Airflow om video’s vanaf je Windows of OS X computer af te spelen op je Chromecast of Apple TV

airflow logoHet moet toch niet lastig zijn om een eigen video af te spelen op een Chromecast? Of een Apple TV? Tenminste, dat dacht ik in eerste instantie want het blijkt helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn. Eén programmeur ontwikkelde vorig jaar echter Airflow, een klein en gratis programmaatje, waarmee je razendsnel (bijna) alle video’s vanaf je Windows of OS X computer kunt streamen naar je Chromecast of Apple TV.

Waarom is Airflow zo bijzonder?

Apps, software en apparaten moeten specifiek AirPlay of het Chromecast protocol ondersteunen en hoewel je via de Chrome browser of speciale software voor iOS of OS X zelf video’s kunt streamen naar 1 van die apparaten, zijn er maar weinig oplossingen die voor beide apparaten en beide besturingssystemen werkt. Ik stond op het punt om AirParrot 2 te proberen (te kopen) – dat vooral geschikt is om een scherm of een venster te spiegelen op een Apple TV of Chromecast – toen iemand me op Airflow wees.

Airflow is gemaakt door iemand die zelf zijn video’s (gratis) wilde streamen naar zijn Apple TV. Het eindresultaat is een (beta) desktop applicatie voor OS X, Windows-32bit en Windows-64 bit die on-the-fly video’s omzet naar het formaat dat door een Apple TV of een Chromecast gelezen kan worden. En dat ook gratis aangeboden wordt, in ieder geval zo lang de applicatie nog niet in de definitieve versie gereed is.

Hoe werkt Airflow?

airflow
Het programma is de eenvoud zelf. Je sleept een videobestand naar het venster van Airflow en de video begint meteen af te spelen (je kunt ook op het + teken naast Playlist klikken).

Door op cast airflow te klikken wordt gekeken welke compatibele apparaten er in je netwerk te vinden zijn – waar je computer op zit – en kun je de Apple TV of Chromecast kiezen die je wilt gebruiken. Ik heb zelf beide en het werkte feilloos naar allebei de apparaten. Enigszins onthutsend want het werkt ook nog eens bijzonder snel allemaal. Je kunt scrollen door de tijdlijn om naar een scene of deel van de video te gaan die je wilt kijken en ook dat wordt meteen getoond in zowel Airflow als op je tv.

airflow subs
Airflow herkent automatisch de ondertiteling als die in het videobestand ingebouwd zit (in mkv bestanden bijvoorbeeld) of als het een extern ondertitelingsbestand is dat precies dezelfde bestandsnaam als de video heeft. Door op Subtitles te klikken in het venster krijg je nog extra opties voor de ondertiteling waarmee je grootte (Scale) kunt aanpassen tussen 50% en 200% en de kleur kunt wisselen tussen wit en geel. Als de ondertiteling niet synchroon loopt met het geluid dan kun je met Delay nog een poging doen om deze wel synchroon te krijgen.

Rendering is een essentiële optie als je naar mkv bestanden wilt kijken met een interne ondertiteling. Die blijkt Airflow niet (altijd) goed te laten zien. Door de rendering op Burn in Video te zetten wordt de ondertiteling in het beeld ‘ingebakken’ tijdens de conversie en het streamen. Mijn anime video’s deden het daarna prima en dat heb ik met andere oplossingen nog nooit goed voor elkaar gekregen!

Airflow is weliswaar een klein hobbyproject van één ontwikkelaar maar het werkt briljant om alle video’s vanaf je computer vliegensvlug te streamen naar je Apple TV of Chromecast. Aangezien het gratis is kun je het ook nog eens zonder restricties op elke computer installeren waar je video’s hebt staan. Airflow is daarmee essentieel als je over een Apple TV of een Chromecast beschikt.

Getipt door Lifehacker

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top