Open Access en onderzoeksdata gaan aangezien ik me daar voor mijn werk op ga storten (voor het hbo mijns inziens net zo relevant als voor de universiteiten).

En ik herhaal het maar even: als jij eens zin hebt om jouw mening of visie over een boek-, onderwijs-, juridisch- of bibliotheekgerelateerd onderwerp te geven, ik zou het echt leuk vinden om het als gastblog te plaatsen. Ik had er in 2015 maar eentje (dank Jurgen!) en ik *weet* dat er tientallen, nee honderden, mensen rondlopen wiens ideeën absoluut de moeite waard zijn om gedeeld te worden. Het zou een groot compliment zijn als ik volgend jaar kan melden dat in het tiende jaar van Vakblog ook andere collega’s over hun eigen onderwerpen wilden vertellen.

Hoe dan ook, het wordt vast een interessant jaar!

@foto via Pixabay met een CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (21) Write a comment

  1. Al negen jaar een belangrijke bron van inspiratie en kennis. Proficiat en ga vooral zo door.

    Reply

  2. Proficiat met de negende verjaardag. Ik ben blij dat jij veel plezier hebt aan het schrijven, want ik beleef enorm veel plezier aan het lezen van je schrijfsels.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top