Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de december 2015 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er regelmatig acties waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Ook deze probeer ik in kaart te brengen!

De huidige top 5 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Na de bijzondere constatering vorige keer toen er geen enkel prijsvoordeel te behalen viel voor de vijf bestseller ebooks, zijn er gelukkig weer onderlinge verschillen tussen de diverse ebookwinkels en valt er wel degelijk een voordeel te behalen.

De top 5 bevat uit vier van de vijf titels van vorige keer, aangevuld met één nieuwe titel (Judas) ten opzichte van een maand geleden.

 1. De Amerikaanse prinses door Annejet van der Zijl;
 2. Ma door Hugo Borst;
 3. Neem een geit door Claudia de Breij;
 4. Judas door Amos Oz;
 5. Dit kan niet waar zijn door Joris Luyendijk.

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als vele andere, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt. Ook kijk ik bij het aanbod van de leesclub vanTom Kabinet aangezien je daar eventueel ook de ebooks tweedehands kunt kopen..

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (16 december 2015). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de beschikbaarheid van titels bij Tom Kabinet.

In tabelvorm

bestseller ebooks december 2015
De Amerikaanse prinses – het duurste ebook dat tot nu toe in de top 5 stond – blijft onveranderd prijzig bij alle ebookwinkels. Wie hoopte op een tweedehands exemplaar wordt teleurgesteld want bij Tom Kabinet is de titel niet verkrijgbaar (op moment van schrijven). Datzelfde geldt ook voor Neem een geit en Judas, de nieuwste titel van Amos Oz.

Had je Ma nog niet gekocht, dan is het daarvoor nu het geschikte moment. Bij Amazon en Bol is er maar liefst 50% korting op het ebook. Verrassend genoeg krijg je deze korting ook bij Ebook.nl en Libris/Blz (verrassend want die volgen de acties van Bol en Amazon nog niet eerder).

Ook Dit kan niet waar zijn is opnieuw bij enkele ebookwinkels met een stevige korting te vinden. Bij Amazon en Bol is de ebookversie (wederom) voor €7,99 verkrijgbaar terwijl je er bij Ebook.nl twee euro meer voor betaalt; nog steeds vijf euro minder dan bij de overige ebookwinkels.

Conclusies?

De donkere dagen voor Kerst zijn natuurlijk ideaal om te lezen (op je ereader met schermverlichting :P) en gelukkig is er deze keer wel wat voordeel te behalen. Niet bij de dure ebookversie van De Amerikaanse Prinses, het boek van Claudia de Breij en de fonkelnieuwe titel van Amos Oz maar bij Amazon en Bol ben je wel een stuk goedkoper uit voor Ma en Dit kan niet waar zijn.

Wil je ze toch allemaal aanschaffen? Dan ben je, zoals gewoonlijk, weer het goedkoopst uit bij Amazon en Bol. Daar betaal je in totaal €54,45 voor de vijf ebooks in plaats van de totale papieren prijs van €104,88. Bij Ebook.nl betaal je €56,45, bij Libris & Blz €61,45 terwijl je bij zowel Bruna als Google Play Books €65,95 moet afrekenen.

Je bespaart deze maand dus bij Bol en Amazon iets meer dan 50 euro als je digitaal leest en daarmee betaal je voor een ebook gemiddeld 52% van de prijs van de papieren versie. Ter vergelijking: dat was 61% vorige maand.

Andere acties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van bestseller ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij andere ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • Tot en met 31 december is er bij (o.a. Bol, Amazon, Ebook.nl, Libris en Blz) een actie voor de beste ebooks van 2015. Daar blijkt ook de korting voor Ma en Dit kan niet waar zijn vandaan te komen want deze bestsellers zitten, samen met tientallen andere titels die dit jaar in de Bestseller 60 stonden, bij de titels waar je maximaal 50% korting op kunt krijgen. Kobo noemt de actie daarom ook ‘de bestsellers van 2015‘ terwijl Ebook.nl de actie de Top 25 van 2015 gedoopt heeft. Je hebt nog 2 weken de tijd om een flink voordeel te behalen;
 • Bij Kobo is er deze gehele maand Decemberlezen: tot eind december betaal je €6,99 voor een selectie van 40 titels. Deze actie vind je ook terug bij Ebook.nl;
 • Over Kobo gesproken: de Kobo Glo HD ereader is van 14 december t/m 27 december in de aanbieding voor €109 (ipv €129). Daar krijg je dan ook een ebookcadeaukaart bij van 10 euro die je later kunt gebruiken voor een ebook naar keuze. Of twee;
 • Bij Amazon zijn de acties min of meer samengevat onder de noemer Kindle Deals. Er zitten echter ook koopjes bij die niet bij de andere ebookwinkels te vinden zijn, zoals Het Rosie Project voor €2,99.
 • Bij Libris vind je – en dat doen ze altijd erg netjes – keurig alle acties en aanbiedingen terug op één handige pagina. Daar staan de Decemberlezen en de beste ebooks van 2015 eveneen op vermeld maar je vindt er ook een actie terug met (21) ebooks van nieuwe veelbelovende auteurs voor de helft van de prijs. Deze actie loopt tot en met 22 december.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top