Screenshots maken (en delen) op een Wii U

Een screenshot maken op je pc is niet erg ingewikkeld. Op een console (spelcomputer klinkt raar in mijn oren, net als schermopname) is dit aanzienlijk minder eenvoudig en vanzelfsprekend. Aangezien ik graag de bijzondere momenten in de spellen die ik speel bewaar als screenshots, leg ik voor mezelf vast welke stappen daarvoor nodig zijn voor de verschillende consoles. Na de Xbox One en Playstation 4 is de Wii U de laatste console die ik voorbij laat komen.

Wii U

Nintendo doet altijd alles op zijn eigen manier en dat is voor het maken en delen van screenshots niet anders bij de Wii U. Lange tijd waren alle online mogelijkheden beperkt tot het eigen Miiverse sociale netwerk maar eind 2013 voegde Nintendo de mogelijkheid toe om screenshots te maken en die via een eigen webdienst te delen vanaf zowel de Wii U als de Nintendo 3DS.

Delen via één van de sociale netwerken en vervolgens de afbeeldingen uit je eigen tweet, Facebook bericht of Tumblr update halen is daarmee ook de enige manier om de screenshots van je Wii U te halen. Wat echter wel bijzonder is, is dat het mogelijk is om te kiezen tussen een screenshot van het beeld dat op je TV te zien is of het beeld dat op de Gamepad te zien is, de controller van de Wii U.

Wii U gamepad

Stap 1. Pauzeer het spel of applicatie op het moment waarvan je een screenshot wilt

Het maken van een screenshot op de Wii U werkt wat indirecter dan voor de andere consoles. Op het moment dat op de TV of op je Gamepad iets te zien is waarvan je een screenshot wilt, dien je op de HOME knop te drukken op je Gamepad. Dat pauzeert wat er gaande is en brengt je naar een scherm waar je vervolgens enkele andere applicaties kunt starten.

Wii U screenshots1

Stap 2. Start Internet Browser en ga naar i.nintendo.net

Voor een webapplicatie heb je natuurlijk een browser nodig en dus is de volgende stap om de Internet Browser applicatie te starten. De Wii U Image Share applicatie kun je vinden op i.nintendo.net

Wii U screenshots2
Op de pagina van Wii U Image Share kun je lezen dat dit stappenplan eigenlijk overbodig is omdat het moeiteloos zou moeten zijn om screenshots te plaatsen op Twitter, Facebook en/of Tumblr. Over de definitie van moeiteloos verschillen Nintendo en ik van mening kennelijk.

Om screenshots te kunnen delen via één of meerdere van de sociale netwerken zul je – eenmalig – moeten inloggen op de netwerken van keuze om de Wii U te autoriseren. Dat gaat gelukkig redelijk vlot met behulp van de Gamepad. Screenshots worden straks automatisch geplaatst op alle netwerken waar je ingelogd bent dus hou daar rekening mee voordat je op alle drie hetzelfde plaatst.

Stap 3. Selecteer een screenshot en deel het op een sociaal netwerk

Wii U screenshots3
Zodra je dit gedaan hebt kun je op de Browse-knop klikken om een screenshot te selecteren. Dat lijkt wat vreemd omdat je nog geen screenshot gemaakt hebt maar dat blijk je wel degelijk gedaan te hebben.

Wii U screenshots4
Er wordt namelijk gevraagd welke van de schermen – die actief waren op het moment dat je op de HOME-knop drukte – je als screenshot wilt uploaden. In het bovenstaande voorbeeld is dat hetzelfde beeld maar dat kunnen (zullen) op de Wii U ook twee verschillende beelden zijn aangezien veel applicaties en games de Gamepad gebruiken voor andere functionaliteiten.

Selecteer het beeld/scherm dat je wilt uploaden en de webapplicatie plaatst het screenshot op de sociale netwerken waarop je ingelogd bent.

Wii U screenshots5
Door twee keer op de HOME-knop te drukken kom je terug in het spel of applicatie en kun je verder waar je gebleven was. Wil je de afbeeldingen op je eigen computer bewaren of op een andere plek uploaden? Dan zul je de afbeelding handmatig moeten opslaan uit je eigen bericht of tweet. Niet ideaal – en zeker niet moeiteloos – maar het werkt wel! De hashtags worden er overigens automatisch door de Wii U bij geplaatst en kunnen niet aangepast worden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2020 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top