Lijstjesmaand: mijn favoriete boeken(series) van 2015

lijstjesmaand
Na vorig jaar flink meer gelezen te hebben dan ik voorgenomen had, leek het me een goed idee om de lat meteen nog wat hoger neer te leggen. Op 1 januari van dit jaar daagde ik daarom mezelf uit om minstens 150 titels te gaan lezen. Met de grote voorraad mangapockets en vooral de vele series comics waar ik de tradepaperbacks van lees, dacht ik dat het wel haalbaar zou moeten zijn. Zo’n 150 a 200 pagina’s met beeldverhaal leest wel wat sneller weg dan een gemiddelde roman en ik vind het heerlijk om ze digitaal op mijn iPad te lezen.  

Dankzij de wekelijkse aanbiedingen bij Comixology en Amazon heb ik dit jaar mijn voorraad ongelezen boeken slechts geleidelijk kleiner gekregen. Ik kocht zo’n 50 tradepaperbacks en meer dan 60 ebooks maar wist desondanks netto toch een deuk te slaan in mijn voorraad: ik las namelijk 250 titels dit jaar. Variërend van een excellent kort Sherlock Holmes verhaal van Neil Gaiman van 9 pagina’s tot een tradepaperback van Rising Stars die meer dan 1000 pagina’s telde.

Net als vorig jaar kijk ik tijdens december (de lijstjesmaand bij uitstek) terug op wat ik gelezen heb en kom ik tot de onderstaande lijst (in willekeurige volgorde) van mijn favoriete/memorabele Engelstalige boeken en/of boekenseries. Je gaat hier dus ook veel comics terugvinden maar laat je daar niet door weerhouden want veel van de beste verhalen worden in comics verteld.

-//-

Fluency van Jennifer Foehner Wells

fluency lijstjesmaandHet heerlijke van Engelstalige SF & fantasy titels lezen is dat er een groot en vaak fantastisch aanbod is van auteurs die (nog) aan het begin staan van hun carrière. Vaak zijn het auteurs die hun verhalen via Amazon als ebook uitbrengen en dan heb je voor een paar euro de kans om nieuwe auteurs te ontdekken. Auteurs die zelf actief hun boeken promoten via social media en die je gewoon rechtstreeks vragen wat je van hun boek vond.

Zo ook Jennifer Foehner Wells die met Fluency een SF verhaal presenteert met in de hoofdrol een doctor in de dode talen die als astronaut geronseld wordt voor een expeditie naar een verlaten buitenaards schip in een asteroïdengordel achter de maan. Een spannend en mooi verteld verhaal dat komend jaar een vervolg gaat krijgen.

Cugel the Clever van Jack Vance

lijstjesmaand cugelDe oorspronkelijke versie van dit boek kwam al in 1966 uit onder de titel Eyes of the Overworld maar de afgelopen jaren zijn alle titels van de meester van SF & fantasy, Jack Vance, opnieuw als ebook uitgebracht. Cugel the Clever maakt als titel onderdeel uit van Vance’s Dying Earth boeken, net als het vervolg Cugel: the Skybreak Spatterlight, en ik herlees deze boeken elke paar jaar. Gewoon een absolute aanrader, alleen al dankzij de fantastische schrijfstijl van Jack Vance.

MPH van Mark Millar

lijstjesmaand MPHEén van de comics waar ik dit jaar het meest door verrast werd is MPH. Een korte serie van vijf delen, die gebundeld werd in 1 tradepaperback, over een groepje jongeren die een bijzondere drug in handen krijgt. De drug, MPH, zorgt ervoor dat ze tijdelijk met supersnelheid kunnen rennen en al snel gebruiken ze dit voor hun eigen gewin. Het klinkt als een cliché superheldenverhaal maar het wordt vanuit een hele andere invalshoek verteld, is fantastisch getekend en bevat een verrassing aan het einde die er voor zorgt dat MPH zich echt onderscheidt van de rest.

Galactic Exploration van Peter Cawdron

lijstjesmaand cawdronPeter Cawdron is ook een schrijver die zijn eigen boeken zelf publiceert. De rode draad in al zijn boeken is het eerste contact tussen de mensheid en buitenaardse intelligentie, en daar weet hij telkens weer een compleet andere invalshoek en verhaal van te maken. Galactic Exploration bestaat zelf weer uit vier novelles en zorgde er voor dat ik meteen daarna al zijn titels kocht. Ik heb er vier gelezen dit jaar en heb de rest bewaard voor volgend jaar. En ja, tot nu toe vind ik al zijn boeken aanraders.

Ready Player One van Ernest Cline

lijstjesmaand ready player oneWelkom in 2044. De wereld is er niet beter en leuker op geworden en een groot deel van de bevolking zit min of meer permanent ingeplugd in een virtual reality online wereld, OASIS. Als de bedenker van het spel overlijdt laat hij een complexe virtuele puzzeltocht achter die moet leiden naar het grote fortuin (en zeggenschap over de wereld). Ready Player One is een avonturenroman, gevuld met honderden jaren 80 referenties aan films, boeken en games, en leest als een trein als je ook een geek bent die een deel van al die verwijzingen meekrijgt.

The Wicked + The Divine van Kieron Gillen

lijstjesmaand wickedHet eerste dat opvalt in The Wicked + The Divine is het magistrale tekenwerk van Jamie McKelvie. De kleuren spatten van de pagina (of je iPad) af. Maar het is de combinatie met het intrigerende verhaal over 12 goden die elke 90 jaar reïncarneren in 12 jongeren. Die jongeren leven een nieuw leven vol met wonderen maar moeten zich wel aan de spelregels houden. En oh ja, na maximaal twee jaar komen ze te overlijden want ook onsterfelijke goden leven echt niet eeuwig.

Low van Rick Remender

low lijstjesmaandOok in Low valt het bijzondere tekenwerk als eerste op. Greg Tocchini weet prachtig de benauwende sfeer weer te geven van de onderwaterwereld waar Low zich in afspeelt. In een verre toekomst is de oppervlakte onbewoonbaar geworden door straling en zijn de mensen in een aantal grote onderwatersteden gaan wonen. Een wetenschapper ontdekt dat een ruimtesonde teruggekeerd is naar de oppervlakte maar voordat ze kan controleren of de wereld wel weer bewoonbaar is, wordt haar familie aangevallen en moet ze eerst haar ontvoerde kinderen weer terugvinden in een andere onderwaterstad. Low zou als roman al een goed verhaal zijn maar de prachtige tekeningen erbij maken het helemaal af.

Air Awakens (en Fire Falling) van Elise Kova

lijstjesmaand air awakensHet feit dat Elise Kova erg actief is op Twitter en daar haar fantasy, young adult, boeken onder de aandacht brengt over bibliotheekleerling Vhalla Yarl (tevens de laatste Air Wizard), heeft zeker geholpen met mijn besluit de boeken te gaan lezen. OK, ik was al verkocht toen ik het woord bibliotheek zag en ik ben zeker de doelgroep niet aangezien de relatie tussen Vhalla en haar Fire Wizard prins centraal staat maar de boeken lezen fijn weg en wie wil er nou niet af en toe wegdromen in de bibliotheek? ;)

The End of Mr Y van Scarlett Thomas

lijstjesmaandThe End of Mr Y is de titel van een zeldzaam boek dat door Ariel gevonden wordt in een tweedehands boekwinkel. Elke eigenaar van dat boek lijkt echter achtervolgd te worden door een vloek en nadat Ariel het boek gelezen heeft wordt duidelijk wat de reden hiervan is. Een boek over boeken, vol avontuur, mysterie en tijdreizen: het kon eigenlijk al niet misgaan. Je wordt zeker niet vervloekt als je dit exemplaar van The End of Mr Y gaat lezen.

The Invisible Library van Genevieve Cogman

invisible library lijstjesmaandHet boeken- en bibliotheekthema zet zich gewoon door bij mij met de debuutroman van Genevieve Cogman over professioneel spionne Irene die namens de mysterieuze Bibliotheek in verschillende werelden unieke boeken verzamelt/steelt/collectioneert. Jawel, Irene is een Bibliotheekspionne. Heb je echt nog meer redenen nodig om dit boek te gaan lezen? Het vervolg is inmiddels ook uit en staat op me te wachten.

Alias (Jessica Jones) van Brian Michael Bendis (volume 1, volume 2 en volume 3)

jessica jones lijstjesmaandIk lees al ruim 30 jaar comics en ik dacht dat ik zo’n beetje alle personages uit het Marvel Universum wel kende. Niet dus want toen Marvel aankondigde met een televisieserie op Netflix te komen over Jessica Jones wist ik niet wie dat was. Niet vreemd – achteraf bekeken – want schrijver Brian Michael Bendis schreef de Alias comics voor een aparte tak van Marvel titels (MAX) en die heb ik nooit gekocht. Voordat de serie op Netflix kwam las ik alsnog de drie bundels waar alle 21 comics in zitten. En ja, de comics zijn geweldig. Een fantastisch verhaal dat mijns inziens nog beter is dan de uitstekende tv serie.

En wat waren jouw favoriete boeken(series) die je dit jaar gelezen hebt?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Drie series zijn me echt bijgebleven dit jaar. De Godenoorlogen van Richard Schwartz (net het slotdeel gelezen, in het Duits notabene, niet mijn favoriete taal, maar ik kon niet wachten tot over een jaar of 5 een keer de NL-vertaling er is). Een andere serie die me is bijgebleven is The Black Company van Glen Cook. Ik hou dan ook van series met veel delen. De derde is de serie Tiger and Del van Jennifer Roberson.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top