Een backup maken en terugzetten van je Calibre bibliotheek, instellingen en plugins

backup maken van calibreNiets is vervelender dan vele uren spenderen aan het vullen van je Calibre bibliotheek (of bibliotheken), netjes aanpassen van alle metadata, configureren en installeren van nuttige plugins en de instellingen naar eigen smaak, om vervolgens alles kwijt te raken na een probleem met je computer omdat je geen backup gemaakt hebt.

Maar hoe maak je een backup van zowel je Calibre bibliotheek, de geïnstalleerde plugins en alle instellingen? In dit artikel leg ik uit hoe je dit handmatig kunt doen door het kopiëren van enkele mappen maar ook hoe je dat met de nieuwe exporteer/importeer mogelijkheid in Calibre zelf kunt doen.

Backup maken van Calibre: zelf kopiëren van mappen

In beginsel kun je eenvoudig een backup maken van Calibre door een aantal mappen te kopiëren naar bijvoorbeeld een USB-stick of een externe harde schijf. Op een andere computer (of op dezelfde als je bijvoorbeeld Windows opnieuw geïnstalleerd hebt) kun je dan een nieuwe versie van Calibre installeren en daarna de mappen terugzetten voor alle instellingen, plugins en de bibliotheek/bibliotheken.

De map met de programmabestanden hoef je niet te backuppen aangezien Calibre de plugins & instellingen en de bibliotheken in aparte mappen plaatst. Welke mappen moet je dan wel backuppen en terugzetten?

  • Alle plugins en andere bestanden die specifiek voor jouw instellingen zijn worden door Calibre (in Windows) opgeslagen in de map AppData/Roaming/Calibre in je eigen gebruikersmap. De AppData map en alle onderliggende mappen worden echter standaard niet getoond in de Verkenner en je zult bij de opties van de Verkenner moeten aangeven dat deze de verborgen bestanden en mappen moet tonen om ze te kunnen kopiëren naar een USB-stick of externe harde schijf;
  • Bibliotheken – en alle ebooks die je daar in geplaatst hebt plus de metadata – worden in de map geplaatst die je zelf moet aangeven als je een nieuwe bibliotheek aanmaakt. Standaard maakt Calibre een map ‘Calibre’ aan in je Mijn Documenten map en als je dus nooit een nieuwe bibliotheek hebt aangemaakt is de kans groot dat je bibliotheek daar dus te vinden is.

Zolang je maar een backup hebt van de AppData/Roaming/Calibre map en de map waar je bibliotheek in staat kun je deze later terugzetten.

  1. Download en installeer in dat geval dus eerst weer (de recentste versie van) Calibre en..
  2. overschrijf de inhoud van de AppData/Roaming/Calibre daarna met de inhoud van je backup.
  3. Kopieer daarna de map met je bibliotheek terug naar de Calibre map in je Mijn Documenten. Overschrijf eventuele bestanden die tijdens de installatie van Calibre zijn aangemaakt.
  4. (Optioneel) Je kunt de bibliotheek ook op een geheel andere locatie neerzetten – zoals bijv. in een OneDrive of Dropbox map) – en dan in Calibre aangeven dat je de bibliotheek op die andere locatie wilt gebruiken. Dat doe je door in het menu op de knop met het boekenplankje te klikken en te kiezen voor Verwissel/maak bibliotheek.

Backup maken van Calibre: Exporteren/importeren vanuit Calibre zelf

Het handmatig kopiëren en terugzetten van een aantal (verborgen) mappen werkt weliswaar prima maar is niet heel erg gebruiksvriendelijk. Dat is de reden dat er in versie 2.47 van Calibre een backupfunctie is geïntroduceerd die dit allemaal een stuk eenvoudiger maakt.

backup maken van Calibre
Als je (rechts)klikt op het Calibre icoon in het menu – waar je het beheer van je bibliotheken doet – zie je daar nu ook een nieuwe optie Exporteer / importeer alle Calibre gegevens staan.

backup maken van Calibre

Deze nieuwe backupfunctie pakt de inhoud van de mappen met de instellingen, plugins en bibliotheken en maakt er één groot bestand van. Of meerdere als je hele grote bibliotheken hebt maar in mijn geval was het één bestand dat part-0001.calibre-data heet.

Als je klikt op Exporteer alle calibre data krijg je de vraag om de bibliotheek of bibliotheken te selecteren die je wilt backuppen en moet je een map op je computer aangeven waar de backup in geplaatst kan worden. Deze map moet leeg zijn!

Die map met backupbestand(en) kun je op een USB-stick, externe harde schijf of in een cloudopslagdienst zetten zodat je later alles weer terug kunt zetten.

Op een andere computer download en installeer je dan eerst Calibre opnieuw, om dan weer naar Exporteer / Importeer alle Calibre gegevens te gaan in het menu en nu te kiezen voor Importeer eerder ge-exporteerde data.

backup maken van Calibre
Klik op Kies een map en selecteer dan de map met het backupbestand erin om alle instellingen, plugins en bibliotheken terug te zetten zoals ze waren toen je de backup maakte.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (51) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top