Tweetweekoverzicht week 53 2015: Jaaroverzicht auteursrecht 2015, Spotify, Safe Harbor, de terugkeer van Politwoops en nieuwe wetten en regels in 2016

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

De laatste week van 2015 (met daarin de eerste dagen van 2016) was het wederom behoorlijk rustig qua nieuws waar ik over kon twitteren en dat zie je terug in dit korte overzicht.

In dit tweetweekoverzicht kun je een jaaroverzicht van wat er qua auteursrecht allemaal speelde in 2015, blijkt Spotify de populairste muziekdienst in Nederland te zijn, kun je bijlezen over de stand van zaken met Safe Harbor, gaat Twitter Politwoops weer herstellen en kun je nalezen welke nieuwe wetten en regels er in 2016 van kracht zijn geworden. Plastic tasje iemand?

Jaaroverzicht van het (Amerikaanse) auteursrecht

Het 1709 blog brengt, zoals elk jaar, een handig en uitgebreid overzicht van de diverse rechtszaken die met auteursrecht te maken hadden het afgelopen jaar. De nadruk ligt logischerwijs op het Amerikaanse auteursrecht – en dus mis je de diverse BREIN rechtszaken, het hoger beroep tegen Tom Kabinet en de invoering van het auteurscontractenrecht – maar komen er wel tientallen zaken voorbij die in elk geval duidelijk maken dat de discussies rondom auteursrecht de gemoederen ook in 2016 weer bezig zullen gaan houden.

Spotify is de populairste muziekdienst in Nederland

Het Telecompaper Consumer Panel deed onderzoek onder 2921 Nederlanders naar het gebruik van muziekdiensten in Nederland en constateerde dat, niet verrassend, Spotify de meestgebruikte is. Bijna 5 miljoen gebruikers in Nederland maar liefst en dat zal vooral te maken hebben met het feit dat Spotify (ook) gratis te gebruiken is. In het onderzoek is er dan ook geen onderscheid gemaakt tussen betalende gebruikers en degenen die de gratis variant gebruiken (of de Premium versie gratis kunnen gebruiken icm een ander abonnement). Erg jammer vind ik zelf want dat blijft natuurlijk appels met peren vergelijken.

Over appels gesproken, Apple Music blijkt toch nog goed te zijn voor 6% van alle gebruikers, terwijl ik – samen met die vermoedelijk 5 andere betalende gebruikers van Google Play Music – niet eens voor kom in de onderzoeksresultaten. Ook wel terecht eigenlijk want Google beperkt hun leuke acties altijd tot de VS en ze hebben tot de dag van vandaag hun playlists niet voor elkaar. Kom op, Google!

Stand van zaken mbt Safe Harbor

Mark Jansen (van Dirkzwager) schreef een mooie samenvatting van de stand van zaken rondom de Safe Harbor regeling. De deadlines naderen qua toezicht op de export van persoonsgegevens naar de VS en is het de vraag of er snel een alternatief komt voor de vervallen regeling of dat bedrijven inderdaad gedwongen zullen worden de Europese persoonsgegevens op alleen Europese servers op te slaan.

Twitter gaat archief van verwijderde tweets van politici herstellen

In augustus 2015 blokkeerde Twitter de accounts van Politwoops, een netwerk van sites die (verwijderde) tweets archiveerden van politici. Daar kwam veel kritiek op want ook al ging dat misschien in tegen letters van de voorwaarden van Twitter, het kwam de discussie over politieke transparantie en censuur in elk geval niet ten goede. Twitter komt nu daarom ook terug op hun eerdere besluit en gaat Politwoops weer (de toegang) herstellen.

Nieuwe wetten en regels in 2016

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe wet- en regelgeving. In diverse kranten kun je een lijstje vinden en ik haal even die van het NRC aan. De meest interessante zijn wat mij betreft de meldplicht datalekken (waarbij ik me niet kan voorstellen dat ook maar 1 bedrijf hun datalek(ken) gaat melden bij het CBP maar enfin) en degene waar het meest over te doen lijkt: het verbod op gratis plastic tasjes :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top