Screenshots maken (en delen) op een Playstation 4

Een screenshot maken op je pc is niet erg ingewikkeld. Op een console (spelcomputer klinkt raar in mijn oren, net als schermopname) is dit aanzienlijk minder eenvoudig en vanzelfsprekend. Aangezien ik graag de bijzondere momenten in de spellen die ik speel bewaar als screenshots, leg ik voor mezelf vast welke stappen daarvoor nodig zijn voor de verschillende consoles.

Playstation 4

De Playstation 4 is ontworpen met het delen van screenshots (en video-opnames) in het achterhoofd. De controller heeft een eigen Share-knop die precies dat doet en het is dan ook kinderspel om een screenshot te maken en te delen via Facebook of Twitter. Het afgelopen jaar zijn er echter wel via updates functionaliteiten toegevoegd aan deze mogelijkheid waardoor het nu o.a. mogelijk is om de afbeeldingen in het PNG formaat in betere kwaliteit op te slaan maar ook om de screenshots te kopiëren naar een USB stick of externe harde schijf.

dualshock4 controller voor de Playstation 4
Stap 1. Screenshot maken (en eventueel de instellingen aanpassen)

Door op de Share-knop te drukken kun je een screenshot of een videoclip uploaden naar Facebook of Twitter. Wil je alleen een screenshot opslaan dan volstaat het om op de Playstation 4 triangle knop te drukken.
playstation 4 screenshots
Door hier op de Options-knop te drukken kun je veranderen wat er precies gebeurt als je de Share-knop gebruikt (ik heb het zo ingesteld dat 1x kort drukken een screenshot maakt zonder dat het deelscherm te voorschijn komt). Ook kun je in een submenu het bestandsformaat veranderen van JPG naar PNG. Het PNG formaat maakt een wat betere kwaliteit screenshots mogelijk hoewel er een waarschuwing bij verschijnt dat niet alle games en applicaties het ondersteunen. Ik ben zelf echter nog nooit tegen een probleem aangelopen.

De Playstation 4 maakt standaard een screenshot als je een trofee wint in een spel. Ook al heb je nog nooit handmatig een screenshot gemaakt, de kans is dus zeer groot dat je wel degelijk een voorraadje screenshots op de harde schijf van je Playstation 4 hebt staan. Wil je liever niet dat er automatisch een screenshot gemaakt wordt als je een trofee wint? Dan kun je dat ook bij de instellingen voor delen aanpassen.

Stap 2. Open de Capturegalerie

Alle screenshots (en videoclips) worden opgeslagen in de Capturegalerie. Dat is een applicatie die je terug kunt vinden in de Bibliotheek. De Bibliotheek staat altijd geheel rechts in het hoofdmenu op de PS4 en toont alle beschikbare games en applicaties voor jouw account. Afhankelijk van hoeveel games je in je account hebt zitten kun je filteren op Applicaties om de Capturegalerie sneller te vinden.

playstation 4 screenshots
In de Capturegalerie vind je alle screenshots terug, geordend per game of applicatie waarin je ze gemaakt hebt:

playstation 4 screenshots

Stap 3. Kopiëren naar een USB-apparaat

Je kunt nu de screenshots bekijken die je alsnog wilt delen via social media of, in dit geval, wilt kopiëren naar een USB-stick zodat je ze op je computer kunt bewerken en/of opslaan. Ik kies er voor om alles te kopiëren.

playstation 4 screenshots
In de Capturegalerie kun je met de Share-knop (wederom) screenshots uploaden naar Facebook of Twitter (als je die gekoppeld hebt) of ze als bericht naar vrienden op het Playstation Network. Met de Options-knop krijg je echter de mogelijkheid om screenshots te kopiëren naar een USB-opslagapparaat.

playstation 4 screenshots
Afhankelijk van hoeveel screenshots er in de map staan krijg je de mogelijkheid om de screenshots te selecteren die je naar een USB-stick wilt kopiëren. De datum maakt onderdeel uit van de bestandsnaam en je kunt aan het icoontje onder die bestandsnaam zien wat voor soort screenshot het is. In het bovenstaande voorbeeld heb ik alles geselecteerd en zie je een zestal screenshots die automatisch gemaakt zijn bij het behalen van een trofee.

playstation 4 screenshots
Zorg dat je een USB-stick in één van de USB-poorten van de PS4 hebt gedaan (hoeft niet leeg te zijn maar moet wel over voldoende ruimte beschikken natuurlijk) en dan kun je op OK klikken om de screenshots te kopiëren. Ze worden vervolgens in een mappenstructuur PS4->SHARE->Screenshots geplaatst waarbij elke game ook weer een eigen submapje krijgt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top