Screenshots maken (en delen) op een Xbox One

Een screenshot maken op je pc is niet erg ingewikkeld. Op een console (spelletjescomputer klinkt al net zo belabberd als schermopname) is dit aanzienlijk minder eenvoudig en vanzelfsprekend. Aangezien ik graag de bijzondere momenten in de spellen die ik speel bewaar als screenshots, leg ik voor mezelf vast welke stappen daarvoor nodig zijn voor de verschillende consoles.

Xbox One

xbox one controllerScreenshots maken op een Xbox One kan pas sinds de update die de console in maart 2015 kreeg.

Als je een Kinect hebt kun je ‘Xbox, schermopname maken‘ tegen je Xbox One zeggen om een screenshot te maken maar de meeste mensen zullen de controller (willen) gebruiken. Met bewegende beelden heb je daar sowieso een betere timing mee voor het precieze moment van het maken van een screenshot.

Stap 1. Screenshot maken

Een screenshot maak je door twee keer te drukken (dubbelklikken) op de Home knop van de controller. Het spel (of de applicatie) pauzeert meteen en er verschijnt een scherm dat vraagt wat je precies wilt doen:

xbox one screenshots1
Druk op de Y-knop om het screenshot op te slaan en (automatisch) verder te gaan met het spel of de applicatie.

Stap 2.  Open Game DVR

Alle screenshots worden bewaard op de harde schijf van de Xbox One maar je kunt ze er niet rechtstreeks vanaf halen. Dit moet per se via de Game DVR app die je terugvindt bij Mijn games en apps in het hoofdmenu van je Xbox One.

xbox one screenshots 2
De laatstgemaakte screenshots staan meteen bovenaan maar als je er veel gemaakt hebt van meerdere spellen of applicaties, dan kun je eventueel de lijst nog filteren op het specifieke spel.

Stap 3. Selecteer een afbeelding om te delen

Selecteer het screenshot dat je wilt bewaren door met de pijltjestoetsen te navigeren. Heb je de goede te pakken? Klik dan op de Menu knop om de verschillende opties te zien en kies dan voor Delen (de bovenste).

xbox one screenshots 3
Stap 4. Kies de plek waar je het naar toe wilt delen

xbox one screenshots 4
Je kunt een screenshot in je Activiteitsfeed plaatsen zodat je Xbox Live vrienden het te zien krijgen, het opnemen in een bericht naar een andere Xbox Live-gebruikers of in de Showcase zetten van je profielpagina. Wil je al je Twittervrienden laten weten wat je aan het doen bent, dan kan dat hier ook maar aangezien ik de afbeeldingen voor mezelf wil bewaren kies ik er voor om ze naar mijn OneDrive te versturen.

xbox one screenshots 5
Het voordeel van het verzenden naar OneDrive is dat de afbeelding op de maximale resolutie van 1920×1080 opgeslagen wordt (in tegenstelling tot alle andere opties waar het screenshot verkleind en gecomprimeerd wordt). Screenshots worden in de – automatisch aangemaakte – submap Xbox Screenshots geplaatst in je OneDrive map voor de afbeeldingen. Vervolgens kun je ze natuurlijk zelf nog bewerken en handmatig delen waar je wilt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top