De Goodreads 2016 leesuitdaging

goodreads leesuitdaging 2016
Het begint een goede gewoonte te worden (vind ik zelf) om op 1 januari te beginnen met het instellen van de Goodreads Reading Challenge. Goodreads is een sociaal netwerk voor boekenliefhebbers en hoewel de enorme database aan titels vooral Engelstalige boeken bevat – Goodreads is onderdeel van Amazon geworden een tijd geleden – vind je er ook de Nederlandse titels zonder problemen.

Andere mensen laten weten welke boeken je leest, de reviews en beoordelingen van anderen lezen en natuurlijk lekker lijstjes maken van alle boeken werken voor mij in elk geval prima om ook daadwerkelijk (meer) te gaan lezen. Goodreads moedigt dat ook extra aan door elk jaar al hun gebruikers op te roepen de Reading Challenge, de leesuitdaging, aan te gaan met jezelf. Hiermee spreek je vooraf af dat je een x aantal boeken wilt gaan lezen dat jaar en kun je in de loop van het jaar zien hoe ver je gevorderd bent en of je voor (of achter) loopt op die planning. Een stok achter de deur zeg maar, helemaal aangezien je vrienden op Goodreads ook kunnen zien hoe het er voor staat met je leesuitdaging.

Ik zie de eerste ingevulde leesuitdagingen al voorbij komen. De één is voornemens 25 boeken te gaan lezen dit jaar, twee anderen gaan voor 50 en één iemand gaat voor 150. Zelf heb ik de teller ook op 150 gezet – net als vorig jaar – want met alle ongelezen ebooks en vooral manga en (comics) tradepaperbacks bleek dat goed te doen te zijn. De één begint zijn nieuwe jaar met het kijken naar het skischansspringen op TV, ik begin altijd met een stapel comics en ik heb er zelfs al twee gelezen van mijn leesuitdaging.

Het zal ongetwijfeld weer anders gaan lopen maar ik heb nog zo veel moois liggen om dit jaar te lezen! Ik heb het 20ste Jack Reacher boek bewaard voor 2016, net als de laatste titel van Terry Pratchett. Ik wil nog meerdere titels van Robert Silverberg, Philip K. Dick en Bob Shaw gaan (her)lezen, verheug me op de resterende 10 mangapockets van Berserk, ben nu geïntrigeerd door de boeken van Emily St. John Mandel, ga alle tradepaperbacks van Preacher lezen nu de tv serie er aan komt, eindelijk eens tijd maken voor Astro City en natuurlijk de nieuwe delen van de vele andere series die ik ben gaan volgen de afgelopen jaren. Het belooft een geweldig leesjaar te worden.

Wil je ook mee doen aan een leesuitdaging of ben je benieuwd naar wat anderen lezen? Zoek me dan op en voeg me toe op Goodreads. Weet jij al hoeveel en welke boeken jij wilt gaan lezen dit jaar?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Kun je een boek dat je al eens hebt gelezen, als herlezen oid aangeven, zodat deze ook meetelt voor het aantal boeken dat je in een jaar leest?

  Reply

  • Jazeker, een boek met de status ‘Read’ kun je gewoon weer op “I’m reading” zetten. Dat doe ik dus met de Berserk manga want die heb ik jaren geleden gelezen en herlees ik nu weer.

   Zolang de “Date I finished this book” maar op dit jaar staat, telt het mee voor de reading challenge.

   Reply

   • Ik kwam de site vaak in Google resultaten tegen, maar had niet begrepen dat het een sociaal netwerk is. Leuk. En bijna alles is te vinden. Zal me alleen een tijd kosten al mijn boeken toe te voegen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top