Lijstjesmaand: Vakblog statistieken van 2015

Ook al keek ik de afgelopen jaren op de laatste dag van het jaar telkens terug op het jaar dat was, dit jaar heb ik dat inhoudelijk al gedaan in de blogpost over de negende verjaardag van dit blog. En dus beperk ik me dit jaar tot enkele Vakblog statistieken als views, bezoekersaantallen en meestgelezen artikelen naar aanleiding van het WordPress/Jetpack jaarrapport dat ze elk jaar weer versturen.

Tot “ontzetting” van sommige bloggers kijk ik slechts af en toe naar de statistieken van WordPress en Google Analytics. Niet dat ik niet van cijfertjes houd – integendeel – maar als je niet aan advertorials, affliate links of andere commerciële activiteiten doet dan maakt het ook niet uit of je honderd, duizend of tienduizend bezoekers elke maand hebt. Ik vind het daarentegen wel heel interessant om te zien hoe (en of) mijn artikelen gevonden worden via zoekmachines en in welke mate je daar invloed op kunt uitoefenen. Dat zouden de meeste mensen SEO noemen maar ik vind het gewoon boeiend hoe dit soort informatie- en zoeksystemen werken.

vakblog statistieken
En ergens lijk ik daar toch wel succesvol in te zijn geworden :) Eind 2009 wisselde ik van CMS voor Vakblog (van Pivot naar WordPress) en ik heb daarom geen idee hoe veel (weinig) bezoekers ik de eerste drie jaren op mijn blog mocht verwelkomen. Pas in 2013 hield WordPress de bezoekersaantallen (correct) bij en dus blijven views de enige constante bron van vergelijking met de voorgaande jaren.

In 2010 was ik verbaasd en vereerd dat ik in een jaar tijd maar liefst 67.000 views had weten te behalen. Meer dan 1000 per week! Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien is die verbazing alleen maar toegenomen. In 2011 moest ik mezelf knijpen omdat ik niet kon geloven dat ik met 89.000 views ruim 30% was gegroeid. Ik ben daarna maar opgehouden met knijpen omdat ik anders één grote blauwe plek was geworden: 170K views in 2012, 201K in 2013 en een absurde sprong naar 345K in 2014.

Nu kan ik alleen maar vol ongeloof in de grafiek aflezen dat 2015 goed was voor meer dan een half miljoen views. Een half miljoen. Jemig.

vakblog statistieken referrals_2015Het is wel duidelijk waar ik die aan te danken heb want maar liefst 70% van alle views komen via de zoekmachines binnen. Google om precies te zijn want die paar duizend views via Bing en Yahoo vallen weg tegen wat Google doorstuurt.

Dat Vakblog het goed doet in Google merk ik natuurlijk aan veel meer dan die statistieken. Een relatief extreem klein deel van de 1641 blogposts op dit blog trekken de bezoekers aan die googelen op zoektermen als “youtube video’s downloaden”, “drm verwijderen”, “calibre”, “elly’s choice”, “facebook zoeken” en “Netflix kijken”. Vooral in de artikelen over Calibre en de Kobo ereaders worden regelmatig vragen achtergelaten in de comments die ik dan ook weer probeer te beantwoorden.

Ik zie het ook (al meerdere) jaren terug in het overzicht van de meestgelezen blogposts. Die veranderen namelijk bijna niet en dus vind je daar op de bovenste plek de blogpost terug over de sites met gratis (legale) ebooks en staan er vier Calibre blogposts en twee Netflix blogposts in de top 10. Slechts 1 van die blogposts – over Netflix en VPN diensten – komt uit 2015, de rest zijn allemaal uit de voorgaande jaren.

De wet van de kleine getallen

Leuk natuurlijk, dat soort enorme getallen die via Google in mijn statistieken opduiken maar nog interessanter zijn de bezoekers die rechtstreeks op mijn blog komen via Twitter of Facebook waar ik sinds enkele jaren ook trouw alle nieuwe blogposts meld. Die komen namelijk niet voor de oude blogposts maar juist voor de nieuwe. Hier waren dit jaar de boekenplogs populair, de bibliotheek/ebooks blogposts en – af en toe – een auteursrecht/open access blogpost.

Het lijkt er op dat ik een aardige mix gevonden heb van onderwerpen die Google (en vooral de gebruikers van de zoekmachine) interessant vindt en onderwerpen die mensen ook daadwerkelijk terug laten komen naar dit blog.

En Google Analytics dan?

Google Analytics meet in elk geval de pageviews wat behoudender volgens mij. Daar waar WordPress in 2015 502K pageviews van 306K (unieke) bezoekers laat zien, toont Google Analytics namelijk 475K pageviews van (eveneens) 306K bezoekers. Waar het exacte verschil qua views in zit weet ik niet maar ik heb hoe dan ook niets te klagen.

Lies, damn lies and statistics

Vooral met Google Analytics kun je je helemaal blindstaren op cijfers, percentages en grafieken voor zo’n beetje alles wat mogelijkerwijs maar gemeten kan worden op een blog. Uiteindelijk meet ik het ‘succes’ van mijn blog echter af aan het plezier dat ik er zelf in heb en dat wordt voor een belangrijk deel bepaald door de reacties die ik krijg. Zowel op Vakblog als in Het Echte Leven was 2015 wat dat betreft een topjaar. Ongeacht of er wel of niet enorme aantallen views en bezoekers in de statistieken hadden gestaan.

Op naar 2016!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top