Facebook Graph Search is (een beetje) terug als je naar personen wilt zoeken

facebook graph search
In 2013 introduceerde Facebook een compleet nieuwe zoekfunctie waarmee je met speciale zoekcommando’s kon zoeken naar mensen, plaatsen, foto’s en ‘likes’ binnen Facebook zelf. Facebook Graph Search (Facebook Sociogram in Nederland, behalve dat het nooit uitgerold zou worden hier) bood de mogelijkheid om gericht te zoeken naar mensen die o.a. een specifiek iets leuk vinden, die voor moeten komen in jouw vriendenkring of in de plaats waar jij woont.

Je kon probleemloos zoeken naar al je vrienden die de Facebookpagina van de PVV geliked hadden of die hun relatiestatus op ‘It’s complicated‘ hadden staan. Een krachtige zoekfunctie dus maar ook eentje die meer informatie onthulde over Facebookgebruikers dan ze zich zelf realiseerden. Het ging (uiteindelijk) zelfs Facebook te ver en in december 2014 kwam Facebook met een nieuwe Facebook Search waarbij de oude zoekmogelijkheden, filters en interface van Graph Search afgevoerd werden.

Ogenschijnlijk.

Een aantal zoekcommando’s – die met natuurlijke taal werken, zoals my friends who live in deventer – zijn nog steeds te gebruiken in Facebook als je de taal op Engels hebt staan. Facebook geeft je echter geen hints meer welke zoekcommando’s van Graph Search nog steeds werken.

Auto-aanvullen werkt nog steeds wel dus als je begint met people who like te tikken, dan doet Facebook wel de suggestie dat je people who like donald j trump eens zou kunnen proberen om Facebook gebruikers in je omgeving te vinden die de pagina van de controversiële Republikeinse presidentskandidaat een like hebben gegeven. Je moet al wel weten hoe de zoektaal werkt want Facebook geeft je geen zoekscherm waarin je handig kunt aangegeven waar je precies naar op zoek bent.

Graph Search is terug

Filmmaker en hobbyprogrammeur Michael Morgenstern ontwikkelde echter een tool met webformulier die wel dat exacte zoekscherm biedt. Dat deed hij om een discussie te beginnen: Why doesn’t Facebook make it easy to find things we put on the site? Search is Back gives you tons of custom options for Facebook search. Play with the knobs and add some friends to the box and see what you can do!

facebook graph search is terug
In dit zoekscherm kun je wederom op diverse aspecten van iemands profielgegevens gaan zoeken, zoals o.a. de status van hun relatie, de plek waar ze wonen en het bedrijf waar ze werken (gewerkt hebben). Bij interest zoekt Search is back dus naar personen die de opgegeven Facebook pagina’s een like gegeven hebben.

facebook graph search is terug
Op de overige tabbladen kun je naar Evenementen, Berichten en Foto’s zoeken en hoewel die functionaliteiten ook standaard in de huidige Facebook Search zitten, kun je hier bijvoorbeeld wel heel gericht zoeken naar berichten van je vrienden of vrienden-van-je-vrienden.

Na het invullen van het zoekformulier voert Search is back die zoekactie uit bij Facebook zelf. Het ingevoerde wordt vertaald naar de zoekcommando’s van Facebook en je krijgt de zoekresultaten dan ook terug op de site van Facebook. Welke zoekresultaten dat zijn, is sterk afhankelijk van je eigen instellingen: met de Nederlandse taalinstellingen krijg je weinig of geen resultaten omdat Graph Search/Sociogram nooit beschikbaar is geweest. Zet dus de taal op Engels als je dit wilt proberen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top