Een backup maken en terugzetten van je Calibre bibliotheek, instellingen en plugins

backup maken van calibreNiets is vervelender dan vele uren spenderen aan het vullen van je Calibre bibliotheek (of bibliotheken), netjes aanpassen van alle metadata, configureren en installeren van nuttige plugins en de instellingen naar eigen smaak, om vervolgens alles kwijt te raken na een probleem met je computer omdat je geen backup gemaakt hebt.

Maar hoe maak je een backup van zowel je Calibre bibliotheek, de geïnstalleerde plugins en alle instellingen? In dit artikel leg ik uit hoe je dit handmatig kunt doen door het kopiëren van enkele mappen maar ook hoe je dat met de nieuwe exporteer/importeer mogelijkheid in Calibre zelf kunt doen.

Backup maken van Calibre: zelf kopiëren van mappen

In beginsel kun je eenvoudig een backup maken van Calibre door een aantal mappen te kopiëren naar bijvoorbeeld een USB-stick of een externe harde schijf. Op een andere computer (of op dezelfde als je bijvoorbeeld Windows opnieuw geïnstalleerd hebt) kun je dan een nieuwe versie van Calibre installeren en daarna de mappen terugzetten voor alle instellingen, plugins en de bibliotheek/bibliotheken.

De map met de programmabestanden hoef je niet te backuppen aangezien Calibre de plugins & instellingen en de bibliotheken in aparte mappen plaatst. Welke mappen moet je dan wel backuppen en terugzetten?

 • Alle plugins en andere bestanden die specifiek voor jouw instellingen zijn worden door Calibre (in Windows) opgeslagen in de map AppData/Roaming/Calibre in je eigen gebruikersmap. De AppData map en alle onderliggende mappen worden echter standaard niet getoond in de Verkenner en je zult bij de opties van de Verkenner moeten aangeven dat deze de verborgen bestanden en mappen moet tonen om ze te kunnen kopiëren naar een USB-stick of externe harde schijf;
 • Bibliotheken – en alle ebooks die je daar in geplaatst hebt plus de metadata – worden in de map geplaatst die je zelf moet aangeven als je een nieuwe bibliotheek aanmaakt. Standaard maakt Calibre een map ‘Calibre’ aan in je Mijn Documenten map en als je dus nooit een nieuwe bibliotheek hebt aangemaakt is de kans groot dat je bibliotheek daar dus te vinden is.

Zolang je maar een backup hebt van de AppData/Roaming/Calibre map en de map waar je bibliotheek in staat kun je deze later terugzetten.

 1. Download en installeer in dat geval dus eerst weer (de recentste versie van) Calibre en..
 2. overschrijf de inhoud van de AppData/Roaming/Calibre daarna met de inhoud van je backup.
 3. Kopieer daarna de map met je bibliotheek terug naar de Calibre map in je Mijn Documenten. Overschrijf eventuele bestanden die tijdens de installatie van Calibre zijn aangemaakt.
 4. (Optioneel) Je kunt de bibliotheek ook op een geheel andere locatie neerzetten – zoals bijv. in een OneDrive of Dropbox map) – en dan in Calibre aangeven dat je de bibliotheek op die andere locatie wilt gebruiken. Dat doe je door in het menu op de knop met het boekenplankje te klikken en te kiezen voor Verwissel/maak bibliotheek.

Backup maken van Calibre: Exporteren/importeren vanuit Calibre zelf

Het handmatig kopiëren en terugzetten van een aantal (verborgen) mappen werkt weliswaar prima maar is niet heel erg gebruiksvriendelijk. Dat is de reden dat er in versie 2.47 van Calibre een backupfunctie is geïntroduceerd die dit allemaal een stuk eenvoudiger maakt.

backup maken van Calibre
Als je (rechts)klikt op het Calibre icoon in het menu – waar je het beheer van je bibliotheken doet – zie je daar nu ook een nieuwe optie Exporteer / importeer alle Calibre gegevens staan.

backup maken van Calibre

Deze nieuwe backupfunctie pakt de inhoud van de mappen met de instellingen, plugins en bibliotheken en maakt er één groot bestand van. Of meerdere als je hele grote bibliotheken hebt maar in mijn geval was het één bestand dat part-0001.calibre-data heet.

Als je klikt op Exporteer alle calibre data krijg je de vraag om de bibliotheek of bibliotheken te selecteren die je wilt backuppen en moet je een map op je computer aangeven waar de backup in geplaatst kan worden. Deze map moet leeg zijn!

Die map met backupbestand(en) kun je op een USB-stick, externe harde schijf of in een cloudopslagdienst zetten zodat je later alles weer terug kunt zetten.

Op een andere computer download en installeer je dan eerst Calibre opnieuw, om dan weer naar Exporteer / Importeer alle Calibre gegevens te gaan in het menu en nu te kiezen voor Importeer eerder ge-exporteerde data.

backup maken van Calibre
Klik op Kies een map en selecteer dan de map met het backupbestand erin om alle instellingen, plugins en bibliotheken terug te zetten zoals ze waren toen je de backup maakte.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (51) Write a comment

 1. Bedankt voor je informatie maar hoe werkt dit op een iMac.
  Ik heb wil mijn huidige mac geheel opschonen en geheel opnieuw installeren.
  IK wil graag een back up maken van de gehele bib en data- meta gegevens.
  Hoe doe ik dit op een mac.

  gr
  Peter

  Reply

  • De optie in Calibre om alles te exporteren en weer te importeren zou ook prima op een iMac moeten werken als je versie 2.47 installeert. Bij gebrek aan een Mac heb ik het niet getest maar ik neem aan dat het identiek werkt.

   Reply

   • Dank je wel voor je reactie.
    Ik heb de fout reeds gevonden. Mijn update liep een aantal versies achter. Update gedraaid en bovengenoemde procedure gevolgd. Werkt ook op een mac perfect.

    Gr
    Peter

    Reply

 2. Helaas is er niet helemaal goed over de backup functie nagedacht in Calibre,want deze vraagt om een lege directory.
  Wil je dus 1 keer per maand backuppen dan kan dat alleen als je eerst alle boeken uit je bibliotheek verwijdert en dan vervangt voor je backup, dus 5 boeken toevoegen en dan de gewijzigde database toevoegen,kan niet, je zult die 5 met de hand moeten bijwerken.
  Uiteraard werkt dan de files in de diverse directory’s overschrijven wel.
  Melden als bug heeft niet zoveel zin,men is nogal strikt bij Calibre en streng daar en in 5 tellen heb je een reactie dat het geen bug is.

  Reply

 3. hoi raymond,

  ik heb braaf geexporteerd in een lege map, deze overgezet op de andere computer en daar de nieuwe calibre bibliotheek op gezet. als ik dan op importeren duw, vindt hij wel de map, maar niet de inhoud. terwijl als ik de map in verkenner open staat daar data part 0001 en part 0002 en 0003 gewoon in.

  wat nu?

  Reply

 4. @Claudia Ik weet niet wat er precies mis gaat bij je maar de bovenstaande stappen moeten toch echt werken. Ik heb het net weer opnieuw geprobeerd zonder problemen. Backup maken op 1 pc, dan een verse (lege) installatie van Calibre op een andere pc en daar de boel importeren.

  Reply

  • Als er een Calibre bibliotheek is aangemaakt op de nieuwe pc kun je niet meer importeren, de importeer functie werkt alleen als je calibre opnieuw op een andere pc installeert maar GEEN bibliotheek aanmaakt.
   Op het moment dat er al een bibliotheek is werkt de importeren functie niet meer, vermoedelijk om te voorkomen dat je de reeds bestaande nieuwe bibliotheek overschrijft met de geimporteerde.
   Het woord “backup” is in deze eigenlijk verkeerd, je kunt niet de bibliotheek steeds backuppen naar een andere pc om daar een reserve kopie te hebben..
   Zodra op de nieuwe (andere) pc er al een draaiende versie bestaat met bibliotheek, kun je de backup er niet meer aan toevoegen.

   Reply

 5. Dag Raymond,
  Dank voor al jouw heldere info over Calibre. De backup, zoals hierboven staat beschreven, werkt prima, maar hierover heb ik een vraag. Om te voorkomen dat telkens opnieuw dezelfde boeken moeten worden geëxporteerd naar mijn externe harde schijf, wil ik graag een paar losse bibliotheken aanmaken. Bijv. één met ‘Talen’, waarin ik alle boeken in vreemde talen zet, want die worden voorlopig (waarschijnlijk) even niet meer aangevuld. Kan ik dus verschillende bibliotheken binnen Calibre aanmaken om dan bijv. alleen één bibliotheek (als ik daarin weer iets heb aangevuld) te exporteren in plaats van de hele lijst? Dat heb ik nog niet zo gauw ergens kunnen vinden; ik lees overigens (na pech te hebben gehad met twee e-readers) op het ogenblik op een tablet :). Alvast bedankt voor je antwoord.

  Reply

  • Hoi Annie,
   Als je de Calibre data exporteert zoals hierboven (bij de tweede methode) beschreven dan laat Calibre je een keuze maken welke van de aanwezige bibliotheken je wilt exporteren/backuppen. Oftewel, als je verschillende bibliotheken hebt aangemaakt dan kun je ook prima een backup maken van één of twee bibliotheken.

   Let er wel op dat je, logischerwijs, dan ook alleen die geselecteerde bibliotheken terugkrijgt als je een backup terugzet. Het is echter wel mogelijk om twee (of meer) backups over elkaar heen terug te zetten. Als je dus eerst een backup met bibliotheek A terugzet en vervolgens een backup met bibliotheek B, dan heb je een Calibre versie met beide bibliotheken uiteindelijk. Gemak dient de mens :)

   Reply

   • Hallo Raymond,
    Wat een snelle reactie, super! Ik ben altijd bang dat ik iets verkeerd doe en daardoor iets kwijtraak, maar het is dus inderdaad, als ik het op deze manier doe, niet noodzakelijk om telkens alles opnieuw te exporteren.
    Mocht het nodig zijn, dan is het wel handig om de diverse bibliotheken weer te combineren, een geweldige tip, daar had ik nog niet zo gauw bij stilgestaan. Ik ga ermee aan de slag! Heel erg bedankt voor je antwoord.
    Groet,
    Annie

    Reply

 6. Het gaat al mis met het exporteren naar de USB. Dus de eerste stap. Ik heb op de USB de map ‘Calibre’ gemaakt en dase zet ik het in. Het eerste half uur gaat het goed en ineens krijg ik de foutmelding. Ik heb daar een foto van gemaakt want het is best veel tekst. Maar kan ik die foto ook plaatsen of mailen?

  Reply

  • @Gertrude De Export/Import functie heb ik toevallig vorige week nog gebruikt dus het werkt gegarandeerd. Als het echter meer dan een half uur duurt dan heb je vermoedelijk een enorm grote bibliotheek en is de USB opslag te klein. Of er is wat met de structuur van je database/bibliotheek en kan die niet gebackupped worden.

   Foto’s kunnen hier inderdaad niet geplaatst worden maar je kunt me een mailtje sturen op reacties (apestaartje) pm.me

   Reply

 7. Het gaat al mis met het exporteren naar de USB. Dus de eerste stap. Ik heb op de USB de map ‘Calibre’ gemaakt en daar zet ik het in. Het eerste kwartier gaat het goed en ineens krijg ik de foutmelding. Ik heb daar een foto van gemaakt want het is best veel tekst. Het is 6.2 GB. Ik heb het geprobeerd op een USB van 8 GB en ik heb net nog een externe harde schijf van 500GB geprobeerd maar ik krijg dezelfde foutmelding. Waar kan ik het heen mailen? Ik zie hier al een jaar of 3 enorm tegenop maar met jou uitleg en de nieuwe functie van Calibre lijkt het hartstikke eenvoudig! Ware het niet dat ik met 15 minuten die foutmelding krijg. Er zitten echt honderden uren in Calibre en de algemene map. Ik heb lang niet alle boeken in Calibre. Alleen de boeken die ik leuk vind en van plan ben om te lezen. De rest bewaar ik wel en staan op de harde schijf. Mijn oude laptop werd zo traag en gaf zoveel problemen dat ik nu de stap gewaagd heb naar eindelijk een nieuwe laptop maar ik vrees zo voor al mijn werk!

  Reply

 8. Lees je wel goed Gertrude? Raymond meldt toch duidelijk waar je een reactie (incl. eventuele foto’s) naar toe kunt sturen, en dan vraag je nu weer “Waar kan ik het heen mailen?” Als je alles doet op de manier waarop hij het beschreven heeft, móét het goed gaan. Ik maak zo’n beetje maandelijks een back-up op deze manier, nooit problemen.

  Reply

 9. Nou ik lees wel goed en ik ben gister de hele avond aan het stoeien geweest en nu ook al vanaf 7:00 uur. Ik volg stap voor stap alleen na 10 minuten verplaatsen krijg ik een foutmelding waar ik maar niet uit kom. Ik kan niet voldoende Engels om daar uit te komen. Ik heb het met een USB stick geprobeerd en met een externe harde schijf maar de melding blijft komen.

  Maar goed, mijn excuses!

  Reply

 10. Ook nu lees je dus blijkbaar niet goed, want het gaat om het antwoord op je vraag waar je jouw foto naar toe kunt sturen…

  Reply

 11. Beste Raymond,

  Ik heb exact hetzelfde probleem als Claudia Slokker, exporteren naar usb stick gaat goed op oude pc, zie daar ook 3 bestandjes in de map staan. Vervolgen download ik calibre op de nieuwe pc en sluit de usb stick daar op aan. Met importeren ziet calbibre wel de map en je ziet bij d eigenschappen van die map ook dat er 3 bestanden in zitten a 2 gb, maar met importeren lijkt de map leeg te zijn.

  De opmerking dat dit alleen werkt met een lege bibliotheek lijkt bij mij niet op te gaan. Er staat nog niets in de nieuwe bibliotheek.

  Ik hoop dat je me kan helpen.

  Groetjes Debby Bolung

  Reply

  • Dag Debby,
   Ik kan helaas weinig anders toevoegen aan zowel de blogpost als mijn eerdere antwoord aan Claudia. Ik heb het meerdere malen op de manier gedaan zoals ik beschreven heb en het werkte iedere keer zonder problemen. Het enige dat ik kan bedenken is om de backup niet vanaf de USB stick proberen in te lezen maar de bestanden eerst in een (apart) mapje op de harde schrijf te zetten van de nieuwe computer. Wellicht dat Calibre struikelt over grote backups die vanaf USB ingelezen moeten worden maar nu ben ik puur aan het speculeren.

   Reply

   • Beste Raymond,

    Bedankt voor je reactie. Ja, dat heb ik ook geprobeerd, ook dan ziet Calibre die back-up bestanden niet. Ik had ook al alles van de nieuwe pc afgehaald en opnieuw begonnen, ook zonder resultaat. Dan houdt het op.

    Groetjes Debby

    Reply

    • Sorry, beetje laat met reageren. Het probleem van niet kunnen exporteren en vervolgens importeren naaris opgelost. De Calibre versie op de oude pc bleek niet gelijk te zijn aan de versie op de nieuwe pc. Nadat beide pc’s dezelfde versie hadden ging het exporteren en importeren wel goed.

     Groet Debby Bolung

     Reply

 12. Ik heb iets vreselijks dom gedaan. Dacht ruimte op mijn computer te creëren door alles met de extensie .epub te verwijderen. Had er zoveel en zoveel dubbel, en ik dacht dat dit calibre niet zou aantasten. Heel stom dus! Kunt u me helpen? Het staat nu in de prullenbak, maar wat moet ik terugzetten? Ik heb ook mijn ereader nog met de boeken. Kan ik ook vanaf ereader calibre weer vullen? Please help me!

  Reply

  • De prullenbak openen en daar in het menu kiezen voor ‘Alle items terugzetten’!!!! Als je de ereader met behulp van Calibre gevuld hebt kun je het ook omdraaien en weer de boeken importeren maar dat lost je probleem van een kaduuke bibliotheek niet op omdat de oorspronkelijke bestanden verwijderd zijn. De items terugzetten vanuit de prullenbak is de beste oplossing en precies de reden waarom bestanden niet in 1x definitief verwijderd worden.

   Reply

 13. De optie “zet terug” is niet aangevinkt als alles geselecteerd is. Ik ga importeren. Bedankt!

  Reply

 14. Ik gebruik de volgende methode: Na het inlezen van een nieuwe boek of boeken, haal ik eerst het ISBN nummer op. Dan, indien nodig, de metadata + bewerken, vervolgens het boek of de boeken controleren op fouten. Als laatste ga ik deze nieuwe boeken als file opslaan maar op een andere drive in een directory met de zelfde naam als de bibliotheek. Dit kopiëren kan je zo instellen dat de volgende structuur ontstaat: Drive://Bibliotheeknaam/Auteur(an,vn)/titel van het boek.epub. In deze laatste directory is ook de metadata(.opf) en de cover(.jpg) van het boek te vinden. Bij een probleem met Calibre kan je zo alle boeken opnieuw importeren (toevoegen) of alleen de boeken waar iets fout mee is gegaan.

  Reply

 15. Het is dat kopiëren niet hetzelfde is als exporteren. Dus select de boeken die je wilt kopiëren en met de rechtermuis kies “Op schijf opslaan”. Dan selecteer je de directory waar de kopie moet komen.
  In de voorkeuren>boeken op schijf bewaren, maak je een sjabloon aan hoe het boek opgeslagen wordt: {author_sort}/{title}/{author_sort} – {series}{series_index:| | – }{title}
  Vink ook alle opties aan behalve voor de underscores en kleine letters voor padnamen.

  Reply

 16. Beste Raymond,
  Ik heb al mijn ebooks vanaf oude pc op een stick gezet. Kan ik ze nu op een handige manier in een keer importeren in Calibre? Ze komen vanuit een oude Calibre bibliotheek

  Reply

  • Als het de hele mappenstructuur van een Calibre bibliotheek is dan heb je twee methoden om het te doen. Je kunt de hele mappenstructuur op de harde schijf zetten van de computer en dan in Calibre bij de Bibliotheek menuknop (die met de boekjes) kiezen voor Verwissel/maak bibliotheek en de bibliotheek openen in Calibre. Je kunt vervolgens dan een selectie (of alle) van ebooks kopiëren naar een andere bibliotheek als je die al in gebruik hebt. Het is dus vooral handig als je op je nieuwe pc ook een gevulde bibliotheek hebt en je niet per se alle boeken van je oude pc er op hoeft/wilt hebben.

   De tweede optie is om de boeken rechtstreeks (en allemaal) te importeren in je nieuwe bibliotheek. Klik daarvoor op het pijltje naast de knop Boeken toevoegen en kies dan voor ‘Voeg boeken toe uit mappen, inclusief submappen (één boek per map …)’. In een Calibre bibliotheek zitten alle boeken namelijk in een eigen map en dit is dus een prima mogelijkheid om alle boeken uit een backup in 1 keer te importeren in je nieuwe bibliotheek.

   Reply

   • Hallo Raymond,
    De meesten zullen het volgende probleem hebben:
    -Zij hebben Calibre op hun computer staan.
    -In hun documenten zullen zij een map “Calibrebibliotheek” hebben
    -zij hebben die map calibrebibliotheek simpelweg (voor 95% van de boeken)) gekopieerd op een externe HD.
    -Hun computer crasht en wordt opnieuw geïnstalleerd.
    Hoe krijgen zij weer een goed werkend calibre systeem?
    Ik ben hier al 2 dagen mee bezig, het lukt me niet meer, terwijl me dat in het verleden zeker 5 of 6 maal is gelukt.

    Reply

    • Dat staat ook hierboven, al is het niet het onderwerp van de blogpost.

     Als je je bibliotheek op een geheel andere locatie neergezet hebt – ofwel in een OneDrive/Dropbox map danwel dat je een backup van de bibliotheek op een externe harde schijf hebt gezet – dan kun je in Calibre aangeven dat je de bibliotheek op die andere locatie wilt gebruiken. Dat doe je door in het menu op de knop met het boekenplankje te klikken en te kiezen voor Verwissel/maak bibliotheek.

     Oftewel in jouw voorbeeld: na een crash zet je ergens de map Calibrebibliotheek terug op je pc en vertel je Calibre middels de bibliotheekknop (verwissel/maak bibliotheek) waar je die map nu hebt staan. Calibre zal dan die map als actieve bibliotheek gebruiken.

     Reply

 17. Bij mij lukt het niet terwijl ik het in het verleden al tig keer heb gedaan zonder problemen. Als ik exporteer krijg ik niet mijn boeken of schrijvers te zien, maar
  part-0001.calibre-data
  part-0002.calibre-data
  etc
  elke map ongeveer 1 gb

  Reply

  • Sorry, ik gebruik Calibre 3.33.1, dus importen etc staat hier gewoon in het Nederlands

   Reply

   • Het is ook alweer bijna drie jaar geleden dat ik deze blogpost schreef :) Maar dank voor het melden dat dit onderdeel inmiddels vertaald is. Ik heb alle screenshots aangepast hierboven.

    Reply

  • En dat klopt. De exporteerfunctie maakt een backupbestand (part-0001.calibre-data) of meerdere daarvan als de bibliotheek groter dan 1 GB is. Die bestanden kunnen alleen weer ingelezen worden door Calibre zelf en dat is dus echt wat anders dan een backup van alleen de bibliotheek – waarin de boeken staan.

   Via het stappenplan hierboven kun je dus al je boeken maar ook al je plugins en instellingen overzetten naar een andere pc. Maar het werkt alleen via deze optie in Calibre zelf.

   Reply

 18. Tenslotte ben ik er uit gekomen als volgt:

  Uitgangssituatie is zoals bij de meeste Calibre gebruikers als volgt:

  • Calibre werkt
  • Bij documenten staat map Calibrebibliotheek, die bij het programma hoort
  • Op externe stick of HD staat zelfgemaakte rechtstreekse/simpele kopie van deze Calibrebibliotheek genaamd “back-up Calibrebibliotheek”.(misschien niet helemaal compleet)

  Vervolgens crasht de computer of de gebruiker wil Calibre op een andere computer gaan gebruiken.
  Hoe krijg je dit werkend?

  Bij mij lukte het als volgt.

  • Installeer Calibre op nieuwe computer.
  • Kopieer die map Calibrebibliotheek van Documenten (die door programma gemaakt is) naar een stick of externe hd. Even kijken of deze “Calibrebibliotheek” completer is dan de “back-up Calibrebibliotheek” .
  • Verwijder map calibrebibliotheek, die door programma aangemaakt is bij “Documenten” weg (zodat je straks maar 1 calibrebibliotheek bij documenten hebt.
  • Kopieer de map Calibrebibliotheek die het compleetste is naar “Documenten”
  • Open Calibre
  • Ga naar icoon met de boekjes rechtsboven en klik hierop.
  • Klik op verwissel / maak
  • Geef bij “nieuwe locatie” de nieuw gekopieerde Calibrebibliotheek bij documenten op
  • Klik OK

  Reply

 19. Ik gebruik 2 bibliotheken, eentje van de boeken die ik wil lezen en eentje die ik gebruik als verzamelbak en tevens als backup wil gebruiken.
  Als ik van de eerste bibliotheek kopieer naar de 2e dan worden de boeken die er al in staan niet overschreven.
  Is er een mogelijkheid dat de oudere boeken altijd overschreven worden?

  Reply

  • Ja en nee, afhankelijk van wat je precies bedoelt. Calibre kan nooit met 100% zekerheid dubbele boeken detecteren want er wordt alleen metadata vergeleken en die kan identiek zijn zonder dat het bestand zelf identiek is. Standaard worden daarom bij eventuele gelijkenissen gevraagd of je de records wilt samenvoegen en zal Calibre nooit een bestand zelf overschrijven maar beide versies bewaren.

   Bij Voorkeuren kun je echter bij de optie Boeken toevoegen wel opties instellen als je boeken aan een bibliotheek toevoegt. Het tweede tabblad Toevoeg acties heeft opties voor “Automatisch samenvoegen van toegevoegde boeken als ze al bestaan” en daar kun je vervolgens kiezen voor “Bestaande dubbele formaten overschrijven” om ook het bestand zelf te overschrijven.

   Dat zou moeten doen wat je wil bereiken denk ik. Hou er wel rekening mee dat als je ebooks bewerkt bijvoorbeeld ze dan onbedoeld overschreven kunnen worden als je niet goed oplet.

   Reply

 20. Heel erg bedankt, ik wist niet dat de mogelijkheid er was.
  Hij kopieert nu alle boeken en kan dan de goede behouden.
  Het ging mij om de omschrijving die er wel of niet bij staat

  Reply

 21. Hallo,

  Ik heb een vraag over importeren van Calibre-bestanden:
  – Op o.a. 16-07 heb ik via Calibre – Exporteren bestanden naar de externe harde schijf gezet, doe ik vaker om een back-up te hebben. Die bestanden kwamen er keurig op te staan (dus met namen als part-0001.calibre-data, part-0002.calibre-data, enz.).
  – Op 17-07: computerproblemen. Gegevens terugzetten van de externe schijf (via Calibre – Importeren) lukte niet. Uiteindelijk heb ik Calibre compleet verwijderd, inclusief plug-ins e.d. en opnieuw geïnstalleerd (laatste versie, 4.21).
  – Op 18-07 via Calibre – Importeren bestanden geprobeerd alles terug te zetten, wat normaal gesproken zou moeten kunnen.
  Probleem: slechts de helft van alle boeken (wel keurig inclusief mijn aantekeningen, bijv. over wanneer ik ze heb gelezen) komt in de Calibrebibliotheek te staan.
  Weet dus niet waar de rest van de boeken nu is gebleven. Is dit nog op een of andere manier op te lossen (behalve de ontbrekende boeken handmatig allemaal weer toe te voegen vanuit de ‘gewone’ Calibrebibliotheek waarin ze per auteur in een map worden geplaatst)?
  Enig idee hoe dit probleem kon ontstaan en hoe ik dit in het vervolg dan kan voorkomen? Kan Calibre bijv. slechts een bepaald aantal boeken verwerken of zo?

  Ik hoop dat er nog een oplossing voor mijn probleem is! Alvast bedankt voor het meedenken.
  Vriendelijke groet,
  N.

  Reply

 22. Ik heb een biblioteek van boeken die ik wil lezen en een bibliotheek van boeken die ik misschien wil lezen.
  Daarnaast heb ik een bibliotheek genaamd “BACKUP”
  Als ik een boek krijg voeg ik hem toe aan 1 van de 2 bibliotheken en ook aan BACKUP
  Het is een beetje werk extra, maar raak nooit geen boeken kwijt (gebruik een aparte schijf voor de BACKUP)

  Ik gebruik van CALIBRE alleen het toevoegen van nieuwe boeken, het op de reader zetten en om de metadata aan te passen (auteur, titel, genre, uitgever, uitgegeven, aantal blz, en wanneer uit gelezen.

  Al die andere franje is voor mij bullshit

  Reply

  • @Koos: is inderdaad wel handig, bedankt voor de tip; ik heb nu nog aparte kolommen aangemaakt met ‘lezen’ of ‘misschien lezen’, maar om ze meteen in afzonderlijke bibliotheken te zetten is inderdaad overzichtelijker.

   Inmiddels staan al mijn boeken overigens weer gewoon in Calibre.
   Probleem was dat de C-schijf vol was, en ja, dan schrijft hij dus niet alles weg, maar geeft hij ook geen foutmelding of zo.

   Reply

 23. Als ik het goed lees dan staan bij jou de boeken op de C; schijf?

  In mijn eenvoudige beleving vind ik de C: schijf alleen een opslagplaats voor programma’s.

  Dingen die je wilt bewaren kun je beter op een anders schijf zetten zoals documenten en dus ook de boeken.
  Als er iets gebeurt met Windows en je moet rigoreus handelen b.v. de schijf opnieuw formateren dan heb je daar geen omkijken meer na.
  Ik spreek uit ervaring.

  Daar komt nog bij dat ik een vreselijke hekel hebt aan de structuur die Windows al opzet betreffende “mijn documenten”

  Reply

  • Klopt(e) inderdaad, Koos maar ik heb dus inmiddels de geëxporteerde Calibre-bestanden op een externe harde schijf gezet en een back-up ervan op een andere externe harde schijf. Wat dat betreft kan het dus eigenlijk niet meer verkeerd gaan. Ik merk overigens wel dat hij nu iets trager werkt, maar dat is op zich geen probleem.

   Lijkt me trouwens ook een goed advies voor alle anderen die dit lezen!

   Reply

 24. als je nog meer wilt weten mag je me altijd mailen via 69ko04 at gmail punt com
  geldt ook voor als je nog bepaalde boeken zoekt, heb er genoeg

  Reply

  • Dank voor je aanbod, Koos! Ik heb je mailadres even genoteerd. Vanochtend weer een paar e-books van de bieb geleend, dus die ‘moeten’ binnen drie weken worden uitgelezen, haha. Maar in Calibre gebeuren er nog wel eens vreemde dingen. Zo had ik vanochtend ineens een omslagbrowser in beeld, per ongeluk iets verkeerd aangeraakt blijkbaar, maar wel ontdekt hoe ik die weer kon verbergen :). Altijd fijn om iemand te hebben die eventuele vragen kan beantwoorden, super!!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top