De Icarus Illumina E653 in de praktijk

Sinds 2010 brengt het Nederlandse bedrijf DistriRead de Icarus ereaders op de markt. Ze begonnen met de Icarus Sense en de Icarus Go maar de huidige lijn van Icarus apparaten bestaat uit de 7″ Omnia ereader, de 6″ Illumina ereader en de 9,7″eXcel ereader. Met hun apparaten wijkt Icarus echter wel af van de “norm” van een gemiddelde ereader zoals je die wellicht al kent.

Daar waar de ereaders van Amazon en Kobo expliciet gekoppeld zijn aan de eigen ebookwinkels, ligt de focus van Icarus op het zo open mogelijk zijn van hun ereaders zonder dat ze gekoppeld zijn aan bepaalde ebookwinkels.Dat doet Icarus door hun ereaders te voorzien van het Android besturingssysteem waardoor je het eigenlijk niet zo zeer hebt over ereaders maar over Android tablets met, in het geval van de Illumina apparaten, een e-ink scherm.

Dankzij de aanwezigheid van Android kunnen op een Illumina ereader (voor het tragere e-ink scherm geoptimaliseerde) Android apps geïnstalleerd worden en dat houdt in dat je ook de ereading apps van anderen kunt gebruiken. Icarus claimt dan ook dat de Illumina de meest open ereader ter wereld is met ondersteuning voor de ebookecosystemen van o.a. Amazon, Kobo, Scribd, Bol en Bliyoo.

Reden genoeg om eens uitgebreid te kijken naar de mogelijkheden van de Icarus Illumina E653. Is die vergelijkbaar met andere ereaders van Amazon en Kobo in dezelfde prijsklasse? En hoe verhoudt het gebruik van de ereading apps op een Illumina zich tot bijvoorbeeld diezelfde apps op een ‘echte’ tablet.

icarus illumina

De Icarus Illumina samengevat

Specificaties:

 • Een 6″ scherm (Pearl E-ink) met een (niet HD) resolutie van 1024×768 pixels;
 • 8 GB interne opslag maar met mogelijkheid deze uit te breiden middels een micro-sd kaartje van maximaal 32GB. Bij de instellingen lijkt 1 GB echt intern geheugen te zijn en is er 5,5 GB beschikbaar als extra opslagruimte. Na het bijwerken van de firmware is er ca. 6GB vrije ruimte (de rest wordt waarschijnlijk door de Android software gebruikt);
 • Android 4.2.2
 • lengte/breedte/dikte: 159 mm x 112 mm x 8.5 mm
 • Gewicht van ongeveer 200 gram;
 • Frontale schermverlichting die softwarematig aan- en uitgezet moet worden;
 • Verkoopprijs van €119,95 bij Icarusreader.com maar ook bij Bruna.

Pluspunten:

 • Een prima standaard ereading app om je eigen ebooks mee te lezen;
 • Een eigen ingebouwde appstore met o.a. de ereading apps van Bliyoo, Bol, Kindle, Kobo, de Bibliotheek maar ook Dropbox en OneDrive apps om je eigen ebooks vanuit de cloud te kunnen laden;
 • Hardwarematige bladerknoppen aan beide kanten van het scherm die uitstekend en snel werken, zowel met de standaard app als de ‘externe’ ereading apps;
 • Solide en stevig gebouwd

Minpunten:

 • Het scherm heeft een lage resolutie (vergeleken met de HD schermen van de huidige generatie Kindle en Kobo ereaders) en reageert soms traag/slecht op aanraking. Het is een scherm zoals dat in de ereaders van 2012 zat: de eerste generatie Kindle Paperwhite en de Kobo Touch en Kobo Mini. Voor de standaard ereading app geeft dat niet maar bij de Android ereading apps van Kindle en Bliyoo levert dit wel een mindere leeservaring op;
 • De schermverlichting is wat “vlekkerig” en geeft niet overal dezelfde hoeveelheid licht;
 • De accuduur valt tegen, waarschijnlijk omdat Android en de apps een grotere belasting zijn. Ook al gebruik je de ereader niet, in standbystand loopt de accu nog steeds leeg na een paar dagen ipv de beloofde maand;
 • En (natuurlijk) geen Google Play Store dus je hebt niets aan de apps die je daar eventueel al gekocht hebt. Die doen het overigens toch niet op een e-ink scherm maar dat terzijde.

Het uiterlijk

icarus illuminaDe Icarus Illumina is een ereader die heel solide aanvoelt en over een 6″ e-ink scherm beschikt. Volgens de site van Icarus gaat het hier om een Carta e-ink scherm maar dat durf ik te betwijfelen. Het lijkt mij een ouder Pearl e-ink scherm te zijn met een resolutie van 1024×768 pixels, zoals de oorspronkelijke Kobo Glo dat ook had.

Dat blijkt ook uit hoe het scherm aanvoelt en reageert. Regelmatig moet je nog een keer drukken omdat het niet goed geregistreerd wordt en hoewel dat allemaal niet onoverkomelijk is, komt de Illumina daarmee toch meteen over als een wat verouderd model als je het vergelijkt met de in prijs vergelijkbare Kobo Glo HD en de Kindle Paperwhite 3. Die modellen beschikken over een aanzienlijk sneller en beter reagerend scherm dat ook nog eens veel scherper is dankzij de hogere HD resolutie.

icarus illuminaAls je een ereader “Illumina” noemt dan mag je er vanuit gaan dat er schermverlichting aanwezig is en dat klopt. Door op het icoontje van de lamp te tikken kun je deze aan- en uitdoen waarbij je 24 verschillende niveau’s van lichtsterkte hebt.

Misschien om de aandacht op het scherm een beetje te verleggen beschikt de Icarus Illumina, in tegenstelling tot de concurrerende modellen van Amazon en Kobo, over fysieke bladerknoppen aan beide zijden van het scherm. Aan de linkerkant is daar nog een fysieke knop voor het verversen/herladen van de pagina of app aan toegevoegd en aan de rechterkant een ‘back’ knop. Die knoppen werken dermate fijn en snel dat ik bijna genegen ben om het de Illumina te vergeven dat het niet over een beter scherm beschikt. Doordat ze in de rand zijn weggewerkt kun je probleemloos navigeren door een boek, ongeacht met welke hand je de ereader vasthoudt. Ik hoop dat de concurrenten opletten en dit gaan overnemen want het bevalt mij uitstekend.

Aan de onderkant van de Illumina vind je een microsd kaartlezer waarmee je de (ongeveer 6 GB interne en vrije) opslagruimte kunt uitbreiden met nog eens maximaal 32GB. Grotere kaartjes worden niet ondersteund ontdekte ik proefondervindelijk. Naast de kaartlezer vind je nog een resetknop – paperclip niet inbegrepen – en natuurlijk de aan-/uitknop en de micro-usb aansluiting voor de oplader of het koppelen aan je computer. De micro-usb kabel wordt standaard wel meegeleverd hoewel je ook bij Icarus – net als bij alle andere leveranciers – apart moet betalen voor de accessoires. Op de site van Icarus vind je diverse hoezen en opladers.

De software

icarus illumina frontaalDe Icarus Illumina draait op Android 4.2.2 waar niet heel veel wijzigingen in zijn aangebracht en waarop je nog steeds je eigen Android apps kunt installeren.

Het startscherm is natuurlijk wel aangepast en het toont in twee rijen de boeken die je recentelijk gelezen hebt en die je het laatst hebt toegevoegd. Aan de onderkant worden vier grote icoontjes weergegeven die je respectievelijk naar de ingebouwde leesapp van de Illumina zelf brengt, naar de lijst met geïnstalleerde apps, naar de instellingen en de browser start. Helemaal onderaan staan drie kleinere icoontjes: hiermee kun je altijd terug naar het startscherm, 1 scherm terug navigeren en de schermverlichting aan- of uitzetten.

Ebooks lezen

Het icoontje Books brengt je naar de bibliotheek die kunt vullen met je eigen ebooks. Natuurlijk wordt het ePub formaat ondersteund maar ook PDF en Mobipocket ebooks zijn te lezen. Je kunt ze via de Verkenner op de Illumina zetten maar natuurlijk ook via Calibre.

icarus illumina screen01
Op de Illumina ereading app is weinig aan te merken en alle functionaliteiten die je zou verwachten zijn aanwezig. In de bovenste balk, rechtsbovenaan, vind je icoontjes terug voor de schermverlichting, zoeken binnen een boek, de inhoudsopgave en de bookmarks. Aan de onderkant kun je vier icoontjes zichtbaar maken waarbij het niet zo duidelijk is wat ze doen maar die je wel moet weten te vinden.

Het eerste icoontje laat je navigeren door het boek dat je aan het lezen bent, oftewel via paginanummers of met behulp van een slider waarmee je door de pagina’s kunt scrollen. Het tweede icoontje is essentieel want daar zitten de leesinstellingen achter verstopt. Hier kun je de lettergrootte aanpassen, de regelafstand, de marges en het gebruikte lettertype. Vooral bij de lettertypes komt het open karakter van de Illumina naar voren want er zijn maar liefst 56 lettertypes voorgeïnstalleerd om uit te kiezen. Mocht je dit nog niet genoeg vinden kun je er ook nog je eigen lettertypes aan toevoegen maar dan moet je wel van ereading app wisselen bij de instellingen. Lees hier hoe je dat doet. Volgens mij is het niet mogelijk om al aanwezige lettertypes te verwijderen maar dat ga ik in de toekomst nog eens grondig uitzoeken want de lijst met lettertypes vind ik nu eigenlijk te groot. Een luxeprobleem, ik weet het.

icarus illumina screen 02
Mocht je om één of andere reden de behoefte hebben om de tekst gekanteld weer te geven, dan kan dat met het derde icoontje onderaan. Het vierde en laatste icoontje laat je de metadata zien van het ebook mocht je ineens vergeten zijn hoe het boek heet of wie de auteur is ;)

Apps!

icarus illumina appsDe toegevoegde waarde van de Icarus Illumina ten opzichte van alle andere ereaders zit hem vooral in de mogelijkheid om Android apps te installeren. Doordat de Illumina een traag e-ink scherm heeft is deze ereader echt niet geschikt om apps op te gebruiken die animatie, video of geluid bevatten maar het leent zich wel prima voor al die apps die tekstgebaseerd zijn. Zoals dus ereading apps maar ook RSS apps of Pocket (die je anders alleen maar op een Kobo ereader kunt gebruiken).

Er zijn standaard al een groot aantal apps voorgeïnstalleerd maar je kunt ook nieuwe apps vinden in de App Store (de app met het icoontje met de E) die speciaal voor de Icarus ereader is gemaakt en apps bevat die geoptimaliseerd zijn om met het e-ink scherm te werken.

Dat aanbod valt overigens niet tegen als het om ebooks lezen aankomt. Zo vind je er o.a. de app van Bol in terug, die van Kobo, natuurlijk de Kindle app maar ook apps van streaming ebookdiensten waardoor je ebooks, die je normaliter niet op een ereader kunt lezen, nu ineens wel op de Illumina kunt lezen. Voorbeelden hiervan zijn de Scribd app, de Bibliotheek app van het ebookplatform en natuurlijk de Bliyoo app. Bruna promoot de Icarus Illumina dan ook als de enige ereader waarop je hun ebooks kunt lezen, hoewel ze tijdens een ebookevenement vorig jaar aankondigden desondanks met een eigen ereader te gaan komen in 2016.

Tip: als je je gekochte ebooks in OneDrive of Dropbox bewaart kun je via de apps uit de App Store rechtstreeks de ebooks op de Illumina downloaden en lezen. Als je ook je Calibre bibliotheekmap in één van deze hebt staan hoef je nooit meer de ereader aan je computer te koppelen.

Bliyoo

Bij de Bliyoo app – die verder precies hetzelfde werkt als op een tablet – zie je echter ook de nadelen van Android app die inherent niet bedoeld is om op een e-ink scherm gebruikt te worden. Dit is overigens ook het geval bij de Kindle en de Kobo app: er lijkt een lichte waas over het getoonde te liggen dat veroorzaakt wordt doordat het scherm een veel langere resolutie en (vooral) contrast heeft dan een LCD of IPS scherm.

icarus illumina bliyoo
icarus illumina bliyoo
De Bliyoo app op de Illumina werkt op sommige plekken prima en op andere plekken minder. Dat heeft deels te maken met het soort boek dat je leest – stripboeken zoals Van Nul tot Nu zijn eigenlijk niet leesbaar dankzij de grotere bladspiegel waardoor de tekst piepklein wordt weergegeven – maar kan zelfs van ebook tot ebook verschillen. De ebooks worden gestreamd waardoor je tijdens het bladeren regelmatig een ‘pauzescherm’ ziet omdat de volgende pagina nog niet geladen is. Ook kun je niet de lettergrootte of het lettertype aanpassen van de ebooks in de app waardoor je afhankelijk bent van wat de standaardinstelling van het boek is. Eén roman krijgt dan erg kleine letters terwijl de Wijngids juist perfect leesbaar is. Dit is overigens op een ‘normale’ tablet of telefoon precies hetzelfde dus dat ligt niet aan de Illumina.

De Bliyoo app maar ook de Kindle en de Kobo app werken zoals je het zou verwachten maar dankzij het tragere e-ink scherm ziet het er wel een stuk minder mooi en helder uit dan op een tablet of telefoon.

Conclusies

De Icarus Illumina is een bijzondere ereader. Enerzijds is het een e-ink ereader om al je ePub of Mobipocket ebooks op te lezen terwijl het anderzijds veel van de voordelen van een Android tablet biedt dankzij de mogelijkheid om Android apps te kunnen installeren. Het probleem met deze hybride aanpak is dat het als ereader geen echte uitblinker is dankzij het verouderde e-ink scherm. Voor het geld van de Illumina kun je ook een Kindle Paperwhite 3 of een Kobo Glo HD aanschaffen die ontegenzeggelijk een betere leeservaring bieden.

Ook als Android tablet wint de Illumina geen prijzen natuurlijk. De hardware van het apparaat is daar niet krachtig genoeg voor, er is geen Google Play Store en het trage e-ink scherm beperkt de functionaliteiten van de apps in hoge mate. Een Android tablet van 119,95 euro heb je niet 1-2-3 gevonden maar in het tweedehands circuit kun je absoluut wel Android tablets vinden voor die prijs en kun je alle ereading apps gebruiken zoals ze bedoeld zijn om gebruikt te worden.

Maar als je de filosofie van een open ereader aanhangt – of simpelweg niet veroordeeld wilt zijn tot het ecosysteem van een specifieke ebookwinkel – dan heeft de Illumina wel degelijk voordelen ten opzichte van de alternatieven. Er is geen verplichte koppeling met een ebookwinkel en je hebt een enorme vrijheid om je ebooks te lezen zoals je wilt (ongeacht of je ze leent bij de Bibliotheek, koopt bij meerdere ebookwinkels of lid bent van een ebookabonnementsdienst als Bliyoo).

Als je, zoals ik, fan bent van fysieke bladerknoppen dan heb je met de Icarus Illumina zelfs de beste ereader in handen. Door een boek bladeren ging nog nooit zo snel en gemakkelijk. De mogelijkheid om RSS en nieuwsapps te gebruiken op hun ereader kan daarnaast voor sommige gebruikers ook een goede reden zijn om toch voor deze ereader te gaan.

Zoek je dus een alles-in-één apparaat om al je ebooks rechtstreeks op te lezen die je in verschillende formaten van verschillende plekken koopt of leent? Dan is de Icarus Illumina simpelweg de makkelijkste en enigste optie.

Toch kan ik de gedachte niet loslaten hoe veel beter de Illumina was geweest als die hetzelfde scherm als de Kobo Glo HD zou hebben. Het zal ongetwijfeld met de kosten te maken hebben gehad maar ik had met plezier een paar tientjes extra betaald voor het betere scherm. Niet alleen zou de Illumina dan als ereader minstens net zo goed zijn geweest als hun concurrenten, ook de ereading apps zouden er een stuk beter door ogen.

In december 2015 heeft Icarus weliswaar hun nieuwe apparaat, de Illumina XL, uitgebracht met een groter 8″ HD scherm. Met dezelfde resolutie als het scherm van de kleine Illumina levert dat echter nog steeds te weinig verbeteringen op in het contrast. Als je vervolgens ziet dat de bladerknoppen op de Illumina XL ook nog eens verdwenen zijn, dan lijkt Icarus hun eigen apparaten als leestablets te willen profileren en minder als ereader.

Het is alleen jammer dat ik denk dat je dan toch beter een volwaardige tablet kunt aanschaffen dan een Illumina.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (27) Write a comment

 1. Ik heb zelf de Illumina XL 8″ gekocht. Het formaat vind ik perfect, al kan de resolutie inderdaad beter. Voordeel is vooral dat je een verkenner weergave hebt. Zodat je op bestandsnaam kunt sorteren ipv tagnaam. De Kobo heeft dat niet. Op de XL mis ik inderdaad ontzettend de fysieke bladerknoppen. Dit omdat bij omslaan bijna iedere keer meteen 2 pagina’s tegelijk worden omgeslagen. Tot nu toe heb ik nog geen lees app gevonden die dat oplost. En helaas heeft Icarus op mijn mailtjes hierover ook nog niet gereageerd. Je hebt dat probleem (als je dus niet de fysieke knoppen gebruikt) bij jouw 6″variant nog niet ervaren?

  Reply

 2. De Illumina beschikt in tegenstelling tot bovenstaande niet over een Pearl scherm maar een E-Ink Carta (sinds april 2015).

  Reply

  • Ik heb geen verstand van de precieze technologie achter de verschillende soorten e-ink schermen maar heb meerdere ereaders met Pearl e-ink schermen en meerdere met Carta e-ink schermen. Hoewel ik er niet aan twijfel dat de info van Icarus klopt (en wat jij zegt, Hans) zit er toch een duidelijk verschil tussen hoe ik de Carta schermen van de Kobo en Amazon ereaders ervaar en die van de Illumina.

   Reply

 3. Op de ebook dagen voor bibliothecarissen heb ik aardig de Icarus Illumina gepromoot: omdat ik geloof in het concept: Android en e-inkt (ereader). Ideaal is het feit dat deze ereader geschikt is voor de “Android” app voor e-books van bibliotheek.nl/ebooks
  Nadat ik zelf deze ereader in handen had kwam ik er achter dat het toch lastiger was om deze bibliotheek app te installeren voor de meeste gebruikers. Daarom heb ik op Slideshare een handige handleiding gedeeld hoe je deze bibliotheek Android app kan installeren. zie: http://www.slideshare.net/digibieb/icarus-handleiding-om-ebooks

  Het installeren van e-books van het bibliotheek platform op een ereader is hiermee een stuk eenvoudiger. Verder geen gedoe met Adobe DRM. E-books zijn via de WiFi overal te installeren, zonder een PC of laptop. Helaas ondersteunt de bibliotheekapp niet de bladerknopjes van deze ereader, dus bladeren met “vegenprincipe”. Verder is het een ideale ereader voor e-books van de bibliotheken. Voor alle andere diensten lees nogmaals Raymonds verhaal, ik heb ze niet getest.
  De batterij is sneller leeg, oplader meenemen is een must, schermkwaliteit kan inderdaad beter. Ongeschikt om het als een Android tablet te gebruiken, maar in nood prima om ermee te e-mail en of iets op te zoeken op internet.

  Google Books
  De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met de Google Books app te installeren, je verwacht bij een Android besturingssysteem ook de Google voordelen. Helaas is deze “open” Android versie totaal niet geschikt voor Google diensten: dus onmogelijk om Google books enz of de Google Play Store te installeren en te gebruiken. Ik heb diverse trucs en apk’s geprobeerd om Google books aan de gang te krijgen in een app. Via internet werkt het wel maar levert het een onleesbaar resultaat op. De leverancier beaamde mijn probleem met Google Books: ” Wij bieden geen ondersteuning voor de meeste Google Apps. Dit zit hem in het feit dat Google Play niet voorgeïnstalleerd is, en zonder de Google Services (onderdeel daarvan) lopen sommige Google Apps niet en/of kunnen niet geïnstalleerd worden. Google Books is daar 1 voorbeeld van.”

  Jammer maar het concept van een wel erkende Android versie en e-inkt ereader heeft volgens mij wel een mooie toekomst.

  Reply

  • @Jan Ik kan het idee enorm waarderen om de mogelijkheden van een goede ereader te combineren met de voordelen die Android met zich meebrengt. Alleen al het feit bijvoorbeeld dat je bij zowel Bol als Amazon ebooks kunt kopen en lezen zonder dat je met conversie aan de slag hoeft. En natuurlijk dat je dan dus ook de ebooks van (streaming) ebookabonnementsdiensten en de Bibliotheek op je ereader kunt lezen!

   Maar het concept verdient dan mijns inziens wel een betere en consequentere uitwerking. O.a. door een zo optimaal mogelijk scherm te gebruiken maar ook door te kijken of en hoe je met de app ontwikkelaars kunt zorgen voor het ondersteunen van die bladerknoppen want daar ben ik dus groot fan van. Wat dat betreft ben ik dus nu minder hoopvol gestemd aangezien de XL ze niet meer heeft. Het onderscheidt zich dan toch ineens niet meer van een kleine Android tablet.

   Als ik dan kijk naar de 8″ Illumina XL en die vergelijk met de 8″ NVIDIA SHIELD K1 tablet met een prachtig scherm en volledige Android, die beide voor 199,95 euro verkocht worden, tja, dan ben ik er wel uit. Op die laatste draaien alle mogelijke ereading apps inclusief Google Play Books die ik zelf ook gebruik.

   Reply

 4. Het spijt me, maar ik begrijp niets van deze beoordeling. Ik houd het kort. A. Het apparaat onthoudt niet welke boeken je leest en ook niet waar je gebleven bent. B. Een accuduur van ca. 2 dagen maakt deze reader ongeschikt om mee te nemen op vakantie (tenzij in een hotel).
  Het review had kunnen volstaan met: Niet Kopen!

  Reply

  • Tja, het is maar wat je belangrijk vindt natuurlijk. Zoals ik mijn bespreking ook aangeef heeft de Illumina een duidelijke set aan voor- en nadelen. Het feit dat je niet vast zit aan een ebookleverancier is een pluspunt, net als het kunnen lezen van streaming ebooks via de (Android) ereading apps van Bliyoo en de Bibliotheek, plus de bladerknoppen die ik zelf erg prettig vind.

   Het nadeel van de lage accuduur noem ik ook hoewel ik je ervaring niet deel t.a.v. het onthouden van waar ik gebleven ben in een boek. Dat gaat bij mij wel goed.

   Als je twijfelt tussen een Kobo ereader, een Kindle ereader of een Icarus Illumina, dan hoef je de laatste inderdaad niet te kopen als het je om een lange accuduur gaat. Wil je zowel je bij Kobo als Amazon gekochte ebooks willen lezen en daarnaast ook nog Bliyoo ebooks kunnen lezen? Dan is de Illumina de enige keus.

   Ik hoop altijd juist zo duidelijk mogelijk te maken waar de voor- en nadelen zitten van een ereader. Spijtig dat je kennelijk een miskoop hebt gedaan met deze Illumina.

   Reply

  • Ben het met Teun eens. Ereader is traag loopt geregeld vast en weet vaak niet meer waar je was. Ook zoekfuncties verre van optimaal. Daarnaast is de batterij in no time (2/3dagen) weer leeg. Jammer had het graag anders gezien. Ben wel kritisch over ereaders ook kobo en epocket bevielen niet.

   Reply

   • De duur van de accu is absoluut zorgwekkend laag, dat merkte ik – inmiddels twee jaar geleden zie ik – ook al op en ik zou het ook zeker niet de beste ereader ooit noemen. Ik blijf van mening dat het qua ideeën heel veel dingen goed doet maar in de uitwerking mankeert het wel. Nou moet ik ook zeggen dat de perfecte ereader wat dat betreft ook niet bestaat want ze hebben allemaal hun eigen plus- en minpunten.

    Heb je de voor jou geslaagde ereader al gevonden of zoek je nog, Ton?

    Reply

 5. Beste Raymond,
  Helaas moet ik me ook aansluiten bij de review van Teun. Ik vind de e-reader ook waardeloos wat betreft accu-duur en vergeten van je boek wat je aan het lezen bent!
  Dat wil dus zeggen:
  – als ik een aantal dagen niet lees, moet ik plannen wanneer ik wil lezen, om zo te zorgen dat de accu vol is (wat eigenlijk ook niks wil zeggen…),
  – en hopen dat iedere keer wanneer ik de ereader wil aanzetten met de standby knop, deze werkt. Dwz zeggen: altijd een cocktailprikker bij de hand om te kunnen resetten. Wat vervolgens erg lang en je maar moet hopen dat de ereader opstart en je niet nog een keer moet resetten of het oplaadsnoertje bij de hand moet hebben (terwijl de batterij vol aangeeft) om de ereader een beetje opgang te helpen.

  En alsof dit nog niet genoeg is heb ik op gebruiksvriendelijkheid ook nog wel een en ander op aan te merken:
  de knop ‘zoeken’ werkt ook NIET!
  En wat betreft die apps: ik wil de kladblok nog wel eens gebruiken, maar daar kun je de bestandsnaam niet van wijzigen, dus het is vervolgens heel handig zoeken in je kladblok naar de juiste aantekening met alleen maar een aantal nietszeggende letters en cijfers… NOT!!!

  Oja vooruit 1 positief punt: de fysieke bladerknoppen aan beide zijden van het scherm zijn echt heel fijn!!!

  Reply

 6. Bij mij werken de fysieke bladerdelen niet. En na elk nieuwe hoofdstuk kan ik niet meer vooruit! Snapt iemand hoe dit komt?

  Reply

  • @Nathan Heb je dat probleem met 1 boek of met alle boeken? Als je het bij 1 boek hebt dan is het epub bestand waarschijnlijk niet goed opgemaakt en struikelt de ereader daarover. Ik heb het met een drietal ebooks gehad de afgelopen maanden. Geen idee waarom het bladeren met de knoppen niet werkt helaas …

   Reply

 7. Ik heb inmiddels de E654, deze is inclusief playstore dus makkelijker om apps te installeren. Eerste bugje ontdekt: als je een app met een spatie in de naam zoekt crashed playstore maar goed daar is omheen te komen. Voor mij is inderdaad het voordeel dat je verschillende leesapps kunt installeren. Mijn vorige, Kobo, kon ik alleen Kobo boeken via de app en wifi op de ereader zetten, de rest via kabeltje wat ik erg storend vond. Bij geleverde handleiding is in pdf formaat, deze is op de reader zelf echter niet goed te lezen, letters veel te klein, inzoomen lukt maar voor een deel van de tekst en verliest af en toe ook nog de tekstvolgorde (?), de rest is denk ik een plaatje dus kun je niet op inzoomen. Dit vind ik erg knullig, goed ik kan op de pc wel de pdf lezen maar dat zou zo niet moeten. Moet verder nog uitpuzzelen hoe het met de biblio-app staat.

  Reply

 8. Heb de reader, op eigen verzoek, cadeau gekregen met mijn verjaardag.
  Na een maand terug naar Icarus in Eindhoven omdat er iets mis was met de software. Nieuwe ontvangen.
  De nieuwe is niet veel beter. Loopt zeer snel leeg, ook nadat wifi is uitgeschakeld. Ander lettertype kiezen gaat moeilijk. Nu werkt de aan/uit niet meer. Ik ga deze weer terugsturen.
  De knopjes voor wisselen van pagina, werken wel goed!!

  Reply

 9. hallo,
  ik heb een reader gekocht maar kan mijn wifi niet vinden
  heb e.e.a. geprobeerd maar helaas
  kan iemand mij tips geven

  Reply

 10. Ik heb zelf een sony maar die is helaas kapot, nu wil ik een nieuwe met verlichting en die makkelijk in gebruik is, ik zie de Kobo Aura (edition 2) of ICARUS Illumina E654BK
  welke is beter?

  Reply

  • Dag Debbie, ik denk niet dat de ene beter is dan de andere want beide hebben voor- en nadelen. Persoonlijk zou ik een (heel) lichte voorkeur hebben voor de Kobo Aura denk ik maar dat is vooral omdat ik geen behoefte heb aan het installeren van Android apps op een ereader, wat de Icarus Illumina juist heel mooi doet. Uiteindelijk zou ik de prijs de doorslaggevende factor laten zijn?

   Reply

 11. Zelf ben ik benieuwd naar reviews van de Illumina XL HD 7.8 die halverwege augustus verschijnt. Deze zou ik willen vergelijken met de Kobo aura one.

  Reply

 12. ik heb een Icarus illumina van 2014. Al bijna vanaf het begin gaat het aanzetten heel langzaam. Hij blijft maar steeds opnieuw opstarten soms duurt het wel 10 minuten voordat het eindelijk lukt. Weet iemand een oplossing hiervoor?

  Reply

 13. Hoi,

  Ik heb een 2e hands E653 gekocht en ben op zoek naar een firmware update.
  De website van de producent bestaat echter niet meer.
  Kan jij me nog helpen aan de firmware?

  Met vriendelijke groet,

  Mark Schelbergen

  Reply

  • Het was het proberen waard natuurlijk maar helaas, ik bewaar zelf nooit de firmware versies. Ik heb online (ook) zitten zoeken maar kon geen archief vinden. Nou is de Illumina E653 qua hardware identiek aan de Boyue T61 ereader en is hun site nog wel gewoon te benaderen (http://www.boyue.com/category.aspx?nid=33 met Google Translate). Probleem is dat er drie versies van de T61 zijn (B,C en D) en die niet identiek aan elkaar zijn. Ik zou zelf het risico niet nemen zonder 100% zeker te weten welke versie je nodig hebt maar je kunt wellicht verder speuren.

   Reply

 14. Mijn illumina-reader is lange tijd niet gebruikt. Nu blijkt die niet meer op te starten. Ook de resetknop werkt niet. Kan ik dan nog herstarten?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top